Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Blajbinger
Nov uporabnik

Webasto gretje v VW SHARAN

Napisal/-a Blajbinger Ne dec 14, 2008 4:58 pm

V VW sharan TDI je vgrajen dodatni naftni grelec za ogrevanje kabine, nekaj podobnega kot WEBASTO. Vendar ima eno pomanjklkivost : greje samo, ko deluje tudi motor. Takoj ko se motor izključi, preneha z gretjem. Ventilator še deluje, dokler je ključ v volanu, izklopi pa se grelec .
V zimskem času bi mi dodatno gretje v vozilu zelo prav prišlo - že zjutraj je lažje očistiti led iz stekel, če je notranjsot vsaj malo ogreta, še posebej pa dodatno gretje potrebujem, ko gremo na smučanje . Zgodi se, da mora kdo iz ekipe ostale čakat v avtu in brez gretja je prav neprijetno
O predelavi sem že večkrat razmišljal. Menim, da bi bilo dovolj , če bi nekako prevezal žico, ki grelcu sporoča, kdaj motor deluje.
Morda kdo ve, ali bi s tem povzročil kakšne nove težave ? Zdi se mi, da če grelec lahko deluje med vožnjo, potem lahko deluje tudi pri mirujočem vozilu. Ali razmišljam pravilno ? Izpušni plini iz grelca so speljani v izpušno cev motorja . Ali ne bi po cevi zašli tudi tja, kamor ne bi smeli ? Ali bi moral narediti poseben izpuh za grelec ? Kaj pa CO2 v kabini vozila ?
Ali ima kdo kakšne izkušnje z dodatnim gretjem ?

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček Ne dec 14, 2008 7:03 pm

Tvoj grelec je namenjen hitrejšemu ogrevanju avta med vožnjo. Če ga želiš uporabljati kot "pravi Webasto" :) mora biti vgrajena še električna črpalka, ki poganja toplo hladilno tekočino, grelec pa mora biti povezan z elektroniko vozila, da si vklopi ventilacijo, usmeri tok zraka na šipo... nenazadnje se tudi zagon ponavadi nastavi iz avta (vsaj moj ima tako, res pa ni WV).

Če imaš dodano električno pumpo, pa preveri če je potrebno delovanje omogočiti s testerjem.

marej
Novinec

Kraj: Jesenice

Napisal/-a marej Ne dec 14, 2008 8:56 pm

Kaj pa če bi šel na VW servis pa bi prašal če bi ti jo vgradili sam pomoje je zelo draga.Imel bi jo pa daljinec ter na časovnik.

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo Ne dec 14, 2008 8:59 pm

Blajbinger, upam, da ne zameriš, če si malo sposodim tvojo temo...Če se ne motim imajo ta grelec vsi ti modeli (sharan, galaxy, alhambra). Mogoče kdo ve, kaj je lahko narobe, da ta grelec ne dela? baje pogosta napaka....
Lep dan!

Uporabniški avatar
Marsovček
Novinec

Napisal/-a Marsovček Ne dec 14, 2008 10:26 pm

V grelcu je žarilna svečka, ki skrbi za vžig nafte in ta lahko odpove. DIY diagnostika pomeni razdiranje grelca :) .

Blajbinger
Nov uporabnik

Napisal/-a Blajbinger Po dec 15, 2008 1:51 am

Marsovček- izgleda, da je moj grelec bolj preprost...takšen tip , kot je bil vgrajen v stare IMV kombije in TAM avtobuse. Direktno greje zrak, ki ga z ventilatorjem vpihuje v kabino. Na pogled izgleda kot malo bolj debel kos izpušne cevi z nekaj žicami. Edina cevka, ki gre notri, pa je za nafto.
Za poskus bi ga vklapljal kar ročno, če bi delovalo, pa bi mu morda namenila kakšen termostat ( takšen, kot je za centralno kurjavo doma ).

GoGo- poglej, če ni kakšna napaka v elektriki ( ..varovalke, stikala..) Verjetno veš, da moraš za delovanje grelca vklopit stikalo na armaturni plošči in pa nastavit gumbe nad zadnjim sedežem ? Sicer pa je napaka morda res v svečkah ali šobah ali karkoli je že notri.. Aja, kaj pa gorivo ? Ali ni mogoče kakšen filter za očistit ?

audi s4
Nov uporabnik

Napisal/-a audi s4 Če jan 01, 2009 6:45 pm

Jaz mislim da pri VW sharanu ne bo šlo nč drgač k zdej, ker je verjetno vodni grelec.Če je pa na nafto, potem pa bi se dal zrihtat da bi delal tudi ko bi bil avto ugasnjen to jaz mislim.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: clio05 in 12 gostov