Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Kraj: Mal naokol

Znaki okvarjene volanske letve

Napisal/-a xsara To okt 19, 2010 10:01 am

Torej zanima me kako zgledajo simptomi okvarjene volanske letve (luft v volanu-se pravi če malenkost obrneš volan in se gume ne premaknejo?) ali kako drugače? pokanje pri vrtenju volana levo-desno na mestu..........

hvala lepa
citroen for life, aja and fiat too, aja pa še mitsubishi.......

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Re: Znaki okvarjene volanske letve

Napisal/-a mITJA122 To okt 19, 2010 4:15 pm

xsara je napisal/-a:Torej zanima me kako zgledajo simptomi okvarjene volanske letve (luft v volanu-se pravi če malenkost obrneš volan in se gume ne premaknejo?) ali kako drugače? pokanje pri vrtenju volana levo-desno na mestu..........

hvala lepa

Večina se čuje kot "pokanje" med vožnjo...zračnost se pa čuti, če migaš kolesa levo, desno( seveda je potrebno prej preveriti, zračnost v končnikih, volanskih sponah, krogelnih zglobih...itd) ponavadi je use prej, kot pa sama volanska letev..

Uporabniški avatar
AudiFreak
Uporabnik

Kraj: Ried im Innkreis

Napisal/-a AudiFreak To okt 19, 2010 5:09 pm

V nekaterih primerih tudi odtekanje servo olja.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara To okt 19, 2010 7:24 pm

avto je brez serva (uno turbo), ima pa nove končnike, nove roke, narejeno optiko.......volan mi poka malo pred koncem navitja levo ali desno, sliši se pa res nekje tam okoli ohišja letve, ali pa mogoče take pokajoče zvoke spuščajo notranji volanski končniki-zglobi ?..........

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 To okt 19, 2010 7:36 pm

xsara je napisal/-a:avto je brez serva (uno turbo), ima pa nove končnike, nove roke, narejeno optiko.......volan mi poka malo pred koncem navitja levo ali desno, sliši se pa res nekje tam okoli ohišja letve, ali pa mogoče take pokajoče zvoke spuščajo notranji volanski končniki-zglobi ?..........

Zdei če so meli uno-ti probleme z volanskimi letvami ti nebi znal povedat, to ti bo znal povedat kdo drug...velika je verjetnost, da imajo zračnost notranji končniki oz. tako imenovane volanske spone...najbolje je avto dati na dvigalo, migati z kolesi, iskati zračnost, po potrebi sneti volanske manšete ter opazovati ali je zračnost v notranjih končnikih ali v sami volanski letvi...sam bom menjal notranje končnike na Clio-tu v petek, ker ropota za popizdit, tudi če prevozim čisto malo neravnino na cesti "useka"poka.... :?

Lp :?

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara To okt 19, 2010 7:43 pm

mITJA122 je napisal/-a:
xsara je napisal/-a:avto je brez serva (uno turbo), ima pa nove končnike, nove roke, narejeno optiko.......volan mi poka malo pred koncem navitja levo ali desno, sliši se pa res nekje tam okoli ohišja letve, ali pa mogoče take pokajoče zvoke spuščajo notranji volanski končniki-zglobi ?..........

Zdei če so meli uno-ti probleme z volanskimi letvami ti nebi znal povedat, to ti bo znal povedat kdo drug...velika je verjetnost, da imajo zračnost notranji končniki oz. tako imenovane volanske spone...najbolje je avto dati na dvigalo, migati z kolesi, iskati zračnost, po potrebi sneti volanske manšete ter opazovati ali je zračnost v notranjih končnikih ali v sami volanski letvi...sam bom menjal notranje končnike na Clio-tu v petek, ker ropota za popizdit, tudi če prevozim čisto malo neravnino na cesti "useka"poka.... :?

ja tudi pri meni je slišati podobno, ne samo, da poka na mestu, ampak tudi na malih neravninah.......koliko pa te bo prišla menjava, material+delo če ni skrivnost seveda?.......

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d To okt 19, 2010 8:28 pm

spone niso drage caa 15eurov komad, dela tudi ni kaj več ko za dobro uro, potrebno je še kasneje narediti optiko, sicer moćno dvomim da imaš na unotu spone hin ampak ok.

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara Sr okt 20, 2010 6:06 am

monster_d je napisal/-a:spone niso drage caa 15eurov komad, dela tudi ni kaj več ko za dobro uro, potrebno je še kasneje narediti optiko, sicer moćno dvomim da imaš na unotu spone hin ampak ok.

ja težko verjeti, da so res spone, pomoje je kakšna puša na letvi hin..........

Uporabniški avatar
mITJA122
Novinec

Napisal/-a mITJA122 Sr okt 20, 2010 4:31 pm

xsara je napisal/-a:
mITJA122 je napisal/-a:

ja tudi pri meni je slišati podobno, ne samo, da poka na mestu, ampak tudi na malih neravninah.......koliko pa te bo prišla menjava, material+delo če ni skrivnost seveda?.......

Menjava me bo prišla...spone okoli 35 eur...delo zastonj =) bom kr sam menju ;)
Najbolje bo, da dvigneš avto ter preveriš zračnost useh zglobov...tako boš najbolje videl, kje tiči problem.

Lp

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr okt 20, 2010 10:46 pm

monster_d je napisal/-a:spone niso drage caa 15eurov komad, dela tudi ni kaj več ko za dobro uro, potrebno je še kasneje narediti optiko, sicer moćno dvomim da imaš na unotu spone hin ampak ok.

Off:

Boš mi menjal?:D 15 eur/uro ti dam....pa da te vidim. :D :D

On:
Lahko pokajo tudi ležaji amortizerjev.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara Če okt 21, 2010 6:06 am

lisko je napisal/-a:

Off:

On:

evo preveril vse, notranji zglobi niso, ležaji amortizerjev niso, zunanji končniki niso, roke niso, kolesni ležaji niso, menjal sem včeraj pušo na letvi, vendar je ista pesem, mogoče je kroglični ležaj na zobniku na koncu volanskega droga........... :roll: pojma nimam kaj poka............

Vucko
Nov uporabnik

Napisal/-a Vucko Če okt 21, 2010 1:41 pm

Imam en problem .... meni neki skripa oz. melje kadar zavrtim volan in mi izteka olje za servo volan (v roku ene ure iztece vso olje). Ko sem prisel do mehanika in je avto dvignil malo spodaj posvetil in mi iz rekel da je volanska letev fuc... nekje sem pa prebral da bi lahko bil tudi ventil ali semering fuc .. .tako da mi mogoce ne bi bilo potrebno menjat cele letve. Vse se je zgodilo hitro, prej pa nisem imel kaksnih problemov. Zdaj me pa zanima a kdo ve ce slucajno pase druga letev od kaksnega drugega avta, ker jaz vozim seat toledota l. 99 1.6 .... eden mi je rekel, da nej bi pasala od audia a3 in od golfa cetrte generacije ali pa od istega modela avta le da je TDI masina ces da to nima veze, ampak rad bi bil siguren kako in kaj.Torej ce kdo zna kako pomagat ....

Lepo vas vse pozdravljam

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Če okt 21, 2010 2:34 pm

Zdaj če meni prav kaže paše od Golf I; II; III; Jetta II; Polo Classic do 2001.
Priponke
Toledo99_Volan.pdf
(38.3 KiB) Prenešeno 153 krat

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Če okt 21, 2010 2:43 pm

Jaz ko sem imel unota, in ko mi je spredaj pokalo po neravninah oz luknah na cesti, sem tuti prvo pomislil na vse mozne napake. Potem pa sem menjal zglob vilic oz kr cele vilice ker sam mimam takše preše da bi star zglob izprelaš in novega not, in ker v ceni ni tako hude razlike sem menjal kar komplet z vilicami v katerih je nov zglob. Po tej menjavi mi ni več nič pokalo. Je pa res da so se mi ti zglobi hitro obrablali, tako da sem jih moral menjavat ziher na leto- leto pa pol. Mogoče ker sem imel širše in večje femne oz gume od predpisanih 155/70 r13, no ti na turboti maš večje in vrjetno tudi močnejše zglobe Ali pa ker ti ponaredki ne vzdržijo tolk. Ker na fordu ko smo enkrat menjali ta zglob tut ni zdržal več kot leto in smo ga mogli menjat.

Je pa tudi da če dvigneš avto in migaš kolega neboš opazil lufta, pa so že hin oz pokajo, tak da lahko je tut za zglob.

Vucko
Nov uporabnik

Napisal/-a Vucko Če okt 21, 2010 2:57 pm

joztom je napisal/-a:Zdaj če meni prav kaže paše od Golf I; II; III; Jetta II; Polo Classic do 2001.

ne vem zakaj se mi zdi da je to do l. 99, ker moj je novejsi model tisti manj robat ... kateri so od l. 99 do 05

Uporabniški avatar
monster_d

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če okt 21, 2010 4:38 pm

lisko je napisal/-a:

Off:

On:

pri amerikanci je premalo 50eurov na uro :D
na vectri sem menjal v 15minutah

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če okt 21, 2010 5:12 pm

To je letnik 99, ja.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Če okt 21, 2010 5:16 pm

monster_d je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:

Off:

On:

pri amerikanci je premalo 50eurov na uro :D
na vectri sem menjal v 15minutah

Za francoza se menima.....snet moraš komplet letev. Jeep žal nima notranjih zglobov :D ampak 4 navadne končnike.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če okt 21, 2010 5:20 pm

Za toledo nad 1999 je letev druga (slika). Paše pa še od:
A3; Leon; Octavia vsi; Golf IV vsi; Beetle novi
Priponke
Toledo 2000.pdf
(18.5 KiB) Prenešeno 143 krat

Uporabniški avatar
xsara
Uporabnik

Napisal/-a xsara Pe okt 22, 2010 6:36 pm

zaključek zgodbe, na levi roki sta bila odvita dva vijaka in se je pri motanju volana na mestu in med vožnjo čutilo in slišalo pokanje, sicer se moram še zapeljat, ampak sedaj ko sem zategnil vijaka, volan motam v levo in desno skrajnost ne poka več, pomoje je to bil vzrok za pokanje..........
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 6 gostov