Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Lancer123
Nov uporabnik

tolčenje v mašini pri nizkih obratih

Napisal/-a Lancer123 Ne nov 28, 2010 9:11 pm

živjo!

nimam se kam obrnit, pa sm se k vam.. sicer je problem v motorju in ne avtu.
sestavu sm star motor suzukija 125 '79 letnik in pri nizkih obratih je slišat tolčenje, pa je nov bat in rinčki.
to je slišat samo če grem v hrib pri nizkih obratih, recimo 3000. pri visokih dela normalno..
sumim blajerco, sm bi jo blo menda zmeraj slišat..

se opravičujem ker sem to napisal na ta forum, kater ni namenjen motorjem ampak avtom,
samo upam da mi bote lahko pomagali.

lp dejan

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: tolčenje v mašini pri nizkih obratih

Napisal/-a Fan Po nov 29, 2010 12:40 am

Pozdravljeni

Lahko je ležaj na ojnici ali pa narobe nastavljen vžig. Vsakakor pa je premalo podatkov za kakšno pametno sklepanje.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po nov 29, 2010 9:03 am

To je 2taktni če se prav spomnim, pa največjo moč ima pri konkretno velikih obraih. Škoda ker nisi bolj detaljno pregledal motor če ni še kaj drugega v motorju hin.

Še enkrat preveri predvžig in če centrifugalni regulator pravilno deluje (če ga ima). Čeprav pri majhnih obrattih ta motor ne bo srečen pri obremenitvi. Voziti ga moraš drugače kot 4t avto.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Po nov 29, 2010 9:04 pm

ko je večja obremenitev, ti torej nekaj tolče. ali je zračno hlajen).ima veternico na vrteči magnet (podobno kot na starejših tomos-ovih štirah)? zna bit zvita ojnica in ti magnet ali veterico tolče po ohišju, ko je višja obremenitev.lahko so tudi oljnični ležaji bogi (po domače blaj-lagri).
Lep pozdrav :)

Lancer123
Nov uporabnik

Napisal/-a Lancer123 To nov 30, 2010 8:52 pm

motor je 2t. ima navadno zračno hlajenje, brez tiste veternice. cilinder sm meu snet, ker sm morau bat pa rinčke menjat in sm pogledau če ma blajerca luft, pa ni bilo občutit.
sornik tudi nima lufta. pri prostem teku ni nč slišat. če se voziš pri nizkih obratih, pa gas naviješ je pa res grdo slišat sicer ne tako kot pri obremenitvi v hrib. ko se zvrti nad 5000obratov je vse normalno.
to je biu moj prvi motor, vendar se spomnem da je blo to slišat z isto glasnostjo kot zdej, vendar je 2x,3x zaklenkalo pri isti obremenitvi (isti hrib)..

lp

Lancer123
Nov uporabnik

Napisal/-a Lancer123 Sr dec 08, 2010 5:22 pm

danes sem sel en krog z motorjem, pa sem opazil da ni več tistega razbijanja v motorju. sej je še slišat ampak bistveno manj... edino kaj sem naredil je to da sm naštelau zrak.
se komu kaj sanja kaj je vzrok??

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Sr dec 08, 2010 5:38 pm

Če se mi prav zdi, tvoj ''moped'' nima spreminjanja predvžiga, ampak je fiksen. Torej je predvžig nastavljen za optimalne obrate. Če se res želiš voziti pri manjših ga lahko prestaviš malo naprej.

Po opisanem se mi zdi ta ti je klenkalo pri nižjih obratih.

Mešanico za prosti tek nastaviš tako da malo povečaš obrate, priviješ vijak za mešanico do konca, potem ga počasi popuščaš da doseže največje obrate v prostem teku, včasih je bilo to 2-3 obrate vijaka. Nato zmanjšaš še vijak za obrate na željeno vrednost.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov