Napisal/-a žabar Če maj 13, 2010 3:48 pm
Sam sem več let delal kot reklamacijski agent in lahko povem da je stvarna napaka zelo natančno opisana, prav tako pravice in obveznosti tako kupca kot prodajalca in ali proizvajalca.
37. člen
(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.
(2) Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
(3) Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.
(4) Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.
37.a člen
(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.
(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.
(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.
37.b člen
(1) Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.
(2) Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.
(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.
Vir: Uradni list RS, št. 98/2004 z dne 9. 9. 2004
Morate pa se zavedati da so avtomobilski proizvajalci in prodajalci zelo vplivne firme in si na dnevni bazi privoščijo neizpolnjevanje njihovih obveznosti, še posebej v reklamacijskih postopkih.
Tudi sam sem bil v postopku z mojim avtomobilom in lahko vam povem, da je vse odvisno predvsem od načina komunikacije katerega izberete. Pismo ki je agresivno, napadalno, polno groženj in ne vem česa še, bo vedno naletelo na gluha ušesa.
Predlagam umirjeno, diplomatsko ter civilizirano komunikacijo ki se mora odvijati predvsem okoli tega, kakšne koristi in kakšno škodo bosta imeli obe strani, ko bodo postopki končani. Predvsem pa morajo biti vaši razlogi tehtni ( nezaupanje v varnost avtomobila ne glede na popravke,... to je več kot dovolj resen razlog v tem primeru ).
Sam sem bil v direktni komunikaciji z direktorjem salona kjer sem kupil in tudi reklamiral avto. To so vse managerji s katerimi se lahko dogovarja samo na "njihov" način.
Zato je ključnega pomena, da pripravite neko mini presentacijo s katero predstavite, da ste pravno izobražena stranka, ki se zaveda svojih pravic, pravnih orodij, ter da ste pripravljeni uporabiti čisto vse kar imate na voljo.
Ob istem času ponudite neko boljšo rešitev katera bo privlača predvsem iz vidika financ za salon. Recimo : Salon odkupi avtomobil nazaj po neki ceni, ki bo sprejemljiva za obe strani, razliko do novega enakega plača salon, starega popravi ter proda kot malo rabljenega. Salonu je v interesu da vaš denar ostane v njihovi hiši saj so marže dosti velike za take zadeve. Nihče pa ne bo želel vrniti denarja.
Ta način je bil uspešen za moj primer.
To ne pomeni da je to "bulletproof" plan, osebno pa iz večih let reševanja reklamacij mislim, da ima ta način največje šanse.
Salonu vojne niso privlačne, časopisi tudi ne, če je pravi salon bodo hoteli to rešiti na način, ki ne bo metal slabe luči na njih v javnosti in s tem povzročil upad prodaje ali obiska ter bo vse potekalo izključno med vami in salonom....
Skratka... poizkusite z komunikacijo na njihovem nivoju, rešitev ki bo dobra za obe strani, brez groženj in vojne. Ko padejo prve resne grožnje ali ko nivo komunikacije pade na prostaštvo, boste ignorirani in ostane samo še sodišče ter več letno pravdanje.
Srečno
Seveda vse to je treba pretehtati ali se sploh splača s tem ukvarjati zaradi danega problema. Denarja verjetno ne boste dobili. V najboljsem primeru enak nov avto ali popravilo tega.
Ce je napaka taka da se lahko prezivi normalno... tudi sam svetujem servis.