Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

menjave tesnila glave+ali je potrebno menjati vijake

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 11:53 am

zanima me kje imajo dele za kio sephio-shumo letnik 2000 1.5, kličem vse trgovine po mariboru za kompel v kateri je dihtonga glave, tefloni ..... , ve kdo kje bi to držali, ponavadi rečejo da se ne da dobit , večina pa samo po naročilu in je treba čakat, na zalogi pa noben.

in koliko je realna cena menjave tesnila glave plus kaj sodi zraven olje hladilne tekočine. brez jermenov ker so bili menjani pred enim leto oz 10.000km
en mehanik mi je za delo rekel 400-450€ delo +material kaj se mi zdi za tak avto ki ni vreden več kot 1000 preveč, drugi pa za delo 150€ +material se pravi komplet dihtung olje pa hladilna tut ni več kot 150€.tak da do enih 300€ je pomoje spremenljivo
Zadnjič spremenil xalfist, dne Pe avg 27, 2010 3:53 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Po avg 23, 2010 2:16 pm

Jaz mislim da bi "kompel-dihtong" dobil pri AC od Goetze, ali pri Mraku od Elring ali kje drugje od Victor Reinz, npr Motomat. Tudi na servisu ne boš pregorel od cene za ta material.

Uporabniški avatar
RpDany
Uporabnik

Kraj: maribor-ruše

Napisal/-a RpDany Po avg 23, 2010 2:43 pm

prasaj na servisu pa teh okol ko prodavajo avtodele ce se dajo dobit kompleti. Al pa prasa or. servis za dele oni bi mogli met na zalogi to.

v tujini vem da imas cele komplete za kupit.

http://www.partstrain.com/store/index.p ... ne%20Parts
[img]http://www4.slikomat.com/08/0221/54u-78987.gif[/img][img]http://www4.slikomat.com/09/0423/25z-logo1.jpg[/img] [img]http://shrani.si/f/2B/9a/32Sf0luY/yfntfhucnr64vuit.gif[/img]

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV Po avg 23, 2010 2:50 pm

fotra je prišla menjava tesnila glave na ptuju 40 evrov

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 4:17 pm

v glavnem v mb sem poklico skoraj vse trgovine in jih na zalogi nimajo eni pa rečejo da se jih ne da dobit pri njih. tako da samo po naročilu ampak imam enega mehanika s.p baje dela dobro sosedu je že menjavo pa je bil zadovoljen,ki mi naredi za 300€ tako da bo on nabavo vse in mislim da je čist ok cena 300€ ker avto tut ni več vreden kot pa 1000€

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 4:18 pm

JureV je napisal/-a:fotra je prišla menjava tesnila glave na ptuju 40 evrov

ja odvisno ker punto če je bil navaden 8venilc potem si jo jaz sam menjam tak ko sem si jo na unoti ist motor ko punto55s hehe

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV Po avg 23, 2010 6:36 pm

xalfist je napisal/-a:

ja odvisno ker punto če je bil navaden 8venilc potem si jo jaz sam menjam tak ko sem si jo na unoti ist motor ko punto55s hehe

govorim za sephio:D Tak da tebe sama dihtunga ne bi smela prit več, za ostalo kaj boš naredo pa ne vem, da te pride 300

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 7:54 pm

JureV je napisal/-a:
xalfist je napisal/-a:

govorim za sephio:D Tak da tebe sama dihtunga ne bi smela prit več, za ostalo kaj boš naredo pa ne vem, da te pride 300

aja sory moja napaka sem prebrel na hitro pa sem prebral punto ne na ptujo hehe. aja kaj sam distongo na glavi je menjo druga nič, ker za samo dihtongo nevem, vem pa da set dihtong z tefloni pa ostale dihtonge kaj treba menjat pri tem posegu pridejo nekje 80€, pa še olje pa hladilno bo treba menjat vrjetno tak da material nekje 150 pa delo 150€
zakaj je menjo on dihtongo ker mu je zakuho al mu je olje začelo spuščat.

aja pa si ziher da je menjo dihtongo glave motorja , za 40€ . za tako ceno se mi zdi da so mu menjali dihtongo pokrova ventilov?

JureV
Novinec

Napisal/-a JureV Po avg 23, 2010 8:14 pm

puščalo je olje ja, zdaj točno kero dightungo pa ne vem

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 8:31 pm

JureV je napisal/-a:puščalo je olje ja, zdaj točno kero dightungo pa ne vem

ja olje ponavadi začne puščat pri dihtungi ki je na pokrovu ventilov je enostavno zamenjat pol ure dela, pa glede na ceno 40€ je bila ta. dihtunga glave motorja pa je potrebno razdret dobesedno pol motorja, vzeti blok motorja dol in menjat, zraven dobro menjat teflone da nea pol avto olja kadi pa še ostale dihtunge za kolektorje pa še ostale...... je pa za 8ur dela če se delo opravi kvalitetno ker je avto 16ventilc dost dela z ventili ker se da glava brusit , pobrusit pa se da za kak mikromilimetr al mikromet al nekaj takega.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 8:32 pm

nekaj me še zanima, sem bral malo po forumih pa sem zasledil da je dobro menjat tut vijake glave motorja? ali to velja za vse znamke ali za nekatere, to sem zasledil na bmw forumu

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Po avg 23, 2010 8:49 pm

Za vijake glave velja predpis, ki zahteva meritev s šublerjem za podano mero za vsak avto in če je vijak predolg (preveč raztegnjen) ga je obvezno menjati. Itak je potrebno temeljito izpihovanje lukenj da so čiste in suhe in mazanje navojev z motornim oljem. Takrat veljajo navedene kilaže ali kombinirano kilaža in dodaten kot zategovanja. Novejše dihtunge Elring, Viktor Reinz ali Goetze ne rabijo več dodatnega zategovanja kot včasih čez 500km.
Zadnjič spremenil joztom, dne To avg 24, 2010 6:32 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po avg 23, 2010 8:59 pm

za to da se več ne zateguje drugič sem vedel, za to da pa treba vojake tut menjat če niso več vredu pa še ne, tako da moram jutri mehanika malo vprašat o tem pa da vidim kaj bo povedal, če se spozna na to pol bo povedo kaj pametnega , če ne pa upam da bo vredu naredo zadevo skup, sosed je že mel pri njem avto pa je bil zadovoljen tak do upam da bom jaz tut. pa skozi ma gužvo tak da te že more vredu delat. sploh pa te osnovne mehanične zadeve mora vsak dober mehanik obvladat, no upa vsaj. dela pa že lep čas tak da nekaj iskušenj mora tut imet.

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Po avg 23, 2010 11:29 pm

naj bi se menjali vijaki, oz je priporočjivo

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom To avg 24, 2010 6:50 am

V dokumentaciji se najdejo vijaki in kpl dihtung pri Goetze ali Payen. Goetze uvaža AC v Ljubljani, za Payen pa sigurno kakšen drug:
vijaki:
http://www.fmecat.eu/section/Butt08/Par ... 2628376453
Dihtunge KPL:
http://www.fmecat.eu/section/Butt08/Par ... 2628376453

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist To avg 24, 2010 10:34 am

sem šel danes do mehanika da sem mu dal podatke da bo nabavo material, avto peljem v v sredo tako da v četrtek začne z delom.
za vijake sem rekel pa je reko da ni potrebno, oz da preveri pa če so ok da jih ni potrebno menjat.
eno vprašanje še, zakaj pa je pomembno da se menjajo vijaki? vem da delujejo kot nekakšna "vzmet", med glavo in motorjem. kaj je lahko pol narobe če niso več ok, v čem se kaže to

ta likne ko si dal so za motor 1.6 to je sephia 1 ,jaz mam 1.5 16v sephia 2 oz shuma

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To avg 24, 2010 10:12 pm

Ko boš enkrat vijak zategnil pa ga utrgal ti bo hitro jasno zakaj se jih menja.....sploh če se to zgodi pri zadnjem :)
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Sr avg 25, 2010 6:02 am

Še 1,5 motor:
http://www.fmecat.eu/section/Butt08/Par ... 2712402203
Ko vijake pretegneš na daljšo mero od predpisane, naslednjič počijo, kot ti je povedal Lisko.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Sr avg 25, 2010 4:31 pm

ja saj jaz nebom sam menjavo, to bo mehanik delo, tak da že ve kaj dela, vrjetno ni prvi avto ki mu bo menjavo dihtongo na glavi pa da da iste vijake. skratka bom poročal nekje v petek al pa soboto ko avto dobin nazaj, kaj vse je bilo menjano pa kak avto dela, pa kak bo delo čez par tisoč km :) upam da tak kot do sedaj ko je star 9 let menjani so ble sam disk ploščice pa vlki servis in redni servisi olje in filtri ostalo pa čist nič, pa nek korejec hehe no saj še to nebi bilo če nebi crkno termostat ki pride 8€ in ti naredi škode za 300€ hehe

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe avg 27, 2010 3:56 pm

danes sem poklico mehanika, in je rekel da je komaj popoldne dobil tesnila, tako da bo mogoče jutri , drgače pa ponedeljek avto končan. v vseh trgovinah z avto deli je komaj dobil v eni te tesnila, ki jih je naročil in rabli so 3 dni da si jih dobili, a če jih kličeš po telefonu pa vsi veselo zaterjujejo da česar nimajo naročijo in dobijo v roku enega dne-malo mogren
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov