zanima me ali kdo ve zakaj pride do okvar bosch pumpe? kaj je vzrok okvare? kako lahko pumpo obvarujemo ce se jo da? imam namrec opla vectra 2.0 dti x20dth ki pravijo da rado pride do okvare bosch pumpe

hvala za odgovore!!
LP
vectra dti sport je napisal/-a:pozdravljeni!!!
zanima me ali kdo ve zakaj pride do okvar bosch pumpe? kaj je vzrok okvare? kako lahko pumpo obvarujemo ce se jo da? imam namrec opla vectra 2.0 dti x20dth ki pravijo da rado pride do okvare bosch pumpeavto ima sicer 200.000 km po stevcu :P mislim da so realni kajti je dokaj ohranjen za ta letnik in te kilometre je pa 2000 letnik.... imam sicer nek strah pred to okvaro kajti popravilo stane nekje do 800 eur...
hvala za odgovore!!
LP
čare je napisal/-a:Najdi mi novo pumpo za stilota za 370€!!Obnovljena košta cca.600€,nova čez 1000€ pa ni navadna pumpa ampak common rail pumpa...Pa verjeremi da tud za golfa ni nova 500€ ampak če je je obnovljena.V končni fazi pa ne vem čemu zganjanje panike če avto dela??
tak da tisto glede goriva je bolj za nos privlečeno, ker poznam ogromno ljudi ko tankajo kurilnega pa ni nič narobe.
MIHOLD je napisal/-a:BOSCH pumpa VP44 ima nekje po statistiki gledano življensko dobo v povprečju tja do 250kkm.
Take pumpe so v skoraj vseh oplih z dti oznako, BMWjih 2.0d 100kW motorjih, raznih fordih, manjši tovornjaki(MAN), AUDI 2.5V6 tdi, itd...
Največkrat crkne elektronika, zaradi temperatunih pojavov(elektronika ki krmili EMV ventile na pumpi je stacionirana na pumpi, ki se kar precej greje, je pa tudi res da tisti element ki crkne je preračunan da deluje ravno na "meji")
Seveda so tu še mehanske okvare:
-zaradi slabega goriva zariba bat zamika predvžiga
- lahko poči membrana
-pumpa lahko spušča(tesnila).
Običajen postopek obnove je tak:
-menjava vseh tesnil
-manjava membrane
-menjava senzorja vrtljajev
-menjava bata zamika predvžiga
-menjava EMV(elektro magnetni ventil) zamika predvžiga in EMV nastavitve količine vbrizga
-menjava krmilne elektronike
-testiranje črpalke in programiranje na BOSCH testni mizi EPS815(pumpa se vrti dobri 2h v vseh režimih delovanja in se programira)
Slaba lastnost tega sistema je ta, da je pumpo mogoče sprogramirat samo na testni mizi, in morajo biti vsi paragrafi točno taki kot jih je BOSCH predpisal. V kolikor so odstopanja izven toleranc se testna miza ustavi in ne izvede programiranja.
Ko je pumpa enkrat sprogramirana je to to, pumpa nima svojih senzorjev, da bi imela možnost "samonastavljanja" preko motornega računalnika pri deloavnju avtomobila, zato deluje v vseh režimih le po programu ki ga ja zapisala testna miza.
Tak poseg stane okrog 800€ z DDV.
Če je okvara večja(recimo slabo ohišje črpalke, največkrat je to pojav pri Audi 2.5tdi V6 150 in 180KM) je cena obnove bistveno višja.
Upam, da sem vam razkril nekaj vašega "misterija", če vas pa še kaj zanima pa le z vprašanji na plan.
Lp
Technologic je napisal/-a:kaj pa se zgodi če ti potegne zrak? Če čisto sfali bencina?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov