Nasveti in napotki ter povpraševanja...

rnisan
Novinec

Garancija rabljenega avta

Napisal/-a rnisan Če avg 14, 2008 4:08 pm

Pozdravljeni!

Moja vectra (letnik 1996) mi je spet zagodla. :( Imam jo 5 mesecev, potrjena servisna knjiga do 150 000 km, veliki servis narejen pri 120 000 km. Trenutno ima 162 000km in je potrebna generalke (1. cilinder nima kompresije, ventili se odlomili, neki takega...). Razlog pa naj bi bla razrahljana glava, posledično preskok jermena in mi je zabilo ventile (vsaj mislim)...

Zdaj me pa zanima, ker glede na to, da je servisna poštemplana z uradnim žigom oplove avtohiše, ali lahko uveljavljam garancijo, se pritožim na slabo opravljen servis??? Zanima me, če lahko izteram škodo oziroma zastonj popravilo, ker pri teh kilometrih in rednih servisih se mi to nikakor ne bi smelo zgodit... Avto sem pa tudi kupil od avtohiše, kjer so bili opravljeni vsi servisi do zdaj...

Hvala za odgovore...

LP

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Če avg 14, 2008 5:11 pm

mislim da boš težko kaj dosegel. neki mi ni ušeč, k da bi samo poštemplali celo knjigico da bi lažje prodali avto. ali so štempiljke iste, odtenek barve itd.
Kdo pa še pelje 12 let s avto vedno na čisto isti servis servisirat?

v tvojem primeru bi raj zamenjal motor, kot pa celga razdru. rabljeni se dobijo zlo poceni. 100€. je pa res da bo treba tud na tem zamenjat usaj jermene če ne nič drugega.

če ti ne priznajo nič, ne popravljaj na uradnih servisih ker je enostavno predrago.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Če avg 14, 2008 5:21 pm

Štampiljke so različnih odtenkov, pregledo to že ob nakupu. Ko sem ga prevzel, so mi dali zadnjo štempiljko (za mali servis pri 150 000km). Ne vem kdo ga tak dolgo vozi na servise, očitno so ga... Res je da je med zadnjima dvema servisima obdobje 3 let al neki takega (nimam servisno pri sebi). Glede na to da so mi ob prevzemu udarili štempiljko na 150 000 km pol oni garantirajo da so realni kilometri in potemtakem tud za take poškodbe jermena in motorja po samo 40 000km po menjavi... Al se motim???

Sem razmišljo o nakupu sam motorja: 1.6 16v je za ta avto dokaj redka različica motorja, nisem ga našel pod 300 evri, poleg tega veliki servis, pa nikol ne veš kaj dobiš... In pol čez pol leta kaj takega da se mi naredi... Tak bom pa vsaj vedu da zdaj je zrihtan...

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če avg 14, 2008 9:02 pm

12 let star avto je že amortizoran, o kakšni garanciji sanjaš, saj ni RR. Ponavadi velja garancija videno/kupljeno.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če avg 14, 2008 10:08 pm

joztom je napisal/-a:12 let star avto je že amortizoran, o kakšni garanciji sanjaš, saj ni RR. Ponavadi velja garancija videno/kupljeno.

Pazi ! Na moji kupoprodajni pogodbi piše da za skrite napake odgovarja PREJŠNI lastnik avtomobila . V drobnem tisku mi pa piše da garancija velja eno uro :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

spaceone
Novinec

Napisal/-a spaceone Pe avg 15, 2008 8:10 am

Boljše, kot pa nič .)

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Pe avg 15, 2008 2:34 pm

kr pod nosom se obriš....

klima.majster
Nov uporabnik

Napisal/-a klima.majster Pe avg 15, 2008 3:38 pm

garancije imajo novi avtomobili ne pa stari:)
lahko pa da ga neznaš uporabljat.mogoče se motim ;)

Uporabniški avatar
TDI freak
Novinec

Kraj: okolica Celja

Napisal/-a TDI freak Pe avg 15, 2008 3:41 pm

12 let star avto ti pa sanjaš o garanciji in nevem kaj še :roll: , najbolš da zahtevaš kar novga, mislim eni ste pa res optimisti, a si mislu da se boš sedajta s tem avtom vozu v nedogled, pri tolk starem avtu lahk vedno kaj pričakuješ dans ti je šla mašina, jutr že lahko menjalnik,...dejte se no postavit na realna tla. :!:

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika So avg 16, 2008 10:39 pm

Avtohiše morajo dati garancijo tudi za rabljene avte, je pa finta, da minimalno trajanje garancije ni določeno (in je lahko tudi samo eno uro, kot je napisal Lisko). Pobrskaj na straneh Zveze potrošnikov, ker je tam podrobneje napisano vse o garanciji, skritih napakah in tako dalje. Prevrtavanje km pa po mojem sodi med goljufije.
Protonika ima bullbar.

klima.majster
Nov uporabnik

Napisal/-a klima.majster Ne avg 17, 2008 6:27 am

kr pod nos se obris.
v jok pa skok na drevo :p

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay Ne avg 17, 2008 7:45 am

klima.majster: da nebi ki prodajalec na koncu skočil na drevo...

ampak v tvojem primeru pa imaš ti avtomobil 5 mescev tak da verjetno nebo nič s tega :?
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 17, 2008 9:36 am

paskvale je napisal/-a:kr pod nosom se obriš....

TI pa avatar zamenji ker je motec.

Ontopic: Sicer nevem kdo ti je postavil to diagnozo zrhljana glava, ampak ce bi bilo tako, ti avto sploh nebi vzgal. Olje bi spustil, pravtako vodo.
Garancijo si dobil, a nikjer nimas napisane koliko, torej avto zapelji na servis in naj se postavi prava diagnoza, na podlagi le te, pa lahko zadevo naprej resujes. (seveda v kolikor je napaka z strani servisa) Ampak glede na to da noben material ni vecen, si milo receno tukaj spusil, in lahko kupis drug motor, naredis servis in ga vgradis.
Da bi pa ti nekdo zrihtal avto zastoj......lahko samo sanjas.....
Mene za modija!!! :)

Uporabniški avatar
RS-sport
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a RS-sport Ne avg 17, 2008 9:44 am

TDI freak je napisal/-a:12 let star avto ti pa sanjaš o garanciji in nevem kaj še :roll: , najbolš da zahtevaš kar novga, mislim eni ste pa res optimisti, a si mislu da se boš sedajta s tem avtom vozu v nedogled, pri tolk starem avtu lahk vedno kaj pričakuješ dans ti je šla mašina, jutr že lahko menjalnik,...dejte se no postavit na realna tla. :!:

se popolnoma strinjam ;) eni so res optimisti in mislijo, če kupijo avto od avtohiše, da bodo dobili garancijo še za 10 let uporabe :bonk
RS-sport

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Ne avg 17, 2008 10:22 am

No, moj kolega je imel pa popolnoma enak problem na nekje isti letnik astri. Ker je avto ves čas gnal do konca in še čez, je zaribal. Šel je do prodajalca, ki ga je lepo odslovil, nato pa je poiskal prejšnjega lastnika. (če so servisne knjižice, se to da). Ta je potrdil, da je imel avto več km, kot je pisalo na števcu, in so jih v avtohiši prwevrteli. Potreben je bil samo še en obisk odvetnika... in dobil je povrnjeno do tolarja vso kupnino za avto (zariban, zheban do konca).

Uporabniški avatar
paskvale
Novinec

Kraj: Liberty City

Napisal/-a paskvale Po avg 18, 2008 6:12 am

Matjazy je napisal/-a:No, moj kolega je imel pa popolnoma enak problem na nekje isti letnik astri. Ker je avto ves čas gnal do konca in še čez, je zaribal. Šel je do prodajalca, ki ga je lepo odslovil, nato pa je poiskal prejšnjega lastnika. (če so servisne knjižice, se to da). Ta je potrdil, da je imel avto več km, kot je pisalo na števcu, in so jih v avtohiši prwevrteli. Potreben je bil samo še en obisk odvetnika... in dobil je povrnjeno do tolarja vso kupnino za avto (zariban, zheban do konca).

Ne verjamem. Tole si se pa ti lepo izmislil, kaj ne?

Tku
Nov uporabnik

Napisal/-a Tku Po avg 18, 2008 11:37 am

Tole je stvarna/skrita napaka po 37. členu ZVPot. Ta velja 1 leto od nakupa za rabljene stvari. Avtorju teme priporočam naj si ogleda ta člen in čim prej napiše pisno reklamacijo. Lahko sicer najprej poskusiš s pogovorom, vendar je malo možnosti, da bo samo to zaleglo. Vsekakor pošlji reklamacijo preden bo 6 mesecev od nakupa, ker je od tega odvisno kdo je dolžan dokazovati da napaka obstaja ali ne (prej prodajalec, nato kupec).

Stvar deluje - iz prve roke, samo najprej moraš vedeti kaj ti pripada.

Uporabniški avatar
Matjazy
Uporabnik

Napisal/-a Matjazy Po avg 18, 2008 12:32 pm

paskvale je napisal/-a:
Matjazy je napisal/-a:No, moj kolega je imel pa popolnoma enak problem na nekje isti letnik astri. Ker je avto ves čas gnal do konca in še čez, je zaribal. Šel je do prodajalca, ki ga je lepo odslovil, nato pa je poiskal prejšnjega lastnika. (če so servisne knjižice, se to da). Ta je potrdil, da je imel avto več km, kot je pisalo na števcu, in so jih v avtohiši prwevrteli. Potreben je bil samo še en obisk odvetnika... in dobil je povrnjeno do tolarja vso kupnino za avto (zariban, zheban do konca).

Ne verjamem. Tole si se pa ti lepo izmislil, kaj ne?

Nope.

Prodajalec je bil Opel Mahkovic iz Litije, kolega, ki je avto kupil, pa je iz Zagorja.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Ne avg 24, 2008 9:56 am

In potem je vrnil uničen avto in dobil denar??? Ka pa bi se dalo kak zmenit da bi sam dobil povrnjeno škodo za to popravilo???

Za vse ostale: Kak vem je servisna knjiga neke vrste garancija, da bi avto moral delat brez večjih zapletov, ne pa sam zarad lepšega...

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Ne avg 24, 2008 8:00 pm

Servisna je samo tebi(kot lastniku) za evidenco kdaj in kje je bil opravljen servis.
Mene za modija!!! :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov