Nasveti in napotki ter povpraševanja...

mišek
Uporabnik

Sprednje luči Clio 2+stikalo

Napisal/-a mišek Po okt 20, 2008 8:07 am

Zdravo!

Na Cliotu bom moral menjat sprednje luči, ker je šipa čist zrisana in čist fuč svetijo.
Malo sem že iskal rablene okrog pa mi zdaj pravijo, da je težko dobit dobre luči in mi ne priporočajo starih gor dajet.
Zgleda bo treba nove nabavit. Zdaj me pa zanima: je let.98 in zdaj imam navadne s H4 žarnico, ali paše tudi ta z dvojnim fokusom? Zgleda, da bi mogla, vsaj tak piše in tud po obliki zgleda ista.
Sam kakšna je zdaj ta luč? Ali je ločeno kratka in dolga tako kot je ponavadi? Na tem linku omenjajo neke meglenke, kaj je zdaj. A je eno meglenka, drugo pa kratka/dolga se pravi H4, ali je tisto, ko je nekakšna leča kratka, ona zraven pa dolga?
http://www.mimovrste.com/artikel/342015 ... -1998-2001

Oz. naj drugače vprašam, se mi splača take luči kupit ali je bolje navadne take kot imam sedaj?
Lp.
Zadnjič spremenil mišek, dne Če okt 30, 2008 8:41 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po okt 20, 2008 8:11 am

te lahko vprašam,zakaj pa nimaš zavarovanih? pol pa samo malo gor klokneš z hamrom ali pa čem podobnim pa boš mel nove luči.
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po okt 20, 2008 8:21 am

Povejte mi še nekaj, kakšna je razlika med tema dvema lučema, da je tako različna cena? A je ona cenejša tak škrt ali kaj?
http://www.herkules.si/index.php?productID=55225
http://www.herkules.si/index.php?productID=55221

Ne zavarovanih pa nimam :(
Sam se da na tak način pridet do novih? Ni preveč očitno, da zavaruješ zmahane luči potem so pa kar na enkrat stolčene?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po okt 20, 2008 11:07 am

Cenejše so od proizvajalca Depo, dražje pa od Hella. Temu primerna je tudi kvaliteta. Namreč Depo izdeluje "ponaredke" kot jim nekateri pravijo. Sicer so licenčni, to brez skrbi. In te pač serviserji tudi vgrajujejo, če želi kdo imeti popravljen avto za manj denarja.

Kvaliteta je kr sprejemljiva, mi smo na Vectri A menjali obe zadnji in eno sprednjo. Zadnje so zelo dobre, pri sprednji pa se pač malo vidi da je še daleč od original Boscheve. Pri tem mislim predvsem na izgled plastike (ohišja) luči, zgleda malo ceneno ulito, valovita površina... Malo sem se tudi moral potruditi, da sem odstranil vijak za ročno regulacijo višine in na njegovo mesto stisnil motorček noter. Drugače pa ne bleščijo, in za H4 osvetljujejo kr dobro. Mogoče so se za te H7 z lečo kaj bolj potrudili... Najbolje da si jih na blizu dobro pogledaš.

Seveda se da tudi tako priti do novih luči. Malo tudi odvisno od zavarovalnice in cenilca, če imajo dober ali slab dan. Ampak pri nas tu niso nikoli komplicirali. Saj ni nujno da greš obe luči naenkrat zamenjat, sploh pa naslednji dan po sklenitvi zavarovanja.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po okt 20, 2008 12:26 pm

Se pravi, da je razlika na delu ohišja, ki nima neke veze s samo kvaliteto luči in svetlobe? Sveti ravno tako dobro kot ona, ki ima skoraj dvojno ceno?
Sem nekaj klicaril zdaj okoli po trgovinah pa enega sodelavca sem vprešal in rezultat je: luč na orginal servisu: - enojna 101€ ; dvojna 177€
v navadni avto trgovini : - enojna 53€ ; dvojna 65€
sodelavec bi mi pa zrihtal za 3€ ceneje po komadu, samo bi bilo treba nekam v Savinjsko po nje. Bom verjetno kar v trgovini nabavil. Me pa zdaj kar malo bolj k navadni vleče. Ne vem, če se mi splača dvojno kupovat, obe me pridejo 24€ dražje, moreš met dva kompleta žarnic pa še na avto bi bilo treba kaj poštoferit po kablovju, ker je sedaj samo na eno žarnico vezano. Vse skupaj bi me pomoje prišlo kake 50€ dražje. Ne vem če se splača, pa še tiste H7 žarnice baje hitreje crkujejo kot H4, so pa tudi dražje.
Bom pa moral menjat tud, no vsaj zgleda tako, stikalo za luči, ker se mi je nekajkrat zgodilo, da so mi luči za kake pol sekunde vgasnale pri preklopu iz dolgih na kratke. Mislim kriza, čista tema se peljem 80, dam kratke luči pa kar na enkrat tema :oops: Sej ni tako panika za tisti čas, ko je tema, ampak ostrašiš se, da se ne bodo nazaj vžgale, potem bi pa bila kriza.
Tista ročka pa pride baje 76 € :oops:

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Po okt 20, 2008 3:40 pm

na renault forumu imaš eno temo, kjer je lepo opisano kako se jih spolira.
litr bencina, litr olja ;)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po okt 20, 2008 3:55 pm

Eh pa ne bom se zajebaval več s temi lučmi, danes naročil nove, sem jih našel najceneje do zdaj 45€ komad - H4, šalter pa 76.
Tako bo še najbolje, staro luč glancat je tak, staro je staro, sploh ker so res kar zmahane.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po okt 20, 2008 6:40 pm

staro zbledelo luč od cliota sem tako lepo spoliral da je kot nova,bila je pa popolnoma matirana

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če okt 30, 2008 9:04 am

Bom kar tule naprej vprašal.
Skratka zdaj luči imam nove, imam pa problem z stikalom (obvolanska ročica).
Problem je ta, da ima na tej ročici tudi stikalo hupe in takega stikala nikakor ne morem dobit - mislim kopije. Najprej sem dobil enega samo je bilo za citroen in nima pravega konektorja.
V trgovini mi pravijo, da Valeo nima takega stikala s hupo in, da naj bi bil to Lukas sistem za katerega pa baje ne obstaja kopije.
Orginal pa pride 145€ :oops: Mislim pa kaj so nori. Naj dam zdaj na 10 let star avto šalter za 145€. Za komplet garnituro amortizerjev sem dal 200€ za sklopko malenkost čez 100€, pa to so neki konkretni deli eni služijo vzmetenju drugi prenašajo moč.
Ne pa en kličev šalter s katerim samo luči prižigaš.
Naj mi kdo pove, če je mel podoben primer, ali obstaja kopija takega stikala, namreč kopije so ravno pol cenejše pa je Valeo proizvajalec, ki tud drugače dela za prvo vgradnjo v Renault, sam jaz ne morem dobit takega s hupo, zdaj pa ali res ne obstaja?
Morem še enkrat razdret pa pogledat, če kaj na starem piše, če je Valeo ali je res Lukas. Prvič nisem bil pozoren na to sem samo gledal, da ni konektor pravi.
Na enem orginal servisu so rekli naj to pogledam in da sigurno more tudi kopija obstajat, zdaj pa ne vem.

Za rablenega mi pa ne diši, ker lahko dobim isti klump, saj ne more bit kaj prida, če je iz starega avta. Na odpadu mi je tisti klinčev Feštajn rekel, da hoče met 40€, samo k njemu niti podrazno ne grem, zdaj ko sem bral kake iskušnje imate z njim.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če okt 30, 2008 9:58 pm

Sem vzel stikalo dol, razdrel spucal staro mast dol in problem jaz vidim samo v stiku, ki je obkrožen na sliki. In sicer ta jeziček, ki preklaplja med dolgimi in kratkimi. Ko je kontakt vpostavljen na starni, ki je obrožena takrat gori kratka luč. Ta stik je malo počrnel in očitno je to vzrok, da v trenutku, ko preklopim iz dolgih na kratke čez ta kontakt tok ne steče takoj in posledično imam takrat temo.

Zdaj me pa zanima, kako sčistit ta kontakt? Ker tisto črno ohišje pa zgleda, da ne gre dol. Mislim pa, da če bi to nekak spucal bi moglo delat brez problema.
Je pa to Lucasovo stikalo, ki novo stane 145€, zaradi te greške pa res ne mislim novega kupovat, za ta košček plastike :evil:
Ostali kontakti, žmigavci pa ti spredaj, ki so glavni za kratke luči so dosti bolj zrajsani pa vse dela.
Slika
Slika

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Pe okt 31, 2008 10:46 am

S finim smirkovim papirjem, če boš prišel zraven. Drugače pa kontakt sprej ali pa kaj podobnega (anti-oxide), če boš kaj hodil po trgovinah z elektronskim materialom. Po eni teoriji naj bi pomagal celo fluor iz zobne paste... Dobro pa bi bilo potem površino še galvanizirati na novo (razni kompletki iz Conrada).

Če se žarnice napajajo direktno preko tega kontakta, si omisli še kakšen rele vmes, za razbremenitev.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe okt 31, 2008 8:08 pm

Sem danes dobil kontakt sprej od soseda, sem našprical pa še jutri bom enkrat potem bomo pa vidli kaj bo.
Kaki kompletki se to dobijo v Conradu?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh Pe okt 31, 2008 10:15 pm

Poglej na njihovi strani pod " Elektronika >> Jedkanje/tiskane plošče "

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek So nov 01, 2008 1:03 pm

sebaveh je napisal/-a:Poglej na njihovi strani pod " Elektronika >> Jedkanje/tiskane plošče "

Sem pogledal, to misliš na te elektrolite ne. Sam zadaj tam imajo kar veliko izbiro različnih.
Najboljše bi verjetno bil tisti komplet za ročno galvaniziranje ne? Kjer so v kompletu tudi zlat in srebren elektrolit s ceno 25.33 EUR.
Mi lahko poveš kak točno se s tem dela. To je menda na nek podoben način kot lotanje ne?

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Napisal/-a sebaveh So nov 01, 2008 6:27 pm

Žal še nisem s tem delal, tako da ne vem postopka. Očitno pa gre kot nekakšno "nanašanje z gobico". Razmišljam da bi tudi sam nabavil, saj imam še par stvari za polepšat, upam da še pred naslednjim poletjem.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 7 gostov