gepl83 je napisal/-a:Tega ne vem, da bi imelo kakšno vozilo števec ur. Mogoče zanimiva ideja, da bi glede na obremenitev tekle tudi ure, podobno kot pri traktorju. Je pa res, da izrabljenost avta težko izražajo kilometri prevoženi. Moj jih ima 200.000, pa je notranjost kot nova, napram avtomobilom, ki imajo pol manj km. Je pa res da je prejšnji lastnik (nemec) vozil izklučno relacije.
Energetik81 je napisal/-a:Mišek, če motor dela pri nizkih obratih ni čisto nič "zmatran", saj je trenje vseh komponent veliko manjše, poleg tega tudi pospeški ojnic, batov, ventilov. Govorim o obratih, ko mašina še ne cuka in klenka (recimo nad 1400rpm). Veliko hujša je obraba in obremenitve pri visokih obratih. Jaz ponavadi z bencinarjem vozim po ravnem (recimo do nekje 70 km/h) z 1500-1800rpm in mašina prede ko mucka, nobenega matranja ni.
rrobic je napisal/-a:da je avto zanič nad 100000 lahko izjavi samo frgo, ki kot vidim vozi renaulta.
Vsi ostali se glih nebi strinjali s tem.
frgo je napisal/-a:Saj avto, ki je vožen na relacije je tudi bolje ohranjen kljub 2x več kilometrom. Ampak Slovenci tega še ne razumemo, vsak avto ki ima za sabo 100000km je samo še za na odpad.
mišek je napisal/-a:Energetik81 je napisal/-a:Mišek, če motor dela pri nizkih obratih ni čisto nič "zmatran", saj je trenje vseh komponent veliko manjše, poleg tega tudi pospeški ojnic, batov, ventilov. Govorim o obratih, ko mašina še ne cuka in klenka (recimo nad 1400rpm). Veliko hujša je obraba in obremenitve pri visokih obratih. Jaz ponavadi z bencinarjem vozim po ravnem (recimo do nekje 70 km/h) z 1500-1800rpm in mašina prede ko mucka, nobenega matranja ni.
Ne bi rekel, da ni zmatran. Kaj pomeni, če dela pri nizkih obratih; Recimo, da bi se 50 km/h vozil v peti namesto v četrti (se najdejo taki, recimo moj sosed). Če vzameš predpostavko, da je enaka hitrost pomeni, da more dat motor v obeh primerih enako moč od sebe. Razlika je v tem, da v primeru pete prestave motor dela z nižjimi obrati, vendar zaradi tega z večjim navorom. To pomeni večje sile v ležajih, na same stene cilindra itd. Obratov je manj vendar večja sila, zaradi nizkih obratov je slabše mazanje in potem smo tam. Pa še motor pri tem več porabi in zamorjen postane.
To vem, da se dogaja, ker sem se nekajkrat vozil zraven soseda, ki ima Mercedesa A140 in človk se vsepovsod vozi v peti. Se pelje po ranini recimo 80 pride ovinek samo bremza na 50 pa kar v peti naprej, nič ne šalta. Prav slišiš kak se motor matra. Isto je pa ko se pelje kak klanc. Tam ko bi bila ravno prav druga se on pelje v tretji. In potem si lahko misliš kako je to, ko pri hitrosti nižji od 40 v hrib obira med ovinki.
Da je pa zamorjen sem se pa sam prepričal, ko sem se enkrat z njegovim avtom peljal v Maribor in tudi po avtocesti. Ko sem šel tja avto ni šel več kot 150 pa če si mu zlate ponujal. Nazaj, ko sem ga malo prepihal pa je že malo čez 160. Pije mu pa 8,5.
Zlo podobna zgodba je pa z dizli, ki pod 2000 obrati zlo švoh vlečejo. Sestrina Xsara 2.0 Hdi se pri 50 v četrti zlo grdo oglaša, če res ni čisto ravno. Men bencinar poje kot slavček pri tej hitrosti in prestavi. Zato se men dizli ne dopadejo, ker moreš kar naprej šaltat, čim ti obrati padejo tam nekje pod 1900. V peti prestavi ima dizel 2000 obratov pri 90km/h. Tako da se 70 nemoreš normalno peljat. Z bencinarjem ni problem. Tako da za dizle tudi ni dobro ga matrat z nizkimi obrati, ker še v bistvu prej zajamra kot bencinar.
mišek je napisal/-a:Sam pomoje pa tist, ko je skoz na avtocesti tudi ni najbolje za motor. Tist se ga bolj kot ne skoz tera v visokih obratih in je tudi kar precej obremenjen. Če recimo večinoma voziš nekje okrog 150 že more motor kar nekaj dat od sebe, če se pa voziš po lokalni cesti 90 pa je zato dosti manjša obremenitev motorja. Pa še obrati se malo speminjajo, na avtocesti ga pa recimo skoz goniš na 4500 obratih.
Po forumu brska: Google [Bot] in 12 gostov