Nasveti in napotki ter povpraševanja...

alen89
Nov uporabnik

Zavora mi zagrabi in ne spusti

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 3:46 pm

Pri zadnjem desnem kolesu...ko zategnem ročno do konca in jo odpustim mi tam noče odpustit in še kar drži...včeraj se je zadeva tako segrela da mi je začelo goreti iz zavor...k sreči sem pravi čas pogasil in ni bilo večjih poškodb.
Čez čas pa je zavora popustila.

Včeraj sem mislil da mi je morda sistem zamrznil ker je avto cel dan stal na mrzlem...danes se je zadeva ponovila ko sem zategni ročno do konca za nekaj trenutkov...ko sem jo spustil mi isto pri zadnjem kolesu ni pospustila... vse skupaj se je spet močno segrelo tako da sem avto raje parkiral doma.

Predem pelem k mehaniku bi prosil za vašo pomoč. Možno da se cilinderček pri zavroni čeljusti zatakne in bi bilo treba menjat zavorno čeljust?
Kakšni drugi predlogi? Kako je s stroški?

Se opravičujem za tak dolgi post...

Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Zavora mi zagrabi in ne spusti

Napisal/-a esem To dec 30, 2008 3:56 pm

Post je še prekratek

alen89 je napisal/-a: Kako je s stroški?

Za yugota 25 €, za starega RR 2500 €. Tvoj nekje vmes

Torej povej vsaj, kateri avto je.

Možno, da se bovden (žica od ročne) zatika, ker je poškodovan?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To dec 30, 2008 4:03 pm

Pozdravljeni
Čudi me, da ste kljub okvari, ki se je že pokazala še naprej uporabljali ročno zavoro. V koliko pa boste napisal za katero vozilo sprašujete, pa vam bomo lažje svetovali.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy To dec 30, 2008 4:03 pm

Par metrov pospeši pa na polno zabremzaj.... to narediš ene dvakrat...če pa tak ne popusti....pa mehanik.....

mimogrede....jaz zdaj pozimi če le ni nujno nikoli ne zategnem ročne.... 8) 8)

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat To dec 30, 2008 4:08 pm

Tole bi znalo bit,da nagaja sama zajla za ročno zavoro, ker tut zajla rada zarusta oz. zdj pozimi tudi zmrzne, ker se not nabere umazanija in potem ne spusti.
lahko pa so samo zavorni cilindri.
Ali pa sama vodila disk ploščic, če imaš zadaj diske.
Drugače pa ti svetujem,da zadevo čimprej saniraš,ker je to lahko tut vzrok prometne nesreče.Najprej vzemi dol platišče in preveri pakne,če imaš pakne.Škoda, ker ne vemo, kakšen avto imaš.
Zadnjič spremenil seat, dne To dec 30, 2008 4:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 4:10 pm

Se opravičujem, sem pozabu napisat ker avto mam.

Gre za golfa IV 1.8 letnik 98, zadaj so diski.

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 4:11 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni
Čudi me, da ste kljub okvari, ki se je že pokazala še naprej uporabljali ročno zavoro. V koliko pa boste napisal za katero vozilo sprašujete, pa vam bomo lažje svetovali.

Lep pozdrav

Ročno sem zato še enkrat uporabil, ker sem mislu da mi je prejšni dan zaradi mraza zagrabla, zdej pa vidim d gre vrjetn za neko okvaro...

yyyeb
Novinec

Napisal/-a yyyeb To dec 30, 2008 4:12 pm

jaz sem 99% da je umazanija ali rja nekje načela.poišči najprej to in očisti!

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat To dec 30, 2008 4:13 pm

alen89 je napisal/-a:Se opravičujem, sem pozabu napisat ker avto mam.

Gre za golfa IV 1.8 letnik 98, zadaj so diski.

če so zadaj diski je zadevo še lažje prečekirat.Avto dvigni snami platišče in sprosti zavoro ven snameš disk ploščice in vodila bi mogla in na roke sem ter tja,če so vodila.
v kolikor je vodila možno premikat ročno se posveti cilindru.
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To dec 30, 2008 4:15 pm

Če ti povsem normalno dela nožna zavora, je vzrok verjetno v bovdnu (zajli, žici) ročne, ki je kje zlomljen ali je znotraj žica natrgana in ne vrača.
To lahko sam preveriš

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To dec 30, 2008 4:23 pm

Pozdravljeni
Pri vašem vozilu se redkogdaj zgodi ( se pa tudi ), da je potrebno zamenjati žice ročne zavore. V večini primerov zablokira zavorni cilinder - vzvod ročne zavore. Potrebno je demontirati zavorni cilinder, podreti, ščistiti, zamenjati tesnila in semering vzvoda ročne zavore vse skupaj obilno namazati z ATE mastjo in sestaviti. Glede na to, da ste v zgornjem postu omenil polivanje z vodo, pa zamenjajte zavorne ploščice ( so pregrete ), preverite ali je zaradi temperature spustil semering na kolesnem ležaju.

Lep pozdrav

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 4:25 pm

esem je napisal/-a:Če ti povsem normalno dela nožna zavora, je vzrok verjetno v bovdnu (zajli, žici) ročne, ki je kje zlomljen ali je znotraj žica natrgana in ne vrača.
To lahko sam preveriš

Nožna dela normalno ja.
Nekaj časa se mi že mal bol na trdo ročna zateguje...oziroma tak nekak čudno...

Je možno da je to vzrok glede na to da samo eno kolo zašteka?

Kje lahko to vidim?

Uporabniški avatar
ven0m
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a ven0m To dec 30, 2008 4:28 pm

Ista težava ko sem kupil mojega audija.

Vzami dol zadnji disk in poglej kako ti ploščico stisne na disk. Meni je potisni cilinder šal ven ampak ni šal več noter. Problem je bila ena zelo majhna luknici v zaščitni gumi od potisnega cilindra. Znotraj cilindra se je začel nabirat bremzni prah in je zato zadeva zablokirala komplet, sploh več ni šla noter. Zadevo sem razdr. Cilinder namazal nanovo z vazelino. Luknico zaflikal z patexom in zadeva dela tako kot mora.

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 4:29 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni
Pri vašem vozilu se redkogdaj zgodi ( se pa tudi ), da je potrebno zamenjati žice ročne zavore. V večini primerov zablokira zavorni cilinder - vzvod ročne zavore. Potrebno je demontirati zavorni cilinder, podreti, ščistiti, zamenjati tesnila in semering vzvoda ročne zavore vse skupaj obilno namazati z ATE mastjo in sestaviti. Glede na to, da ste v zgornjem postu omenil polivanje z vodo, pa zamenjajte zavorne ploščice ( so pregrete ), preverite ali je zaradi temperature spustil semering na kolesnem ležaju.

Lep pozdrav

Najlepša hvala za izčrpen odgovor!
To z vodo vem da sem naredil napako, vendar bolje samo zavorne ploščice zamenjat kot pa da cel avto zgori :D
Bom preveril vse zgoraj napisano, vam javim kakšni so rezultati.

Res hvala vsem za pomoč, nisem pričakoval toliko odgovorov, predvsem pa ne tako hitro.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Napisal/-a esem To dec 30, 2008 4:47 pm

alen89 je napisal/-a:
Nožna dela normalno ja.

Kje lahko to vidim?

Verjetno bo kar to. Skloni se in med kolesom in blatnikom najdi zajlo (kot pri biciklu, le debelejša/močnejša) in primerjaj (primi in glej trdoto/prožnost) obe strani , ko je ročna spuščena (dobro spuščena tudi na slabi) in ko je zategnjena in spet ko je spuščena. Hkrati še poglej, če je kje nalomljena (kot!), poškodovana. Če so večje razlike, je to.

Če pa avto nujno rabiš (prazniki), se da morda ročno dovolj popustit, če z roko zrukaš zajlo in malo popusti. Parkiraj na ravnem v prvi, pa bo do nasl. tedna.

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 5:03 pm

esem je napisal/-a:
alen89 je napisal/-a:
Nožna dela normalno ja.

Kje lahko to vidim?

Verjetno bo kar to. Skloni se in med kolesom in blatnikom najdi zajlo (kot pri biciklu, le debelejša/močnejša) in primerjaj (primi in glej trdoto/prožnost) obe strani , ko je ročna spuščena (dobro spuščena tudi na slabi) in ko je zategnjena in spet ko je spuščena. Hkrati še poglej, če je kje nalomljena (kot!), poškodovana. Če so večje razlike, je to.

Če pa avto nujno rabiš (prazniki), se da morda ročno dovolj popustit, če z roko zrukaš zajlo in malo popusti. Parkiraj na ravnem v prvi, pa bo do nasl. tedna.

Hvala bom še to preveril ;)

Uporabniški avatar
GTI_Fan
Novinec

Napisal/-a GTI_Fan To dec 30, 2008 7:22 pm

alen89 je napisal/-a:Pri zadnjem desnem kolesu...ko zategnem ročno do konca in jo odpustim mi tam noče odpustit in še kar drži...včeraj se je zadeva tako segrela da mi je začelo goreti iz zavor...k sreči sem pravi čas pogasil in ni bilo večjih poškodb.

Še preden sem post in odgovore prebral do konca sem si pri sebi mislil: "ta ima po vsej verjetnosti golfa"

Imam namreč identičen problem - izkazalo se je, da ne povrača vzmet na vzvodu na katerega je na čeljust pritrjena zajla od ročne. Naj bi bila ta napaka kar standrdna. Rešitev še iščem, če pa jo kdo pozna, prosim z besedo na dan...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To dec 30, 2008 8:47 pm

GTI_Fan je napisal/-a:
alen89 je napisal/-a:Pri zadnjem desnem kolesu...ko zategnem ročno do konca in jo odpustim mi tam noče odpustit in še kar drži...včeraj se je zadeva tako segrela da mi je začelo goreti iz zavor...k sreči sem pravi čas pogasil in ni bilo večjih poškodb.

Še preden sem post in odgovore prebral do konca sem si pri sebi mislil: "ta ima po vsej verjetnosti golfa"

Imam namreč identičen problem - izkazalo se je, da ne povrača vzmet na vzvodu na katerega je na čeljust pritrjena zajla od ročne. Naj bi bila ta napaka kar standrdna. Rešitev še iščem, če pa jo kdo pozna, prosim z besedo na dan...

Pozdravljeni

Zamenjati je potrebno semering na vzvodu ročne zavore ( da pa lahko ščistite rjo pa je potrebno podreti zavorni cilinder - strošek od 50,00 do 75,00 € )

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe To dec 30, 2008 8:56 pm

ja potem je ze bolja kupiti druge rabljene zavorne celjusti....
se jh dobi ze za 70 eur skupaj z nosilci....
Ni vse res kar napišem

alen89
Nov uporabnik

Napisal/-a alen89 To dec 30, 2008 9:40 pm

esem je napisal/-a:
alen89 je napisal/-a:
Nožna dela normalno ja.

Kje lahko to vidim?

Sem zrukal zajlo z roko...in ročna je počasi odpustila...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 14 gostov