Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

ekspresna poraba hladilne tekočine

Napisal/-a lil indian Ne nov 28, 2010 5:17 pm

Pozdravljeni! Pred kratkim sem kupila Citroena C4, 1.6 HDi motor in sicer je vse super, ampak se nenormalno hitro porablja hladilna tekočina. Nalijem polno, po prib. 3 tednih pa se že prižge lučka, da je primanjkuje. Malo sem brala na internetu in zasledila, da je možno, da je zanič tesnilo glave motorja, kar verjetno ne bi bila tako nedolžna zadeva, zato res upam, da ni to ... Kaj bi še lahko bilo drugega?? Sicer motor laufa normalno, lepo, okoli motorja ni nič mastno, z oljem je vse v redu, niti v posodi za olje niti v posodi za hladilno tekočino se ne nabira nobena "bela snov", o kateri sem nekaj brala, ko je avto prižgan, ne nastajajo nobeni mehurčki v posodi za hladilno tekočino ... Avto tudi greje normalno, temperatura je normalna (ne naraste na več kot polovico) ... Sicer ima avto malo manj kot 130000km, nazadnje pa je bil servis narejen januarja letos. Tako ali tako se bom v torek odpravila do mehanika, vseeno me pa zanimajo kakšne ideje, kaj bi lahko bilo narobe. Tudi zato, ker sama nimam kaj veliko pojma o avtomobilih in bi me lahko katerikoli mehanik karkoli "nasral". :?
ho paura di cadere, ma voglia di volare ...

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Re: ekspresna poraba hladilne tekočine

Napisal/-a simply Ne nov 28, 2010 5:20 pm

Lahko pronica skozi blok motorja, lahko je počen blok motorja... Več možnosti je.

Najprej poglej ali je lužica pod avtomobilom.

Potem bomo pisali naprej.

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Ne nov 28, 2010 5:23 pm

Sem že večkrat opazovala, če je kakšna luža pod avtom, pa ni bilo nič opaziti ...

Legoless
Novinec

Napisal/-a Legoless Ne nov 28, 2010 5:36 pm

Hmm, jaz sem imel podobni problem na Peugeotu 206 1.6HDi 80kW. Predvidevam, da je isti motor. ;) Kaj je blo krivo? Zadaj za motorjem nekje so ene cevi za hlajenje, ki so gumijaste, meni pa jih je prežrl zobni kamen. Menjava teh cevi je prišla kar nekje 200 eur, po tem pa ni bilo več težav. Se je pa zgodilo tudi pri eni podobni kilometrini. Simptomi so tudi podobni, na nekaj tednov je blo treba dolit kak liter hladilne.

Lp

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne nov 28, 2010 5:39 pm

Legoless je napisal/-a:Hmm, jaz sem imel podobni problem na Peugeotu 206 1.6HDi 80kW. Predvidevam, da je isti motor. ;) Kaj je blo krivo? Zadaj za motorjem nekje so ene cevi za hlajenje, ki so gumijaste, meni pa jih je prežrl zobni kamen. Menjava teh cevi je prišla kar nekje 200 eur, po tem pa ni bilo več težav. Se je pa zgodilo tudi pri eni podobni kilometrini. Simptomi so tudi podobni, na nekaj tednov je blo treba dolit kak liter hladilne.

Lp

Pa bi stisnil malo zobne paste notri :lol: Mal heca brez zamere ;)
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Ne nov 28, 2010 5:41 pm

Pozdravljeni

V koliko se je dolival antifriz, ta pri puščanju lepo pusti sled - torej, preverite okoli cevi in vodne črpalke, spoje na hladilniku in sam hladilnik, ter v notranjosti demontirajte okrasno lamelo in preverite še okoli grelne pečke. Če se nikjer ne vidi sledi istekanja, potem odide hladilna tekočina čez ispuh ali pa se je dolivala navadna voda.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne nov 28, 2010 6:00 pm

Preglej spoje gumijastih cevi okoli motorja. Včasih se vidi kje pušča.

Pa če ti prvi mehanik ne bo povedal dobre cene pojdi k še komu.

Brušenje/ravnanje glave je sicer takoj par sto € amppak če je avto drugače vredu se splača.

Uporabniški avatar
ales66
Novinec

Kraj: LJ

Napisal/-a ales66 Ne nov 28, 2010 7:04 pm

Poglejte še ekspanzijsko posodo. Se je že dogajalo, da je puščala ekspanzijska posoda, ko je bil avto ogret. Ko se je ohladil ni več puščalo, zato ni bilo nobene lužice na tleh, ker je sproti izhlapela. Glede spojev cevi so ti pa že povedali.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne nov 28, 2010 7:05 pm

Pero je napisal/-a:Preglej spoje gumijastih cevi okoli motorja. Včasih se vidi kje pušča.

Brušenje/ravnanje glave je sicer takoj par sto € amppak če je avto drugače vredu se splača.

Ravnanje glave je 30 ali manj evrov. 100 evrov je da ti še teflone pa ventile poštima.

Par 100 evrov je pa nova glava.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Ne nov 28, 2010 7:38 pm

nebivedu je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Preglej spoje gumijastih cevi okoli motorja. Včasih se vidi kje pušča.

Ravnanje glave je 30 ali manj evrov. 100 evrov je da ti še teflone pa ventile poštima.

Par 100 evrov je pa nova glava.

Ja, če ne šteješ še dela, in da je treba zamenjat še par tesnil, priporočljivo (pa ni treba) še olje, verjetno preventivno jermene...

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Ne nov 28, 2010 9:50 pm

Vidim da sem kar pečena za kakšnih par 100€, 200-300 po tamalem ... Jao ... Upam vseeno, da ni nič hujšega. Hvala vsem za odgovore, bomo vidli kaj mi bojo v torek povedali. Sem pa res jezna, avto imam dva meseca, pa že problemi ... To ni dober znak. :huh:

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Po nov 29, 2010 10:25 pm

Najprej menjaj pokrovček raztezne posode.

LP

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian To nov 30, 2010 9:16 pm

No zdaj je stvar taka - baje, da pušča vodna črpalka in jo bo treba zamenjati. To ni noben problem, tudi ne pride tako drago, ampak stvar je v tem, da mi je sedaj mehanik svetoval, da bi kar naredili ta velik servis, ki naj bi ga sicer naredila pri 160000km. Sedaj pa ne vem, a naj se odločim za to? Kot že rečeno, ima avto 130000km. Kakšen nasvet?

Matko37
Novinec

Napisal/-a Matko37 To nov 30, 2010 9:23 pm

Pomoje ima mehanik prav. Ko boš delala velik servis, ti bodo verjetno spet hoteli menjati vodno pumpo, ker se tako menja pri velikem servisu. Naj ti menja španar pa zobati jermen pa imaš naslenjih 120.000 mir oz. na koliko se menja zobati jermen na C4.

LP

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To nov 30, 2010 9:30 pm

Verjetno je res najbolje kar veliki servis naredit, sploh glede na to, da je avto kupljen ne tako zelo dolgo nazaj in verjetno ne moreš bit prepričana o predhodnjem vzdrežavanju.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan To nov 30, 2010 11:24 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Verjetno je res najbolje kar veliki servis naredit, sploh glede na to, da je avto kupljen ne tako zelo dolgo nazaj in verjetno ne moreš bit prepričana o predhodnjem vzdrežavanju.

X2

Uporabniški avatar
lil indian
Nov uporabnik

Napisal/-a lil indian Po dec 06, 2010 11:53 pm

Hvala fantje, smo uredili zdej vse in mislim da bo kul in mir za neki časa. ;)

Deathrow
Nov uporabnik

Napisal/-a Deathrow Pe feb 06, 2015 8:54 pm

Pozdravljeni!

Nisem odpiral nove teme, se mi je zdela ta tema skoraj ista za moj problem.

Avto imam Citroen C4 letnik 2012 1.6 Vti 120KM bencinar in sem opazil v zadnjih 10kkm, da mi hladilna tekočina nekam izginja. Sicer mi je padla iz max do min (cca 2dcl), torej ne tako veliko, a vendar to ni normalno.

To sem opazil pred pol leta oziroma pred drugim uradnim servisom pod garancijo in sem to tudi serviserju povedal.

Serviser je pregledal ves hladilni sistem, cevi, črpalko in je rekel, da ni nič kaj videti in mi je dolil do maximuma tekočino. Rekel mi je, da naj spremljam kakšnih 5000 km, če se bo stanje v raztezni posodi kaj spremenilo. Seveda se ni.

Sedaj sem prevozil skoraj 10 kkm od tedaj in sem videl, da je nivo tekočine spet padel na minimum. Zanima me, je to normalno?

Ker kolikor sem gledal pokrov od olja, ima malo smetane. Tudi, ko je hladen, na začetku kakšnih par sekund "cuka", nato normalno teče. To sem tudi omenil serviserju in mi je zatrdil, da je to normalno. Belega izpuha pa pri vžigu nisem opazil.

Mislite, da je krivo tesnilo glave motorja?

Avto ima prevoženih 50kkm in je bil dvakrat na uradnem servisu, predvsem zato, ker je bil še pod garancijo.

Glede tekočine pa ne vem kakšne barve je, bolj mi vleče na zeleno kot modro. Oziroma mogoče kdo ve, katera je prava uradna barva hladilne tekočine v teh citroenih.

No, hvala za odgovore.

lp

Uporabniški avatar
arijan
Novinec

Napisal/-a arijan Pe feb 06, 2015 9:38 pm

Punca ima Peugeot 207 1.4vti in ji je tudi začela zmanjkovat hladilna tekočina, že pred prvim servisom, pa tudi avto se je zaganjal. Par dni preden je bila naročena na servis, pa avto več ni vžgal. Samo verglal je. Na nedeljo je prišla avtovleka po avto in so pustili nadomestnega. Naslednji dan so odpravili napako in naredili redni servis, napako so odpravili pod garancijo, so pa rekli, da je tekočina puščala in je zalila svečke. Kaj točno je bilo narobe ne vem, ker nisem bil zraven ko je prevzela avto, bom pa probal preverit, kaj so menjali. Tako da je tekočina izginjala v mašini in verjetno če ne bi svečke zalilo, ne bi tako hitro odkrili napake. So pa takoj okrivili njo, da je leto star avto vžigala z gasom, da je zalila svečke :)

Tako da to ni normalno da izginja. Se avto zaganja, ko je hladen? Tako je bilo na njenem avtu. Ko sem to omenil na servisu so rekli, da je to normalno, da se tako vozilo hitreje segreje :) Sedaj se več ne tako zaganja odkar so popravili :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan So feb 07, 2015 12:48 am

Hladilna tekočina lahko pušča na večih krajih in je včasih težko locirati. še posebej, če pušča zelo, zelo, malo. Osebno najprej priporočam menjavo pokrova ( original pokrov ) na raztezni posodi, v koliko to ne pomaga, pa se opravi test tesnosti motorja. Pri slednjem se hitro vidi kaj nagaja.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 10 gostov