Nasveti in napotki ter povpraševanja...

angie
Nov uporabnik

ročna zavora-nujno!!

Napisal/-a angie Sr avg 20, 2008 9:01 am

Pozdravljeni!

Danes, ko sem se po dolgem času spet hotela peljati z avtom v službo, mi je blokirala (ne vem, ali je to pravi izraz) ročna zavora. Avto sem normalno prižgala in sprostila ročno zavoro, pa sem ostala kar na mestu. Potem sem nekajkrat poskušala prestaviti v prvo prestavo in nato spet nazaj, pa se ni zgodilo nič. Skoraj prepričana pa sem, da je problem v ročni zavori.

Kaj je narobe?? Kaj moram naredit? Ker avto niti k mehaniku ne morem peljati, glede na to, da zavore ne popustijo.

Se vam lepo zahvaljujem za odgovor!

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Sr avg 20, 2008 9:11 am

Lahko so se ferode prijele na boben:
S kladivom malo potolci po bobnih z zadnje strani (Pleh, ne katerega so pakne pritrjene), najbolje je če tolčeš po levi in desni strani, ne pa na vrhu ali spodaj.

Druga možnost je da je zarjavel mehanizem od ročne zavore in zato ne spusti. To je malo težje popravit, ker je treba boben dol vzet

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr avg 20, 2008 9:21 am

Ali je avto crknil ob speljevanju? Če ni crknil, je problem verjetno v sklopki ali prestavnem mehanizmu. Od kod ti ideja ročne zavore?

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr avg 20, 2008 9:44 am

@angie: a avto se da premaknit z mesta, če ga porineš? Če se ne da je lahko to kar je napisal Primoz (zarjavel mehanizem), druga možnost pa je da je obloga padla dol, beri se odlimala. Meni se je tudi enkrat in mi zablokiralo zadnje levo kolo.
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

angie
Nov uporabnik

Napisal/-a angie Sr avg 20, 2008 9:46 am

Ne, avto ni crknil.

Na ročno zavoro sem pomislila zato, ker je bil občutek enak kot pri speljevanju v klanc. Le da se zdaj avto ni premaknil nikamor.

Za vse ostalo se mi je zdelo, da normalno dela. Lahko pa je seveda kaj drugega. Čeprav res nimam pojma kaj naj naredim.

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kritik Sr avg 20, 2008 9:48 am

angie je napisal/-a:Ne, avto ni crknil.

Na ročno zavoro sem pomislila zato, ker je bil občutek enak kot pri speljevanju v klanc. Le da se zdaj avto ni premaknil nikamor.

Za vse ostalo se mi je zdelo, da normalno dela. Lahko pa je seveda kaj drugega. Čeprav res nimam pojma kaj naj naredim.

Imaš kakšnega mehanika da bi prišel zadevo pogledat?
Hyundai - drive your way

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Kraj: IZLAKE

Napisal/-a Pavka Sr avg 20, 2008 9:50 am

joztom je napisal/-a:Ali je avto crknil ob speljevanju? Če ni crknil, je problem verjetno v sklopki ali prestavnem mehanizmu. Od kod ti ideja ročne zavore?

Napisala je po dolgem času. Le od kod tebi ideja, da je sklopka :/:o:/ (kakor se spoznaš, tako pa govoriš)
Seveda, ročna zavora. Poizkusi speljati bolj agresivno, a obstaja nevarnost, da se obloga odlepi od čeljusti.
Če ne bo šlo, bo moral to pogledati nekdo ki ve o čem gre, saj tudi do mehanika ne moreš??
Zadnjič spremenil Pavka, dne Sr avg 20, 2008 9:54 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Bolje se je slabo peljati kakor dobro hoditi

angie
Nov uporabnik

Napisal/-a angie Sr avg 20, 2008 9:53 am

Kritik:
Ne vem, ali se da avto premaknit, ker nisem poskušala.
Kaj si naredil v tvojem primeru?

To, da je mehanizem zarjavel, je čisto možno, ker je avto že star. So rekli na servisu, da bo trebalo v kratkem jermen zamenjati (baje se na vsakih 60 tisoč km mora). Ne vem ali je mogoče s tem povezano?

A mi morajo avto odpeljati oz. mora pridet mehanik kaj pogledat? Verjetno bo to težko, ker imam avto v garažni hiši...

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavka Sr avg 20, 2008 9:56 am

Jermen pri tej zadevi nima nič. Probaj malo rikverc, malo naprej....mogoče malenkost bolj agresivno....morda popusti. Aja, za kakšen avto gre :?:

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kritik Sr avg 20, 2008 9:57 am

angie je napisal/-a:Kritik:
Ne vem, ali se da avto premaknit, ker nisem poskušala.
Kaj si naredil v tvojem primeru?

To, da je mehanizem zarjavel, je čisto možno, ker je avto že star. So rekli na servisu, da bo trebalo v kratkem jermen zamenjati (baje se na vsakih 60 tisoč km mora). Ne vem ali je mogoče s tem povezano?

A mi morajo avto odpeljati oz. mora pridet mehanik kaj pogledat? Verjetno bo to težko, ker imam avto v garažni hiši...

@angie: torej avto sem z muko spravil s ceste, pač eno kolo je drajsalo cel čas. Potem sem poklical soseda, ki je mehanik, je prišel do mene, sva dvignila avto in z muko dol spravila boben... se je kar namatral da ga je dobil dol. Zato ti svetujem, da najdi nekoga, ki se na to spozna.... če si iz lj in če rabiš mehanika mi piši na ZS pa ti dam telefonsko tega modela... če bo imel čas bo sigurno prišel pogledat zadevo.
Hyundai - drive your way

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavka Sr avg 20, 2008 10:00 am

Verjetno se je res odlepila katera od oblog, sploh če gre za kakšen Renault - običajno je to pri njih. Seveda, mehanik, ker sama ne boš ničesar rešila

angie
Nov uporabnik

Napisal/-a angie Sr avg 20, 2008 10:04 am

Pavka: Sem probala rikverc in naprej, pa ni bilo nič. Potem pa se mi je že v službo mudilo. Bom probala še enkrat ko pridem iz službe.
Avto je Hyundai Lantra.

Doma sem v LJ, mehanika pa res ne poznam nobenega. Bi prosila za kakšne kontakte?

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kritik Sr avg 20, 2008 10:04 am

@Pavka: no meni se je to zgodilo pri Citroenu... in še najbolj zanimivo je bilo to da sem se peljal 3 km brez problemov, čim sem hotel zapeljat rikverc je pa blokiral.
Hyundai - drive your way

Uporabniški avatar
Pavka
Stalni uporabnik

Napisal/-a Pavka Sr avg 20, 2008 10:07 am

Seveda, odlepljena obloga se enkrat zagozdi in potem zablokira. Ja, treba bo dobiti mehanika, ne bo šlo drugače

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kritik Sr avg 20, 2008 10:08 am

@angie: imaš zasebno sporočilo.

Lp
Hyundai - drive your way

target_practice
Novinec

Napisal/-a target_practice Sr avg 20, 2008 11:03 am

Problem ima lahko vec vzrokov. Po vsej vrjetnosti bodo zarjavele zajle za rocno, ali pa celo mehanizem znotraj bobnja.
Sam osebno ti nepriporocam da sprobavas speljati ker bos unicila sklopko. Raje najdi kakega moskega (glede na o da se nespoznas na avte) naj proba malce premakniti zajle za rocno (pod avtom na vsaki strani ena) mogoce bo rja popustila, in naj malo z kladivom potolce po bobnih. Resitev naj bi bila dovolj, toliko da se lahko zapeljete do servisa.

Btw za kateri avto gre?
Bi bilo lazje za svetovati ce bi vedeli za katerega se gre. (nekateri imajo rocno vezano, tisti ki imajo diske zadaj, tako da je cilinder hkrati nozna in rocna, pri teh to rado zablokira, je pa hudic za popraviti.)
Mene za modija!!! :)

Tu_Nera
Novinec

Napisal/-a Tu_Nera Sr avg 20, 2008 1:35 pm

@target_practice: je napisala za kateri avto gre in to je Hyundai Lantra

aja pa pravite da hyundai ne crkne (oprostite nisem s e mogel zadržati)
Slika :ewil:

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Sr avg 20, 2008 2:03 pm

joztom je napisal/-a:Ali je avto crknil ob speljevanju? Če ni crknil, je problem verjetno v sklopki ali prestavnem mehanizmu. Od kod ti ideja ročne zavore?

angie je napisal/-a:Ne, avto ni crknil....

Jaz se moram tukaj postaviti na stran joztom-a. Avto bi moral crkniti, če bi ročna blokirala in bi ga imela v prestavi ter sklopko spustila. Razen če imaš avtomatika.
Daj ga v nulo in ga poskusi ročno prestaviti.
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr avg 20, 2008 4:30 pm

uros_p je napisal/-a:

angie je napisal/-a:Ne, avto ni crknil....

Jaz se moram tukaj postaviti na stran joztom-a. Avto bi moral crkniti, če bi ročna blokirala in bi ga imela v prestavi ter sklopko spustila. Razen če imaš avtomatika.
Daj ga v nulo in ga poskusi ročno prestaviti.

Zakaj bi moral crknit? Sej nikjer ne piše da je sklopko popustla do konca.... in vsak normaln človek ve da , če sklopko popuščaš in sliši kako se motor matra avto pa se ne premakne, da je nekaj z zavorami oz. da se kole ne morejo normalno obrnit.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Skubic
Stalni uporabnik

Napisal/-a Skubic Sr avg 20, 2008 5:05 pm

Točno tako, če zašteka (recimo pozimi zamrzne) ročna zavora se čuti da zadaj drži bremza, se avto matra in sploh ne premakne, če pa sploh nebi delal pogon je pa to nekaj drugega!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov