Nasveti in napotki ter povpraševanja...

McBobo
Novinec

Menjava žarnice osvetlitve ventilacije

Napisal/-a McBobo Sr nov 11, 2009 2:47 pm

Imam Clio l.2002, pa osvetlitev ventilacije ne dela. Kako bi zamenjal žarnico, oz. kako bi prišel do nje. Pri meni se je zataknilo, ko ne vem, kako stranske stranice konzole odstraniti, da bi lahko dobil dol ploščo z gumbi za ventilacijo. Oziroma, kako drugače rešiti zadevo?

Uporabniški avatar
PhoeniX
Nov uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a PhoeniX Sr nov 11, 2009 3:20 pm

Imam isti problem, samo da je clio letnik 2003.

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Sr nov 11, 2009 9:37 pm

lenivec je napisal/-a:huh je blo ene 3 leta nazaj ko sem raztavlal. ampak kolk vem je treba ve cuknit ploščico z stikalom za 4 žmigavce pa radio potem se pa neki šraufi spodaj pokažejo al nekaj takega.

Kaj pa stranice na obeh straneh ploščice s stikali za ventilacijo? Ti stranici vsaka s svoje strani objemata to ploščico. Kako ti stranici odstranit? Sem pa danes prišel do okvirja avtoradia, potem pa nisem več vedel naprej. Samo tole je res beda, da moraš četrt avta razstavit, da prideš do žarnic.
S spodnje strani sem odstranil plastični pokrov. A bi se dalo kako od spodaj zamenjati oz. s strani, če bi mi uspelo eno od stranic odstranit?

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Sr nov 11, 2009 10:44 pm

lenivec je napisal/-a:nerazumem kaj misliš da iz strani objema?
drugač pa s v spominu mam 2 šraufa pod radijem potem pa se nekak ven potegne. to pa je vse kaj je ostalo v glavi.

Mislil sem te dve stranice, ki so na sliki:
Priponke
clio.jpg

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Če nov 12, 2009 11:09 am

lenivec je napisal/-a:huh...
kaj ni tisto od klime ožje od tega? vsaj meni se zdi da je

Meni se zdi, da ni. Ampak bom najprej še enkrat ploščico z gretjem zadnjih šip, 4 utripalke itd., še enkrat dol vzel, pa avtoradio+okvir, pa da vidim, kje so vijaki. Mogoče se bo pa potem dalo z zamikom ploščico ventilacije kako zamaknit in postrani ven dobit. Bom videl. Poročam. Razen, če ima še kdo kako idejo, kako čim lažje žarnico zamenjat.

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Če nov 12, 2009 11:40 am

mogoče je enaka fora kot pri bmwju... dol potegneš okrogle gume ventilacije in pod njimi so vijaki. Je blo pa pri meni tako, da sem samo radio ven vzel in sem prišel z roko do žarnice.
Sam ne se kregat :P

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Če nov 12, 2009 11:54 am

/miha je napisal/-a:mogoče je enaka fora kot pri bmwju... dol potegneš okrogle gume ventilacije in pod njimi so vijaki. Je blo pa pri meni tako, da sem samo radio ven vzel in sem prišel z roko do žarnice.

A "okrogle gume" misliš okrogle gumbe ventilacije?

Uporabniški avatar
/miha\
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a /miha\ Če nov 12, 2009 12:26 pm

McBobo je napisal/-a:
/miha je napisal/-a:mogoče je enaka fora kot pri bmwju... dol potegneš okrogle gume ventilacije in pod njimi so vijaki. Je blo pa pri meni tako, da sem samo radio ven vzel in sem prišel z roko do žarnice.

ja...sej sem samo en ''b'' spustil :lol:
Sam ne se kregat :P

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Če nov 12, 2009 12:33 pm

/miha je napisal/-a:
McBobo je napisal/-a:

ja...sej sem samo en ''b'' spustil :lol:

Samo pomen je pa čisto drugi.
Ampak se vseeno ne bomo kregali :D .

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So nov 21, 2009 2:20 pm

Nekako čutim moralno dolžnost, da postopek obelodanim še v sliki. Nisem pa mogel zamenjati žarnic drugače, kot da sem snel še sprednji pokrov pri gumbih in gumbe, da sem lahko žarnico prijel na obeh straneh. Žarnica stane cca. €1.1.
Priponke
PB210004.JPG
Slika 2
PB210005.JPG
Slika 3
PB210006.JPG
Slika 4
PB210007.JPG
Slika 5
PB210008.JPG
Slika 6
PB210009.JPG
Slika 7

Uporabniški avatar
kiki13
Novinec

Napisal/-a kiki13 So nov 21, 2009 3:04 pm

Ravno danes menjal to žarnico. Ko sem vzel ven radio, sem odvil dva vijaka, nato pa to komandno ploščo obrnil in zadaj vzel ven žarnico ter jo zamenjal in sestavil nazaj. Vzelo mi je uro časa (to sem počel prvič), s tem, da sem med delom še šel po žarnico. Naslednjič bi bil konec sigurno v pol ure, če ne še prej.

Ko smo ravno pri elektriki. Na cliotu mi ne delata vzvratni luči. Pogledal sem varovalke ter pregledal kable. Vse je ok. To verjetno pomeni, da je crknilo stikalo za vzvratno vožnjo. Ker ga še nisem nikoli menjal, me zanima, ali mi lahko poveste, kje se nahaja?
Ali je pod motorjem, ali pa ga vidiš, ko odpreš pokrov motorja.

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 So nov 21, 2009 4:09 pm

Am men se zdi da je to sikalo v menjalniku.se ga da odvit na ohišju menjalnika.na katerm delu je pa nebi vedu.

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So nov 21, 2009 6:11 pm

Sem pa razmišlal, da bi naslednjič kar nalotal žičke na kontakte, potreben upor in par diod zaporedno vezanih z dolgo življensko dobo; nekaj 100.000 ur svetenja. Potem bi bile takorekoč "večne". Je že kdo razmišljal v tej smeri?
Priponke
PB210007.jpg

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo So nov 21, 2009 7:12 pm

Se opravičujem, samo me je malo prijela inovatorska žilica.
Recimo, da bi se malo afnal, pa bi dal LED diodo, ki spreminja barve, nekaj takega kot je tole:
http://shop.conrad.si/websale7/Efekt-RG ... ex=16-3259
Kot vidim, ima ta LED dioda tudi predupor za 12V napetosti; kot nalašč za v avto. Sicer pa lahko izračunamo, kakšen upor rabimo. U=IxR. Se pravi, da je R=U/I; 12V/0.02A = 600 ohm-ov.
Potem bi se videla osvetlitev gumbov, ki bi spreminjala barvo. Mi gre že malo na otročje, samo vidim, da če tole ne bom probal, ne bo mira.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver So nov 21, 2009 10:39 pm

No, računica sicer drži, ampak je za večino LED diod 20mA res maksimalni tok, tako da glede na to, da tudi napetost ni samo 12V ampak nekaj več (ko je motor vžgan pa sploh), bi ti predlagal za predupor vsaj 820 ohm oz. kar 1kohm. Je pa dobro empirično prilagoditi jakost teh "jaslic" jakosti obstoječe razsvetljave armature.

Pozornost nameni tudi temu, da LED dioda ne bo svetila točkovno ampak čimbolj razpršeno, ker bo sicer štala z osvelitvijo..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Sebekclio
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Sebekclio Ne nov 22, 2009 10:27 am

kaj pa je tisto oranžno gor? se da odstranit ?tisto je verjetno filter ki spremeni barvo iz bele v oranžno ne? daj če boš šal delat tole z ledicami pa kar poročaj :)

McBobo
Novinec

Napisal/-a McBobo Ne nov 22, 2009 9:15 pm

Žilica mi ne da miru, pa sem malo ekspirimentiral. Danes je nedelja, trgovine z elektroniko zaprte, pa sem mulcem spesnil sicer eno polomljeno igračo, kjer pa je elektronika za silo še delovala. Igrača, kjer utripajo LED diode. Sicer tudi igrača ni dolgo delovala, ker so jo otroci v parih minutah demulirali, ploščica pa je ostala.
Tako sem se danes spravil montirat ledice v vrsto. Vzel sem prednjo plastiko od odsluženega cd roma in navrtal luknjice. Notri sem zalimal LED diode in jih povezal z žičkami in krmilno ploščico. Matral sem se cel dan, ker sem že malo " ven iz štromarije". No zvečer mi je končno uspelo nekaj skupaj spravit in pognat v delovanje. Ker pa je roba Kitajska, sem lahko neučinkoviti delovanje tudi pričakoval. Saj tako so Kitajske igrače narejene. Da trajajo tistih nekaj 10 minut, potem jih pa otroci itaq polomijo, ker niso več zanimive. Ravno tako je bilo tudi z utripanjem LED diod. Utripale so ravno cca. 10 minut, potem pa je prenehal z delovanjem en krak, kmalu pa še drugi. Tok tudi ni bil premočan - samo 2mA, dal pa sem zaporedno 3,5k ohmski upor, ne samo 1k ohm. Že med montažo mi je šla ena LED dioda, Modoče sem jo pregel?
Tako sem po celodnevnem ustvarjanju kar malo jezen na škart robo, po drugi strani pa sedaj vem, kaj moram nabaviti in kako pribljižno bo izgledao. Poračam, ko bom....
Posnel sem tudi filmček, čeprav med snemanjem sta oba kraka delovala, na posnetku pa je videti, kot da občasno en krak ne deluje. Sicer pa zdaj nobeden ne dela :evil: .

Slika
Priponke
PB220003.JPG
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov