Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
beary
Novinec

Kraj: Sevnica

Zračni filter - menjava

Napisal/-a beary Sr maj 12, 2010 7:49 pm

Zanima me kaj se spremeni z zamenjavo originalnega zračnega filtra z športnim? Predvsem me zanima glede porabe. Nekateri pravijo da se pri tem poraba goriva zmanjša, drugi pravijo da se pri tem poveča. Kaj od tega je res?
VW je najbolš kar lahko maš...
Slika

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK Sr maj 12, 2010 7:53 pm

Če boš avto isto vozu bo isto pil. Žal je danes tak, da vsi tiščijo športne filtre na avte zaradi zvoka, performansam pa brez remapa bore malo pripomore.

Uporabniški avatar
beary
Novinec

Napisal/-a beary Sr maj 12, 2010 8:10 pm

No sej kakšne izboljšave oz. večje moči ne pričakujem. Itak pa bi to dal na avto na katerem je tudi moč bolj majhna (Golf 3 1.4 60 KM). Mi je pa všeč zvok ja. Najbolj me zanima zaradi porabe.
Jaz avto vozim lepo, okoli 2300 obratov (na števcu 6000), redko kdaj kaj več.
Sosed ima hondo civic druge generacije VTEC 140 km in pravi da ima zaradi filtra manjšo porabo. In že dalj časa pametuje glede tega.
Zato pa sprašujem tiste, ki imajo izkušnje s tem. Če je poraba približno enaka se zadevo splača namestit, če je pa poraba veliko večja pa ne.
Slika

Klamzi
Novinec

Napisal/-a Klamzi Sr maj 12, 2010 9:48 pm

Malo preberi na forumu teme o športnih filtrih. Vsak ima svojo teorijo oz. si razlaga zadevo po svoje...
Pri tvojem motorju (beri šibkem) boš pomoje imel porabo in moč enako, saj kolk mi je znano ima športni filter večji učinek pri močnejših motorjih in pri večjih vrtljajih... ampak ne me vzet za besedo :)
Zadnjič spremenil Klamzi, dne Sr maj 12, 2010 10:05 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr maj 12, 2010 10:04 pm

iz lastnih izkušenj, porabo boš imel isto, prej večjo ker se ti bo fajn zdel k bo avto zamukal pa boš kdaj pa kdaj zarad tega bl prtisnu na gas :D
tist k pa reče da ma zarad filtra mnjšo porabo mu pa bučnce ponud za luščt :D
mukanje bo le če boš dau gor odprt filter, če ga daš v orginal škatlo za filter, torej zgolj menjava orginalnega z športnim (ista oblika in dimenzija) mukanja bo ne spljoh :)
sem mel na prejšnem bravotu odprt dvojni konusni filter štima bla res k 3.0 V6 mašina:D, zdj mam pa zgolj športnega v orginal škatli filtra pa razlike ni spljoh :D
nabav kak odprt filter pa se malo pobadaj z kako cevjo pa tk da lepo speleš zrak do filtra pa bo avto meu lepo štimco 8)

Uporabniški avatar
beary
Novinec

Napisal/-a beary Sr maj 12, 2010 10:09 pm

Da ima avto večje učinke pri večjih motorjih se zdi tudi meni. Sem pobrskal tudi po drugih forumih in uporabniki pravijo (gre se za vozila BMW):

1. Glede filtra je pa tko.En kup mukanja,pa ful vecja poraba,pa brez ucinka,ce ne zamenjas cipa.

2. Kolega mi je prav tako pravil, ko je dal v svojega e46 330 športni filter, da so mu izmerili manj konjev, kot bi jih mogel imet 231. Torej bo res nekaj na temu. Seveda je potem takoj dal dol športni filter.

3. Problem je izključno v tem, da v toplejših vremenskih pogojih motor s športnim filtrom še mnogo slabše potegne, kot s serijskim. Pa tudi potem, ko je motor že segret, potegne šp.filter vso toploto od njega.. se pravi, spet schlechtere leistung.

In še je dosti negativnih komentarjev, pozitivnih veliko manj. Glede uporabe tega filtra sem malce skeptičen.

Tukaj je en primer o temi o športnih filtrih na vozilih BMW.
http://forum.bmwslo.com/showthread.php?t=16081
Slika

Uporabniški avatar
beary
Novinec

Napisal/-a beary Sr maj 12, 2010 10:42 pm

Glede škatle za filter, mam tisto okroglo škatlo ki pride direktno na uplinjač, zato bi potreboval zraven tudi cev in potem gor namestiti filter.
Slika

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Re: Zračni filter - menjava

Napisal/-a 215709 Po okt 24, 2011 11:34 am

da ne bom odpiral novo temo..

namreč pred 1 tednom sem odpeljal avto na redni servis in pač sem dones za foro odprl zračni filter v motorju in opazim da je še vedno ta star not. pogledam račun in opazim da niso niti zaračunali filtra - niso me zajebal.

zdj mam pa vprašanje namreč prejšni servisni interval je bil pred 5 mesci (20000km) to se prav še pred poletjem. zanima me a je bolj smotrno zamenjat zračni filter pred zimo al da ga pustim notri do spomladi. k nevem men se zdi kr dost že umazan sam zgleda so se tm na servisu odločl da ne bojo menjal. to se prav naj ga pustim še čez zimo al da ga zamenjam?
Slika

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Po okt 24, 2011 12:40 pm

Nisi napisal za kater avto gre. Zračni filter se npr pri običajnih cestnih PSA avtomobilih (Citroen in Peugeot) menja na 60.000 km, pri vožnji v bolj prašnem okolju pa na 40.000 km. Nič ni narobe, če se prej. Nekateri imajo predpisano menjavo prej tudi na 15.000/10.000 km, npr peugeot 4007 2,4 lit motor.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po okt 24, 2011 12:51 pm

Neki vzorec, ki ga jaz prakticiram že vrsto let je pri meni tako:
Menjava olja in oljnega filtra
Vsaki drugi menjavi še sledi menjava nafnega filtra
Vsaki tretji menjavi sledi še menjava zračnega filtra.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek Po okt 24, 2011 2:40 pm

tudi pri nas je predpisano na 2 leti zamenjat zračni filtr, tako da ga tudi niso to 1 leto zamenjali

na tvojem mestu bi ga sam zamenjal (1 x letno ali 20k km) ali vsaj očistil, spral kot smo ga mi

lp
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
215709
Novinec

Napisal/-a 215709 Po okt 24, 2011 5:06 pm

no hvala za odgovore... zgleda da ni tolko panike tak da ga bom pustil do aprila nekje..

je pa iz psa koncerna en malček sploh ni važn kter sam tak na splošno me je zanimal al je bolš že pred zimo nov zračni filter dat al pa po zimi. pa vse mi je blo tako čudno ker do zdaj so ga na vsakem servisu zamenjal, vendar je vsakič blo več kot eno leto med intervali. zdej k je treba mal več vozt se je pa tok hitrej nabral kilometri za nov servis >< pa se je čas med intrvali zmanjšal.
Slika

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Re:

Napisal/-a lizard Po okt 24, 2011 5:22 pm

pinny je napisal/-a:sem mel na prejšnem bravotu odprt dvojni konusni filter štima bla res k 3.0 V6 mašina:D

To pač ne more biti res, ker je zvok V6 motorja v primerjavi z vrstnimi 4 valjniki tako zelo drugačen, da ne glede na to kak aupsuh in kašen intake daš gor bosta še vedno zelo različna. Verjamem pa da se ti je tako zdelo, če še nikoli prej nisi vozil več kot 4 vrstne valje.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po okt 24, 2011 5:37 pm

Papirnat filter ne moreš prati, lahko ga pa spihaš, če že ne moreš zamenjati. Po moje se menja olje, filter olja in zraka in klime obenem.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po okt 24, 2011 6:54 pm

X2
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Po okt 24, 2011 7:23 pm

joztom je napisal/-a:Papirnat filter ne moreš prati, lahko ga pa spihaš, če že ne moreš zamenjati. Po moje se menja olje, filter olja in zraka in klime obenem.

Zračni filter stane povprečno 6-7€ v motomatu ali kaki podobni trgovini, jaz ga menjam ob vsaki menjavi olja. Se mi pa zdi navaden filter bolj "gost" in bolj učinkovit kot športni, tu je le več plasti nekega materiala, ki filtrira, športni sploh konusni so pa bolj bogi.

zdej k je treba mal več vozt se je pa tok hitrej nabral kilometri za nov servis >< pa se je čas med intrvali zmanjšal.

Pomoje se filter umaže/dotraja z kilometri ne z časom, saj je na suhem.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Mojca558 in 9 gostov