Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Kraj: Ljubljana

Xsara grelna pečka

Napisal/-a sinke Pe jun 12, 2009 10:04 am

No, gre se za očetovo citroen xsaro l.99.
Pred parimi dnevi pravim jaz njemu nekaj ti v kabini smrdi po antifrizu.
Pravi on, da je to normalni in da to je tko skoz :shock:

Potem me pa danes pokliče pa pravi da ma vse mokro pod sovoznikovim delom armature.
Pogledam in vidim kar nekaj antifriza na tepihu. V posodi pa pod minimumom

Zdaj najverjetneje je šla pečka oz. kakšne cevka.
Predvsem me zanima če kdo ve kaj je treba vse sneti, da se pride do nje ter seveda kje
točno se nahaja.

Pametni predlogi dobrodošli :D

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Pe jun 12, 2009 11:13 am

Ne vem če je pri Xsari kaj bolj enostavno, pri ostalih mora armatura ven. To je delo za verziranega električarja. Najbolj se zastopi na to Založnik na Tržaški za Dolgim mostom, pride pa skupaj kar ene 400€, je seveda 8ur dela, pečka je praktično zastonj, ene 40€. Tako pri Xantiah.

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke So jun 13, 2009 7:10 am

Mogoče kdo ve kako se sname armatura?

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Kraj: okolica LJ

Napisal/-a Romzis So jun 13, 2009 7:22 am

Milim da boš še največ izvedel tule:
http://www.citroenar.com/showthread.php ... ht=pe%E8ka
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke Sr jun 17, 2009 7:49 pm

Romzis je napisal/-a:Milim da boš še največ izvedel tule:
http://www.citroenar.com/showthread.php ... ht=pe%E8ka

:bow @Romzis

pečka uspešno zamenjana :D
ampak ne priporočam to delo nekomu s slabimi živci :lol:

Uporabniški avatar
neyc
Novinec

Kraj: Mb

Napisal/-a neyc Sr jun 17, 2009 8:26 pm

menjaš sam pa prihraniš 400€... je pa res ene 7 ur dela, če ne veš ki se vsi vijaki nahajajo, zdaj bi porabil dost manj časa...
Slika

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke Sr jun 17, 2009 8:56 pm

neyc je napisal/-a:menjaš sam pa prihraniš 400€... je pa res ene 7 ur dela, če ne veš ki se vsi vijaki nahajajo, zdaj bi porabil dost manj časa...

pri meni je bilo mal več k 7 ur matranja :lol:
samo se mi ni nikamor mudil in važn da sem zrihtal kokr treba
k sem vse razstavu se je fotr za glavo prjel pa prav če boš pa ti to sestavu nazaj :lol:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jun 17, 2009 9:48 pm

sinke je napisal/-a:...............k sem vse razstavu se je fotr za glavo prjel pa prav če boš pa ti to sestavu nazaj :lol:

Podobnne komentarje jaz pogosto slišim:)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Sr jun 17, 2009 10:09 pm

Maš kakšne slike kako je potekalo delo??

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke Sr jun 17, 2009 10:26 pm

north789 je napisal/-a:Maš kakšne slike kako je potekalo delo??

sam nisem slikal ampak maš gor na linku slike enega fanta, ki je isto menjal na istem avtu

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če jun 18, 2009 6:48 am

Pol so tista navodila OK?
Mene sicer tudi moti smrad v kabini in se bom verjetno tudi lotil (isto xsara letnik 99).
Kok si dal za pečko (in kje)?
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke Če jun 18, 2009 7:22 am

Romzis je napisal/-a:Pol so tista navodila OK?
Mene sicer tudi moti smrad v kabini in se bom verjetno tudi lotil (isto xsara letnik 99).
Kok si dal za pečko (in kje)?

62 € v A netu za identično pečko :D
navodila so super, pri nas je tud bil nekaj let smrad po antifrizu ampak kakšen teden nazaj je pa začel zalivat kabino tko da se splača zamenjat, če ne zaradi drugega pa zaradi konstantnega rosenja šip ;)

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Če jun 18, 2009 9:25 am

Ocitno je to se ena rak rana xsar okoli letnika 99.
Pri meni namrec isto zasmrdi takoj po vklopu gretja, potem pa kmalu vonja ni vec obcutiti. Sipe se mi ne rosijo. Zanimivo je to, da ce nastavim na gretje od zagona hladnega vozila, potem sploh ne zaznam smradu. Smrad je le ob preklopu iz hladnega na toplo pihanje.

Je pa tako ze eno leto - torej od nakupa dalje.

Temu na zacetku nisem posvecal pozornosti, ker me niti ni motilo in nisem vedel, kaj bi to lahko bilo. Nisem niti razmisljal, da je to kaksna napaka. Ko sem ugotovil, za kaj gre, so mi rekli, da naj se vozim, dokler cisto ne spusti. Kakor sem prebral na spletu, naj bi podobno slabe pecke imele tudi Xantie in nekateri so se z enakimi simptomi kot jih imam jaz vozili tudi 5 let. Tako da ne vem, ce se sploh splaca menjati, dokler se sipe ne rosijo. Hladilne tekocine mi pa sploh opazno ne zmanjkuje. V enem letu namrec nisem opazil, da bi 1 dcl zmanjkalo.

Ce bo kdo menjaval pecko pri kaksnem mojstru, me pa le zanima, koliko pride menjava. V primeru, da mi pecka res dokoncno spusti, bo taksna informacija dobrodosla.

hrošč
Novinec

Napisal/-a hrošč Če jun 18, 2009 9:36 am

Tudi pri pezojih tistih letnikov so isti problemi, saj so "isti" avti. Tudi sam cakam, da mi dokoncno spusti, smrdi ze kaksne pol leta. V vsakem primeru bo treba jeseni menjat, oz. ko bo treba uporabljati gretje. Pa tudi mene zanima, koliko pride menjava pri kaksnem majstru domacem, ki razdiranje armature obvlada in mu ne vzame prevec casa, vem pa da je dela veliko.

xsara14
Nov uporabnik

Napisal/-a xsara14 Če jun 18, 2009 9:42 am

hrošč je napisal/-a:Tudi pri pezojih tistih letnikov so isti problemi, saj so "isti" avti. Tudi sam cakam, da mi dokoncno spusti, smrdi ze kaksne pol leta. V vsakem primeru bo treba jeseni menjat, oz. ko bo treba uporabljati gretje. Pa tudi mene zanima, koliko pride menjava pri kaksnem majstru domacem, ki razdiranje armature obvlada in mu ne vzame prevec casa, vem pa da je dela veliko.

A tebi konstantno smrdi, ko je gretje vkljuceno? A sipe se ti rosijo in antifriza ti kaj zmanjkuje?

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če jun 18, 2009 10:08 am

xsara14 je napisal/-a:Ocitno je to se ena rak rana xsar okoli letnika 99.
Pri meni namrec isto zasmrdi takoj po vklopu gretja, potem pa kmalu vonja ni vec obcutiti. Sipe se mi ne rosijo. Zanimivo je to, da ce nastavim na gretje od zagona hladnega vozila, potem sploh ne zaznam smradu. Smrad je le ob preklopu iz hladnega na toplo pihanje.

Je pa tako ze eno leto - torej od nakupa dalje.

Temu na zacetku nisem posvecal pozornosti, ker me niti ni motilo in nisem vedel, kaj bi to lahko bilo. Nisem niti razmisljal, da je to kaksna napaka. Ko sem ugotovil, za kaj gre, so mi rekli, da naj se vozim, dokler cisto ne spusti. Kakor sem prebral na spletu, naj bi podobno slabe pecke imele tudi Xantie in nekateri so se z enakimi simptomi kot jih imam jaz vozili tudi 5 let. Tako da ne vem, ce se sploh splaca menjati, dokler se sipe ne rosijo. Hladilne tekocine mi pa sploh opazno ne zmanjkuje. V enem letu namrec nisem opazil, da bi 1 dcl zmanjkalo.

Ce bo kdo menjaval pecko pri kaksnem mojstru, me pa le zanima, koliko pride menjava. V primeru, da mi pecka res dokoncno spusti, bo taksna informacija dobrodosla.

Bolj kot to da spusti, je rak rana to, da je toliko dela s samo menjavo pečke.
Podobne težave imajo npr. tudi renault-i jebiga
-----------------------
Romzis

hrošč
Novinec

Napisal/-a hrošč Če jun 18, 2009 10:20 am

xsara14 je napisal/-a:
hrošč je napisal/-a:Tudi pri pezojih tistih letnikov so isti problemi, saj so "isti" avti. Tudi sam cakam, da mi dokoncno spusti, smrdi ze kaksne pol leta. V vsakem primeru bo treba jeseni menjat, oz. ko bo treba uporabljati gretje. Pa tudi mene zanima, koliko pride menjava pri kaksnem majstru domacem, ki razdiranje armature obvlada in mu ne vzame prevec casa, vem pa da je dela veliko.

A tebi konstantno smrdi, ko je gretje vkljuceno? A sipe se ti rosijo in antifriza ti kaj zmanjkuje?

Na zacetku bolj zasmrdi, naprej pa tudi malo, sipe pa se najbolj zarosijo takoj na zacetku, potem je bolje. Sicer pa ze odkar je blo nazadnje bolj mrzlo, nisem dal na gretje, tako da nevem kaksno je trenutno stanje. Antifriza pa se ne zmanjkuje, upam da bo zdrzalo do jeseni, takrat se pa ne bom mogel izogniti menjavi zaradi uporabe gretja.

Uporabniški avatar
sinke
Novinec

Napisal/-a sinke Če jun 18, 2009 11:48 am

xsara14 je napisal/-a: Smrad je le ob preklopu iz hladnega na toplo pihanje.

To je zato ker na pečki pušča antifriz in če maš na hladno pihanje zrak ne gre čez komoro z pečko in zato tudi ni smrada ;)

Uporabniški avatar
Romzis
Novinec

Napisal/-a Romzis Če jun 18, 2009 1:02 pm

Phja a je ziher tako? Ne se mi smejat, ampak: preko česa se hladi zrak, ko je klima vžgana?
-----------------------
Romzis

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Če jun 18, 2009 4:16 pm

Za gretje se uporablja pečka, za hlajenje (klima) pa uparjalnik. Če hlajenja nimamo na max, gre del vstopnega zraka tudi čez pečko. Nekateri "boljši" avtomobili pa imajo celo invertersko klimo in se moč kompresorja prilagaja glede na potrebe.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov