Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dmalis
Nov uporabnik

Nov Hyundai i30 z akumulatorjem ki zdrži samo 7 dni?

Napisal/-a dmalis Če jul 22, 2010 7:30 pm

Hey majstri,

mam zanimiv problem. Imam 3 tedne starega i30, sem šel z njim na morje kjer je stal 7 dni.

No in ko se odpravmo domov - odprem kufr, nafilam prtljago in po 10minutah zmanka štroma. Akumulator se je popolnoma izpraznil. Prižgana je bila torej samo lučka v kufru, nč druzga. Potem fore s klemami, ki jih seveda nisem imel itd.

No in doma pokličem servis, kjer mi ko omenim da je avto stal 7 dni, majstr izstreli: To je čist normalno! Ta novi avti majo tok elektronke, da zdržijo 7 dni bla bla bla. Tud moj nov Subaru zdrži ravn tok.

Wtf - grem zmert porabo avta in ta je v standby stanju (nimam alarma) 200 mA. Akumulator pa s kapaciteto vsega 36A. Torej avto v mirujočem stanju dejansko spumpa cel akumulator v 7 dneh.

Sicer bom šel na servis ampak sm 100%, da mi bodo razlagal kako normalno je to. Ampak po pravic povedan se men ne zdi normalno, ker bom zdej kot kaže med dopustom, ko me ne bo doma, rabil nekoga, ki mi bo poleg rože zalil, še avto sfuru?! Kaj pa po 2 letih ko bo akumulator na 50%? Bom moral v nedeljo zgodaj vstati, da ga zapeljem okol dokler še dela? :)

Kot zanimivost - Ford Focus (star max 2 leti) ima "porabo" 60mA in akumulator 45A = 900neki ur. Pri i30 pa vsega skupaj 170ur?

Že to da se mi iphone sprazne v 24urah je moteče, da pa se mi avto v dobi enga std. dopusta je pa čist mim.

Ima mogoče kdo kakšen podatek o standy porabi i30? :roll:

edit: i30 ma v havbi še tok prostora, da se lohk vanjo človk uleže in ni mi jasn zakaj so dal not akumulator v velikosti tetrapaka :D

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Nov Hyundai i30 z akumulatorjem ki zdrži samo 7 dni?

Napisal/-a sašo5 Če jul 22, 2010 7:53 pm

dmalis je napisal/-a:Akumulator pa s kapaciteto vsega 36A.

tole mi je čudno.........pa "101" z leta 1972 je imela prav to amperažo....

50A je po moje prava kapaciteta za ta avto(tudi stanby poraba se mi zdi velika)... imel si poleti probleme s pražnjenjem, kaj bo šele ko bo cel mesec -15(kot letošnji januar) - ti pa preverim to (tudi mene zanima) kolega ima v Brežicah(Tintor) servis že več ko desetletje, da čujem kaj bo rekel....

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Če jul 22, 2010 7:55 pm

Nemore to biti uredu pomojem.

Enemu se tudi izprazni v 2-3 dneh, zato ker mu lučka na armaturki kao sveti.. Pojdi na servis, pa naj pogledajo, da ti ne kuri kje drugje tudi. Hm, meni se še nikoli ni zgodilo da bi stal par dni, da ga sploh ne bi vžgal, ampak 2-3 je sigurno že in normalno vžge iz prve. Pa je že 1,5 leta "star".

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jul 22, 2010 7:55 pm

To ne more biti "normalno", je ali zelo slabo narejen avto ali še bolj verjetno neka vrsta okvare. Kliči direktno uvoznika in se pozanimaj koliko naj bi avto zdržal v "stand-by-u", pri tem pa nekar omenit svojega doživetja preden dobiš informacijo.

iPhone... raje ne bom komentiral... :D
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Če jul 22, 2010 8:10 pm

@sašo5 sicer nisem 100% prepričan ampak na akumulatorju je sicer samo ena nalepka na kateri sta 2 šifri in v eni je 35 v drugi 36 - iz tega sem sklepal da je pač 36A. Grem pogledat še 1x.

edit: sm šu pogledat - oznaka akumulatorja je mf36-21gl in tale 36 sem na strani proizvajalca Delkor? videl pomeni Ah. Torej 36Ah akumulator, avto pa pokuri 200mA v standby. Računica je torej prava = 7 dni standby, ampak to je totaaaalno premal za moje pojme.

@~toMmy~: hehe ja safr je to :) Ampak tole z i30 v primerjavi s kakšno Nokia N95 ki zdrži tud 7 dni je pa tud en lol

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če jul 22, 2010 8:20 pm

To so ga sigurno terali v tovarni ko je bil še hladen motor in zdaj maš kar maš.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

north789
Stalni uporabnik

Kraj: Domžale z okolico

Napisal/-a north789 Če jul 22, 2010 9:24 pm

Pejt na servis pa ti ga bojo zamenal na garancijo ni druge.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jul 22, 2010 10:01 pm

Ja zamenjat ti ga morajo ampak naj ugotovijo še kdo ga je požrl če ni ta le v stiku...in nikakor to ni normalno ne ga srat,saj ko je avto zaklenjen mu nič ne požira štroma razen kake alarm LED diode ki ne požrejo nič.A lučka v kufru ugasne ko ga zapreš??

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če jul 22, 2010 10:03 pm

Pri men isto podobna zadeva, Peugeot 307 1.6. Akumulator je bil not mislim da komaj 40ah, da zagonski tok ne govorim kolk mal je imel. Uglavnem akumulator je bila škatlica in lahek da si skoraj z majhnim prstom dvignil. Po dveh letih so luči utripale, za en navaden ojačevalec pa da ne govorim kako je bilo. Čeprav je štarter lepo zavrtel in vse ampak za elektroniko v avtu ni bilo. Raje sem kupil boljši akumulator ki ima veliko zagosnkega toka in na moje presenečenje je servo začel boljše delat, če na mestu sunkovito premikaš.
To je pač šparanje tovarn in ti priporočam da greš v štacuno pa si kupiš kakšen nad 100 evrov vsaj kokr tolk konkreten akumulator. Boš kar nekaj let imel mir, vsaj tiste vzemi ki jih ni treba polnit z vodo, imajo daljšo življensko dobo in boljši zagonski tok pozimi. Vsaj kakšen bosch s5 uzem, čeprov je s4 ok sam pozimi ne da tolk zagonskega toka. Moll naj bi tudi bil dober po testiranjih.
Sicer zanimivo da ti tolk žre, moj tudi ima tako porabo ampak le prvih 30 minut, nato gre avto avtomatsko v varčni način. Zanimivo tudi da ne morejo tko kot pri francozih narediti, da avto ima zaščito da se izprazni akumulator. Za druge ne vem, vem pa sam da se mi do zdej noben francoz od 2004 letnika naprej ni uspel spraznit,

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če jul 22, 2010 10:08 pm

čare je napisal/-a:Ja zamenjat ti ga morajo ampak naj ugotovijo še kdo ga je požrl če ni ta le v stiku...in nikakor to ni normalno ne ga srat,saj ko je avto zaklenjen mu nič ne požira štroma razen kake alarm LED diode ki ne požrejo nič.A lučka v kufru ugasne ko ga zapreš??

tak problem smo meli na astri-12 let stari in tudi ko smo bili na morju. ko smo zaprli vrata, je lučka še kr gorela...no sj tk ugotoviš, ko se hočeš peljat, pa ne gre
Lep pozdrav :)

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Če jul 22, 2010 10:17 pm

@čare: yap lučka preverjeno ugasne - če je prižgana avto žre 1A :)

@Scorp84: kul, če mi ga ne zrihtajo bom kupil močnejšega - samo ali bo alternator uspel zadevo potem tudi nafilat? Sicer sem pa 200mA zasledil takoj ob "zaklepu" avta in nisem čakal 30min - mogoče se dejansko tud i30 da v varčni način - čeprav potem bi accu zihr zdržal več kot 7 dni

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 Če jul 22, 2010 10:33 pm

Seveda bo uspel filat, komot loh daš 60 ah in več. Čeprav tam 50-60 ah je za bencinar več kot dovolj, glej največ na podatek da ima čimveč zagonskega toka. Dvomim da ti bojo hoteli zamenjat z močnejšim, če ti bojo z istim zamenjali je brezveze sploh menjat in imet tak švoh akumulator. Dober je imet čimveč zagonskega toga, če se ti akumulator sprazni še vedno lahko da toliko toka da ga obrne, v večini primerov uspe avto užgat.
Bi pa bilo fajn pogledat kolk žre avto po eni uri in primerjat z kakim drugim i30. Ker je zanimivo ker poznam en i30 pa je avto stal dva tedna na mestu, pol smo šli domov in je normalno užgal. Sicer se ne spomnem ali je bil originalni akumulator not, je pa bil bencinar. Tako da vsekakor ni normalno da ti je tko hitro se spraznil, edino če so zdaj začeli varčevati z akumulatorjem.

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Če jul 22, 2010 10:43 pm

Pozdravljen ! ker sam odhajam na 10 dnevni dopust, in bo dol avto verjetno stal, sem se malo pozanimal. v priročniku piše, da v primeru, če bo avto stal več dni, izpulimo pomnilniško varovalko. Ta varovalka( če jo tvoj avto seveda ima- oprema) se nahaja pri vozniku( vsaj pri mojem je tako). Je pa malo večja. Je na sredini med vsemi, tako da je hitro opazna. Skratka, poglej navodila, če je isto. Koncern je isti, tako da predvidevam da je ista fora.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 Če jul 22, 2010 10:44 pm

Ja če boš kupoval kupi 60 Ah pa bi moglo bit ok.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Če jul 22, 2010 10:58 pm

Pukat pomnilniško varovalko ven pri "novem" avtu, če stoji več dni? :shock: Če pa po dveh tednih ne kresne brez večjih težav, polj pa tudi...

Na servis pa naj nekaj naštudirajo, en teden mora zdržat, sploh pri takšnih temperaturah!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Pe jul 23, 2010 6:59 am

Gosic je napisal/-a:Pozdravljen ! ker sam odhajam na 10 dnevni dopust, in bo dol avto verjetno stal, sem se malo pozanimal. v priročniku piše, da v primeru, če bo avto stal več dni, izpulimo pomnilniško varovalko. Ta varovalka( če jo tvoj avto seveda ima- oprema) se nahaja pri vozniku( vsaj pri mojem je tako). Je pa malo večja. Je na sredini med vsemi, tako da je hitro opazna. Skratka, poglej navodila, če je isto. Koncern je isti, tako da predvidevam da je ista fora.

Sem šel gledat in dejansko imam na sredini 15A varovalko, ki je sicer enako velika kot njene sosede ampak ima na sebi nekakšno plastiko - držalo. Sicer se vrjetno to držalo sname in uporabi za to da lahko ostale varovalke vn potegneš. Anyway, na njen piše ROOM PL in ko sem jo potegnil ven je izklopila radio, dočim se je display na armaturi prižgal. A se pri tebi ko izklopiš to varovalko in obrneš ključ prižge armatura itd?

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Pe jul 23, 2010 7:20 am

moja 2leti stara astra stoji tut po kak mesec skupaj v garaži, pa si v tem času ko stoji ziher vsaj 2-3x napolnim mobitel brez da jo prižgem (ker je cel cajt pod štromom vtičnica) pa ni problema.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe jul 23, 2010 7:37 am

Ne, tole ni normalno. Sem pred kratkim prišel z dopusta, avto je stal cca. 10 dni (Kia Pro_Ceed) pa je povsem normalno vžgal. In ni bilo prvič, da je toliko časa stal. Pa nobenih varovalk ali česa podobnega nisem izklapljal. Je pa res, da imam močnejši akumulator, ki ga pač dobiš poleg 2.0 dizla. Sicer pa tudi pri nobenem prejšnjem avtu ni prišlo do česa takega, tako da...
Antiznačkar po prepričanju

dmalis
Nov uporabnik

Napisal/-a dmalis Pe jul 23, 2010 8:43 am

Sej, men je to čist čudna logika, da bi v tovarni tok šparal in dal not akumulator za 7 dni. Sem imel kliota dci in sm lohk celo noč musko (na fajn frštekariji) prbiju in nikol ni blo nobenih težav.

Uporabniški avatar
uros_p
Novinec

Kraj: Prevalje

Napisal/-a uros_p Pe jul 23, 2010 9:03 am

Mene pa zanima, kako se izmeri poraba v času mirovanja, če bi kdo delil informacijo?

Drugače pa upam, da je s tvojim avtom res nekaj narobe. Mogoče se sliši grdo, ampak, če je to "normalno", potem imamo veliko večji problem kot en pokvarjen avto. 7 dni delovanja v času mirovanja je katastrofalno malo in nikakor ni sprejemljivo. Meni avto, sicer star 15 let, stoji po več mesecev, ker je pač sekundarni avto, pa še nikoli, ne pozimi, še manj pa poleti, nisem imel težav z vžigom. Še več, na kraj pameti mi ne pade, da bi v primeru, ko bom za dalj časa parkiral, iskal kakšne "spominske" varovalke ali karkoli drugega za ven spipat. Pa ima avto ravnotako en kup elektronike, celo več kot marsikateri danes novi avto, s to razliko, da je akomulator 66Ah.

Skratka jaz mislim, da to ni normalno in da imaš verjetno kje kakšnega skritega porabnika in da ko boš odpravil napako, bo avto veselo "verglal" tudi po mesecu ali več stanja na mestu.
Slika
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov