Nasveti in napotki ter povpraševanja...

scottie
Novinec

Nadomestno vozilo

Napisal/-a scottie Sr mar 18, 2009 1:35 pm

Pozdravljeni,

skratka v garanciji mi morajo menjati voznikov sedež in še ene par malenkosti. Na servis sem naročen jutri ob 7.00 in sem že po telefonu zaprosil za nadomestno vozilo, ker imam ravno jutri določene opravke izven Ljubljane. No in danes mi šef servisa sporoči, da lahko dobim nadomestno vozilo proti plačilu oz. najamem vozilo.

Zdej me pa zanima ali nisem upravičen do brezplačnega nadomestnega vozila, saj je moj avto v garanciji še 21 mesecev??

Lp, Jaka

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Sr mar 18, 2009 1:46 pm

absolutno si upravičen do nadomestnega vozila v času garancijskega popravila, to je samo njihov izgovor, da bi zastonj čez prišli, tudi jest sm mel podobne kalvarije na servisu z nadomestnim vozilom v času popravil v garanciji in so se vedno izgovarjali, da je proti plačilu itd.......sam sem vztrajal in ob enem jim še zagrozil, da jim bom izstavil vse stroške v zvezi najema, taksijev, avtobusa in podobnih javnih prevozov, pa četudi bo treba to vse izterjati od njih, pa še to, tudi v garancijski knjižici je pisalo, da je uporabnik vozila upravičen do nadomestnega vozila v času popravila oziroma do povrnitve sorazmernega deleža stroškov nastalih zaradi vozila na servisu.......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
Kritik
Stalni uporabnik

Kraj: Laibach / Mengeš

Napisal/-a Kritik Sr mar 18, 2009 1:48 pm

Mislim da ne.... jest sem dal nekoč popravljat svoje vozilo h pooblaščenemu serviserju(kleparska in ličarska dela), pa vem da mi je zavarovalnica krila stroške nadomestnega vozila. Če tega nebi imel bi moral plačati najem nadomestnega vozila. Garancija sama ti ne krije nadomestnega avtomobila, mislim pa da ti krije prevoz pokvarjenega vozila do najbližjega pooblaščenega servisa (nekaj takega sem zasledil v garancijskih pogojih). Sicer pa najem avta za en dan pomojem ni tak strošek, če ga res nujno rabiš.

Ups... očitno sem se motil. Bom preveril v garancijski knjižici kaj piše pod to temo.

Lp
Hyundai - drive your way
Avto z šibkim motorjem je kot sex z kondomom - sej je, ampak ni pa užitek!

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Sr mar 18, 2009 1:53 pm

Če imaš ličaska dela, ti nadomestno vozilo krije zavarovalnica če imaš plačano v polici, če so pa popravila avta oz njihova krivda kot npr sedež ti pa mora pooblaščen serviser dati nadomestno vozilo brez kakršnega koli doplačila, če je avto še v tovarniški garanciji

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Sr mar 18, 2009 1:53 pm

ne vem točno za kater avto se gre pri avtorju debate, sam pri meni se je šlo za citroen xsara in citroen servis v ljubljani, in seveda so me že skoraj prepričali, da nism nikakor upravičen do nadomestnega vozila, pa sem jim potem nvkljub vsemu dokazal nasprotno, vem pa tudi, da je moja punca mela svojga cliota večkrat na servisu in so ji vedno brez težav, brezplačno na njihove stroške dali nadomestno vozilo, ampak to seveda, če je bilo vozilo na garancijskem popravilu največ en dan......
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

scottie
Novinec

Napisal/-a scottie Sr mar 18, 2009 2:02 pm

Gre za VW Cross Touran in pa servis Porsche Ljubljana. Prejšnič so mi ob menjavi webasta sami ponudili nadomestno vozilo, tokrat pač ne. Ne gre se mi za 30-40 eur ampak za princip, kajti avto je bil kupljen pri njih in ni bil ravno poceni. Menjava sedeža tudi ni moja krivda in avto je star 3 mesece.

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Sr mar 18, 2009 2:26 pm

Nadomestno vozilo moraš dobiti zastonj!
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr mar 18, 2009 3:12 pm

kolikor sem jaz zasledil, ti ga lahko dajo, ni pa nujno, je pa res, d ti morjo povrnit tiste stroške, ki si jih mel v času, ko je bil avtu na servisu (al neki v tem smislu). Zdj, če si pri njih tud kupil avto, bi se nekak spodobilo dobiti nadomestni avto.
Slika

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr mar 18, 2009 3:29 pm

V garancijskih pogojih ni navedeno nadomestno vozilo za primer popravila. Ponavadi gre za stvar dobre volje trgovca / servisa, marsikje pa se zaščitijo s tem, da imajo cenik nadomestnih vozil (Renault,...). Načeloma bi za dober image servisa moral vsakdo ponuditi nadomestno vozilo (pri tem te še zmotivirajo z novim modelom, da ostaneš pri njihovi znamki), vendar je to pri velikih servisih čista znanstvena fantastika - preveč imajo namreč strank in premalo vozil. Se pa da marsikje dogovoriti, kjer so manjši in izven večjih mest.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr mar 18, 2009 4:39 pm

scottie je napisal/-a:Gre za VW Cross Touran in pa servis Porsche Ljubljana. Prejšnič so mi ob menjavi webasta sami ponudili nadomestno vozilo, tokrat pač ne. Ne gre se mi za 30-40 eur ampak za princip, kajti avto je bil kupljen pri njih in ni bil ravno poceni. Menjava sedeža tudi ni moja krivda in avto je star 3 mesece.

povej jim naj se ne hecajo, ker lahko tud kakšno tel. št. zavrtiš in povprašaš o tej reči....

npr. g. Mojca Klemenčič Porsche Slovenija - referent za reklamacije strank(verjetno je še, ker že dolgo nisem rabil ...)

Ja pa pomagala uporabniku "FOR" in njegovem plavem golfu IV, ko so za čela vrata rjavet....- če se še kdo spomni...

P.S skratka, ne se dat......če je "pallo" pred 15 timi leti, mora danes še bolj.....
P.S1. sicer pa ne zahtevaš nič takega.....le svoje pravice....
P.S.2. celo istega ranga vozilo so ti dolžni dat; sam okoli tega nisem nikoli nič kompliciral, sem se vedno zadovoljil z Lupotom recimo nekoč, sedaj pa s Polotom ali Foxsom.....

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ Sr mar 18, 2009 5:04 pm

Moreš dobit nadomestno vozilo.

Ko sem še delal na Oplovi avtohiši kot prodajalec rabljenih vozil, smo še včasih celo strankam, ki je rabljeno vozilo pri nas kupila in ne novo, pa nismo mogli izdat avta na dogovorjen dan zaradi določenih zadev ampak komaj drug dan, dali nadomestno vozilo kot opravičilo, ker se je pač za en dan zavleklo. :D
off:
Mater sem bil dobra duša, pa še vseeno me je stara nadrla potem kljub nadomestnemu vozilu, ki je bil mimogrede še boljši avto kot tisti, ki ga je kupila. :twisted: :lol:
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Sr mar 18, 2009 5:05 pm

Pri nekaterih znamkah (višjega cenovnega razreda) je glede brezplačnega nadomestnega vozila slednje:

- do brezplačnega nadomestnega vozila si upravičen takrat,ko je tvoje vozilo pripeljano z vlečno službo (torej ni vozno) in je čas popravila (ne ugotavljanje diagnoze) daljši od 2 ure...

... vse ostalo je njihova dobra volja itd.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Sr mar 18, 2009 9:11 pm

No, po ZAKONU gre zgodba takole;

Pri garancijskem popravilu lahko ZAHTEVAŠ nadomestno vozilo/produkt (v zapisniku mora to biti jasno označeno, da si pri garancijskem popravilu zahteval nadomestno vozilo).

Servis ti ga LAHKO izda, če ti ga NE, pa ti mora vrniti (dokazljive seveda) stroške, ko si bil brez vozila/izdelka.

Torej - zahtevaš nadomestno vozilo, če ti ga ne izdajo, najameš nekje (po želji) drugo vozilo, na računu za to vozilo mora biti jasno razvidno, da si ga odpeljal na dan, ko si avto pripeljal na servis in da si ga vrnil na dan popravila. Na računu morajo biti tudi tvoji podatki (ali pa pridobiš ekvivalentno potrdilo o najemu vozila) in potem ti mora po zakonu stroške najema povrniti servis. Že vnaprej jih seznani s tem členom zakona in ker so tukaj stroški zelo lahko dokazljivi (vozilo pa nujno rabiš za recimo službo ali kar koli - ne reci, da bi rad šel v Portorož malo pogledati vreme) in zelo verjetno ti bodo zagotovili nadomestno vozilo in zelo hitro popravili napako :lol:
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
Cruisin
Novinec

Napisal/-a Cruisin Sr mar 18, 2009 10:04 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:No, po ZAKONU gre zgodba takole;

Pri garancijskem popravilu lahko ZAHTEVAŠ nadomestno vozilo/produkt (v zapisniku mora to biti jasno označeno, da si pri garancijskem popravilu zahteval nadomestno vozilo).

Servis ti ga LAHKO izda, če ti ga NE, pa ti mora vrniti (dokazljive seveda) stroške, ko si bil brez vozila/izdelka.

Torej - zahtevaš nadomestno vozilo, če ti ga ne izdajo, najameš nekje (po želji) drugo vozilo, na računu za to vozilo mora biti jasno razvidno, da si ga odpeljal na dan, ko si avto pripeljal na servis in da si ga vrnil na dan popravila. Na računu morajo biti tudi tvoji podatki (ali pa pridobiš ekvivalentno potrdilo o najemu vozila) in potem ti mora po zakonu stroške najema povrniti servis. Že vnaprej jih seznani s tem členom zakona in ker so tukaj stroški zelo lahko dokazljivi (vozilo pa nujno rabiš za recimo službo ali kar koli - ne reci, da bi rad šel v Portorož malo pogledati vreme) in zelo verjetno ti bodo zagotovili nadomestno vozilo in zelo hitro popravili napako :lol:

TOČNO TAKO! Bolje sam nebi mogel spisati :) Niso ti ga dolžni dati, so ti pa dolžni povrniti stroške med tem časom, ko avta nisi imel.

zivepo
Nov uporabnik

Kraj: celje

Napisal/-a zivepo Sr mar 18, 2009 10:31 pm

Cruisin je napisal/-a:
ALIEn3001 je napisal/-a:No, po ZAKONU gre zgodba takole;

TOČNO TAKO! Bolje sam nebi mogel spisati :) Niso ti ga dolžni dati, so ti pa dolžni povrniti stroške med tem časom, ko avta nisi imel.

pa lahka to tak nardiš kot je omenil ALIEn3001? jaz bom dal avto na servis ki je še pod garancijo (problemi z 7mesecev starima vtom) in če mi ne nudijo nadomestnega avta lahko naridm kot je omenjeno?

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Sr mar 18, 2009 10:53 pm

Po zakonu ja... Lahko pa bo potrebno potem klicati inšpekcijo, če ne bodo povrnili stroškov... Saj pravim, že vnaprej jim pokaži člen v zakonu o varstvu potrošnika in večina potem spredvidi, da so stroški lahko dokazljivi in ti bodo dali nadomestno vozilo.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če mar 19, 2009 12:29 am

bi blo fajn, če bi nekdo še napisal točn člen zakona, ki to pravi - da ne bo na servisu potem zgledal baba čula, baba rekla ;)
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Če mar 19, 2009 12:58 am

20. člen

(1) Proizvajalec mora zagotoviti, da pooblaščeni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma pooblaščeni servis prejel zahtevo za brezplačno odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. Če proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potrošniku brezplačno nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom.
(2) Proizvajalec oziroma pooblaščeni servis lahko potrošniku za čas popravila blaga, za katerega le ta uveljavlja garancijo, zagotovi brezplačno uporabo podobnega izdelka.
(3) V primeru, da proizvajalec oziroma pooblaščeni servis tega potrošniku ne zagotovi, ima potrošnik pravico do povračila škode, ki jo je pretrpel zaradi tega, ker stvari ni mogel uporabljati, in sicer od trenutka, ko je zahteval popravilo ali zamenjavo, do njune izvršitve.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200498&stevilka=4288

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če mar 19, 2009 7:14 am

Servis vzame noter ene 30 avtov na dan. Po tej vaši logiki bi potreboval toliko nadomestnih avtov. Ali kdo verjame v to?

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če mar 19, 2009 7:56 am

Pa ti ločiš med rednim ali izrednim servison ter garancijskim popravilom?
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot], motom in 14 gostov