Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
stefan
Nov uporabnik

žarnica se napihne

Napisal/-a stefan Sr maj 13, 2009 11:44 am

Zdravo

danes sem kolegu na avtu Peugeot 206 menjal H4 žarnico, ki se je
dobesedno napihnila. Ali kdo ve zakaj ? Jaz še nekaj takega nisem videl.
Prilagam sliko

hvala vsem[/b]
Priponke
1.jpg

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Sr maj 13, 2009 11:59 am

Napaka v materialu in se je od vročine napihnila.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Sr maj 13, 2009 12:22 pm

INFINITI je napisal/-a:Napaka v materialu in se je od vročine napihnila.

....kitajska pač :(

P.S že videl na H7

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Sr maj 13, 2009 12:30 pm

ziher je bla plastična. ;)
**classic power-original power!**

Kama
Novinec

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Kama Sr maj 13, 2009 1:38 pm

Ja, in kaj potem, če je ni razmastil. Buče. Zanič material.

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Sr maj 13, 2009 1:42 pm

Kama je napisal/-a:Ja, in kaj potem, če je ni razmastil. Buče. Zanič material.

Ti si prava buče....žarnice se ne smeš dotikat po steklu........razen če jo razmastiš nazaj :lol: :lol:

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama Sr maj 13, 2009 1:56 pm

@vugy
No, potem pa razloži, zakaj naj bi prstni odtis (načelom maščobe) vplival na temperaturo tališča stekla?
Prosim...

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` Sr maj 13, 2009 2:38 pm

Kama je napisal/-a:@vugy
No, potem pa razloži, zakaj naj bi prstni odtis (načelom maščobe) vplival na temperaturo tališča stekla?
Prosim...

Mascobe ti povzročijo neenakomeren odvod toplote iz stekla. To pomeni po domače da je ne nekem mestu visja temperatura kot na drugem in zaradi temp.napetosti pride do poka stekla oz. kot je v tem primeru do mehčanja.
Lp, Gašper

Kama
Novinec

Napisal/-a Kama Če maj 14, 2009 7:00 am

Vse žarnice na avtu sem do sedaj menjal sam in nisem pretirano pazil na to, da se jih nisem dotikal s prsti po steklenem delu. Enkrat mi jo je celo uspelo slabo pritrdit v ležišče in se je plastika natopila nanjo. Do sedaj še nisem videl take žarnice, čeprav bi jo moral (kot posledico mojega ravnanja) ali pa bi morale pokat. Nič od tega.
Problem s prenosom toplote je načeloma edini vir nastanka take deformacije. Pri kateri temperaturi pa je sploh steklo delujoče H7 žarnice? Tališče stekla je pri okoli 550st. C, maščobe pa začnejo odhlapevati pri okoli 400st. C. Zelo težko verjamem, do nekaj mikrogramov maščob na (normalnem) prstnem odtisu pozroči lokalno pregrevanje za 150st. C. Tako ostanejo samo še manjše količine anorganskih spojin (prevsem soli), ki jih ravno tako zelo malo.
Imam pa občutek, da se je taljenje stekla dogodilo ravno v žarišču žarnice (nasproti deflektorja) na spodnji strani.
Kakšen strokovni članek na to temo? Hvala!

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Če maj 14, 2009 7:31 am

to so lovske, še skoraj vsake žarnice, sem se do zdaj dotaknil po steklu (predvsem zaradi težke dostopnosti-h4, h7, xenon, bixenon, pa se še nikoli ni nobena napihnila, pomoje je to res slaba no name roba-beri kitajska..........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če maj 14, 2009 5:16 pm

tumor ma :EE
Drugač pa se bi naj žarnice prijemale za podnožje

Gasper`
Novinec

Napisal/-a Gasper` Če maj 14, 2009 5:33 pm

Kama je napisal/-a:Vse žarnice na avtu sem do sedaj menjal sam in nisem pretirano pazil na to, da se jih nisem dotikal s prsti po steklenem delu. Enkrat mi jo je celo uspelo slabo pritrdit v ležišče in se je plastika natopila nanjo. Do sedaj še nisem videl take žarnice, čeprav bi jo moral (kot posledico mojega ravnanja) ali pa bi morale pokat. Nič od tega.
Problem s prenosom toplote je načeloma edini vir nastanka take deformacije. Pri kateri temperaturi pa je sploh steklo delujoče H7 žarnice? Tališče stekla je pri okoli 550st. C, maščobe pa začnejo odhlapevati pri okoli 400st. C. Zelo težko verjamem, do nekaj mikrogramov maščob na (normalnem) prstnem odtisu pozroči lokalno pregrevanje za 150st. C. Tako ostanejo samo še manjše količine anorganskih spojin (prevsem soli), ki jih ravno tako zelo malo.
Imam pa občutek, da se je taljenje stekla dogodilo ravno v žarišču žarnice (nasproti deflektorja) na spodnji strani.
Kakšen strokovni članek na to temo? Hvala!

Glede na to koliko casa si googlal da si te stavke skupaj spravil si bos pa ze cas vzel pa kaksen "clanek" poiskal:)
Lp, Gašper

Uporabniški avatar
perkmandlc
Nov uporabnik

Kraj: kranj

Napisal/-a perkmandlc Če maj 14, 2009 9:35 pm

sem mehanik, in so me učili naj žarnce ne prijemam za steklen del ker jo lahko tud raznese, vzrok naj bi bil pregrevanje materijala, tko kot je napisal gašper, ker jest tega v praksi še nisem doživel si razlagam da je pač zanič materijal, itak so žarnce štancane serijsko in na vsake tolk cajta lahko pride do enga slabega komada.
nikol ni tko dobr d nebi mogl bit še bolš

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Če maj 14, 2009 9:49 pm

Halogen žarnice, ki so v avtu oz v reflektorju v domači uorabi, metalhalogen se ne smejo prijemat za stekla, ker imamo mastne roke in se na mestih kjer jo primemo poveča temperatura in ji zmajšamo življensko dobo, če je še gdo električar pol to ve, če se jo slučajno primemo jo moramo z suho in čisto krpo obrisati.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost