Nasveti in napotki ter povpraševanja...

juvenile
Nov uporabnik

Clio 97 - crkujejo žarnice, ena za drugo....

Napisal/-a juvenile So dec 20, 2008 9:42 am

Pozdravljeni,
V nekaj dneh so mi crknile lučke na stikalih za ventilator, lučka ki osvetljuje števec in pa lučka na stikalu za vseštiri smernike (trikotnik). Kaj je lahko razlog in seveda še bolj pomembno kako to rešim.
Sm precej nesposoben kar se elektrike in mehanike tiče tko da edin kar sm znou pogledat je da so varovalke še vse ok... :D
Direkt na servis?

Hvala in lep dan še naprej.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So dec 20, 2008 11:15 am

Najprej bi bilo dobro izmeriti kakšna je napetost ko motor teče. Naj ne bi presegla 14,5 V.
Pregledati kontakte, kamor je žarnica vtaknjena. Namreč zaradi ohlapnih stikov pride do iskrenja na kontaktih, kar prinese s sabo neenakomeren tok v žarnico. To se sicer dosti bolje pozna pri močnejših žarnicah. Kontakte tako malo stisni skupaj, da bo žarnica bolj trdo sedela v ohišju.
Potem preglej reostat za nastavljanje osvetlitve, če ga ima. Lahko ga razstaviš in očistiš kontakte in navito uporovno žico v njem.
Števec, konzola in vse kjer so žarnice, naj bodo dobro pritrjeni. Vibracije zelo vplivajo na življenjsko dobo žarnic.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

jure5j
Novinec

Napisal/-a jure5j So dec 20, 2008 7:02 pm

Najprej preveri polnjenje akumulatorja.Če je napetost večja kot je napisal že predhodnik je lahko za crkovanje žarnic kriv regler na alternatorju 8)

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 So dec 20, 2008 8:32 pm

Te clioti so znani po tem da cerkujejo žarnice v armaturi mi smo imel doma istega clia isti problem da so skos crkovale žarnice na armaturi pol smo pa od prve do zadne vse zamenal pol je blo pa vred.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ So dec 20, 2008 11:12 pm

enako je bilo pri meni. za par € dobiš vse nove žarnice. razstaviti armaturo ni problome. ;)
litr bencina, litr olja ;)

juvenile
Nov uporabnik

Napisal/-a juvenile Ne dec 21, 2008 12:03 am

Hvala vsem za odgovore.
Armature še nisem razstavljal in me zanima, kaj me čaka?
So žarnice lahko dostopne ko enkrat snamem plastiko?...

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne dec 21, 2008 12:40 am

Je kr zahteven podret armaturo če nisi glih specjalist za to ti priporočam kakega avto električarja da ti on razdere pa zamenja.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Ne dec 21, 2008 11:36 am

ah kje pa, samo torx ključe rabiš. zgornji del armature drži 4-5 vijakov. potem imaš še 3 vijake pod volanom, da ostraniš obvolansko plastiko. potem že lahko odviješ števec ven. še najtežje je odklopit zajlo...za ventilacijo sem pa že malo pozabil. mislim da moraš najprej plastiko okrog radia odstranit, da potem ostalo dobiš ven. tukaj pazi, da kaj ne polomiš!
litr bencina, litr olja ;)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov