Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Pedalo sklopke-nekaj klika

Napisal/-a ban Sr jul 23, 2008 1:58 pm

To se mi dogaja ko spustim pedalo sklopke, kot da bi se neko stikalo vklopilo/izklopilo. To se dogaja skoraj vedno ko je zunaj bolj hladno vreme, npr, zjutrej, potem je avto parkiran na parkingu na soncu in ko grem domov iz službe vse dela normalno. Klika samo ko je hladno vreme. Sem že gledu če slučajno pedal ob kej drgne pa ni nič videt, tud WD40 ne pomaga. Gre pa za golf V.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jul 23, 2008 2:10 pm

TI pedal ob tem tud kaj trzne? Oz. čutiš na nogi prav da se nekaj premakne kao?
Pri petki se mi je to zgodilo ko je bila zajla fuč....pač natrgana in je drgnila. Pri jeepu pa je bil problem v glavnem cilindru......gumice so bile že tok obrabljene da so se v samem cilindru prepogibale in je to klocalo.

Sklopka ti dela drgač normalno?
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak Sr jul 23, 2008 2:15 pm

Meni pa nekakšen čuden zvok oddaja, že če položim nogo na pedal? Grabi pa čist OK, zdrsuje ne...
Nimam privilegijev za branje tega foruma, ampak vseeno berem.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr jul 23, 2008 2:26 pm

lisko je napisal/-a:TI pedal ob tem tud kaj trzne? Oz. čutiš na nogi prav da se nekaj premakne kao?
Pri petki se mi je to zgodilo ko je bila zajla fuč....pač natrgana in je drgnila. Pri jeepu pa je bil problem v glavnem cilindru......gumice so bile že tok obrabljene da so se v samem cilindru prepogibale in je to klocalo.

Sklopka ti dela drgač normalno?

Vse dela normalno, samo ta klik se sliši. Sem prvo mislu da je to zarad podplatov na čevljih, pa karkol obujem dela enako, tud tisto gumo ki je na pedalu sem dal dol pa ni nič bolš. Drgač pa sklopka dela tako kot mora.

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Sr jul 23, 2008 6:46 pm

Primerna tema za moje vprasanje..v zadnjem casu mi je zacel pedal sklopke kar glasno skripat, kot da ne bi bilo dobro podmazano. Najprej je samo obcasno, zdaj pa se to gaja neprestano. Je mozno, da je zajla kje poskodovana, natrgana? Da se mi ne bo enkrat samo strgala in adijo. Gre se pa za P 306.

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr avg 13, 2008 5:54 pm

bom kr sm pisu ker je povezan s to temo pa upam da se bo kdo javu.

Na Peugeot 206 1.4 55kw l.2001, 81 000km, se mi občasno zgodi da ko obračam volan in mam stisnjeno sklopko, mi v sklopki notr neki poka, drgne, k da bi se kej zlomil in zdj to drgne drugo ob drugo, podoben filing k da bi bli mejhni kamenčki pod pedalom za sklopko... občasno se je pojavu tut tak kovinski zvok k da bi še kej kovinskega zravn rajsal... dokler ne gre avto do serviserja, se raj ne vozm, me pa zanima kaj je to? bo treba menjat celotno sklopko? drgač sklopka deluje normalno, ni problemov pri speljevanju in menjavanju prestav...

Hvala za odgovor

Lp

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če avg 21, 2008 6:02 am

Evo preverjeno, klika samo ko je hladnejše vreme (npr. zjutrej), čez dan ko je okol 30°C dela BP.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če avg 21, 2008 6:42 am

@ban:
@hrošč:
ali slišiš, da klikanje prihaja iz pedala ali iz kje drugje? Poskusi najprej namazati vse zglobe na pedalu, vzmet na pedalu in ušesca, kamor je vzmet pritrjena. Potem poskusi namazat še zajlo (če jo sploh ima in ni morda sklopka hidravlična?). Če klikanje ne bo prenehalo, potem prihaja najbrž neposredno iz lamele oz. iz mesta, kjer se nahaja celoten sklop same sklopke. Tam boš pa težko kaj mazal.

Če te kaj tolaži naj ti povem, da meni tudi škriplje sklopka (Nissan Almera). In to notri v ohišju. Ampak nimam kaj - mazati ne morem, ker bi moral vzeti dol cel menjalnik. Včasih škripa, včasih ne, kakor jo prime. Je pa to zato, ker se tudi sklop sklopke obrablja, predvsem lamela, ki pušča fini prah - podobno kot zavore. Ta se potem nabira v ohišju sklopke in zasvinja gibljive vzvode. Ker pa je v tem sklopku vse skupaj še čisto suho, se potem kaj hitro lahko pojavijo kaki škripajoči zvoki. Ampak mislim, da ni nobenega razloga za paniko. Ko se bo enkrat menjalo sklopko, se bo tudi vse očistilo in podmazalo. Do takrat bom pač poslušal občasna škripanja.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če avg 21, 2008 6:46 am

c.o.b. je napisal/-a:bom kr sm pisu ker je povezan s to temo pa upam da se bo kdo javu.

Na Peugeot 206 1.4 55kw l.2001, 81 000km, se mi občasno zgodi da ko obračam volan in mam stisnjeno sklopko, mi v sklopki notr neki poka, drgne, k da bi se kej zlomil in zdj to drgne drugo ob drugo, podoben filing k da bi bli mejhni kamenčki pod pedalom za sklopko... občasno se je pojavu tut tak kovinski zvok k da bi še kej kovinskega zravn rajsal... dokler ne gre avto do serviserja, se raj ne vozm, me pa zanima kaj je to? bo treba menjat celotno sklopko? drgač sklopka deluje normalno, ni problemov pri speljevanju in menjavanju prestav...

Hvala za odgovor

Lp

Hm, čudno... fizično gledano, volanski mehanizem nima nič skupnega s sklopko. Morda ti le volanski drog spodaj pri pedalih kje drgne ob pedalo za sklopko. Sicer pa zadeva diši po slabem homokinetičnem zglobu na kolesu. Lahko da se vibracije prenašajo in jih ti čutiš na pedalu.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če avg 21, 2008 6:49 am

Klikanje prihaja definitivno od pedala, zajle nimam ker je očitno hidravlična sklopka, je sam tak en majhen batek ki gre noter in ven. Sem pa že vse podmazu pa ni nč boljš. Do menjave je pa še daleč, mam šele dobrih 15k km.

Uporabniški avatar
Kael
Uporabnik

Kraj: Slovenia / Stajerska

Napisal/-a Kael Če avg 21, 2008 7:50 am

hrošč je napisal/-a:Primerna tema za moje vprasanje..v zadnjem casu mi je zacel pedal sklopke kar glasno skripat, kot da ne bi bilo dobro podmazano. Najprej je samo obcasno, zdaj pa se to gaja neprestano. Je mozno, da je zajla kje poskodovana, natrgana? Da se mi ne bo enkrat samo strgala in adijo. Gre se pa za P 306.

Takšen problem sem imel js na Ibizi letnik 00 za katero škripanje se nisem sekiral sploh in nato mi jo je utrgal sred vožnje, da sem se skor zabil. Tak da, pojdi preverit preden brez nje ostaneš ali te stvar tok zmede k ti jo utrga, da boš kam odletel.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če avg 21, 2008 10:32 am

ban je napisal/-a:Klikanje prihaja definitivno od pedala, zajle nimam ker je očitno hidravlična sklopka, je sam tak en majhen batek ki gre noter in ven. Sem pa že vse podmazu pa ni nč boljš. Do menjave je pa še daleč, mam šele dobrih 15k km.

Pol se pa zavleči dol k pedalom, posveti z baterijo, pritiskaj na pedalo in opazuj, kaj se zgodi, kadar klikne. Če se ne moreš zavlečt dol, si pa pomagaj s kakim ogledalcem.

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Če avg 21, 2008 10:38 am

Ziv!
Jaz sem imel clia ( kupil novega) in mi je stopalka enako "klikala" ze takoj
po nakupu. Nekaj smo mazali in spricali pa ni bilo nic bolj.
Potem so mi zamenjali cel komplet stopalko ( v garanciji )
Nismo ugotovili o cem se je slo, verjetno je bila vzmet, ki je na stopalki oz kar
cel mehanizem ( nekje vmes)

Chip

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če avg 21, 2008 12:03 pm

Meni je klikanje povzročala plastika na sliki, vmes je feder (sklop pozicije 5, 6 in 7).
Priponke
Sklopka_Pedal_NoviTip.pdf
(780.37 KiB) Prenešeno 266 krat

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če avg 21, 2008 12:13 pm

joztom je napisal/-a:Meni je klikanje povzročala plastika na sliki, vmes je feder (sklop pozicije 5, 6 in 7).

In kako si zadevo rešil?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če avg 21, 2008 2:14 pm

Plastika v obliki križa teče v cevki, vmes je feder. Jaz sem poskušal mazati, nato pa obupal in kupil novo, je poceni, rabiš samo plastiko.

Uporabniški avatar
NaceM
Novinec

Napisal/-a NaceM Če avg 21, 2008 2:54 pm

ban je napisal/-a:
joztom je napisal/-a:Meni je klikanje povzročala plastika na sliki, vmes je feder (sklop pozicije 5, 6 in 7).

In kako si zadevo rešil?

Meni se dogaja čisto isto... Na Citroenu C5 2004. Ko je mal hladno klika, vedno ko stopim na sklopko. Potem pa se umiri. Mehanik je rekel, da je baje fedra. S tako klikajočim avtom sem naredil že 50k km.

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Če avg 21, 2008 3:12 pm

NaceM je napisal/-a:
ban je napisal/-a:

In kako si zadevo rešil?

Meni se dogaja čisto isto... Na Citroenu C5 2004. Ko je mal hladno klika, vedno ko stopim na sklopko. Potem pa se umiri. Mehanik je rekel, da je baje fedra. S tako klikajočim avtom sem naredil že 50k km.

Jup, vecinoma je vzmet na stopalki - mislim, da ni bojazni, da je kaj s sklopko narobe. Je pa motece, vsaj zame je bilo ;)

Chip

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Pe avg 22, 2008 6:02 am

Včeraj sem še 1x mal bolj detajlno pogledu, jst nimam nobenga fedra. Sta samo dva batka (eden zgorej drugi pod njim), ki se pomikata noter-ven. Mogoče se pa eden od teh batkov kam zatika pa povzroča klikanje. Zdej pa res več ne vidm rešitve.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Pe avg 22, 2008 8:00 am

ban je napisal/-a:Včeraj sem še 1x mal bolj detajlno pogledu, jst nimam nobenga fedra. Sta samo dva batka (eden zgorej drugi pod njim), ki se pomikata noter-ven. Mogoče se pa eden od teh batkov kam zatika pa povzroča klikanje. Zdej pa res več ne vidm rešitve.

Not v batkih je pa verjetno vzmet. Zamenjaj to garniturco pa je.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov