Pero je napisal/-a:Star avto imaš... 100 tkm po mestu ni isto kot po avtocesti. Tudi če je Hyundai ni neuničljiv.
Vse eno preglej količino olja, včasih pomaga.
Glede na to da imaš probleme pri spremembi obremenitve bi bili lahko tudi ležaji na gredi ali ojnici. Preveri tudi pritisk olja (regulator pritiska)
az sem ravnokar (pred 300km) prečistil motor z mešanico nafta / olje = 5 / 2. Za to početje sem se odločil, ker se je vsakokrat po cca. 50 km vožnje pričel oglašati en hidravlični lifter. Vakum pumpo sem po metodi stetoskopa izključil kot možni izvor zvoka.
Poznavalci LT-jev v tem primeru svetujejo vse lifterje odmontirat (ne menjat med seboj) in oprat z nafto, da se prečistijo ležišča ventilčkov v telesu lifterja. S takim posegom sem eno staro mašino že lepo rešil. Problem pa je v tem, da mi nič kaj ne diši "šraufanje" po mrazu, pa še mašina je tako lepo suha na pokrovu ventilov...
Prvo sem še pri starem olju vgradil manometer za tlak olja in pomeril normalne tlake pri različnih obratih in temperaturah olja. Pri mešanici olje / nafta sem bil prijetno presenečen, da se pri hladnem motorju tlaki sploh niso kaj dosti zmanjšali. Izvedel sem kakih 10 zagonov motorja za cca. 1 minuto, v terminu 12 ur. Važno je, da nafta deluje dlje časa.... kot pri ročnem pranju, najprej namočiš, pa ščetkaš, pa odmakaš....
Po izpuščanju naftne mešanice sem pustil motor par ur, da se je nafta izcedila, iztočil sem jo tudi iz oljnega filtra, pa ga vrnil v motor - seveda napolnjenega s svežim oljem.
Sledi prav tako nevarna faza čiščenja: V motor sem vlil enega od cenenih veletrgovskih olj in se ležerno peljal kakih 15 km. Tako so se še zadnji ostanki nafte pomešali z oljem.
Sledi faza končne menjave olja in filtra. Mašina sedaj laufa kot urca.
Zadeva je smiselna pri starih motorjih, ki se ne počutijo dobro s sodobnimi sintetičnimi olji. Ta olja imajo že sama po sebi veliko detergentov in sproti čistijo motor. Pa tudi, ko ne veš katera olja je prejšnji lastnik točil v motor.
Pa še enkrat hvala za vse vaše nasvete.
tedybisa je napisal/-a:Koliko se sliši je to en ležaj na ojnici zaribaval, sem mel isti problem na vw polotu, pod prostim tekom se ni slišal nič ko sem pa dodal plin kot ti pa se je slišal ne preveč glasen ropot v motorju pa če sem motor obremenil se tud ni nič slišal. Najbolj se je slišal nekje 2500 do 3500 obratov.
Z tem motorjem sem še prevozil 70 000 km pa je še zmeraj laufal ampak sem mel možnost menjave motorja pa sem ga raje menjal.
Za olje probaj dolivat SAE15W 40 + dodatek za še malenkost večjo gostoto olja vendar v mejah normale, da ne boš imel pregosto ker, so lahko hude posledice z motorjem...
če imaš možnost, preveri oljni pritisk.
tristan01 je napisal/-a:Po zvoku motorja sodeč je to prej dročnik, je pa res da se grdo sliši. Glede na vrednost avtomobila poskusi še s kakšnim drugim oljem, drugače pa vozi dokler ne obstane. Bo verjetno ceneje kot pa delati kakšna večja popravila.
Lp Tristan01
tedybisa je napisal/-a:Pa še en link kako to ropota če je en ležaj fuč:
http://www.youtube.com/watch?v=ws2jjcSM ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=OwN3e_H_ ... re=related
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov