Nasveti in napotki ter povpraševanja...

kinki
Nov uporabnik

vlaga v avtomobilu

Napisal/-a kinki Po dec 08, 2008 8:03 am

pozdravljeni malo sem preiskal forum ampak nekega pametnega odgovora nisem našel

imama octavio, 01 letnik, klimatronik, avto žal ni garažiran. V zadnjem času predvsem sedaj ko pada dež imam v avtu veliko vlage, ne da se mi stekla zarosijo ampak dejansko se na njih nabira kondenz, voda. Zadnji dve stekli in pa stekli pri prtljažniku sploh ne morem posušit, ampak to niti ni težava. Ker mi avto zadnje čase kar stoji je to še posebej problem po tem, ko ga ponovno uporabljam. Najbolj me moti ker ne vem kako naj vetrobransko in prvi dve stranski stekli odrosim, ker včasih traja tudi do 5 min preden dejansko kaj vidim ven in pol enostavno vetrobransko kar pobrišem, da se lahko odpeljem na šiht.. Ne vem niti to kako naj nastavim klimatronik in pa predvsem ali je mogoče težava kje drugje da se toliko vlage nabere v avtu. Pa še to sprednje steklo je bilo menjano.

Prosim za kakšen nasvet

Hvala

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po dec 08, 2008 8:08 am

Avto užgi, pa zalaufaj ventilacijo in vklopi gretje, pa pusti kako uro, ali pa pojdi na kako daljšo vožnjo, da se avto malo presuši.
Old subarus never die, they just get faster!

goldhorn
Novinec

Napisal/-a goldhorn Po dec 08, 2008 8:17 am

Problem na klimi? Do sedaj nikoli nisem imel problemov z vlago, če je klima delovala kot bi morala. Pri nekaterih avtomobilih je pomembno, da je ventilacija + klima nastavljena na "mrzlo" tisto minuto, dokler se šipe ne odrosijo.

kinki
Nov uporabnik

Napisal/-a kinki Po dec 08, 2008 8:33 am

jah sej avto vžgem pa pustim, recimo danes zjutraj sem dal klimatronic na lo in čakal pa je rabu 5 minut pa skoraj nič. Težko vam opišem ker stekla niso samo zarošena ampak se na njih prav voda nabere in res nimam pojma kako pa kaj. Pa opazil sem tudi, da recimo se avto odrosi pa vse pol pa ga nekje parkiram pa čez pol ure pridem nauaj pa je spet totalna katastrofa. Kaj če bi zamenjal filter kabine? Kakšno funkcijo ma pa mikrofilter klime pri tem ? Jaz se zdej po tem vremenu vozim tako, da imam konstanno prižgano gretje vetrobranskega stekla, ker drugač enostavno ne morem vozit.

Aja pa še to ta klimatronic, se pravi če imam prižganega takrat dejansko klima dela al dela klima samo na AUTO in ECONO funkciji, ker če ga ugasnem da je na displaju napisano OFF pol mi nič ne piha al kaj?

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Po dec 08, 2008 11:03 am

Preglej prtljažnik, da nimaš kje vode not, ali pa pod tepihi!

hrošč
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a hrošč Po dec 08, 2008 11:42 am

Vceraj sem v svojem avtu opazil zanimiv pojav..po krajsi voznji sem avto parkiral tako, da je bil cel v soncu, razen zadnje sipe. Ko pridem nazaj v avto, je bila zadnja sipa tako zarosena oz. polna kondenza, da se ni odrosila kljub prizganem gretju zadnje sipe v parih kilometrih (ostale seveda suhe zaradi sonca).. Kar pomeni, da je v celem avtu polno vlage, ki se ni imela priloznosti posusit, saj je vseskozi nek dez, megla, oblacnost in pa pomanjkanje daljsih relacij.

Uporabniški avatar
bass
Mojster foruma

Napisal/-a bass Po dec 08, 2008 11:49 am

kinki je napisal/-a:jah sej avto vžgem pa pustim, recimo danes zjutraj sem dal klimatronic na lo in čakal pa je rabu 5 minut pa skoraj nič. Težko vam opišem ker stekla niso samo zarošena ampak se na njih prav voda nabere in res nimam pojma kako pa kaj. Pa opazil sem tudi, da recimo se avto odrosi pa vse pol pa ga nekje parkiram pa čez pol ure pridem nauaj pa je spet totalna katastrofa. Kaj če bi zamenjal filter kabine? Kakšno funkcijo ma pa mikrofilter klime pri tem ? Jaz se zdej po tem vremenu vozim tako, da imam konstanno prižgano gretje vetrobranskega stekla, ker drugač enostavno ne morem vozit.

Aja pa še to ta klimatronic, se pravi če imam prižganega takrat dejansko klima dela al dela klima samo na AUTO in ECONO funkciji, ker če ga ugasnem da je na displaju napisano OFF pol mi nič ne piha al kaj?

Econ izklopi kompresor klime. Klima dela samo v (pol)avtomatskem načinu. Pa zamenjaj VSE FILTRE za zrak, ker domnevam, da so še prvi glede na tvoje pisanje...

P.S.: Ali kdaj odpreš pokrov motorja in očistiš odpadlo listje in ostalo svinjarijo? Možno je, da ti kje voda teče v kabino...poglej če je kje kakšna lužica.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Napisal/-a GorazdO Po dec 08, 2008 12:24 pm

pretipaj tapecirungo v prtljažniku; skoraj zagotovo ti nekje teče not,... in je količina vode enostavno prevelika, da bi izhlapela v doglednem času;
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
street racer
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a street racer Po dec 08, 2008 2:09 pm

jst sem mel tudi ta problem(še posebej v prtljažniku) kjer se je vlaga ob neodpiranju pritljažnika npr 3 dni, tako moćna da je bil cel prtljažnik zarosen-in prišel sem do sklepa,ker imam v pritljažniku močan woofer,ojaćevalec,da se mi nabira vlaga zaradi tega,(imam coupeja) in nima raztavljive zadnje police,tako da zrak tam ne kroži

Uporabniški avatar
street racer
Novinec

Kraj: štajerska

Napisal/-a street racer Po dec 08, 2008 2:13 pm

težavo sem rešil-z luknjo v zadnji polici,vendar vseeno je dobro občasno avto prezračiti,če sumiš na vlago,ali pojav le-te

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Po dec 08, 2008 3:43 pm

Hmmm... Imam lahko bi se reklo isti problem. :?: Avto je tudi zunaj čez noč, ker pač nimam garaže (blok). Danes zjutraj sem imel sprednjo kot tudi stranske popolnoma zamegljene. Na sprednji se je vsaj tako je bilo videt nabirala vlaga oziroma že skoraj voda. Tako, da sem mogel vzeti robec (čist :lol: ) in obrisati šipo. Je kar scurelo dol :lol:. torej tole ni čisto normalno a ne? Filtri so bili menjani cca mesec dni nazaj, ker sem imel servis. Torej kaj je tle vzrok :?: Klime pa sploh ne izklapljam...

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Po dec 08, 2008 3:48 pm

dej poglej odtoke če se ti ni kje zamašil in sedaj voda ostaja pri prvi šipi.
dvigni havbo in probaj pridt do filtra kabine-pod zaščitno plastiko-pod brisalci
in poglej če je filter moker oziroma če je kje okol voda ki ni odtekla po kanalčkih.

nam se je enkrat isto na octaviji zamašil odtok uspredaj, in ko smo šli v avtopralnico je voda kr pokrila filter itd. šele z palčko smo sprostil odtok/najverjetneje listje vzrok.

torej, poglej uspredaj pod plastiko brisalcev v kakšnem stanju je filter in vlaga okoli njega.

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Po dec 08, 2008 3:56 pm

zamenjati vse mikrofiltre, očistiti odtoke za filtere, zelo dobro očistiti vsa stekla(npr. stelex in podobna čistila) in vozilo občasno dobro prezračiti

Jaz tako počnem in imam ventilacijo vedno na 10%, pa se mi stekla ne rosijo skoraj nič, tudi ko imajo ostali tako zarošeno da skoraj nič ven ne vidijo

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr Po dec 08, 2008 4:32 pm

oktavija ima na sovoznikovi strani spodaj pod armaturo neko zaščito ki jo potegneš stran in prideš do spodnjega pokrovčka ventilatorja. mislim da je na treh vijakih. s pokrovčka odlopiš konektor in pokrov snameš. v notranjosti zatipaš hladilnik klime ki je včasih zapacan ali pa odtok kondenzane odvaja ker je zamašen.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Po dec 08, 2008 5:33 pm

Mogoče zelo neumno ampak sem že videl tak primer ko je folk imel ves čas nastavljeno na NOTRANJE KROŽENJE zraka in se čudil da se avto rosi. Avto se ne zlufta dovolj in v kombinaciji z vlažnim vremenom ter kakim uničenim tesnilom ali zamašenim odtopkom vlaga ostaja v avtu. Moj predlog je izklopi notranje kroženje zraka, menjaj mikrofilter klime in sčisti vsa stekla.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po dec 08, 2008 6:43 pm

Bo dovolj, če bo menjal samo kabinski filter, ker rata vlažen še posebaj pri avtih z klimo
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

cardak
Novinec

Kraj: črnomelj

Napisal/-a cardak Po dec 08, 2008 9:54 pm

zanimivo!zadnjic sem sel na pot,se ustavim v trgovini za5min,pridem nazaj v avto in :evil: vse sajbe zarosene!what the f...? zanimivo je to da je avto star 2mesca!(skoda fabia) ne pride v postev da so krivi filtri,da je zamasen odtok,ker je avto NOV!pihanje ni bilo narihtano na notrane krozenje...hm res ne vem zakaj mi je bil avto zarosen :? mogoce zaradi razlike temperature,notranjost,zunanjost?
srečno voznjo!

hrošč
Novinec

Napisal/-a hrošč Po dec 08, 2008 9:57 pm

Jah nevem, glede na tole vreme zadnje case, dez sneg dez dez megla, me nekako ne cudi ce je v avtu precej vlage in se sedezi, tepihi in ostale tkanine z njo rahlo prepojijo.. Avto pac ne dobi priloznosti, da se posusi.

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Po dec 08, 2008 10:09 pm

cardak je napisal/-a:zanimivo!zadnjic sem sel na pot,se ustavim v trgovini za5min,pridem nazaj v avto in :evil: vse sajbe zarosene!what the f...? zanimivo je to da je avto star 2mesca!(skoda fabia) ne pride v postev da so krivi filtri,da je zamasen odtok,ker je avto NOV!pihanje ni bilo narihtano na notrane krozenje...hm res ne vem zakaj mi je bil avto zarosen :? mogoce zaradi razlike temperature,notranjost,zunanjost?

Če so zarošene šipe in vklopiš klimo se odrosijo čez enčas. Ko se ti odrosijo in potem sklopiš klimo se ti bodo zelo hitro zarosile nazaj.
Pogoj za zarošene šipe so tudi umazane šipe. Bolj so umazane bolj hitro se bodo zarosile.
Ko smo kupili rabljeno Astro G še pred leti in smo se potem nekam odpravili se spomnim so se šipe zelo zarosile - me je bilo prav sram ker smo edini imeli tako zarošene. Avto pa ni imel klime. Potem sem se to malo pozanimal, kaj prebral in sem stvar hitro rešil. Očistil sem odtoke v motornem prostoru, tepihe, pod sedeži, vse vse v notranjosti...v prtljažnem prostoru je bilo zelo veliko vlage, še posebej pri rezervni gumi. Zamenjali smo vse filtre in z globinskim sesalcem vse mokro posesali in dobro posušili - prezračili. Šipe sem tudi temeljito spucal. In rezultat - šipe se niso zarosile več :)

cardak
Novinec

Kraj: črnomelj

Napisal/-a cardak Po dec 08, 2008 10:27 pm

hm zanimivo je to da nisem imel prizgane klime za odrositev sip.vedno imam odrositev sip z econ nacinom ventilacije.
srečno voznjo!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov