Nasveti in napotki ter povpraševanja...

MojcaKrizan
Nov uporabnik

Clio 2000 problemi

Napisal/-a MojcaKrizan Pe nov 26, 2010 1:05 pm

Pozdravljeni!

Imam naslednja 2 problema z mojim avtom Clio 2000, 1.4 bencinar.

1.
Nedolgo nazaj, mi je iz motorja stekla vsa hladilna tekočina. Ven je teklo nekje izpod motorja. Nato je mehanik zamenjal vodno pumpo, pa še nek jermen koliko se spomnim. Sedaj še vedno teče, sicer zelo počasi, ampak vsake toliko časa moram doliti vodo. V roku 2-3eh tednov vlijem noter cca 0,5l vode. Opažam da še vedno nekje počasi odteka, še vedno je pri motorju mokro. Prilagam sliko za boljše razumevanje.

Slika

A je možno da zaradi tega (ko si grejem) piha v avto tak "smrdeč" zrak? Tak, kot da bi vohala bencin :) Ker enako "smrdi" ko odprem pokrov motorja in nastavim nos blizu motorja.

2.
Ko se peljem približno 80km/h mi občasno začneta utripat dve lučki. Stop in tisti rdeč krogec, enako kot se prižgejo ko potegnem ročno zavoro. Vendar po kaki sekundi utripanje neha. Pa spet tu pa tam utripa za kakšno sekundo, in potem spet neha. Pred kakim letom dni mi je mehanik menjal polkrožne ploščice (ne zavorne ene druge) na obeh zadnjih kolesih, tam ko se potem zahakla ročna zavora gor. Ker takrat pa sta se mi ti dve lučki prižgali in nista ugasnili. A je ta sedanji problem ko te iste lučke utripajo lahko kako povezan s tistim takrat ko so gorele?

Za vso pomoč se zahvaljujem.

Lp, Mojca

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Re: Clio 2000 problemi

Napisal/-a a4 Pe nov 26, 2010 2:17 pm

1.:

Voda pušča verjetno kje drugje in ne pri vodni črpalki, sploh pa zdaj pozimi ne točiš not vodo ampak antifriz.

enostavno pelješ k mehaniku da najde to mesto kjer pušča in popravi

tam ko je puščica je oljni filter, voda do tja verjetno pride iz hladilnika.

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Pe nov 26, 2010 4:53 pm

Mel isti problem pri enakem motorju in še do zdaj noben mehanik ni pogruntal kam gre voda. Le da pri meni nikjer ni vidno kje teče. Je pa z temi motorji velik problem z tesnilom glave motorja. Nimap druge izbire kot peljat k mehaniku najbols k takemu ki se spozna na renaulte in ne kar nekemu popoldancu ki popravlja vse povprek.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe nov 26, 2010 11:42 pm

ČAk zaj mal.....v avto smrdi in je nekaj PODOBNEGA vonju becina....torej antifriz. Na 2-3 tedne dolije pol litra vode....lih toliko je izpari iz pokvarjene pečke gretja kabine...torej? Če je pa mokro kje pri motorju se pač pogleda od kod teče in sanira.
MEnjal pa ti je zavorne obloge ne ploščice:)
Za utripanje lučke pa preveri nivo zavornega olja ob enem pa še preglej prednje zavorne ploščice.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So nov 27, 2010 9:03 am

Zamenjaj mehanika!

Po internetu ti težko svetujemo, lahko je 100 stvari. Tudi vonj je relativen pojem. Podstavi karton pod avto da boš bolj natančno določila kje pušča. Če sploh pušča pri hladnem.

Dolivanje hladilne tekočine kaže na napako. Tekočina naj bi se samo pregledovala, ne dolivala.

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr So nov 27, 2010 9:57 am

se strinjam, naprej menjaj mehanika. očitno se že ne poglobi dovolj v problem in menja kar se mu zazdi. tako maš ti samo stroške, napaka pa ni odpravljena. :roll:
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

Scorp84
Stalni uporabnik

Napisal/-a Scorp84 So nov 27, 2010 10:50 am

Kot je lisko povedal, lahko je pečka kriva. Poglej pod preprogo spredaj v kabini, pod noge da ni kje mokro. Seveda tudi na sovoznikovo stran, poglej da ni kje mastno, z roko poglej po preprogi ker jo zna upit.

MojcaKrizan
Nov uporabnik

Napisal/-a MojcaKrizan So nov 27, 2010 11:11 am

za vso pomoč se vam zahvaljujem.

kje je mokro sem označila na sliki. točno tam kjer puščica kaže. odkar je mehanik menjal vodno pumpo se je stanje zelo izboljšalo, vendar antifriz še vedno odteka, sicer počasi. sumim da na tistem mestu kjer je mokro (slika).

dodajam še eno sliko, tu je sedaj puščica iz druge strani:

Slika

tu spodaj je mokro, najverjetneje tu ven teče.
Zadnjič spremenil MojcaKrizan, dne So nov 27, 2010 11:37 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So nov 27, 2010 11:37 am

Se mi ne zdi smešno, oprosti če si tako zastopila.

Saj je prav da vprašaš, ampak je lahko veliko stvari narobe in brez obiska dobrega mehanika se bo teško rešilo.

Če si avto pregrela brez antifriza, oziroma tekočine se je lahko zvila glava motorja in tam požira vodo/antifriz. Lahko samo kje teče ob motorju, po sliki se slabo vidi, bi pa bolj rekel da je tam olje. Ponavadi pušča samo ko je avto segret ker se tedaj ustvari pritisk.... itd...

Ne dolivaj vode. Pojdi k mehaniku in naj ti izmeri gostoto antifriza. Potem naj ti pove, ali vliješ koncentrat, ali dolivaš že razredčen antifriz. Sedaj bo zima in če ti avto zmrzne boš imela resne probleme.

MojcaKrizan
Nov uporabnik

Napisal/-a MojcaKrizan So nov 27, 2010 11:41 am

sem dodala še eno sliko. mokro je (predvidevam) vse od tiste puščice na prvi sliki, do te puščice na drugi.

ja kaj naj grem k pooblaščenemu serviserju za renaulte? ali kdo pozna kakšnega dobrega mehanika za renaulte? sem bolj iz štajerskega konca.

hvala

Uporabniški avatar
R 26
Stalni uporabnik

Kraj: dolenjska je moja mati

Napisal/-a R 26 So nov 27, 2010 11:45 am

Jaz bi ti rekel isto kot Lisko. Če ti piha v avto smrdeč zrak, mora priti nekje iz pečke.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So nov 27, 2010 11:47 am

MojcaKrizan je napisal/-a:ja kaj naj grem k pooblaščenemu serviserju za renaulte? ali kdo pozna kakšnega dobrega mehanika za renaulte? sem bolj iz štajerskega konca.

hvala

Ne.

Povprašaj za kakega dobrega mehanika. Na forumu sigurno kdo ve za kakšnega.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So nov 27, 2010 11:49 am

Zakaj pa ne na oblaščeni servis? Sigurno imajo boljša orodja in več znanja o tipičnih problemih kot ''popoldanci''!.

MojcaKrizan
Nov uporabnik

Napisal/-a MojcaKrizan So nov 27, 2010 12:15 pm

sem pogledala zavorno tekočino in je res bila pod minimumom. sem dolila in upam da sedaj več nebo utripanja lučk.

kar se pa tiče serviserja. ja, veste kako je... ti pooblaščeni so dragi. pri financah pa sem bolj na švoh :S predvidevam pa da se pod 100€ nimamo kaj pogovarjat če grem na pooblaščenega ali? ugibam na slepo bolj :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So nov 27, 2010 12:46 pm

Pri zavorni tekočini pazi da je ne poliješ po laku. Ponavadi ga uniči!

Pojdi na servis in reci za predračun oziroma okvirno ceno popravila. Če ti ne bo všeč, pojdi drugam. Zastopim da je denar vedno vprašanje, a včasih se splača dati malo več za kvaliteto in garancijo. Odločitev je tvoja. Počakaj še malo, do ponedeljka imaš še čas za nasvete in naslove.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 So nov 27, 2010 2:42 pm

MojcaKrizan je napisal/-a:sem pogledala zavorno tekočino in je res bila pod minimumom. sem dolila in upam da sedaj več nebo utripanja lučk.

Zavorne tekočine se načeloma ne doliva. Če je nivo padel pod minimum, pomeni, da zavorna tekočina nekje pušča, ali pa da so ploščice spredaj preveč obrabljene. Omenjaš, da so pred 1 letom zadaj menjali zavorne obloge. Takrat so menda menjali tudi zavorno tekočino ali pa vsaj pregledali nivo. V enem letu ne bi smela pasti pod minimum.

Avto potrebuje en temeljit servisni pregled. Če ti tu ne bodo predlagali kakšnega lokalnega mehanika, se pozanimaj pri prijateljih, znancih, sodelavcih,... iz tvoje okolice. Menda ima že kdo od njih dobre izkušnje s kakšnim.

Uporabniški avatar
modri D.
Uporabnik

Napisal/-a modri D. So nov 27, 2010 4:03 pm

Tale pečka je hudo verjetna. Sm mel podobn problem na laguni - menjan grelc, nakar je začela puščat hladilna tekočina. Se je izkazalo, da je bla menjava slabo izvedena in je bla ena cev premalo zatisnjena. Drugače je bil pa mokr predpražnik pri vozniku - je dol curljalo. Če je pečka, dej gretje na polno in glej če se je poraba hladilne tekočine povečala po dol. času.

Lp, D.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So nov 27, 2010 4:54 pm

Slikala si prednji konec motorja tik pod izpušnim kolektorjem. Tukaj ni nobene cevi in tudi če bi puščalo bi zarad vročine izpušnega kolektorja voda takoj izhlapela. Edina možnost puščanja tam bi bilo tesnilo na glavi motorja. Ampak če bi puščalo tko verjemi, da bi se poznalo še kje ( vožnja ...) . Tam je , kot so že povedali, olje. Če že tako sama hočeš ugotovit problem se malo bolj poglabi v to. Olje je na otip robato in mastno. Antifriz je sicer tudi masten a vendar dost manj robat ( bolj tekoč). Če pa greš še korak dlje pa lahko poskusiš ( v avtu ni nobene tekočine katera bi te v kapljičinih količinah ubila). Olje načeloma nima posebnega okusa antifriz pa je izrazito sladek.
Štajerska je kr velika v moji okolici 10 km poznam dva mehanika , ki bi to znala odpravit ( tud dsam bi verjetno pogruntal a nimam proste garaže) tako, da če bi bila malo bolj specifična v bližini kerga kraja bi blo malo lažje povedat kje kdo kerga pozna.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

MojcaKrizan
Nov uporabnik

Napisal/-a MojcaKrizan So nov 27, 2010 5:51 pm

lisko okolica maribora :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So nov 27, 2010 6:04 pm

Pozdravljeni

Ja, osebno bi odšel nazaj k mehaniku, ki je menjal vodno črpalko in mu povedal, da še zmeraj pušča hladilna tekočina. Predvidevam, da bo pregledal sistem in vam pojasnil kaj vam nagaja - torej boste vedeli za napako in okvirni strošek popravila. Ali boste dali njemu urediti vozilo ali kateremu drugemu, je pa vaša odločitev.
Kar se tiče zavorne tekočine - kot vam je bilo že svetovano, preverite debelino sprednjih zavornih ploščic in ali mogoče nekje ne pušča.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov