Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Damo
Nov uporabnik

Clio dci 82 KM - gori lučka za predgretje

Napisal/-a Damo Sr feb 04, 2009 6:56 am

Pozdravljeni!
Pred dnevi sem kupil omenjenega Cliota letnik 2002. Včeraj med vožnjo se mi je nažgala lučka za predgretje - grelne svečke. Avto je šel normalno. Po 8 urah mirovanja sem ga vžgal in je delal nekje na 500 obratih ter brez odziva na gas. Ga ugasnem, ponovno vžgem in dela normalno. Lučka pa še kar sveti.
Danes zjutraj je bila ista zgodba - delal na 500 obratih potem pa počasi samodejno dviguje obrate. Ko je prišel na 800 je šele reagiral na gas. Lučka še kar sveti ves čas.

Sumim, da sploh ne vklopi grelni svečk, zato težko vžge. Zakaj pa sveti lučka non stop pa ne vem.

Vem, na forumu je bilo že nekaj napisanega na to temo, vendar ko rešijo zadevo, nihče ne napiše kaj je bilo narobe.

Hvala!

W3s7_S1D3
Novinec

Napisal/-a W3s7_S1D3 Sr feb 04, 2009 8:23 am

pri bencincih, je bil problem s kontakti od potenciometra od plina. Zdaj pri dizlu pa ne vem, če bi bil lahko isti problem.

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 Sr feb 04, 2009 9:19 am

Če si avto ravnokar kupil ga pelji nazaj in naj ti ga popravijo (tudi če si ga kupil privat, imaš svoje pravice). Lahko da je škode dosti.

Damo
Nov uporabnik

Napisal/-a Damo Sr feb 04, 2009 9:51 am

Vračilo avta ne pride v poštev. Tako pač je pri meni.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Re: Clio dci 82 KM - gori lučka za predgretje

Napisal/-a Prokarjon Sr feb 04, 2009 9:56 am

Damo je napisal/-a:Vem, na forumu je bilo že nekaj napisanega na to temo, vendar ko rešijo zadevo, nihče ne napiše kaj je bilo narobe.

Hvala!

Se opravičujem, vendar to je res zelo moteče. Če že sprašujejo naj tudi napišejo rešitev, ko popravijo...!!!!

Drugače pa na servis napriklop na računalnik in boš takoj vedel kaj je narobe... vejretno pa res svečka za predgretje... tudi meni je skos pisalo "check injection" na meganu...

Srečno reševanje

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Clio dci 82 KM - gori lučka za predgretje

Napisal/-a tristan01 Sr feb 04, 2009 12:16 pm

Damo je napisal/-a:Pozdravljeni!
Pred dnevi sem kupil omenjenega Cliota letnik 2002. Včeraj med vožnjo se mi je nažgala lučka za predgretje - grelne svečke. Avto je šel normalno. Po 8 urah mirovanja sem ga vžgal in je delal nekje na 500 obratih ter brez odziva na gas. Ga ugasnem, ponovno vžgem in dela normalno. Lučka pa še kar sveti.
Danes zjutraj je bila ista zgodba - delal na 500 obratih potem pa počasi samodejno dviguje obrate. Ko je prišel na 800 je šele reagiral na gas. Lučka še kar sveti ves čas.

Sumim, da sploh ne vklopi grelni svečk, zato težko vžge. Zakaj pa sveti lučka non stop pa ne vem.

Vem, na forumu je bilo že nekaj napisanega na to temo, vendar ko rešijo zadevo, nihče ne napiše kaj je bilo narobe.

Hvala!

Zadeva je verjetno povezana z relejem ki vklaplja predgretje svečk (oz računalnikom). Če je ena svečka v okvari avtomobil vžiga brez težav, pa tudi nobena kontrolka se ne prižge. (svojega sem nekaj časa vozil tako, dokler na rednem servisu niso opazili da je ena svečka odpovedala). Glede na to, da se je vse skupaj zgodilo med vožnjo ti predlagam, da avtomobil priključiš na računalnik, skoraj 100% je zabeležil kakšno napako v delovanju. Preveri tudi v servisni knjigi, morda ta kontrolka opozarja še na kakšno drugo nepravilnost v delovanju motorja.

Kar se tiče neodzivnosti na plin, pa je možna povezava z potenciometrom pedala za plin. Moje je v 5 letih to naredil le enkrat ali dvakrat, pa tudi nikdar nisem ugotovil vzroka.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

[KEKEC]
Novinec

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a [KEKEC] Sr feb 04, 2009 6:14 pm

Probaj zmizit konektor na stopalki za gas! Tak bol zgoraj je in boš videl če je vredi!
Ker to že majo serisko napako clioti! Meni se to naredi vsakega pol leta! :)

LP

Damo
Nov uporabnik

Napisal/-a Damo Če feb 05, 2009 6:12 am

Včeraj sem bil pri lokalnem serviserju. Avto je priklopil na računalnik in mu je javil napako: ŠOBA na 3 celindru.
Napake se ni dalo resetirat, to verjetno pomeni da je šla res šoba. Danes izvem koliko bo stala. Nekje je pisal da je ca. 500 €.
Konektor od stopalke za gas se nahaja v kabini nad stopalko? Bom danes preveril še to - za vsak slučaj.

Damo
Nov uporabnik

Napisal/-a Damo Pe feb 06, 2009 6:26 am

Serviser mi je sporočil ceno za 1 šobo: ca. 300 € + delo.
Zdi se mi velika cena za tak "majhen" avto.

Konektor stopalke sem tudi pogledal in našprical z WD-40 pa ni razlike.

mevden
Uporabnik

Kraj: Ljubljana-Fužine

Napisal/-a mevden Pe feb 06, 2009 8:57 am

ja. dci so mahnjeni na te šobe. probaj najdt rabljeno

Uporabniški avatar
Partyzan
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a Partyzan Pe feb 06, 2009 11:19 am

Hej!

No jst imam podobno težavo. Se mi občasno prižge lučka za predgretje med vožnjo, dokler avto ni ogret. Ko se je avto priklopu na računalnik so ugotovili, da je ena šoba v okvari. Men lučka ugasne takoj, ko stopim odločneje na gas. A je to potem tudi razlog, da mi avto močno pokadi, ko ga zalaufam? Ogrevalne svečke so dobre, ker sem jih zamenjal. Ko je avto ogret mi čistio nič ne kadi.

Šobo se da tudi obnovoti. To stane okrog 150€. Sam nameravam okvarjeno šobo dat obnovit, ker je nova predraga. Predlagam ti tudi, da odpreš rezervoar za gorivo in pogledaš koliko opilkov je notri. Do okvar šob oz. zamašitve šob pride, ker se obrablja pumpa za nafto in ti opilki potem pokvarijo šobe. Če bo v rezervoarju veliko opilkov znajo bit v nevarnosti tudi druge šobe. Baje naj bi bila to 'serijska' napaka pri 15.dci motorjih. Ta težava z opilki naj bi bila odpravljena od letnikov 2004 naprej :(. Sam imam cliota letnik 2003 (82km) :(

Lep pozdrav.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Pe feb 06, 2009 11:49 am

Partyzan je napisal/-a:Hej!

No jst imam podobno težavo. Se mi občasno prižge lučka za predgretje med vožnjo, dokler avto ni ogret. Ko se je avto priklopu na računalnik so ugotovili, da je ena šoba v okvari. Men lučka ugasne takoj, ko stopim odločneje na gas. A je to potem tudi razlog, da mi avto močno pokadi, ko ga zalaufam? Ogrevalne svečke so dobre, ker sem jih zamenjal. Ko je avto ogret mi čistio nič ne kadi.

Šobo se da tudi obnovoti. To stane okrog 150€. Sam nameravam okvarjeno šobo dat obnovit, ker je nova predraga. Predlagam ti tudi, da odpreš rezervoar za gorivo in pogledaš koliko opilkov je notri. Do okvar šob oz. zamašitve šob pride, ker se obrablja pumpa za nafto in ti opilki potem pokvarijo šobe. Če bo v rezervoarju veliko opilkov znajo bit v nevarnosti tudi druge šobe. Baje naj bi bila to 'serijska' napaka pri 15.dci motorjih. Ta težava z opilki naj bi bila odpravljena od letnikov 2004 naprej :(. Sam imam cliota letnik 2003 (82km) :(

Lep pozdrav.

Tale z opilki bo pa malo lovska. Možno je da imaš kakšno umazanijo v rezervarju, vendar ta nikdar ne pride do visokotlačne črpalke, kaj šele do šob, saj je vmes še filter goriva. Poleg tega pa bi preden zariba šoba vrag vzel tudi visokotlačno črpalko. Pred leti sem imel Golfa I dizel, kjer je vsepovsod precej več tolerance kot pri sodobnih dizlih. Žal je bila nalivna cev prerjavena in sem imel v rezervarju precej svinjarije. Motor sploh ni deloval, saj se je zamašila že cev ki vodi pod karoserijo do motorja, da ne omenjam da preostanek umazanije ni prišel dlje kot do filtra.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe feb 06, 2009 12:47 pm

Tole z opilki so govorili tudi za mondeote tdci... tko da ne več če je čisto lovska... lovska je primerjat golfa 1 dizl z novimi dizli...

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Napisal/-a tristan01 Pe feb 06, 2009 2:51 pm

Prokarjon je napisal/-a:Tole z opilki so govorili tudi za mondeote tdci... tko da ne več če je čisto lovska... lovska je primerjat golfa 1 dizl z novimi dizli...

Prokarjon najprej nekaj razčistiva. Če so opilki v rezervoarju, ker je črpalka ki črpa gorivo iz rezervoarja v slabem stanju, morajo ti skozi filter goriva in skozi visokotlačno črpalko preden pridejo do šobe - In moj dvom se poraja kako pridejo opilki skozi filter goriva, če ta ne prebavlja niti zgoščenega parafina, ki se ob zelo nizkih temperaturah izloča iz goriva.

Drugo vprašanje se poraja, kako lahko preživi visokotlačna črpalka brez poškodbe, šele na šobah pa se pojavijo poškodbe?

LP Tristan01

Uporabniški avatar
tmtslash
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a tmtslash Pe feb 06, 2009 4:35 pm

mn se je ista lucka prizgala, prav tako kolegu, pa je blo treba malo zmezit konektor nad gas stopalko pa je blo vredi :) zgleda je to res serijska napaka...pomaga pa tut ce vrzes kleme dol iz akuta, mn je to tut pomagalo enkrat :)
lp
Bolš je drazja kvaliteta, ko pa poceni kvantiteta :)

Uporabniški avatar
Partyzan
Novinec

Kraj: okolica Lj

Napisal/-a Partyzan Pe feb 06, 2009 6:50 pm

Tale z opilki ni prav nič lovska. Sej gre za zelo fine opilke, ki pa tudi lahko zamašijo šobe. Povprašaj kakega serviserja na Renaultu, če ne verjameš :)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Pe feb 06, 2009 7:26 pm

tristan01 je napisal/-a:
Prokarjon je napisal/-a:Tole z opilki so govorili tudi za mondeote tdci... tko da ne več če je čisto lovska... lovska je primerjat golfa 1 dizl z novimi dizli...

Prokarjon najprej nekaj razčistiva. Če so opilki v rezervoarju, ker je črpalka ki črpa gorivo iz rezervoarja v slabem stanju, morajo ti skozi filter goriva in skozi visokotlačno črpalko preden pridejo do šobe - In moj dvom se poraja kako pridejo opilki skozi filter goriva, če ta ne prebavlja niti zgoščenega parafina, ki se ob zelo nizkih temperaturah izloča iz goriva.

Drugo vprašanje se poraja, kako lahko preživi visokotlačna črpalka brez poškodbe, šele na šobah pa se pojavijo poškodbe?

LP Tristan01

Da midva razčistiva: Opilki pridejo v rezervoar skozi povratni vod v rezervoar, in nato potujejo iz rezervoarja skozi dovodni vod do filtra. Pot opilkov pa potuje takole: iz poškodovane črpalke v skupni vod, iz skupnega voda do injektorjev,kjer jih poškodujejo in ker ima vsak injektor povratni vod, potujejo opilki skozi povratni vod najprej nazaj v črpalko in nato iz črpalke po povratnem vodu nazaj v rezervoar poln goriva.Če obstaja sum o prisotnosti opilkov, se to preveri tako, da se filter odmontira, vso nafto ki je v njem pretoči v prozorno posodo in pod posodo se namesti magnet. Opilki se bojo "nagrupirali" pri magnetu in bojo tako postali vidni očem.

In to se je dejansko dogajalo zaradi napake na črpalkah na Ford Mondeo 2.0 TDCi in Focus 1.8 TDCi ki so bili narejeni do 03/2001.

LP!

p.s.: Pa sorry za OFF
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe feb 06, 2009 7:27 pm

Jaz samo povem kar vem... pojdi na ford forum in se čudi...

Zdajle sigurno ne bom šel še enkrat vse prebirat... sam sem to podrobno raziskal ko sem bil pred nakupom forda dizla...

Tako, da če hočeš odgovore na tvoje vprašanje je najbolje da se zakoplješ v nepregledne širjave komentarjev na omenjenem forumu, ki je pohvalno vsaj glede problemov z omenjenimi avti zelo natančen...

Edit: No, pa me je nekdo prehitel z argumentacijo...

Damo
Nov uporabnik

Napisal/-a Damo Sr feb 11, 2009 2:25 pm

Vračam se iz servisa.
Zamenjali so mi šobo in lučka je ugasnila. Zgleda da je bila res napaka na šobi. Zamenjal mi jo je nepooblaščen serviser, ki ima računalnik, da jo je lahko programiral.
Cena: 300€ šoba + 30€ delo.

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Sr feb 11, 2009 3:01 pm

ajej...

škoda ker si kupil 1 šobo za 300€

vem da je taka sicer cena, vendar moj brat jih je na avtonetu dobil za 500€ in to vse 4. nove.

problem je v tem da če crkne ena, gre ponavadi tudi druga in tretja kmal. itn...

čeprav, veš kako je s tem... šoba je lahko tudi čisto ok, vendar je fora v tem, da pač računalnik ima intervalno območje, kje šoba deluje "normalno" do Pa natančno. in ko se pritisk spremeni in gre 1 Pa čez dovoljeno mejo (gor ali dol), se prižge lučka, čeprav šoba v tem primeru deluje še vedno "normalno".

je pa prav da si zamenjal. lahko da je odstopalo veliko več...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov