Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Težko vžiga pri minusu

Napisal/-a soso Sr dec 09, 2009 11:43 am

Pozdravljeni,

opazil sem da se avto muči pri zaganjanju , ko je vzunaj pod 0. Slišati je podobno, kot da bi bil zanič aku. Sem bil pri avtoelektričarju da je zmeril in pravi, da je čisto ok, no pa saj je star komaj eno leto. Torej se štarter poslavlja? Ali je lahko še kaj drugega? Strah me je, da eno jutro ne bo vžgal, ko bo zjutraj -10 ,zato bi rad zdaj odpravil ta problem.
Avto Scenic 1.6 90 KM
LP
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Sr dec 09, 2009 1:04 pm

Neustrezno olje v motorju (npr 15W..), vžiganje brez stisnjene sklopke? Menda avtoelektričar ve kaj govori, ima tudi napravo za ugotavljanje debeline plošč, pa tudi na vse ostalo lažje odgovori (štarter, masa, itd), ker gleda v tvoj avto in ne v ekran.

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Sr dec 09, 2009 1:07 pm

Po moje je še vedno možno da je akumulator. Meni je začel težko vžigat ko so bila prva jutra okoli nule (avto je bil na rednem servisu 14 dni prej kjer naj bi tudi to preverili v nekem testu zimskih točk in niso opazili problema). Sva premerila pri avtoelektričarju bilo je kolikor toliko OK oz okoli 65%. Potem pa sva naredila 3 zaporedne vžige in je padla napetost med vžigom pod 10V kar je znak za t.i. lažno kapaciteto. oz so plošče v akumulatorju zaradi starosti in obrabe slabše notranje prevodne. Kapaciteto akumulator še ima ampak pod večjo tokovno obremenitvijo(kar zagon je) klecne.

Na testu drugače kot tako ne moreš tega ugotovit ker je ponavadi do takrat kot prideš do delavnice motorni prostor že ogret in akumulator je sveže dopolnjen in tester če ne meriš pod obremenitvijo tega ne pokaže.

Glede starosti akumulatorja velja omenit, da če ni bil pravilno skladiščen pred prodajo, imaš veliko vžigov, ali če avto veliko stoji, ali pa je alternator že malo bogi, zna it tudi v enem letu.
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr dec 09, 2009 5:00 pm

Pa sam prvi vžig je problematičen a ne? Ko avto enkrat zalavfa pa tudi če potem skoraj takoj ugasneš potem normalno vžge?

Sem skoraj 100% da je štarter.....vzet dol spucat namazat, menjat krtačke in gasa naprej....Sem imel sam enak problem pa na pol leta starem akumulatorji....nosil sem ga na dva pooblaščena servisa kjer so mi na obeh potrdili da je z njim vse vredu....probal z drugim a zgodba se je ponovila.....očistil štarter in je šel.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
soso
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a soso Sr dec 09, 2009 7:26 pm

lisko je napisal/-a:Pa sam prvi vžig je problematičen a ne? Ko avto enkrat zalavfa pa tudi če potem skoraj takoj ugasneš potem normalno vžge?

Sem skoraj 100% da je štarter.....vzet dol spucat namazat, menjat krtačke in gasa naprej....Sem imel sam enak problem pa na pol leta starem akumulatorji....nosil sem ga na dva pooblaščena servisa kjer so mi na obeh potrdili da je z njim vse vredu....probal z drugim a zgodba se je ponovila.....očistil štarter in je šel.....

Točno to. In to samo jutranji :), prvi, ko avto celo noč stoji. Čez dan potem čisto normalno vžiga.
AH NI NAM LAHKO!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr dec 09, 2009 9:06 pm

soso je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Pa sam prvi vžig je problematičen a ne? Ko avto enkrat zalavfa pa tudi če potem skoraj takoj ugasneš potem normalno vžge?

Točno to. In to samo jutranji :), prvi, ko avto celo noč stoji. Čez dan potem čisto normalno vžiga.

No potem imaš odgovor. Za foro lahko pri prvem štartu probaš pomoč na kable....ali pa če imaš možnost daj not en dober aku za test.....boš videl da bo motor se isto matral pri prvem vžigu.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov