Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
supaFlaj
Nov uporabnik

Twingo - menjava akumulatorja

Napisal/-a supaFlaj To okt 14, 2008 8:52 am

Sam bom zamenjal akumulator (Twingo '98, 43kW) in me zanima, če moram biti na kakšno stvar še posebej pozoren (računalnik, varovalke...). Kakšen akumulator priporočate?

Hvala

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši To okt 14, 2008 9:01 am

Najboljše da daš not takega ko si ga mel...kleme odklopiš starega ven novega noter kleme gor ;)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To okt 14, 2008 9:06 am

Akumulator izbereš čim močnejši, ki še gre v predvideno mesto v avtu. Paziš na polarizacijo klem, ko kupuješ pogledaš na kateri strani ima plus.

Uporabniški avatar
RS-sport
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a RS-sport To okt 14, 2008 6:29 pm

joztom je napisal/-a:Akumulator izbereš čim močnejši, ki še gre v predvideno mesto v avtu. Paziš na polarizacijo klem, ko kupuješ pogledaš na kateri strani ima plus.

zakaj pa čim močnejšega :?: 50Ah je dost za twingota ;)
RS-sport

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist To okt 14, 2008 7:04 pm

najboljši tak ko maš not oz tak kot piše v knjigi.

Uporabniški avatar
shmeker
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a shmeker To okt 14, 2008 7:15 pm

ni kaj pazit,....plus pa minus samo da ne pomešaš,...maš pa dovolj 50Ah
Slika

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek To okt 14, 2008 7:48 pm

To pa res ni neka znanstvena fantastika zdj, menjava akumulatorja. Pač minimalno tolk ko more bit močn za tvoj avto pa pazit morš tko ko so že povedal kje maš plus in kje maš minus. Pa da prav prklopiš....
Citroen C5 2.0 hdi Break :P

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy To okt 14, 2008 8:06 pm

Ja, če že samo zaradi menjave akumulatorja sprašuješ po forumu, je verjetno najbolje da se oglasiš na servis. Tam ti bojo acc. prodali in zmontirali. Če nisi ravno spreten, lahko zaj. +/-, uščipneš/poškoduješ,...drugače pa, za povprečnega desničarja zamenjava acc. predvsem pri renoju ni problem. Boš pa moral verjetno ponovno nastaviti uro na displeju.

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 15, 2008 4:51 am

ja na servisu ti pa poleg tega zaračunajo 2x več kot bi drugače dal če bi sam menjal... sicer pa meni je vseeno, ampak za tako stvar pa res ne moreš nič zaje... samo pazi da ti ga ne raznese...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr okt 15, 2008 5:19 am

kofy je napisal/-a:Ja, če že samo zaradi menjave akumulatorja sprašuješ po forumu, je verjetno najbolje da se oglasiš na servis. Tam ti bojo acc. prodali in zmontirali. Če nisi ravno spreten, lahko zaj. +/-, uščipneš/poškoduješ,...drugače pa, za povprečnega desničarja zamenjava acc. predvsem pri renoju ni problem. Boš pa moral verjetno ponovno nastaviti uro na displeju.

Kolikor sem bral, je potrebno pri nekaterih avtih v tistem času, ko ni priklopljen akumulator priklopiti zasilnega, tako da računalnik ne detektira padca napetosti in s tem povezanih blokad, ki se odblokirajo samo na pooblaščenem servisu.

Lahko si kar nekaj stroškov narediš, če se tako zaje*eš (avtovleka+pooblaščenec) in ni dovolj, da si spreten ali pa vsaj povprečen desničar.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 15, 2008 5:39 am

čep a v pou ure ne menjaš akumulatorja ( po 30minutah naj bi se resetiral računalnik) potem pa nevem no... no pa sj, vsak ma svojo teorijo!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr okt 15, 2008 6:03 am

snoopek je napisal/-a:čep a v pou ure ne menjaš akumulatorja ( po 30minutah naj bi se resetiral računalnik) potem pa nevem no... no pa sj, vsak ma svojo teorijo!

No, sej mislim, da Twingo ni tako sofisticiran glede te elektronike.

Ampak za višji razred vozil (se mi zdi, da je bilo takrat govora o nemških znamkah) računalnik ne sme zaznati niti kratkega padca napajalne napetosti, ker se zablokira.

Če se samo resetira ni noben problem..sploh pa ni treba na pooblaščenca, da ti to uredijo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
supaFlaj
Nov uporabnik

Napisal/-a supaFlaj Sr okt 15, 2008 11:11 am

mA SEJ NE PRAVM DA NE ZNAM, SAM ZANIMAL ME JE KAKO JE GLEDE RAČUNALNIKA IN PODOBNO...

Uporabniški avatar
snoopek
Uporabnik

Napisal/-a snoopek Sr okt 15, 2008 4:47 pm

Firediver je napisal/-a:
snoopek je napisal/-a:čep a v pou ure ne menjaš akumulatorja ( po 30minutah naj bi se resetiral računalnik) potem pa nevem no... no pa sj, vsak ma svojo teorijo!

No, sej mislim, da Twingo ni tako sofisticiran glede te elektronike.

Ampak za višji razred vozil (se mi zdi, da je bilo takrat govora o nemških znamkah) računalnik ne sme zaznati niti kratkega padca napajalne napetosti, ker se zablokira.

Če se samo resetira ni noben problem..sploh pa ni treba na pooblaščenca, da ti to uredijo.

no to ne vem, niti nisem še slišal za to. Je pa možno, zakaj ne :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Sr okt 15, 2008 4:58 pm

supaFlaj je napisal/-a:mA SEJ NE PRAVM DA NE ZNAM, SAM ZANIMAL ME JE KAKO JE GLEDE RAČUNALNIKA IN PODOBNO...

Pozdravljeni
Kar brez skrbi zamenjajte akumulator, nič se ne more zgoditi, razen v radio marate ponovno vnesti kodo ( v koliko jo radio zahteva ).

Akumulatorja se ne sme odklapljat pri Mercedesu E in S klase od letnika 2000 naprej, BMW 5 in 7 od 2005 naprej ( potrebno dovajati po kablih dodatno energijo ), ostale znamke vozil pa niso preveč občutljive na tako početje, razen da zgubijo spomin servisnih intervalov.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
javr
Novinec

Re: Twingo - menjava akumulatorja

Napisal/-a javr So nov 05, 2016 6:21 pm

(nov. '16)
Prelistal sem celo knjigo od prve do zadnje strani, pa ne najdem podatka - kakšen akumulator je predpisan za motor na sliki ? Koliko Ah in koliko A ?

Slika

Uporabniški avatar
R4gtl
Nov uporabnik

Napisal/-a R4gtl So nov 05, 2016 7:09 pm

jaz imam v mojem 45 Ah kolko A pa ne vem. dve leti brez problemov

Uporabniški avatar
javr
Novinec

Napisal/-a javr So nov 05, 2016 7:23 pm

do sedaj sem imel 52Ah/470A, kupljen l. 2010. Ker je kljub dodatnemu polnenju že težko vžigal ko je zunaj padlo pod nulo, sem se odločil za preventivno menjavo in mehaniku z rdečo podčrtal "ne Topla", nisem pa pomislil da mu moram naročiti tudi "ne švohnejšega kot je zdaj" in je vgradil 44Ah/360A. Problem: imam veliko voženj znotraj naselja, torej pogosti zagoni, pa me skrbi kako se bo tole obneslo. Dve leti bo najbrž že, čez dve leti in en mesec pa spet novega ?

Slika

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron So nov 05, 2016 7:38 pm

Tistih 8Ah razlike ne bo problem, še posebej ne pri 1.2 bencinarju...

Pri kratkih vožnjah je problem, da se akumulator ne napolni (več energije se porabi pri štartu, kot se jo med vožnjo dobi nazaj).

Poleg tega, ti je prejšnji (BOSCH) zdržal 6 let, kar sploh ni slabo!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda So nov 05, 2016 8:48 pm

Ne vem sicer kako kratke relacije, ampak za kratke relacije je bolje, da je aku manjši ga bo hitreje napolnil, ker za aku ni dobro, da je non stop na pol prazen.
Ti mlinčki ne rabijo močan aku in kresnejo takoj. Pri dizlu je čisto druga pesem
Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov