Nasveti in napotki ter povpraševanja...

samo__
Nov uporabnik

sneta vilica (roka)

Napisal/-a samo__ To avg 25, 2009 7:49 pm

Pozdravljeni!
Sem kar precej brskal po tem forumu o težavah podvozja oz. krmilnega mehanizma, pa v glavnem berem o nekem pokanju, ropotu, škripanju...itd
Jaz takih "opozoril" nisem imel, spodnja vilica je kar dol padla.
Tako je bilo.
Po 150 km normalne vožnje prispemo na cilj. Sledi še nekaj počasne vožnje po kampu (20 na uro). Takrat se občasno pojavi spredaj čudno ropotanje - kot da bi se en kamenček ujel v feltno. Še ene 200m vožnje, ustavim, speljem, zavijem v levo - in konec. Levo prednje kolo obvisi na blatniku, spodnja vila sneta, avto nevozen.
:shock: Ne morem verjet - nisem vedel da se to sploh lahko zgodi.
Nobenemu mehaniku (so videli trije) se to ne zdi čudno, so že večkrat videli take primere, se dogaja vsem znamkam...blabla...menda bi moral prej slišati da je nekaj narobe...itd.
Avto je zdaj na servisu, nove vilice so naročene. Mehanik pravi da je moral bit en močan udarec, ma vsaj na levi ni bilo nobenega - na desni mogoče, ker sem parkrat moral na bankino (vsaj 30km ozke razdrapane ceste).
Kakorkoli, imeli smo srečo, ker se je to zgodilo pri majhni hitrosti. Meni je vse skupaj precej čudno, ne vem če bom avtu še zaupal.
Avto je star 10 let, 180000km, obe roki sta že bili obnovljeni.

Kako si to razlagate? Je kdo že imel podoben primer? Obstaja kak način da sam preverim, če so roke (zglobi) normalne?

Tako je zgledalo:
http://www.box.net/shared/b9fi361dap

--------------
samo
Zadnjič spremenil samo__, dne To mar 22, 2011 3:32 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ To avg 25, 2009 9:32 pm

jst bi rekel,da je imel zglob že takšno zračnost da se je posledično to zgodilo,oz. slabo obnovljena zadeva.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To avg 25, 2009 9:36 pm

RedBull™ je napisal/-a:jst bi rekel,da je imel zglob že takšno zračnost da se je posledično to zgodilo,oz. slabo obnovljena zadeva.

Točno ....se je podobno že zgodilo meni. Zato pa pri starem avto nikoli ne veš kaj te čaka.....je treba tu pa tam preverit vse zadeve v avto sploh pa pred kakim daljšim izletom.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To avg 25, 2009 9:38 pm

Pozdravljeni

Hja...............kar precej grdo.........vendar, da se sname kroglični zgib............ta je imel že dolgo časa preveč zračnosti in tudi ropotal je. Drugače pa je to normalna okvara dotrajanega "končnika".

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To avg 25, 2009 9:57 pm

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Hja...............kar precej grdo.........vendar, da se sname kroglični zgib............ta je imel že dolgo časa preveč zračnosti in tudi ropotal je. Drugače pa je to normalna okvara dotrajanega "končnika".

Lep pozdrav

Jah sam pri starih avtih se kr navadiš , da ves čas nekaj ropota :D Zato pač preverjanje toliko pogostejše :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr avg 26, 2009 5:59 am

Vgradnja obnovljenih ali noname izdelkov je rizična, včasih je zelo dobra roba, ta podjetja pa izdelkov običajno ne testirajo.

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Sr avg 26, 2009 6:58 am

pa na tehničnem ti to pregleda vsako leto ali pa ti ni, mene je vrgu, ker so imele roke zračnost :D

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara Sr avg 26, 2009 7:11 am

ja res na tehničnem niso nč vidl lufta na zglobu? ker ponavad to tam takoj opazijo, ker če je tko zglob vn vrgl je mogu bit luft že kar nekaj časa.........
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

aleshondas
Novinec

Napisal/-a aleshondas Sr avg 26, 2009 8:13 am

to se dogaja na vseh avtomobilih zračnost mislim pa tudi vsak pravi mehanik ti mora to odkrit avto na dvigalo pajsar in se takoj vidi ali ima zračnost ali ne!!

na tehničnem so šlampasti tam vidijo ko je že tako obrabljeno kot tukaj!!
7 gen honda civic sport

Uporabniški avatar
dnovak24
Uporabnik

Napisal/-a dnovak24 Sr avg 26, 2009 8:28 am

Odvisno kam pelješ, jaz ga drugo leto spet peljem na isti tehnični pregled(žonta Celje) in mi bo tako povedu kaj ima luft ali ne. Tko, da mi čist paše, da ugotovijo takšne stvari.

aleshondas
Novinec

Napisal/-a aleshondas Sr avg 26, 2009 8:43 am

ma saj ne pravi da so vsi takšni jih je pa večina, maš pa prav da želiš vedet kaj je narobe in kaj ok z avtomobilom, mam kolega ki dela na amzsju v mbju in veliko krat se zgodi da ko proba zavorne lajtnge te gumijaste jo odtrga tako je dotrajana in potem lastniki vozil arogantno na njega kaj je nardil da če nebi z roko drmal ne bi spustla itd, a potem je bolje da mu na cesti spusti!!

vglavnem volan in zavore to mora bit 100% in ko je avtomobil star kot je ta primer zgoraj je bolje da se tudi med tehničnim intervalom napravi kontrola!!
7 gen honda civic sport

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr avg 26, 2009 8:51 am

joztom je napisal/-a:Vgradnja obnovljenih ali noname izdelkov je rizična, včasih je zelo dobra roba, ta podjetja pa izdelkov običajno ne testirajo.

Tole bo kr dobri odgovor. Avto je lahko imel tehnični pred 10timi mesci....takrat pa še ni mus da je imel zračnost.
Slika

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo Sr avg 26, 2009 11:46 am

..pr men je imeu zglob roke luft (star cca.6 mescev) ..na kar so me opozorili na teh. pregledu ..sem tud sam opazil luft ko sem doma avto dvignil ;) ..drgac nekega ropotanja ni bilo,samo se ni pelu v ovinku tko kot se mora ...zdaj ko sem ga pa zamenu je pa pesem cist druga :D

lp

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Sr avg 26, 2009 1:29 pm

Ja tile lufti na Xa bk skoz nekaj ropota v podvozju ok grem glih na tehnični , torej končniki spodaj desno zgoraj levo :D za kos 12€ torej sem menjal vse 4 + manšeto pa še optiko sem naredil :D ja in po dveh letih je pazi original na levi strani popustil ?

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr avg 26, 2009 2:38 pm

Ivan36 je napisal/-a:Ja tile lufti na Xa bk skoz nekaj ropota v podvozju ok grem glih na tehnični , torej končniki spodaj desno zgoraj levo :D za kos 12€ torej sem menjal vse 4 + manšeto pa še optiko sem naredil :D ja in po dveh letih je pazi original na levi strani popustil ?

Dve leti? dosti je držal :) Jaz sem jih menjaval vsako leto :) Še večja fora na američanu....lani me je opozoril da ima desni končnik zračnost....po pregledu doma in pri mojstru le tega ni bilo opazit, zato se nisem sekiral kaj preveč....letos je avto z istim končnikom nardil tehničnega brez težav :)
Slika

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr avg 26, 2009 2:47 pm

Xantia zgoraj nima končnika, ker je v gumijastem zglobu s hidravlično bunko. Ima pa stabilzatorsko spono na obeh straneh če je navadna, če je activa ima na eni strani hidravlični cilinder, ki ravna avto. Imaš pa zunanje in notranje volanske končnike.
Priponke
Prema_Prva_roka.pdf
(96.25 KiB) Prenešeno 172 krat

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Sr avg 26, 2009 6:28 pm

joztom je napisal/-a:Xantia zgoraj nima končnika, ker je v gumijastem zglobu s hidravlično bunko. Ima pa stabilzatorsko spono na obeh straneh če je navadna, če je activa ima na eni strani hidravlični cilinder, ki ravna avto. Imaš pa zunanje in notranje volanske končnike.

Točno tako ja volanski so bili tisto palčko sem pa že prej menjal ene 3 leta prej in sem mislil, da je isto pa so bili le volanski ja :D V glavnem so udobni za vozit in tudi hitri samo počasi bojo predragi za vzdrževati :(

LukL
Uporabnik

Napisal/-a LukL Sr avg 26, 2009 7:06 pm

tole je pa čist vsakdanja zadevca, obrabljeno do konca, da greš pa s takšnim avtom k ma tok lufta, pa prej nč ne pogledaš, na morje, je pa zelo rizkantno...

samo__
Nov uporabnik

Napisal/-a samo__ Če avg 27, 2009 10:48 pm

LukL je napisal/-a:tole je pa čist vsakdanja zadevca, obrabljeno do konca, da greš pa s takšnim avtom k ma tok lufta, pa prej nč ne pogledaš, na morje, je pa zelo rizkantno...

Kaj pa vem kaj vse ima luft na mojem avtu in kateri del bo odpovedal jutri ali čez teden. Za to so servisi in tehnični pregledi. Če se z avtom kaj čudnega dogaja gre takoj na servis. V tem primeru nisem pač nič opazil, še najmanj kakšno ropotanje, uhajanje iz smeri...ipd.
Kako pa se sploh vidi (preveri), če ima roka luft?

Hvala vsem za odgovore.

Uporabniški avatar
Technologic
Uporabnik

Napisal/-a Technologic Če avg 27, 2009 10:57 pm

xsara je napisal/-a:ja res na tehničnem niso nč vidl lufta na zglobu? ker ponavad to tam takoj opazijo, ker če je tko zglob vn vrgl je mogu bit luft že kar nekaj časa.........

Pr nas na tehničnem lahko prideš z 3 kolesi pa nebi opazli.

Drugače pa sem samo gledal ka se lahk zgodi, reči da se ti to naredi na avtocesti :shock:

Pa ti ko praviš da si lepo vozil, sem se zamislil kaj pa jaz delam.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov