Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

rosenje šipe & menjava mikrofiltra

Napisal/-a pelinkovec Sr dec 24, 2008 8:05 am

Zadnje čase se mi je začelo vetrobransko steklo zelo rosit.
Avto: Mitsubishi carisma l.98. Sem že uporabil iskanje in videl, da je verjetno rešitev menjava mikrofiltra.
A mi lahko kdo pove, kje se nahaja pri carismi :?: Sem iskal kakšen users manual po netu, pa nič našel :cry:

Hvala za pomoč

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr dec 24, 2008 10:05 am

Če kupiš dober filter, npr MANN v AC je notri navodilo s sliko.

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Sr dec 24, 2008 11:10 am

V avtu je občasno tudi zatohel vonj - a bom to rešil z menjavo filtra ali je potrebno narediti še kaj? Klimo sem "servisiral" na AMZS leot in pol nazaj, mislim (upam :oops: ), da so takrat tudi dezinficirali cevi...

Kako pogosto pa jih je potrebno dezinficirati? Po potretbi, 1x letno,...? si lahko kako sam pomagam?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr dec 24, 2008 12:39 pm

Pozimi normalen človek ne uporablja klime. Filter kabine se menja hkrati z oljem, še bolje pa je spomladi in jeseni. Ob rednih menjavah ni potrebe po dezinfikaciji, ki je strupena za glivice, žal pa tudi za dihala. Tako so že kar nekaj izdelkov umaknili iz prodaje.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 24, 2008 2:00 pm

če se ne motim ga carisma sploh nima (kabinskega filtra)
Joztom tam ko si napisal da se filter klime menja z oljem si verjetno mislil na sušilec ??To sprašujem zato da ne bo prišlo do nesporazumov ,ker kot je splošno znano ima ta filter več imen (mikro,kabinski in filter klime) pa da ne bo kdo spraševal kako olje...

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Sr dec 24, 2008 2:25 pm

Sem klical na servis in vprašal glede filtra - carisma ga ima, vendar ga serviser trenutno nima na zalogi...

Kako pa je s čiščenjem ali sušenjem tega filtra - je izvedljivo ali ga lahko pri tem poškoduješ? Ker baje je za rosenje kriv ravno umazan & vlažen mikrofilter :roll:

Bi ga vsaj malo na hitro spucal in dobro osušil...ker me ob vsakem dežju to rosenje spravlja ob živce :x

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Sr dec 24, 2008 3:11 pm

Pozdravljeni
Kar se tiče pranja ne bo nič boljše samo kvečjemu slabše. Čistilec pa imajo po avtotrgovinah ( Evroton, Copex, Trgoavto, Motomat, Anet, Potokar ........... )

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy Sr dec 24, 2008 3:54 pm

pelinkovec je napisal/-a:........Bi ga vsaj malo na hitro spucal in dobro osušil...ker me ob vsakem dežju to rosenje spravlja ob živce :x

Večkrat prebiram poste z vprašanji glede mikrofiltrak klime, in vse prevečkrat se izkaže, da uporabniki sploh ne vedo, kakšna je funkcija filtra in kako klima deluje. Filter čisti zrak, kateri se vpihuje v kabino. Iz njega izloča prašne delce, pelod, nečistoče,...in nima neposrednega vpliva na rošenje šip v avtu, razen če ga nisi menjal že vrsto let in je popolnoma zabasan, ter ne omogoča pretoka!! Če se ti rosijo stekla v dežju, prižgi klimo ali usmeri zračni tok na šipe!
O avtomobilskih klimatskih napravah je napisanih kar nekaj knjig tudinv SLO jeziku, in ni jih neumno prebrati!

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Sr dec 24, 2008 5:19 pm

Lastnik avta sem 3 leta - vsaj toliko časa ni bil menjan, kako je bilo prej, ne vem. Hec je v tem, da se mi v dežju vetrobransko steklo ne odrosi kljub uporabi klime. To pa se je začelo pojavljati šele pred kratkim. Včasih s tem sploh ni bilo težav, ob zarosenem steklu sem vklopil klimo in je bila zadeva "v trenutku" rešena...Zdaj pa ta "trenutek" traja in traja :x

Se pravi, da morebitno čiščenje ali vsaj sušenje ne bi pomagalo? Zdaj med prazniki bom težko dobil novega, se pa ravno odpravljam na daljšo pot (smučanje)...Bi bilo fajn, da vsaj za silo poštimam zadevo :roll:

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Sr dec 24, 2008 5:22 pm

ne vem iz kje si ampak v LJ. ga bi v soboto sigurno dobil v eni izmed trgovin z avtodeli do takrat pa ga najdi in vrži ven pa je lahko da je tako zabit da gre bolj malo zraka skozi,lahko je moker lahko pa da sploh ni filter ampak je loputa za kroženje zraka ostala zaprta in ti ne zajema zraka odzunaj .

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr dec 24, 2008 5:28 pm

Pomaga notranje čiščenje s Stelexom ali kuhinjskimi papirnatimi brisačami. Če kadite v avtu pa žal nič ne pomaga. Problem je tudi, če je listje kje zamašilo odtoke kanalov za zračenje. Ima pa vsak avto to drugače izvedeno. Jaz filter kabine menjam takrat kot olje, to naj bi bilo dvakrat na leto (2x15k km), obenem se menjajo oljni in zračni filter in filter klime. Če imaš novejši avto in menjavo na 30k km ali eno leto, se filter klime menja pogosteje in neodvisno. Če voziš babe v gozdiček za Savo ali kam drugam v fukovce, se rosi še pogosteje, pa brez zamere.

hermand
Novinec

Kraj: Rogaška Slatina

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Če dec 25, 2008 10:13 am

To stran sem našel včeraj, zdaj vsaj vem, kako priti do mikrofiltra :D

Vseeno hvala! ;)

Uporabniški avatar
the_red
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a the_red Če dec 25, 2008 4:46 pm

Poglej, da nimaš zapacane šipe. Oče je na carismi imel stalno zarošene šipe. Vsaj mislil je. Potem jih je enktrat pomil in se je potem veliko bolje videlo skozi. Izgledalo je tako, kot bi bile zarošene, a niso bile. Kot bi se nabrala na vetrobranu na notranji strani taka tanka plast. Workshop manual je na netu, ga imam tudi sam ;) Ni pa tako ''javno dostopen :twisted:. Probaj, te nič ne košta ;)
Briši, ide Micubiši !!!

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Pe dec 26, 2008 11:13 am

Zihr gre za rosenje, ni zapacana šipa. Čeprav se v carismi zelo hitro zapaca, se na šipi nabere tanka plast prahu, vendar to kar redno čistim.

A se sme vozit brez mikrofiltra - kakšna krajša relacija, da bi ga po potrebi malo spucal ali dal sušit čez noč, če bo vlažen? Ne vem, nisem še imel opravka s takšnimi zadevanmi :oops:
Vem, da mikrofilter preprečuje dostop prahu ipd. v ventilacijski sistem oz. v avto, ne vem pa, če je kaj narobe če ga ni noter - razen tega, da lahko pride prah noter :)

Uporabniški avatar
kofy
Novinec

Napisal/-a kofy Pe dec 26, 2008 12:34 pm

Eni avti ga sploh nimalo. Le po treh letih se uparjalnik klime zabije z umazanijo, potem moraš pa pol avta razdret, da prideš do njega!

Uporabniški avatar
pelinkovec
Nov uporabnik

Napisal/-a pelinkovec Pe dec 26, 2008 2:11 pm

pelinkovec je napisal/-a:

To stran sem našel včeraj, zdaj vsaj vem, kako priti do mikrofiltra :D

RAvnokar sem po shemi v linku poskušal priti od mikrofiltra, vendar neuspešno :x

Vse razen zadnje slike je enako, le do samega mikrofiltra nisem mogel priti, ker je čez nekakšen pokrov, na katerega so s plastelinu podobno snovjo pričvrščene neke žičke, katerih funkcije ne poznam - zato sem raje vse skupaj pustil pri miru...Očitno bo treba kar na servis :x

Uporabniški avatar
the_red
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a the_red Če jan 29, 2009 6:19 pm

Sorry, za malo zamude.

Danes sem ga menjal na Lancerju in je točno tako kot na tem linku. Carisma od očeta pa nima filtra vstavljenega tako. Zdaj sta dve možnosti. Ali ima ''elektrostatični'' filter ali pa ga sploh nima ;) Verjetno je kar elektrostatični :) Bom se malo pozanimal :) Poslikaj, če se ti da.
Briši, ide Micubiši !!!

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Če jan 29, 2009 6:27 pm

Da ne boste več predolgo ugotoavljali. Sem tudi sam že iskal ta filter na Carismi in sem potem s pomočjo servisa ugotovil, da ga ima šele novejša oblika Carisme. Letnik 98-99 pa ga nima, zato se tudi nabere na šipi takšna tanka plast prahu. Žal...
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: motom in 18 gostov