Nasveti in napotki ter povpraševanja...

sbukovec
Nov uporabnik

Privijanje platišč (Nm)

Napisal/-a sbukovec So avg 02, 2008 3:15 pm

A bi mi lahko kdo povedal, kaj se lahko zgodi, če se Alu platišča privija z previsokim navorom (Nm)?

Zgodba: Pri zadnjem rednem servisu so mi zamenjali zavorne ploščice spredaj in zadaj. Posledično so mi morali zaradi tega sneti alu platišča z avtomobila. Po opravljenem delumi mi jih je mojstr z pnevmatskim vrtalnikom spet nazaj na avto privil.
Ker se mi je zdelo, da je ta zadeva z pnevmatskim vrtalnikom kar precej hitra in močna me je doma zgrabila radovednost. Spraševal sem se s kolikšnem navorem mi je mehanik privil vijake. Vzel sem svoj momentni ključ in sem šel pogledat.

Jaz navijam...preverjam...navijam...itd. Na koncu sem prišel do 190Nm in vijak se še zmeraj ni premaknil za nanometer! Zato sem raje odnehal!

V moji servisni knjižici piše da se mora alu platišča priviti z navorom 103Nm. Zdaj imam pa privite skoraj šeenkrat močneje.
Zanima me, če se vijaki in platišče ob tej obremenitvi ne poškodujejo?

Hvala za odgovore!

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice So avg 02, 2008 6:04 pm

KAj raje vidis, da je zategnjeno kolikor se da, ali da nekje ostanes brez kolesa?
Odkar so pnematska orodja se jih zateguje z njimi, in ce se to nepocne redno nima nic kaj biti.
V praksi bi se pokazalo ce bi ti dnevno to pocel in sicer po 4x 5x bi se poznalo na navojih, in na platiscu bi se konus malce deformiral.

Nevem kaj je z ljudmi, ko se tako spravljate na mehankarje, nevem a se na mesarje tudi spravite ker nereze mesa z ostrim nozem in ga mesari z topim, ali se spravljate na trgovce, ki vam na embalazi fasiranega mesa napisejo goveje meso, vmes je pa tudi nekaj(ponavadi kar velik delez) svinjskega?
Ali je to amerikanizacija? Se bomo cez 10 let tozarili vsepovprek?
Mene za modija!!! :)

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec So avg 02, 2008 6:18 pm

Nič nimam proti da se več zategne, če se pri tem nič ne poškoduje.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice So avg 02, 2008 6:30 pm

No zdaj si pa po netu poglej malce specifikacije pnevmatskih pistol in bos videl da se momenti zategovanja gibljejo do cca 240Nm pri 10tih barih pritiska.

Isci pod Impact Wrenches.

Uporabniški avatar
Dom3n
Novinec

Napisal/-a Dom3n So avg 02, 2008 6:57 pm

Hm .. sicer bo tole čist nestrokovno mnenje brez kšnih Nm in podobnega ampak .. zadnje čase se mi dogaja da mi pri menjavi gum tako zategnejo kolesa da jih jaz (s ključem, ki je pri dvigalki) komaj odšraufam (pa nism glih en bogi revčk:)).

No skratka .. hočm povedat to da včasih so to mal bl pazl pa nobenmu niso kolesa stran letela.

Zdj si pa sam še predstavlite da eni ženski poč guma nekje .. ma nima šanse da odšraufa kolo stran pa zamena gumo (tud če zna :P) ker je tko dobr zategnen.

Uporabniški avatar
SlaFko
Novinec

Napisal/-a SlaFko So avg 02, 2008 7:03 pm

Zategovanje vijakov s pištolo je stvar amaterjev in brezvestnežev.
Ene stvari se zategnejo na občutek ene z moment klučem, nikakor pa ne s pištolo... :roll:
'Ko voli nek' izvoli...

Uporabniški avatar
pocesnkII
Stalni uporabnik

Kraj: kamnik

Napisal/-a pocesnkII So avg 02, 2008 7:10 pm

drugace pa lita platišča na 110nm ali 11kg, jeklena pa po obcutko lahko pa enako ali pa kako kg vec.

drugace pa zategovanje z pistolo ---> lahko porines vijak skozi feltno sepravi da deformiras sedez alu feltne in potem lahko sam stran vrzez feltno , verjemi ne bibl prvi ki bi mu to ratal.
Diagnostika in servis osebnih ter tovornih vozil ->PM

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka So avg 02, 2008 7:38 pm

Nobena platišča, ne železna ne aluminijasta se ne privijajo s pnevmatsko pištolo!
Za aluminijasta to še posebno velja - vedno z moment ključem
Bolje se je slabo peljati kakor dobro hoditi

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus So avg 02, 2008 8:02 pm

Neodgovrono ravnanje tistega, ki je zategoval s pištolo. S pištolo se privije vijak, zategne se ga z moment ključem. :!:

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So avg 02, 2008 8:07 pm

...."pištola" mora bit naštimana tako, da kolo privije in nato z moment ključem dotegnemo vsak vijak recimo še za "četrt" obrata, preden klikne - in potem je to to.....

(osebno dotegnem alu vedno na 12 kg) ....... - potem takem bi pištole morale bit naštimane na 11 kg (spodaj je vijak in se da štelat......vendar... :roll: ) vulkanizerji kot vulkanizerji

P.S ampak na 20 kil stegnt...pa morš bit res pacijent... :roll:

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy So avg 02, 2008 8:52 pm

target_practice je napisal/-a:KAj raje vidis, da je zategnjeno kolikor se da, ali da nekje ostanes brez kolesa?
Odkar so pnematska orodja se jih zateguje z njimi, in ce se to nepocne redno nima nic kaj biti.
V praksi bi se pokazalo ce bi ti dnevno to pocel in sicer po 4x 5x bi se poznalo na navojih, in na platiscu bi se konus malce deformiral.

Nevem kaj je z ljudmi, ko se tako spravljate na mehankarje, nevem a se na mesarje tudi spravite ker nereze mesa z ostrim nozem in ga mesari z topim, ali se spravljate na trgovce, ki vam na embalazi fasiranega mesa napisejo goveje meso, vmes je pa tudi nekaj(ponavadi kar velik delez) svinjskega?
Ali je to amerikanizacija? Se bomo cez 10 let tozarili vsepovprek?

Ja kaj ti pa misliš da je bolše da šraufe pretegneš??? (sej šraufi tui niso vsemogočni)....pol pa ti res lahko nekaj vtrga....pa po možnosti ti še poškuduje felno

Uporabniški avatar
black
Poznavalec foruma

Napisal/-a black So avg 02, 2008 11:45 pm

Dobr si če ta šrauf vtrgaš...
Še čist vse feltne sem z mašino zategnu (pa jih ni malo) pa ni se nobenmu šraufa pretegnilo,nobemmu ni kolo odletelo in seveda se tudi ni nobenmu odšraufalo.

Bolje zategnit preveč kot premalo :!:

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Ne avg 03, 2008 12:51 am

black je napisal/-a:Dobr si če ta šrauf vtrgaš...
Še čist vse feltne sem z mašino zategnu (pa jih ni malo) pa ni se nobenmu šraufa pretegnilo,nobemmu ni kolo odletelo in seveda se tudi ni nobenmu odšraufalo.

Že ogromno ljudi me je klicalo, da jim vibrira volan. Že ogromno X me je klical vulkanizer, da je felna tako zdelana, da ga je strah nanovo montirat. Že nemalokrat, me je klical prijatelj mehanik, da ne more odtegnit šraufa na koli. In že nemalokrat se je zgodilo meni, da sem za menjavo diskov porabil skoraj 3 ure, ker nisem mogel odtegnit kole.

Je pa razlika če ti priviješ z 2kg preveč al pa 15kg preveč! Najvažnejše pa je, da so vsi šraufi na isti felni zategnjeni enako. Moj vulkanizer vedno naredi 2 kroga z moment ključem pa ga to sploh nič ne stane =)

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne avg 03, 2008 1:09 am

H-FReAK je napisal/-a:
black je napisal/-a:Dobr si če ta šrauf vtrgaš...

Že ogromno ljudi me je klicalo, da jim vibrira volan. Že ogromno X me je klical vulkanizer, da je felna tako zdelana, da ga je strah nanovo montirat. Že nemalokrat, me je klical prijatelj mehanik, da ne more odtegnit šraufa na koli. In že nemalokrat se je zgodilo meni, da sem za menjavo diskov porabil skoraj 3 ure, ker nisem mogel odtegnit kole.

Je pa razlika če ti priviješ z 2kg preveč al pa 15kg preveč! Najvažnejše pa je, da so vsi šraufi na isti felni zategnjeni enako. Moj vulkanizer vedno naredi 2 kroga z moment ključem pa ga to sploh nič ne stane =)

lp, Aleš.

Dober si če si vsaj po treh urah odtegno.....jaz sem mogu razrezat tri matice na eni koli da sem sploh dobil kolo dol.....in pol ker je seveda američan....se matice iščejo pri vulkanizerjih ( ki jih seveda nimajo ker je navoj colski ) .....ampak jaz se tolažim, da je to američan in to pač lahko pričakuješ :D seveda pa je kolesa zategoval vulkanizer...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Ne avg 03, 2008 1:22 am

Razumem, da sem mogel delat štalo po Porsche Maribor, ker so prijatelju na Passatu pretegnili 2 matici. Zadevo smo uredili po hitrem postopku. Ampak, da so pa vulkanizerji takšni lenuhi, da niso sposobni ene par matic z moment ključem privit je pa višek. Glede na to kako dvigujejo cene, bi mogli še felne spolirat ne da nebi zategnili, kot se spodobi.
Ravno preveril pri prijatelju vulkanizerju, ki je tudi vodja osebja priznanega vulkanizerja v Mb. Dejal mi je naslednje:

Kot stranka lahko zahtevate, da vam kolesa privijejo z moment ključem. Če vulkanizer tega ne stori, mu niste dolžni v celoti plačati storitve, saj je v knjižici priloženi avtomobilu natančno opisan postopek vijačenja platišč.

Potrdil pa je tudi, da je veliko težav z avtomobili oz platišči, kjer mehaniki preveč zategnejo vijake/matice in posledično se vijak in platišče v postopku oksidacije "zlepita" skupaj.

lp, Aleš.

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 03, 2008 9:26 am

Ko ste pa ze vsi tako pametni, zakaj vozite avte potem k takim, ubistvu so vsi taki. Zakaj nedelate tega sami doma.

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Napisal/-a graal Ne avg 03, 2008 9:59 am

target_practice je napisal/-a:Ko ste pa ze vsi tako pametni, zakaj vozite avte potem k takim, ubistvu so vsi taki. Zakaj nedelate tega sami doma.

Ubistvu vsi ne vozimo avtomobilom k takšnim. Tudi na servisu vnaprej opozorim na to. Na avtu šerbinek v Mb so mi zategnili (me ni bilo zraven) na recimo nekje 14kg, vulkanizer pa tako ali tako vedno zategne na 12kg.

lp, Aleš.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Ne avg 03, 2008 10:11 am

target_practice je napisal/-a:Ko ste pa ze vsi tako pametni, zakaj vozite avte potem k takim, ubistvu so vsi taki. Zakaj nedelate tega sami doma.

Nimamo vsi doma orodja za menjavo in centriranje gum, tko da ob takih priložnostih moraš pač h vulkanizerju :)

sbukovec
Nov uporabnik

Napisal/-a sbukovec Ne avg 03, 2008 12:39 pm

Lenuhi! Vsi avtomehaniki, ki ne uporabljajo momentnega ključa za privijanje platišč so enostavno preleni ali pa preneumni da bi to storili! Vseskupaj porabi za to max. 2min več.

Razočaran in zgrožen sem nad tem, kako se nekdo lahko tako poigra z tujo lastnino! :x

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 03, 2008 2:42 pm

W|zz je napisal/-a:

Nimamo vsi doma orodja za menjavo in centriranje gum, tko da ob takih priložnostih moraš pač h vulkanizerju :)

No no, kolo se vedno lahko sam odmontiras in ga odpeljes k mehaniku.
Ampak je lazje jokati po forumih.
Ce mislite da ste toliko pametni, pa potem opozarjajte vase mehanike na to "malenkost".
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov