Nasveti in napotki ter povpraševanja...

peri
Nov uporabnik

Zbijanje kilometrov is števca

Napisal/-a peri Pe nov 21, 2008 2:57 pm

Vozim berlingota, pa me zanima naslednje.
Avto je na oko zelo lepo ohranjen. Kupil sem ga is uvoza, avto se je nahajal v skandinavskih državah natančneje na Šveckem. Letnik je 2002 1,6 šestnajst ventilc bencinar.
Ko sem ga kupil je imel na števcu prevoženih somljivih 85 tisoč. ker pa vemo da so tam na severu razdalje prevej večje kot tu pri nas, tu se do nakupovalnega središča pelješ pol ure, tam pa nekje 2 uri tako da majo ti avti mnogo več prevoženih.
Seveda so bili na mojem avtu kilometri na števcu zbiti, to sem začel sumit ko sem se že nekaj časa vozil pa avto ni vlekel tako kot bi mogel, ker vem da 1,6 bencinc mora bol potegnit. po nekje tisoč kilometrih ki sem jih prevozil sem ugotovil da avto požere precej več olja kot bi lahko.
no zdaj pa mi je ta dotrajan motor ki bi naj imel samo 85 tisoč prevoženih spustil duško, mehanik je ugotovil da bo treba naravnat glavo zamenjat teflone pa še verjetno batne obročke in ventil na četrtrm cilindru.
Ja taka je zgodba od uvoženih avtov, ne pravim da je na celi črti tako ampak se dogaja zelo pogosto in tega je vedno več zdaj ko je odprt trg trgovanja.
zdaj me pa zanima kolko bi to približno prišlo to popravilo in ali še je potrebno kaj menjat na kaj me verjetno mehanik še ni opozoril.

Nekje sem slišal, da to zbijanje kilometrov gre samo narediti na števcu pa makar je elektronski.
V samem računalniku v elektroniki avta pa se ne da zbrisati teh kilometrov in se potem prek tega lahko vidijo realni dejanski kilometri klub temo da jih je negdo na števcu zbil dol.
zaj me pa zanima če je to res in kako se da to preverit in gdo ti to preverbo kilometrov iz računalnika lahko naredi, da se več ne bom tako nasankal kot sem se zdaj.
Lep pozdrav pa prosim za odgovore
Ni važno kako se ponašaš z svojim avtom važno je kako ga voziš

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe nov 21, 2008 5:05 pm

Pozdravljeni
Ponavadi se da pogledati koliko km je realno s tovarniškim testerjem in vstopno kodo ( nimajo vsa vozila te funkcije, v koliko je bilo premikanje km opravljeno iz opisanim testerjem pa ni mogoče narediti pregleda - ker pobriše vse za nazaj in pokaže kot realno stanje ).

Lep pozdrav

PS
Pa ne misliti, da se to dogaja samo zunaj. V SLO je zadnje par let tako početje nacionalni šport.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 21, 2008 5:17 pm

off take bi bilo treba na sramotilni steber privezat pa z gajžlo nažgat da mu ne bi prišlo več na pamet kaj takega.

lp

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy Pe nov 21, 2008 5:45 pm

Pred časom jo dober prijatelj vozil BMW. Krasnega črnega 325 tdi karavan!!! Ko ga je kupil (uvozil iz Nemčije) je imel slabih 400kkm v 2 letih!!!!V nemčiji ga je plačal smešno malo, za ceno novega tvingota.
po dveh letih ga je zaradi ponavljajočih težav z motorjem, menjalnikom in klimo prodal posredniku! Na števcu je imel dobrih 500kkm.

Kasneje sem ta avto slučajno videl v komisijski prodaji v Lj, sigurno je šlo za isti avto. Imel je 120kkm, bil je kakorda drugi lastnik in imel je potrjeno servisno knjižico :?:
Nauk vsega tega je, ne verjemi vsemu, kar pokaže števec km!!!

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Pe nov 21, 2008 5:51 pm

Sej danes vsak zbija kilometrino oz. 90% jih sigurno zbije. V SAWAL-u v PO zbijajo na veliko. Mi je en rekel, ki tam čisti uvožene avte čez vikend, da so na enemu FIAT-u, bivšem taxi vozilu zbili z ene 300k al 400k km (se ne spomnim) na 100 pa neki k km (se nespomnim koliko), vglavnem zbijajo na veliko :!:
V temi nategatorji je veliko tega napisano.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Pe nov 21, 2008 6:50 pm

Kar je pa najbolj žalostno - nategatorjem nikoli ne zmanjka naivnih kupcev, ki jim bodo očitno še zelo dolgo nasedali. Jaz na avtocesti gledam kake avte vozijo Bolgari, Romuni in ostali vzhodnjaki iz Italije. Same pobunkane in razbite gare, ziher so jih kar na odpadu naložili. Dvomim da naši nategatorji uvažajo kaj bistveno boljše vozila. Vsako sigurno najprej obišče delavnico, kjer ga "očedijo" in nastavijo kilometre na željeno vrednost in šele nato dobi mesto v oglasu. Skrajni čas, da bi jih začeli preganjati in jim na vrat dali strokovne inšpekcije, kjer bi nasankali za vsak lažniv ali zavajajoč podatek o vozilu, ki ga prodajajo.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak Pe nov 21, 2008 7:55 pm

Če je prevrteno "strokovno" se ne da ugotoviti.
Umazano delo opravijo že v tujini, tako, da naši dilerji opravijo le nekaj ličarskih in čistilnih del.
Naj vam povem še mojo zgodbo. Pred leti je skupina prijateljev najela kombi katerega lastnik je velika avtohiša. Na kombiju ni deloval tahometer, ker je bila odmontirana povezava s koleom, kar pomeni, da se kilometri ne nalagajo.
Glede avtov iz uvoza, posebej iz Ita. mislim, da zbijajo kilometre že njihove lizing hiše ali prodajni posredniki.
In če pogledate na avto.net-u dizelaše l. 00 je povprečje tam okoli 150.000. Res smešno.

LP

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline So nov 22, 2008 8:25 am

Kompresijo motorja je treba zmerit preden greš avto kupit.
Će se lastnik z tem ne strinja bejž stran. Raje plačat kkšnih 100e za kompresijo zmerit k pa celo premoženje za avto k ima več k 300.000km
Je še nekaj,lahk da ima avto 300.000 in je motor v precej boljšem stanju k enak avto z 150.000km. Odvisno kak je vožen in vzdrževan. Glih nazadnje je moj sosed kupu a4 l2002 iz nemčije 1.9tdi z 280.000 prevoženih od pooblaščenega audi dealerja v Kolnu.
Avto je k nov in motor tudi. Tko da ni vse drek kar se gor kupi. Ne posploševat.
Tu raznorazni bosanski švercerji tudi zbijajo km po 100.000 in več

Volvo power
Novinec

Kraj: kočevje

Napisal/-a Volvo power So nov 22, 2008 9:20 am

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni
Ponavadi se da pogledati koliko km je realno s tovarniškim testerjem in vstopno kodo ( nimajo vsa vozila te funkcije, v koliko je bilo premikanje km opravljeno iz opisanim testerjem pa ni mogoče narediti pregleda - ker pobriše vse za nazaj in pokaže kot realno stanje ).

Lep pozdrav

PS
Pa ne misliti, da se to dogaja samo zunaj. V SLO je zadnje par let tako početje nacionalni šport.

Glede na to, da je potreben tovarniški tester in vstopna koda, bi se potem dalo ugotovit kdo in kje je to naredil, ali ne :?:

Uporabniški avatar
jay
Mojster foruma

Kraj: Mb-Ruše

Napisal/-a jay So nov 22, 2008 9:22 am

žal je tak, da danes 90% zbija kilometre... Sploh avtohiše.
Za dobrih 10e ti zbije na 0km.
Take bi mogli vse zapret na Dob med pedre not.
Slika
dB team united
16. dB awards 2009
Slika
irmscher vectra C GTS

Uporabniški avatar
lumpii
Stalni uporabnik

Napisal/-a lumpii So nov 22, 2008 10:29 am

jay je napisal/-a:žal je tak, da danes 90% zbija kilometre... Sploh avtohiše.

Kdo zbije za 10€???
Kolkr vem je cena vsaj 40-50€ odvisno od avta, kolk je dela z demontažo števca, pri nekaterih je še motorni računalnik, pa še ključ povrhu.....
E60 525dA M-Optic, 2005

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline So nov 22, 2008 10:40 am

lumpii je napisal/-a:
jay je napisal/-a:žal je tak, da danes 90% zbija kilometre... Sploh avtohiše.

Kdo zbije za 10€???
Kolkr vem je cena vsaj 40-50€ odvisno od avta, kolk je dela z demontažo števca, pri nekaterih je še motorni računalnik, pa še ključ povrhu.....

Kaj pa je 50 al pa 100e če hočiš avta prodat za dobr dnar :P
Pol pa daj avta z 300.000km v oglasu pa boš vidu kakšna bo cena in kolk kupcev bo.
Seveda da bo vsak zbil km na sprejemljivo cifro manj k 200k vsekakor.
Ponavad velik km imajo velike limuzine višjega cenovnega razreda.
Majhni avti ala clio,polo,matiz,arosa imajo precej manj km. in se teh ponavad ni treba bat da se boš glede prevoženih km nasral.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So nov 22, 2008 12:03 pm

Volvo power je napisal/-a:
Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Lep pozdrav

PS

Glede na to, da je potreben tovarniški tester in vstopna koda, bi se potem dalo ugotovit kdo in kje je to naredil, ali ne :?:

Pozdravljeni
Vstopna koda je potrebna za spreminjanje protokolov v računalniku. V koliko hoče dotični zbrisati sled za seboj nima v memoriji testerja vpisane svoje kode servisa temveč 0000 in taka nastavitev ne pusti sledi za seboj ( tako tudi funkcionirajo vag-com programi za vag grupo - torej če ni nastavljen ne pusti za seboj sledi ). Najlažje je odkrivanje posegov, ki so bili opravljeni, s cenenimi vmestniki in po možnosti programi potegnjeni z interneta - spremeni samo km v števcu, v računalniku pa ostane realnost. Kar nekaj takih primerov sem imel, da je stranka pripeljala vozilo pred nakupom na pregled in se prevoženi km niso ujemali ( včasih pa pozabijo tudi odstraniti listke pod pokrovom motorja, ki jih puščajo mehaniki ).

Kot je že omenil "valvoline" lastniki to počnejo zaradi lažje prodaje vozila in večje prodajne cene. Nekateri pa to enako naredijo pred velikimi servisi ( prevrtijo do 60.000 km ) , torej mu ni potrebno niti narediti servis, niti dokazovati kupcu da je bil servis opravljen, in še ceno vozila ima avtomatsko večjo ( vse je v ekonomski računici ). Prav tako se strinjam z uporabnikom "valvoline" da je bolje plačati mehaniku za pregled vozila pred nakupom ( tako se lahko izognemo dragim popravilom in imamo manšo šanso, da smo nabavili vozilo - finančno brezno brez dna ).
Vendar takšnih posegov se pri nas poslužuje samo kakšnih 10% ljudi, ne vem pa kako je drugje po SLO.

"lumpii"
Tako je ja, strošek menjave je nekje od 40 - 50 €, vendar je to zanemarljiv strošek v končni računici, pri prodaji vozila.
Vendar to početje se po zakonu jemlje kot skrito napako in jo lahko kupec vozila uveljavlja ( vračilo kupnine, delno vračilo kupnine, opravljen servis na račun prodajalca ............. ) neglede kaj piše v kupoprodajni pogodbi v 12 mesecih od nabave vozila. Tako, da zna biti takšno početje dvorezni meč.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

AndrejD
Stalni uporabnik

Napisal/-a AndrejD So nov 22, 2008 12:25 pm

A ni glavni servis omejen tudi na leta ? Recimo 90kkm ali 5 let. ?
Slika

SpeedyRS
večni novinec

Napisal/-a SpeedyRS So nov 22, 2008 12:54 pm

Ja, ponavadi je na 5 let. Samo itak to nihče ne upošteva, ker si pač ljudje ponavadi kupijo avto, ki ga nemorejo vzdrževat.

Ampak itak nima veze, glavno da je boljši od sosedovega.

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby So nov 22, 2008 1:17 pm

Majhni avti ala clio,polo,matiz,arosa imajo precej manj km. in se teh ponavad ni treba bat da se boš glede prevoženih km nasral.

A res? Lastim si mali avto s prevrtenimi kilometri. Ugotovil sem po bazi pooblaščenega serviserja. Nazadne ko je bil servisiran pri pooblaščenem mu je pisalo več km, kot ko sem ga kupil, vmes je preteklo pet let. Bogvedi kolk ima realno kilometrov.

marjan novak
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a marjan novak So nov 22, 2008 1:29 pm

Problem bi bil rešen, ko bi proizvajalci plombirali tahometre.
LP

valvoline
Stalni uporabnik

Napisal/-a valvoline So nov 22, 2008 1:29 pm

Caby je napisal/-a:

A res? Lastim si mali avto s prevrtenimi kilometri. Ugotovil sem po bazi pooblaščenega serviserja. Nazadne ko je bil servisiran pri pooblaščenem mu je pisalo več km, kot ko sem ga kupil, vmes je preteklo pet let. Bogvedi kolk ima realno kilometrov.

:D Jebat ga. Ampak je še vedno manj verjetno da majh avto ima recimo več k 200tkm v 10tih letih delovanja. Medtem k uber limuzine 200tkm imajo že pr 2-3 leta starosti,še posebej tisti prpeljani iz tujine.
Kot sem povedal,kompresijo zmerit pa je. Če je bencinc in ima več k 10-11 na vsakem cilindru je mašina ok pa tut če ima več k 200tkm.
Pr dizlih golf2 in golf3 je spodnja meja kompresije 27-28. Oz odpreš čep za olje in pogledaš da vroč motor ne kadi tja preveč. Idealno je če ne kadi nič :lol:

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash So nov 22, 2008 5:58 pm

.......
Zadnjič spremenil Cash, dne So nov 22, 2008 7:15 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
frgo
Stalni uporabnik

Kraj: Trebnje

Napisal/-a frgo So nov 22, 2008 6:47 pm

valvoline je napisal/-a:Majhni avti ala clio,polo,matiz,arosa imajo precej manj km. in se teh ponavad ni treba bat da se boš glede prevoženih km nasral.

Jaz sem s cliotom v dobrih 2 letih predihal 90 jurjev :) Pa bo en cajt še sigurno pri meni, ker gre kot nov, za tako uničevanje pa je boljših avtov škoda. Moj nekdanji clio je bil vožen precej pod letnim povprečjem, pa ima danes več prevoženih kot katerikoli clio, ki se prodaja na avto.netu. Si mislim koliko avtov ima realne km. Mater, da bom tudi sam zavrtel števec, če avta drugače ne bom prodal.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov