Napisal/-a laptop Po nov 16, 2009 9:28 am
Mesec dni po nakupu avtomobila ( espace III, 1,9 dti - 2001letnik ) sem ugotovil, da nekje nekaj kovinsko ruži. Ko sem avto dvignil, sem ugotovil, da prihaja zvok ruženje nekje iz menjalnika. Ružilo je v vseh prestavah, najbolj pa se je slišalo pri najnižjih obratih ( ko sem se komaj dotaknil plina ) in to v prvi prestavi. Če si sklopko stisnil, ali pa če je bil avto v leru, je ruženje prenehalo. Avto sem najprej odpeljal k enemu popoldancu, ki je ugotovil, da je iz menjalnika pri manšetnah puščalo olje in ko je preveril še nivo olja v menjalniku, je rekel, da ga manjka skoraj en liter. Olje sva potem dolila, vendar se situacija ni bistveno izboljšala. Odločil sem se, da avto peljem na servis, kjer naj bi mi naredili remont menjalnika. Na servisu je mehanik po poslušanju zvokov ugotovil, da naj bi ružila oba ležaja na diferencialu ( veliki in mali ). Ko je menjalnik razdrl, je ugotovil, da sta zjebana tudi dva ležaja na oseh, sklopka , potisni ležaj, neke dihtunge skratka kar nekaj vitalnih delov menjalnika. Nato mi je vse te ležaje zamenjal ( tudi tista dva na oseh ), vsa tesnila, manšetne, lamelo ( bila že pri koncu ), potisni ležaj, pa še tesnilo karterja in manšetno na levi osovini pri menjalniku. Naj omenim, da je mehanik izredno dober strokovnjak in se spozna na svoje delo. V menjalnik je nato natočil original elf olje. Ko sem avto odpeljal iz servisa, je bila sklopka resnično mehka ( prej sem komajda pritisnil nanjo ), prestavljalo se je odlično - mehko ( s tem tudi prej nisem imel nikakršnih problemov ), se je pa malce še vedno slišalo tisto rožljanje ( za 70% manj kot pred popravilom menjalnika ) Najbolj me zanima, od kje pride to ruženje in me upravičeno skrbi, da se zadeva ne bo, kljub remontu menjalnika zopet ponovila. Ruženje se sliši resnično veliko manj kot prej, vendar se še kar sliši. Ali ružijo zobniki ali še kakšen ležaj ali kaj drugega - nimam pojma. Če bi zadeva ostala nespremenjena, me ne bi motilo, bojim pa se, da bo zvok zopet vedno glasnejši. Ne vem, če je strah upravičen, zato prosim za kakršnokoli mnenje. Kaj je lahko vzrok tega ruženja kljub kompletnemu razdrtju in obnovi menjalnika. Če pa sklopko stisnem ali avto dam v ler, ruženje preneha. Obnova menjalnika je bila pred približno enim mesecem. Hvala za odgovore!