Napisal/-a joztom To nov 16, 2010 9:07 am
Če motor ne teče enkomerno, je lahko tudi elektrika. Prvo se pogledajo (in menjajo) sveče (NGK), to je poceni. Obenem se pogleda, katera od sveč je drugačna. Če je to, sta dve varianti, ali slaba sveča, ki jo vidiš, in če po menjavi ni drugače je lahko eden od štirih modulov cinšpule. Naslednja stopnja je tako cinšpula, ki stane med 85-130€ (Copex ali ANET v Šiški) ali pa kakšen odpad, je pa to komplet 4, ki se drži skupaj. Vsekakor, če ne dela gladko, se eden cilinder spira z bencinom, kar ni zdravo. Za štantgas regulator se uporabi spraj za čiščenje fergazerjev (LeClerck-STP-ene 6€), se ga bogato našprica okoli konusa in v notranjost, čez 10-15 min otrese in spiha in nazaj montira. Cinšpulo se lahko testira z računalnikom, ker gre za preboj navitja in na primarju dobi drugačne čase polnjenja ali višjo napetost, ker visoka napetost prebija nazaj. To lahko povzroči da ECU crkne, torej ni glih zdravo terat do onemoglosti tako stanje. Lahko smo pa zašli z oceno in je kaj na MAP senzorju. Če ta delno dela, ga noben tester ne najde. Edina proba je demontaža, rahlo vpihavanje in sesanje z usti, da se premiga (ne s kompresorjem, ker je to zelo nežno) in če je sprememba si kupiš novega, ker ni ravno drago, do 40€. Drugače je pa tester samo orodje, moraš pa poznati delovanje sistemov bencina in elektronike, da kaj pogruntaš. Jaz testerja nimam, do zdaj sem vse iz simptomov razbiral, kolikor omejeno znanje dopušča. Enkrat sem šel mimo v Kopru na centrali in prosil za priklop moje 3.0V6 mašine, pa so rekli, da me lahko naročijo za sredino tedna, potem sem jih okljuval do direktorja in so se opravičili, napake pa tudi pozneje ni noben našel. In kaj je bilo. Ob zadnji pregoreli bencinski pumpi, se je delno osmodilo podnožje varovalke za ECU in vse v zvezi s tem. Napetost je padala pod 12V in to med vožnjo, npr klima, luči, štoplampe skupaj na križišču. Ko je ECU to zaznal je dvignil obrate iz 750 na 1080 do naslednjega reseta. In tako naprej. Avto je bil malo divji in je šel do 250 na uro in sem moral imeti RadarDetektor, ki je naposled pokazal nihanje napetosti in evo.