Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Kraj: Morje

Zlomljen ključ v ključavnici

Napisal/-a ThugBoy Ne maj 10, 2009 4:23 pm

Ko sem dal kontakt se je ključ enostavno zlomil in 3/4 ga je v volanski ključavnici.Kot da bi bil iz stare nekvalitetne plastike, ni mi jasno kako je to možno, ampak zgleda da je...

Zanima me če obstaja kakšna možnost, da dobim ta ključ ven in enostavno nardim drugega rezervnega (enega še imam). Ali bo poterbno menjat vse ključavnice?

Se da ključavnico razstaviti do te mere, da bi ključ potisnil ven ali obstaja kakšen drug postopek?
Upam da mi bo znal kdo svetovat.

Aja to se je zgodilo na Alfa Romeo 145 box

LP
Even When They Kill Me They Can't Never Take A Game From Young G

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne maj 10, 2009 6:34 pm

Moral bi narediti ta ki izdeluje ključe, samo ne vsak, ampak samo tisti, ki ti naredi ključavnico po ključu.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
lublancan
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a lublancan Ne maj 10, 2009 6:37 pm

a kontakt lahko daš?
če lahko ključ obračaš, potem ga daj v položaj, ki je označen na ključavnici (ponavadi kontra smer kot kontakt) in vzami ven vložek ključavnice
potem boš za začeteke stvar lažje videl in ugotovil ali je možno dobit ključ ven

če se ga ne da, potem moraš menjat ključavnice
oz ti na fiat servisu naročijo klučavnico za tvoj ključ
podpis

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Ne maj 10, 2009 6:50 pm

Ključavnica je sedaj v nultem položaju, tako da bi teoretično ključ šel ven, ampak ga nemorem z ničemer prijet pa ven potegnit.

Dalo se ga je vrtet, in takrat si lahko avto tudi prižgal, sedaj pa se je zgleda ključ malo premalnil in se več ne obrača.
Ključavnice pa nikakor ne dobim narazen, neznam vložka dobiti ven. Če bi mi to uspelo bi bilo vrjetno dosti lažje izvleči ključ.

Se mogoče kdo ukvarja s tem? mogoče imajo kakšno pripravo za take primere?

Uporabniški avatar
vajenc
Nov uporabnik

Napisal/-a vajenc Ne maj 10, 2009 7:35 pm

Mogoče bi šlo z močnejšim magnetom.?
LP

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Ne maj 10, 2009 7:42 pm

Možno, da bi šlo z magnetom, ampak bi moral biti zelo močen, takega pa nimam, pa nevem kje bi ga našel.
Jaz sem že obupal, več ur sem se trudil izvleči ključ, pa mi nikakor ne uspe.

Kakšen je okviren strošek menjave ključavnice?
Po mojem je najbolje poiskat rabljeno od kakega razbitega, če je možno zamenjat iz avta v drug avto? žal se ne spoznam na te reči....

sg
Nov uporabnik

Napisal/-a sg Ne maj 10, 2009 7:47 pm

Z današnjimi lepili se da čuda naredit, tudi od toče bunko iz pleha ven potegnit, pa je sila, ki je potrebna za to neprimerno večja kot za izvlek ključa.
Torej probaj eno malo palčko s katero dosežeš ostanek ključa v ključavnici nalepit na ta ostanek ključa. Bodi skromen pri količini lepila da ne zalimaš cele ključavnice (majčkena kaplica bo dovolj) pa počakaj toliko, da se res dobro posuši...

Uporabniški avatar
vajenc
Nov uporabnik

Napisal/-a vajenc Ne maj 10, 2009 7:58 pm

Tudi jaz sem pomislil na lepilo, je pa res potrebno previdno z njim, zato sem najprej predlagal magnet.

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Ne maj 10, 2009 9:14 pm

Mogoče kakšen predlog glede izbire lepila?
Sej sploh ni slaba zamisel, je pa res da je v bistvu površina zelo majhna, dvomim da bo lepilo zdržalo.
Poskusit pa vseeno ni greh :)

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Ne maj 10, 2009 9:18 pm

Probaj is kakim močnim sesalcem.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Ne maj 10, 2009 9:35 pm

Pozdravljeni

Osebno bi uporabil sekundno lepilo. Tudi v primeru, da bi šlo kaj po zlu, se lahko takšno lepilo še zmeraj izniči z ACETONOM.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
tomaz07
Novinec

Napisal/-a tomaz07 Ne maj 10, 2009 10:15 pm

north789 je napisal/-a:Probaj is kakim močnim sesalcem.

:lol: :lol: :lol:

Najboljše, da ga čaka kdaj bo sam ven prilezel. :D :D

Ta sekundna lepila nič ne držijo. Se mi zdi, da je včasih to bolj skup držalo.
Probaj s tistim svedrim, ko se jemlje ven vtrgane vijake. Mogoče bi šlo s kakim malim :roll:
Renault Megane Coupe 1.6e.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po maj 11, 2009 6:45 am

Če se še vrti, premakni v pozicijo za snemanje ključavnice, ponavadi je to park pozicija. V tej poziciji pritisneš gumb pri strani in lahko izvlečeš kompletni vložek. Odmontiraj cilinder in na mizi se da od zadaj poriniti ključ ven. Za izvlek bi jaz uporabil zobarsko sondo z iglo, pazi da se ti ne odlomi. Res pa ne vem o kakšni obliki ključa je govora, lahko je okrogel, štrirrepni ali ploščat...

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Po maj 11, 2009 11:40 am

Ključ je pač klasične oblike, se pa žal ne vrti več.
Ko se je, pa nisem vedel kako se izvleče cilinder :?

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po maj 11, 2009 12:07 pm

Slika izmontirane kompletne ključavnice. Samo v parkirni poziciji (ne v zaklenjeni) se ob pritisku na kaljeni gumbek ob strani izvleče komplet ven. Ko razstaviš in snameš kontaktni spodnji električni del, se pokaže profil cilindra od spodaj, zlahka izrineš ostanek ključa.
Priponke
Schloss.jpg

Uporabniški avatar
vuc
Novinec

Napisal/-a vuc Po maj 11, 2009 11:01 pm

probaj z navadnim izvijačem dat v park pozicijo če bo šlo če ne pa probaj z tekočimi metali izvleči ključ vn

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto To maj 12, 2009 1:02 am

avto obrni na bok in potolči po volanu :P

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 To maj 12, 2009 10:00 pm

Pa kaj je z vami ljudje? Sedaj bi vam Fiatfan rekel, da to ni mogoče, to je Alfa! Fiat koncern, fantje, preprosto nepokvarljivo!! :lol:

Sem pa že imel podoben problem, poizkusil z čisto malim izvijačem, pa drotom, pa palčko..... potem se pa demontiral ključavnico in obrnil vodoravno in je šlo nekako. ;)
Drugače pa tudi nova ključavnica ni tako draga... Clio 1 je bil nekaj preko 8k tolarjev, Peugeot 106 48 eur,.... kupljeno novo v trgovini, če najdelš na kakšnem odpadu (seveda da so ključi zraven) kakšnih 10-20 eur.

Vso srečo, LP

Uporabniški avatar
ThugBoy
Stalni uporabnik

Napisal/-a ThugBoy Pe maj 22, 2009 4:06 pm

GiGi1985 je napisal/-a:Pa kaj je z vami ljudje? Sedaj bi vam Fiatfan rekel, da to ni mogoče, to je Alfa! Fiat koncern, fantje, preprosto nepokvarljivo!! :lol:

Sem pa že imel podoben problem, poizkusil z čisto malim izvijačem, pa drotom, pa palčko..... potem se pa demontiral ključavnico in obrnil vodoravno in je šlo nekako. ;)
Drugače pa tudi nova ključavnica ni tako draga... Clio 1 je bil nekaj preko 8k tolarjev, Peugeot 106 48 eur,.... kupljeno novo v trgovini, če najdelš na kakšnem odpadu (seveda da so ključi zraven) kakšnih 10-20 eur.

Vso srečo, LP

v tem primeru moraš menjat celo volansko letev z ključavnico in računalnik.

Se pa ni nič na avtu pokvarlo, ampak se je le zlomil ključ :P (čeprav je to še bolj čudno)

nikimali
Nov uporabnik

Napisal/-a nikimali Pe maj 22, 2009 5:28 pm

cist preprosto.men se je to naredlo na nissan micri stari ko svet.to je blo pred tremi leti tam neki,ko se je mami zmesalo ko se izpita nisem mel pa take fore.midva z atom sva samo na tisti konec kljuca ki ti je ostal v roki dala sekundno lepilo al neki sikomet al ka te vem.potisnes notr da se pac prime mal pocakas in celi kljuc ven potegnes in ga seveda vrzes in si naredis novega rezervnega.pa ne pretiravat z lepilom da neos hudica naredo.problem je pa ce mas one kljuce ko so cist tanki in ozki.pol bo treba pa mali svedercek ko ti spotoma ven mece za utrgane vijake in das na pocasno in bo lepo prilezel zlomljen kluc ven.to je to.uzivaj.lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov