Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

menjava diska fiat uno

Napisal/-a xalfist Sr nov 12, 2008 3:12 pm

mene zanima kaj vse treba odtegnit da se menjata diska na fiat uno ali je treba odtegnit tut tist sredinski vijak, pa če ja kak najlažje odtegnit da se ne vrti ker mam zavore dol tak da ne morem na zavoro stopit pa odtegnit?

dencor
Novinec

Napisal/-a dencor Sr nov 12, 2008 3:30 pm

tocno za unota nevem pr ostalih avtih j e tak 2 šraufa ma zavorni celinter ga potegnes vkraj pa en šrauf (mislim da je inbus) ma disk ki ga odšraufaš pa
dol potegneš

Uporabniški avatar
no_name
Novinec

Re: menjava diska fiat uno

Napisal/-a no_name Sr nov 12, 2008 3:37 pm

xalfist je napisal/-a:mene zanima kaj vse treba odtegnit da se menjata diska na fiat uno ali je treba odtegnit tut tist sredinski vijak, pa če ja kak najlažje odtegnit da se ne vrti ker mam zavore dol tak da ne morem na zavoro stopit pa odtegnit?

Pa sej ne morem verjet.......tip sprašuje kako se vzame disk dol.....fant pojdi raje do mehanika pa naj ti on to zrihta, saj to so vendar ZAVORE, ki so življenjsko pomembne.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr nov 12, 2008 3:50 pm

Pa sej ne morem verjet.......tip sprašuje kako se vzame disk dol.....fant pojdi raje do mehanika pa naj ti on to zrihta, saj to so vendar ZAVORE, ki so življenjsko pomembne.

kdo to napiše pa se res ne spozna na avte. nevem zakaj sploh podajaš mnenje. zaj sem itak nov disk domov dobo in vem kako naredit, niso prve premze da bi sam menjavo samo postopek moraš vdet. tut mehanik ti lahko zajebe.
to je tak ko bi reko da si ne upaš žarnic sam menjat kaj če ti nehajo delovat sredn noči in zapeljev z cesta.

Uporabniški avatar
roberto-82
Uporabnik

Kraj: Črna na Koroškem

Napisal/-a roberto-82 Sr nov 12, 2008 4:19 pm

no_name je napisal/-a:
xalfist je napisal/-a:mene zanima kaj vse treba odtegnit da se menjata diska na fiat uno ali je treba odtegnit tut tist sredinski vijak, pa če ja kak najlažje odtegnit da se ne vrti ker mam zavore dol tak da ne morem na zavoro stopit pa odtegnit?

se strinjam
lej če si že razdru pol pa tako vidiš kako je treba mislim da zgloba ne rabiš odtegovat
drugače ti je pa ž -dencor-povedo da maš verjetno 1 šravf korsa ma križnega sam dvomim da ga boš kr tko odtegno lp
NE DELAJ DRUGEMU TISTGA,KAR NOČEŠ,DA DRUG DELA TEBI.
[img]http://www.shrani.si/f/3M/Wx/1eNyr63y/neimenovano.jpg[/img]

Uporabniški avatar
CupraR
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a CupraR Sr nov 12, 2008 4:36 pm

Tebe j. križni vijak ki drži disk na pesto??

Je to to kar jst mislim (glej sliko):
Slika

rabš "posebno" urodje (se ne spomnm zdele kako se mu reče) ki deluje na principu momenta (kresnš z kladvom pa odvije).
Zadnjič spremenil CupraR, dne Sr nov 12, 2008 4:50 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr nov 12, 2008 4:46 pm

Pozdravljeni

Dvignete vozilo, snamete platišče, snamete zavorni cilinder, demontirate stare zavorne ploščice, odvijete nosilec zavornih ploščic ( 17 ali 19 ključ ), odvijete dva vijaka na zavornem disku ( 13 ključ ali križni izvijač ), s kladivom potolčete po starem zavornem disku da odstopi, "nabo" nosilno ploščo diska ščistite do čistega rje in na tenko namažete z navadnim vazelinom ( v primeru, da boste preveč radodaren z vazelinom vam bo namastilo nov zavorni disk ), nov zavorni disk obrišite z nitro razrečilom ( obstajajo tudi drugi preparati za čiščenje zavornih diskov vendar je nitro najcenejši, nikakor pa jih brisat z bencinom ali drugimi topili ), nazaj vgrajujete nove delo po obratnem vrstnem redu.

Pozor, preden se boste odpeljali na testno vožnjo OBVEZNO večkrat stisnite zavorno stopalko da se zavorni batki približajo zavornim ploščicam - drugače ni zavor

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr nov 12, 2008 6:06 pm

ja saj ko sem dobo disk sem vido kak menjat dva vijaka ven pa macola ga je šel disk gor hehe, je sreča da sredinskege matice ni treba ven dobivat.

Uporabniški avatar
Končar
Novinec

Kraj: Logatec

Napisal/-a Končar Sr nov 12, 2008 6:33 pm

men se zdi da nikjer ni treba sredinske matice odtegovat da bi dobili dol disk,edino pri terencih in kombijih,drugače pa uno je isto ko yugo,tam kjer ponavadi prideta dva križna,torx ali inbus vijaka ima centrirni vijak za jekleno feltno,tistega z 11 ključem odtegneš,ne rabiš imeti zavor gor,če prej malo potolčeš da odstopi rja,potem pa če negre drugače pa če je disk zanič macola pa gas,zmeraj ko sem z macolo tolkel sem disk odlomil,ker je toliko zarustal gor če pa gre lepo imaš pa srečo :D to je pa to,ko boš zlagov dobro namaži vodila da nebojo zaribala in držale ploščic,fajn deli :D LP
ja res smešn... nenormalno smešn
Za ljudi so znaki, za živino pa planke!

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Sr nov 12, 2008 6:39 pm

pa menda nisi samo en disk menjal? :roll:

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Sr nov 12, 2008 6:42 pm

Sredinsko matico imas za polosovino in tisto nema nic veze z zavorami zato pusti pri miru :D
Celjust pa bos mogo uzet dol ce hoces da bos disk zamenjal,
llp

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Če nov 13, 2008 1:48 pm

S|icKeR je napisal/-a:pa menda nisi samo en disk menjal? :roll:

Kakor poznam xalfista je čist možno (je menjal pumpo brez da bi zraven še zobati jermen in šponer) :lol:

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če nov 13, 2008 2:01 pm

Končar je napisal/-a:men se zdi da nikjer ni treba sredinske matice odtegovat da bi dobili dol disk,edino pri terencih in kombijih,drugače pa uno je isto ko yugo,tam kjer ponavadi prideta dva križna,torx ali inbus vijaka ima centrirni vijak za jekleno feltno,tistega z 11 ključem odtegneš,ne rabiš imeti zavor gor,če prej malo potolčeš da odstopi rja,potem pa če negre drugače pa če je disk zanič macola pa gas,zmeraj ko sem z macolo tolkel sem disk odlomil,ker je toliko zarustal gor če pa gre lepo imaš pa srečo :D to je pa to,ko boš zlagov dobro namaži vodila da nebojo zaribala in držale ploščic,fajn deli :D LP

fajn je tolct ja,sam je treba vzet v zakup da lahko lezaj unicis s tem...
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če nov 13, 2008 2:19 pm

Na enih avtih so luknje v diskih, ki so pravokotne na križne vijake zato z navojem, da z uvijanjem dveh vijakov paralelno abcigaš disk dol. Glejte sliko.

Uporabniški avatar
YugoGTI
Novinec

Kraj: dolenska

Napisal/-a YugoGTI Če nov 13, 2008 2:34 pm

V najslabšem primeru prevrtaš vijake, daš disk dol ter odšraufaš šine, pač kar je ostalo od vijaka, z rolcangami al pa gripcangami. Sem pa tud jest pr unotu mogu disk prefleksat da sm ga dol dubu zna kar dobr prijet. Good luck :P

Uporabniški avatar
Končar
Novinec

Napisal/-a Končar Če nov 13, 2008 3:32 pm

joztom je napisal/-a:Na enih avtih so luknje v diskih, ki so pravokotne na križne vijake zato z navojem, da z uvijanjem dveh vijakov paralelno abcigaš disk dol. Glejte sliko.

Kero sliko??? :D

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če nov 13, 2008 3:34 pm

Slika od CupraR zgoraj

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Če nov 13, 2008 10:46 pm

ja treba je blo samo dva vijaka ki sta za distanco felnam odvit 13kluč pa macola pa je šel dol, ja sredinskega je treba pri accentu tam mi reko kolega ziher nisem.
ja res je menjo sem samo enega razlog v tem ker v avto trgovini so meli samo enega , da bi mogo čakat še na enga pa blo brezveze zato ker zaj primeta obe istočasno kar prej nista, in nevem zakaj bi še onega ta pa je imel globoke rise ker nisem mel časa disk ploščic menjat pa je že po železi čohalo premzat pa moreš ne pa še po mestu.

primož 86 kaj ti vsako leto daš nove gume gor pa one ko so vreji zavržeš pa nove gor? zato ker šponar je bil menjan leni, nevem zakaj bi še ga zaj enkrat če pa se že pokavri pa se to sliši in vem kdaj menjat samo tolk za nepoznavalca. za jermen pa nisem reko da nebom menjal samo sem mel avto doma raztrgan na dom pa ti ne prid ker mehanik kr tak. morem pa ga mehaniko pelat zato ker mi mora še nekaj navtavt.

Uporabniški avatar
Slicker
Mojster foruma

Kraj: okolica Trebnjega

Napisal/-a Slicker Če nov 13, 2008 10:49 pm

probaj na avtocesti pri 130 na polno zabremzat pa boš vidu če enako primeta. pa tako dj da nebo nobenga 500m za in pred tabo.

Uporabniški avatar
Končar
Novinec

Napisal/-a Končar Če nov 13, 2008 10:58 pm

S|icKeR je napisal/-a:probaj na avtocesti pri 130 na polno zabremzat pa boš vidu če enako primeta. pa tako dj da nebo nobenga 500m za in pred tabo.

haha :lol: :lol: :lol: pa na 6 pasovnci probi :D :D
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 10 gostov