hejho je napisal/-a:Pozdravljeni, pred enim dobrim mesecem sem kupil Peugeot 207 1.6 HDI 90 KM, od prvega lastnika, letnik 2007 in z 57.000 km. Danes ima na števcu 63.000 km. A se vam zdi normalno, da pri niti dveh leth starem avtu gre turbina? Kaj je potem prejšnji lastnik moral delati z njim? Jaz sem ga več ali manj vozil do 2500 obratov hladnega, ampak sem z njim naredil komaj 5k km.
chevy je napisal/-a:Itak ti na servisu najdejo izgovor, da ne menjajo. Ti jim kar teži.
hejho je napisal/-a:Je še v garanciji, na servisu kjer ga je prejšnji lastnik kupil, so rekli da je to moja napaka, ker sem ga najbrž vozil hladnega nad obrati, ki so rpedpisani v knjižici.
Jeremy Clarkson je napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa, until you have experienced that roller-coaster of pain, disappointment and agony for that brief moment, when everything works.
bass je napisal/-a:Pomiri se. Medije pa odmisli, ne bodi naiven.
V kolikor je bil avto kupljen od pravne osebe (firme) in je mlajši od 5 let, si po ZVPot upravičen do 6mesečne garancije, ki velja ne glede na trditve servisa. Ne vključuje potrošnega materiala, kot so žarnice, sklopka, zavore ipd. Turbina pa definitivno NI potrošni material.
Zgoraj navedeno ne velja, če je bil avtomobil kupljen od fizične osebe. V takem primeru se boš moral obrniti na servis (če imaš še tov. garancijo), ali pa popravilo kriti sam.
5000km pa je prekleto kratek čas za uničenje turbine, 63.000km prav tako.
Sta dve opciji:
- napaka v materialu
- zloraba s strani prejšnjega lastnika.
Če je avto še v tovarniški garanciji, ga čimprej pelji na uveljavljanje garancije, saj se bo serviser najverjetneje z vsemi štirimi branil popravila. Naj avto sprejmejo, diagnosticirajo, ti pa zahtevaj dokument o sprejemu v servis, na katerem naj bo napisana okvara. Tako imaš dokaz, da si upravičen do menjave pokvarjenih delov, saj je bil avto sprejet na servis pred iztekom tov. garancije.
Če se bodo delali norca in avto "popravili", v resnici pa naredili bore malo, imaš na poseg (in dele "menjane") 12 mesecev garancije.
Za nadaljne informacije se obrni na to številko:
Urad RS za varstvo potrošnikov
T: (01) 478-3618
Že lažje dihaš?
Po forumu brska: clio05 in 12 gostov