Nasveti in napotki ter povpraševanja...

RenaultTW
Nov uporabnik

Pocen blok motorja - vprasanje

Napisal/-a RenaultTW Pe apr 10, 2009 8:33 pm

Ok, mam eno vprasanje. Dons sva se s kolegom skor pobila, ker sva trdila vsak svoje.

Mi lahko kdo razlozi, kako se ve, da je pocen blok motorja? Cist fizicno, jest se zdele vozim, poc mi blok motorja, kaj se zgodi.......

Uporabniški avatar
perkmandlc
Nov uporabnik

Kraj: kranj

Napisal/-a perkmandlc Pe apr 10, 2009 8:42 pm

na mestu kjer je počen ti pušča hladilna tekočina, če bi ti res močno pučal pa da neb opazu d ti temperatura raste bi ti lahko motor zaribu k bi se pregrel.

sporoč kdo je mel prov :lol:
nikol ni tko dobr d nebi mogl bit še bolš

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Pe apr 10, 2009 8:47 pm

prej bi reku, da bi ble kaplje olja pod avtom, ker če bi poču, bi tam, kjer je najtanjši (oljni kanal)... po moje no.

RenaultTW
Nov uporabnik

Napisal/-a RenaultTW Pe apr 10, 2009 8:51 pm

Jest trdim, da ce poc blok motorja, ti olje vn zmece in posledicno avto ribne.

On trdi, ce poc blok motorja, avto zgubi na moci.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Pe apr 10, 2009 9:02 pm

Pozdravljeni

Teoretično imata oba prav! Vprašanje je kje poči blok, ali ga zvije ( drugo se zgodi zelo redko, vendar se ), torej okvara je odvisna od mesta loma motornega bloka.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe apr 10, 2009 9:08 pm

RenaultTW je napisal/-a:Jest trdim, da ce poc blok motorja, ti olje vn zmece in posledicno avto ribne.

On trdi, ce poc blok motorja, avto zgubi na moci.

Odvisno kako poči.....jaz sem imel dva bloka....oba počena in pri obeh je avto normalno šel.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

RenaultTW
Nov uporabnik

Napisal/-a RenaultTW Pe apr 10, 2009 9:16 pm

Bla je fora ta, ker je prisla neka zenska na Petrol ( ne delam reklame ;) ) in je cela panicna rekla, da ji je prejsn tedn sel twingo se 120 v klanec, dons pa samo se 80. In on kot iz topa izstreli pocen blok motorja.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe apr 10, 2009 9:28 pm

RenaultTW je napisal/-a:Bla je fora ta, ker je prisla neka zenska na Petrol ( ne delam reklame ;) ) in je cela panicna rekla, da ji je prejsn tedn sel twingo se 120 v klanec, dons pa samo se 80. In on kot iz topa izstreli pocen blok motorja.

Hehe "gostilniške" debate :D Pri avtu (v življenju) je lahk miljon različnih stvari ,da gre nekaj narobe :)

Lahk je zamašen bencin filter.....lahk pumpa peša....lahk je kaj v šobah....lahk je zaug zaštekal...lahk kaka sveča odpoveduje....lahk kak kabel prebija....lahk zavore štekajo....lahko..... lahko....lahko pa je pozabla sam plin dodat? :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

RenaultTW
Nov uporabnik

Napisal/-a RenaultTW Pe apr 10, 2009 9:35 pm

......je lohk pocil blok motorja?

Nikol se nisem mel te srece, da bi mi blok pocil, zato tud nevem kaksni so dejanski znaki. Jest to nekak logicno sklepam, ce poc blok, v njem je olje, mora ta olje skoz lukno istect, ce ni olja v motorju, avto zariba. To je moja kmecka logika.

Kaj pa recimo, men blok poc na domacem dvoriscu, avto en tedn stoji. Bi bla pod njim luza olja?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe apr 10, 2009 10:02 pm

Če mene vprašaš je odgovor ne......

Kot drugo pa......blok ne poči kar tako. Blok ponavad poči če avto ornk zakuha (ko že vse drugo crkne prej) , ali pa če v vroč motor naliješ hladno vodo. Jaz sem imel recimo počen blok okrog vodnih kanalov v samem bloku.....drugič pa okrog cilindra (stena je bila cela ,spokano pa vse okrog) . Na moči ali delovanju pa se ni poznalo nič.....če ne bi motorja razdrl še danes ne bi vedel. Zelo malo kdaj ( sam še nisem kje zasledil) pa se sploh zgodi ,da bi blok počil tako da bi kr olje iztekalo ali hladilna.....
Slika

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe apr 10, 2009 10:19 pm

zadnc je od kolega sorodnikom pocu blok motorja.mislm da je gred odrtgal pa je prebila blok.prav da je sam pocl pa da se je zakadil inje blo konc.na mondeotu 1.8 16v.
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Pe apr 10, 2009 11:44 pm

Tudi jaz sem mel počen blok, stena med batom in pa vodnim kanalom, avto pa je trokiral... Ni nujno da ma tukaj kaj olje medmes

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 So apr 11, 2009 5:48 pm

lisko je napisal/-a:Če mene vprašaš je odgovor ne......

Kot drugo pa......blok ne poči kar tako. Blok ponavad poči če avto ornk zakuha (ko že vse drugo crkne prej) , ali pa če v vroč motor naliješ hladno vodo. Jaz sem imel recimo počen blok okrog vodnih kanalov v samem bloku.....drugič pa okrog cilindra (stena je bila cela ,spokano pa vse okrog) . Na moči ali delovanju pa se ni poznalo nič.....če ne bi motorja razdrl še danes ne bi vedel. Zelo malo kdaj ( sam še nisem kje zasledil) pa se sploh zgodi ,da bi blok počil tako da bi kr olje iztekalo ali hladilna.....

Da izteka olje oz. hladilna tekočina mora blok prebiti na ven. Kot so mnogi dejali ponavadi poči blok tam kjer je najšibkejši, torej ob oljnem ali vodnem kanalu. Da bi olje oz. hladilna tekočina iztekla pa se zgodi, ko poči kaj večjega v motorju in vrteči deli ali bat prebijejo ohišje, vendar je to že druga zgodba.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko So apr 11, 2009 9:37 pm

tristan01 je napisal/-a:

Da izteka olje oz. hladilna tekočina mora blok prebiti na ven. Kot so mnogi dejali ponavadi poči blok tam kjer je najšibkejši, torej ob oljnem ali vodnem kanalu. Da bi olje oz. hladilna tekočina iztekla pa se zgodi, ko poči kaj večjega v motorju in vrteči deli ali bat prebijejo ohišje, vendar je to že druga zgodba.

LP Tristan01

Sej zato sem napisal da še nisem zasledil, da bi počil kr tako da bi kaj iztekalo.....Ali se res ornk pregreje ali pa kaj poči in prebije ampak v drugem primeru motor obstoji za vedno.....v prvem primeru (in verjetno tud monstrovem) pa je hudo pregretje ali pa hudo teranje motorja ( 1.4 turbo motor) in ker so zadeve preobremenjene pač počijo...vsekakor pa se to ne zgodi kr tako enemu "cestnemu" avtu.
Slika

Uporabniški avatar
_B3yBo_
Mojster foruma

Kraj: vrhnika

Napisal/-a _B3yBo_ So apr 11, 2009 9:41 pm

pri meni je batna ojnica pogledala cez blok motorja.... simpl, pocl je ko p*****a in se belo pokadil, avto ni vec delu .... ko pogledas blok vidis veliko lukno in nekaj ven strli ... nemors zgrest tega
Slika

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 Po apr 13, 2009 11:39 am

lisko je napisal/-a:
tristan01 je napisal/-a:

LP Tristan01

Sej zato sem napisal da še nisem zasledil, da bi počil kr tako da bi kaj iztekalo.....Ali se res ornk pregreje ali pa kaj poči in prebije ampak v drugem primeru motor obstoji za vedno.....v prvem primeru (in verjetno tud monstrovem) pa je hudo pregretje ali pa hudo teranje motorja ( 1.4 turbo motor) in ker so zadeve preobremenjene pač počijo...vsekakor pa se to ne zgodi kr tako enemu "cestnemu" avtu.

Lisko res je taki primeri so zelo redki. Celo na navitih motorjih je potrebno precej zlorab da se zgodi kaj takega. Vem za primer ko je avtomobil po težjem karambolu puščal olje na oljnem hladilniku, lastnik je to ugotovil in popravil šele po nekaj tednih vožnje, tačas je verjetno utrpela poškodbo oljna črpalka. Ker avtomobil ni več vlekel kot pred trkom so zadevo preskusili na AC in pri cca 250km/h in v rdečem polju je motor eksplodiral. Na srečo ni zablokiral koles. Res pa je da večino takih primerov vidimo na TV v F1 in podobno, kjer so materiali neprierljivo bolj obremenjeni in v motorju praktično ni rezerv.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov