Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
gregav
Nov uporabnik

Kraj: KK

Kdaj menjati olje?

Napisal/-a gregav Pe jun 04, 2010 6:16 pm

Pozdravljeni!

Zanima me, koliko časa zdržijo ta nova olja časovno?
Je otrebna še vedno menjava po enem letu,al zdržijo že kej več, ker eni pravjo da se menja na 20 000km al pa dve leti. Za 20 000km mi je jasno, ampak za dve leti pa še nisem slišal.

Hvala!

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV Pe jun 04, 2010 6:20 pm

glej, če hočeš met avto dalj časa, pol menjaj tak kot piše v tvoji knjižici.
Če pa češ šparat, pa tvegat pa menji magari na 5 let....samo se pol ne čudi, ko bo avto ribno!

pa novodobna olja in avti gor al dol.... :roll:

Pri avtu se špara samo pri bencinu, če ti kaj pomeni zdravje.

Uporabniški avatar
Ausc
Novinec

Napisal/-a Ausc Pe jun 04, 2010 7:09 pm

Kaj pa glede menjave olja takoj po utekanju masine (torej pri ene 3-4k km)? Eni pravijo da je pametno, ker se takrat nabere veliko opilkov iz masine, drugi pa spet da so to buce, ker imas za to itak oljni filter?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Pe jun 04, 2010 7:13 pm

Ma ja kakšni opilki,saj niso z rašplo obdelani.Leta 2010 smo če si pozabil...

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar Pe jun 04, 2010 7:29 pm

JureV je napisal/-a:glej, če hočeš met avto dalj časa, pol menjaj tak kot piše v tvoji knjižici.
Če pa češ šparat, pa tvegat pa menji magari na 5 let....samo se pol ne čudi, ko bo avto ribno!

pa novodobna olja in avti gor al dol.... :roll:

Pri avtu se špara samo pri bencinu, če ti kaj pomeni zdravje.

x2

Rok uporabe olja ko je pakirano je nekje max 3 leta, če je olje v motorju pa bistveno manj.
Kvalitetno in redno menjano olje je nujen potrošek, da bo motor dolgo in dobro delal.
Vsako šparanje na olju pri današnjih motorjih, njihovih tolerancah in večjih obremenitvah pomeni krajšo življenjsko dobo in bistveno večje stroške kot je bil prihranek.

Poznam ljudi, ki so se skoraj hvalili kako so imeli po 3 leta isto olje noter, potem pa sta bila avto pa proizvajalec kriva, ko je pri 60.000km avto spil VSE olje, 3000km po tistem ko je bil narejen servis in olje dolito do vrha (motor ni spuščal da ne bo kdo mislil...)
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe jun 04, 2010 8:18 pm

čare je napisal/-a:Ma ja kakšni opilki,saj niso z rašplo obdelani.Leta 2010 smo če si pozabil...

čudi me, da kot poznavalec ne zagovarjaš menjave, osebno vedno na novem avtu po 5000 km menjam olje/filter......

PS zagovarjaš mogoče prvo menjavo na 30.000 :?: grem stavit, da večina (ne samo Renaultovih problemov s turbinami in šobami, ampak še pri marsikateri drugi znamki) izvira prav iz tega intervala, ki je mimogrede komercialne narave, češ "naš pa lahko- samo 3x obiščete servis do 100.000 km.....)

Uporabniški avatar
tomzzi
Poznavalec foruma

Napisal/-a tomzzi Pe jun 04, 2010 8:40 pm

Ja ampak, da se takoj po prvih 5.000 menja olje in filter je pa za moje pojme odveč. Po moje je čisto ok če se prvič menja na 15.000. Oziroma na vsakih 15.000. Ne razumem pa tako dolgih servisnih intervalov kot je na 30.000 ali eno, dve leti.
Sam sem samo enkrat na astri h čakal do cca 24.000. Ko sem videl kakšno olje je teklo ven...
Ne bi več tako dolgo čakal.

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Pe jun 04, 2010 9:22 pm

Mene pa zanima ce je kaksna razlika med tem, ce se mali servis (olje in filtri) dela spomladi ali jeseni? Ker enkrat je po zimi, drugic pa pred zimo, in ce je kaksna razlika kaj bi blo boljse?..

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Pe jun 04, 2010 10:03 pm

načeloma za pozimi dajejo olje z w oznako noter, poleti pa ne. ampak iz mojega videnja zmeraj dajejo olje z w oznako noter

Uporabniški avatar
exide
Stalni uporabnik

Kraj: Radovljica

Napisal/-a exide Pe jun 04, 2010 10:58 pm

Jaz pri svojem avtu menjam olje na 10k km, mogoče kakšen k ali dva kasneje včasih, ker ne utegnem pustiti avta na servisu za en dan :) Bolje se počutim, če ima avto frišno olje :lol: Pa še mašina je stara 25 let in ima 290k km, tako da pomoje kar pametno na 10k km menjati olje. Naredim pa kar nekaj servisev čez leto, ker se mi kilometri hitro nabirajo (120km na dan).

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Napisal/-a xsara So jun 05, 2010 3:10 am

če maš kaj rad svoj avto, menjaj enkrat letno in do prevoženih 15000 kilometrov.........ravno zadnjič bil zraven pri servisu enga renoja po prevoženih 30000 kilometrih in dveh letih z istim oljem.......... :roll: olje ni blo dobro niti zaščito lesa več.......... :lol:
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

uros11
Poznavalec foruma

Napisal/-a uros11 So jun 05, 2010 6:19 am

Je to res ali fama, da je olje za prvo vgradnjo drugačno kot naslednja oz. bolj primerno za prvi motor in je tudi zato primerno slediti navodilom proizvajalca o intervalu menjave olja?

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI So jun 05, 2010 6:51 am

uros11 je napisal/-a:Je to res ali fama, da je olje za prvo vgradnjo drugačno kot naslednja oz. bolj primerno za prvi motor in je tudi zato primerno slediti navodilom proizvajalca o intervalu menjave olja?

Odvisno od motorja in proizvajalca. V preteklosti so vsa začetna olja bila mineralna, da so se elementi "vsedli" v nulo in potem se je dalo sintetiko notri ob prvi zamenjavi. Dandanes najnovejši pa že od začetka dajejo enako olje kot je predvideno v vseh intervalih. Malce zaradi tehnologije, malce pa zato ker lahko nekdo nehote nalije nekompatibilno olje, malce zaradi stroškovne politike...
V glavnem vsi avtomobili pojejo malce več olja in imajo malce večjo porabo na začetku življenske dobe, dokler se vsi elementi ne usedejo u nulo.
-Opilkov tukaj ni več danes - če pa so je nekaj res zelo, zelo narobe. Povečini je to danes kovinski prah, ki ga ni za zaznati z prostim očesom.

Izjema glede prvotnega olja so še vedno dvokolesniki povečini. -Se spomnim mojega K8 GSX-R - olje za "ulaufavanje" motorja je bilo POPOLNOMA drugačno od vseh drugih na prodajnih policah - če je to najboljša metoda da se stroj, ki se vrti do 16.000 rpm ulaufa, potem je verjetno to še vedno najboljša metoda.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim So jun 05, 2010 7:47 am

V tujini, v mnogih državah pri novih avtomobilih po 1.000 km menjajo olje in oljni filter, obvezno! Ravno zaradi teh "opilkov" in podobnih zadev in se čudijo naši logiki, da nekateri ne menjajo olja do prvega rednega servisa. Ok, seveda so proizvajalci/serviserji navdušeni, da ljudje v tolikšni meri servisirajo avtomobil. Nekateri prodajalci tako kot ugodnost pri nakupu vozila, ponujajo zastonj prvi servis. Jim je pa to postala navada in če menjajo olje na 1.200 km so že kar mal panični.. Ali je na prvih 7.500 km brezveze menjati olje..? Mogoče je, mogoče ni, verjetno je precej odvisno tudi od same znamke vozila, jaz se vsaj bolje počutim če ga zamenjam.

Pri novem avtomobilu namreč prvič menjam olje na polovici "rednega" intervala oz večinoma okoli 7.000-8.000 km. Pri sedanjem avtomobilu sem mal kasneje, ker ima servise na 20.000 km, pa tudi časa nisem imel. Potem pa na vsakih 20.000. Če bi se vozil manj, bi menjal bolj pogosto, zdaj že tako moram menjati 2-3x letno ;) Je bilo pa smešno, ko sem na enem tujem forumu napisal, da sem menjal olje prvič "šele" pri nekih 9.000 km..je bil ves paničen in je zatrjeval, da je to največja škoda za avtomobil, da takega avtomobila ne bi nikoli kupil itd.. :twisted:

thunderbolt
Uporabnik

Re: Kdaj menjati olje?

Napisal/-a thunderbolt Pe jan 25, 2013 2:07 pm

Da ne odpiram nove teme: kupuje se rabljeni avto, gre pa za renojev 1,6 16v motor (bencin). Avto je sicer tip top, tek motorja zelo miren in BP, je pa ta stvar, da ima avto dobrih 70 tisoč km, olje v motorju pa se je menjalo na 20.000 km oziroma nekje na 2 leti (elf).
Na to temo je veliko tem, vsak pa ima svojo lastno teorijo kako in kaj. Zanimajo me predvsem praktične izkušnje oziroma mnenja. Torej, ali je bolj pameten obvoz od tega avtomobila?

hvala

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Pe jan 25, 2013 2:13 pm

Če bi bil dizel bi ga obvozil, tako pa ker gre za bencinarja, mislm da ne bi smelo biti nič narobe. Na našem 1.6 16v peugeotu delamo servise na leto in pol zarad tako malo kilometrov pa ni nobenih težav. Ti pa začni menjat na eno leto pa bo.

Uporabniški avatar
ESX
Uporabnik

Napisal/-a ESX Pe jan 25, 2013 2:56 pm

thunderbolt je napisal/-a: Torej, ali je bolj pameten obvoz od tega avtomobila?

zakaj že ?

eni imajo pač rajši, da ima njihov rabljen avto, ki ga kupujejo servisne listke na 10k, pa čeprav so fejk in jih je prodajalec napisal par dni pred prodajo avta.

Ista zgodba kot z realnimi kilometri. Če ima avto >200k je za na dinos. Ko pa ima bmw 5 letnik 2000 70k je pa to super odličen avto takoj kupt, kljub temu, da je več kot očitno, da kilometri niso realni.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Pe jan 25, 2013 6:14 pm

thunderbolt je napisal/-a:Da ne odpiram nove teme: kupuje se rabljeni avto, gre pa za renojev 1,6 16v motor (bencin). Avto je sicer tip top, tek motorja zelo miren in BP, je pa ta stvar, da ima avto dobrih 70 tisoč km, olje v motorju pa se je menjalo na 20.000 km oziroma nekje na 2 leti (elf).
Na to temo je veliko tem, vsak pa ima svojo lastno teorijo kako in kaj. Zanimajo me predvsem praktične izkušnje oziroma mnenja. Torej, ali je bolj pameten obvoz od tega avtomobila?

hvala

Predvsem poglej na koliko je predpisan servisni interval. Pri N/A motorjih menjava ni tako kritična kot pri turbakih, vseeno pa se 2 leti pozna. Naš avto ima predpisan interval 1 leto ali 20kkm, pa po 20kkm že pošteno slabše gre in ropota, tako da se držimo menjave na polovici intervala pri popoldancu.

Če pa je predpisano kakor je pa načeloma avto ni za odvoz/obvoz.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov