Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Adrijano62
Nov uporabnik

Klima in ogrevanje avta v zimskem času

Napisal/-a Adrijano62 To dec 29, 2009 1:16 pm

Ne vem. Morda sem res kje v ozadju v zgodovinski dobi. A hčer mi je rekla, da ji je njena prijateljica rekla, da si naj v avto vgradi napravo, ki poleti hladi. Pozimi pa dejansko greje ali kako bi se temu reklo. Da se v zimskem času enostavno zažene ob ukazu in odtali zamrznjeno prednja stekla in tako dalje.
Koliko je resnice v tem???

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To dec 29, 2009 1:17 pm

Klima? :lol:

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: Klima in ogrevanje avta v zimskem času

Napisal/-a esem To dec 29, 2009 1:22 pm

Adrijano62 je napisal/-a:...da si naj v avto vgradi napravo...
Koliko je resnice v tem???

Vsa resnica, klima pač. Žal je del te resnice tudi v tem, da se to običajno ne splača - odvisno od avta (če že ima "pripravljeno" za klimo ali če se da dobit rabljeno) in njegove vrednosti.

Kateri avto imaš (motor, letnik, oprema)?

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To dec 29, 2009 1:28 pm

Ko je že ravno taka tema; nisi sam - so ljudje, ki so trdno zaverovani, da je klima samo in izključno za hlajenje vozila; ko pa se šipe prično rositi, jih brišejo z rokami (govorim za 2 mogoče 3 leta stare avtomobile, ki 100% majo klimo)...
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To dec 29, 2009 1:44 pm

Ampak klima pri mrzlem avtu, enako klasična ventilacija, tudi ne dela oz. ne piha toplega zraka takoj.

Adrijano62
Nov uporabnik

Napisal/-a Adrijano62 To dec 29, 2009 1:49 pm

Ima avto Kia Rio clasic 1.5, letnik 2006, ki ga je dobila v dar od "botre". Brez klime.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To dec 29, 2009 1:57 pm

Poleg tega pa (popravte me če se motim), klima kompresira zrak in s povišanjem tlaka povzroči kondenzacijo vode v zraku. Voda se izloči, zrak pa ob razširitvi ohladi (osnovni zakoni fizikalne kemije). Ta zrak (hladen in suh) nato pride v kabino. Ogrevanje še vedno poteka preko pečke (pa naj bo klimatska naprava vključena ali ne).
Zadnjič spremenil odprti clio, dne To dec 29, 2009 1:58 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To dec 29, 2009 1:58 pm

Adrijano62 je napisal/-a:Ima avto Kia Rio clasic 1.5, letnik 2006, ki ga je dobila v dar od "botre". Brez klime.

No potem se ne splača.....Oz. kak za koga....ponavadi pa naknadnja vgradnja klime pride od tretjine do cele vrednosti avta....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Simon123
Nov uporabnik

Napisal/-a Simon123 To dec 29, 2009 1:58 pm

Taka naprava ki ti ogreje avto je tudi webasto, samo ta te poleti ne hladi. Sicer pa tud jaz uporabljam klimo pozimi, oziroma skozi celo leto.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To dec 29, 2009 2:06 pm

odprti clio je napisal/-a:Ko je že ravno taka tema; nisi sam - so ljudje, ki so trdno zaverovani, da je klima samo in izključno za hlajenje vozila; ko pa se šipe prično rositi, jih brišejo z rokami (govorim za 2 mogoče 3 leta stare avtomobile, ki 100% majo klimo)...

to je tudi odvisn od "dobre in slabe" klime.za tem stoji kr dolga zgodba kakšna je razlika.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To dec 29, 2009 2:08 pm

Sam rajši pozimi, ko je pod nič, vklopim ventilacijo. Pri avt. klimi se mi včasih rosijo stranske šipe. Tudi če nastavim ročno, nisem opazil nekega efekta.

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra To dec 29, 2009 2:33 pm

odprti clio je napisal/-a:Poleg tega pa (popravte me če se motim), klima kompresira zrak in s povišanjem tlaka povzroči kondenzacijo vode v zraku. Voda se izloči, zrak pa ob razširitvi ohladi (osnovni zakoni fizikalne kemije). Ta zrak (hladen in suh) nato pride v kabino. Ogrevanje še vedno poteka preko pečke (pa naj bo klimatska naprava vključena ali ne).

Ja, se motiš.

Kompresor v klimi komprimira plin (včasih je bil Freon, ne vem kaj se uporablja danes). Plin se ob stiskanju segreva nato pa potuje skozi kondenzator, kjer se toplota oddaja v okolico. Ze ohlajen plin gre potem skozi uparjalnik, kjer se pritisk sprosti, se tam utekocini in mocno ohladi in na ta nacin ohlaja zrak okoli sebe.

@ eljuero: ker imas zaprto loputo za krozenje zraka. Ce jo bos odprl, se ti bodo sipe odrosile...

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To dec 29, 2009 3:02 pm

gofra je napisal/-a:@ eljuero: ker imas zaprto loputo za krozenje zraka. Ce jo bos odprl, se ti bodo sipe odrosile...

Žal ni to :)

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO To dec 29, 2009 3:49 pm

gofra je napisal/-a:
odprti clio je napisal/-a:Poleg tega pa (popravte me če se motim), klima kompresira zrak in s povišanjem tlaka povzroči kondenzacijo vode v zraku. Voda se izloči, zrak pa ob razširitvi ohladi (osnovni zakoni fizikalne kemije). Ta zrak (hladen in suh) nato pride v kabino. Ogrevanje še vedno poteka preko pečke (pa naj bo klimatska naprava vključena ali ne).

Ja, se motiš.

Kompresor v klimi komprimira plin (včasih je bil Freon, ne vem kaj se uporablja danes). Plin se ob stiskanju segreva nato pa potuje skozi kondenzator, kjer se toplota oddaja v okolico. Ze ohlajen plin gre potem skozi uparjalnik, kjer se pritisk sprosti, se tam utekocini in mocno ohladi in na ta nacin ohlaja zrak okoli sebe.

Nekako tako. Samo nic ti pa ne rabi klima ce kompresor neha delat pri 3°C ;)

Mare77
Novinec

Kraj: Južno od LJ

Napisal/-a Mare77 To dec 29, 2009 4:33 pm

Pozimi se klimo uporablja za sušenje zraka oziroma odrositev šip. Če rabiš hlajenje, odpreš okno ;)
Tudi za samo klimo je dobro, da se tudi pozimi občasno vklopi.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver To dec 29, 2009 5:25 pm

eljuero je napisal/-a:
gofra je napisal/-a:@ eljuero: ker imas zaprto loputo za krozenje zraka. Ce jo bos odprl, se ti bodo sipe odrosile...

Žal ni to :)

Pa filter kabine, kdaj je bil menjan? Poskusi ponovno zamenjat..nisem verjel, da se toliko umaže/zabije v tako kratkem času..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero To dec 29, 2009 5:41 pm

Pred 19k pri skoraj nonstop vklopljeni klimi. Redni servis enkrat naslednji mesec pa bom te vedel če je to.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda To dec 29, 2009 6:04 pm

eljuero je napisal/-a:Pred 19k pri skoraj nonstop vklopljeni klimi. Redni servis enkrat naslednji mesec pa bom te vedel če je to.

Če pa še ne bo pomagalo, pa spucaj šipe od znotraj s steleksom ali s čim podpbnim
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 8 gostov