Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

C Berlingo hladen vžig / Kater mehanik MB?

Napisal/-a DaDek Po nov 29, 2010 8:51 am

Pozdravljeni,

Citroen Berlingo l2004
2.0 HDI
130.000km

Sicer sem prebral nekaj tem (predvsem ti dve zadnji glede problema pri hladnem vžigu) pa vseeno.. Problem se mi je pojavil prvič v oktobru ko je bil tisti mraz (verglanje 5-7sec in nič.. ponoven kontakt in čakanje da ugasnejo lučke in verglanje 3-5sec).. Celo tako daleč je pripeljalo, da mi avto sploh vžgal ni.. Ker sem še imel prvi akumulator noter sem kupil nov akumulator in avto je načeloma začel normalno vžigat ( je pa res da je bil tisti teden topel). Po tem tednu enaka zadeva verglanje 5-7sec. Kupil sem svečke (sicer pri regnemerju ca 8eur komad, firme se ne spomnim) jih zamenjal vendar je enako kot pred menjavo svečk (sedaj sem tudi prebral, da se svečke če je toplo ne vklapljajo, avto pa imam ponoči v garaži na 7-10 stopinj). Prva zadeva, ki me sploh zanima je kako naj sploh preverim, če mi je mehanik menjal svečke, ker ko sem že prišel tja je nekaj jamral da verjetno ne bodo šle ven in jih bodo mogli izvrtat ven (wtf?)? :D

Bral sem da bi lahko bila kriva tudi kompresija? Še lahko to kako drugače ugotovim med delovanjem avtomobila? Ali je najlažje da dam izmerit kompresijo?
Pumpa v tanku? Se komu sanja kakšen strošek bi bila zamenjava? sicer bom poklical na regnemerja pa vendar..
Zaganjač verjetno ni kriv? Bil je sicer menjan 40k km nazaj..

Bi mi kdo lahko priporočal kakšnega mehanika iz MB ali bljižne okolice za Citroen? Pooblaščeni servisi odpadejo (predvsem avto city, ki so mi do sedaj vedno namesto, da bi skušali odkriti napako menjali vse kar bi lahko vplivalo na dotično nedelovanje)..

Hvala in kep pozdrav,

xandrej
Poznavalec foruma

Kraj: Slovenija

Re: C Berlingo hladen vžig / Kater mehanik MB?

Napisal/-a xandrej Po nov 29, 2010 9:03 am

V selnici ob dravi. Golja servis...

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Po nov 29, 2010 9:14 am

xandrej je napisal/-a:V selnici ob dravi. Golja servis...

kul tnx.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe dec 03, 2010 10:30 am

Avto sem peljal včeraj h Golji, avto je čez noč pustil veni in mu je zjutraj po verglanju vžgal.. Pravi, da srečke grejejo. Avto vergla počasi, znal bi bit akumulator.. samo sem ga pred 1 mescem menjal z novim, drugo kar pa je pa bi lahko bila visokotlačna bosch pumpa baje.. Kakšno mnenje? Svetoval mi je da peljam avto na ptuj k Korenjaku - bosch. Ta pumpa kok sem gledal je kar strošek.. ca. 500e obnovljena :/

bruki
Novinec

Napisal/-a bruki So dec 04, 2010 9:17 am

Očitno mehanik ni najboljši...da pošilja vozilo na popravilo v drug servis.
Stanje rail črpalke se z lahkoto ugotovi...le na tester je potrebno priklopiti.
Če je bilo vozilo na servisu,kakšna je kompresija..senzorji,tipala...???
Možno je še ...da so v slabem stanju šobe..

lp

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So dec 04, 2010 10:55 am

DaDek je napisal/-a:Avto sem peljal včeraj h Golji, avto je čez noč pustil veni in mu je zjutraj po verglanju vžgal.. Pravi, da srečke grejejo. Avto vergla počasi, znal bi bit akumulator.. samo sem ga pred 1 mescem menjal z novim, drugo kar pa je pa bi lahko bila visokotlačna bosch pumpa baje.. Kakšno mnenje? Svetoval mi je da peljam avto na ptuj k Korenjaku - bosch. Ta pumpa kok sem gledal je kar strošek.. ca. 500e obnovljena :/

Prvič obrača počasi.....potem vžge in laufa 20 sekund ga vgasneš in kako potem obrača? Če obrača občutno hitreje je štarter.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Re: C Berlingo hladen vžig + problem z brisalci

Napisal/-a DaDek So dec 04, 2010 1:17 pm

golja nima testerja kot bosch servisi zato je rekel naj ga peljem k človeku s katerim sodeluje in to je korenjak, jaz sem se sicer dogovoril z ačkotom, ker ga "poznam".. Golja je pomoje kok tok mojster vseeno glede na to, da stoji kak porsche pred delavnico, mercedesi, golf iv s ca 600km in cafov leon.. :)

katera tipala oz. senzorje bi bilo potrebno preverit? On na avtu nič ni delal, je rekel naj prvo peljem na bosch servis. Za probleme s kompresijo pa ima bojda premalo kilometrov.

lisko ja kasneje je vžig normalen. samo me pa nekaj čudi.. zadnjih par dni mi v garaži zjutraj normalno vžge (1-2sec), veni pa enako kot prej.. pa še štarter je bil menjan 40k km nazaj oz. 3lete.. ker sem imel kr eno obdobje ko so bili sami problemi.. oljna pumpa, alternator, zaganjač, kuplong zajla, vodna pumpa..

Pa še en dokaj velik problem zraven tega.. Problem imam z vodo za stekla.. enostavno ne pride ven iz šob.. zadnji teden sem moral ročko ob volanu držat kakih 30sec so šobe vodo plunle max 15cm na steklo.. od včeraj niti to več ne.. ko pritisnem ročko se sliši normalen zvok "bzzzz" le da voda ne priteče. Posoda je polna do vrha.. Se bi lahko kje zamašilo? Ali je to, da motorček dela, crknila pa je pumpa?

Uporabniški avatar
Mgajvr
Uporabnik

Kraj: okolica litije

Napisal/-a Mgajvr So dec 04, 2010 2:37 pm

kar se tiče vode, je verjetno ne kakem spoju ali prepogibu poškodovana ali sneta.
za vžig je pa skor gotovo krivec zaganjač. sicer mam oktavijo tdi, pa mi je popolnoma isto delalo. po obnovi zganjača pa lepo in hitro vžiga(strošek 45€)
xXx

Skoda driver

tolk časa sm jo porivou, da je mi je vžgala in ušla...

bruki
Novinec

Napisal/-a bruki So dec 04, 2010 5:26 pm

Ne dvomim v kvaliteto in znanje in kvaliteto golje,vendar dvomim da se danes lahko še vozila popravljajo
brez diagnostike,razen navadna mehanska popravila.
Z samo diagnostiko se lahko veliko stvari ugotovi...že samo vrtenje zaganjača...moral bi vrteti okoli 270 obratov na minuto.
Prav tako je potrebno preveriti tipala temperature,vžiga in senzor odmične gredi.
Lahko pa tudi da ti pade nafta,kakšen spoj ne tesni in je potrebno kar nekaj časa da ponovno je potegne.

lp

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 So dec 04, 2010 7:05 pm

@bruki

Kako pa boš ugotovil hitrost vrtenja štarterja ?

@DaDek

Glede vode na šipe - če ni cevka zamrznjena, potem je lahko počena, verjetno pa povratni ventil ne zapira in voda steče v nazaj rezervoar. Za vsako špricanje mora črpalka pognati vodo po vsej dolžini cevi, kar traja.
Povratni ventili so par E.

LP

bruki
Novinec

Napisal/-a bruki So dec 04, 2010 7:23 pm

[quote="punto05"]@bruki

Kako pa boš ugotovil hitrost vrtenja štarterja ?

Očitno še nisi zasledil,da pri verglanju tester šteje obrate..))))))

LP

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 So dec 04, 2010 7:28 pm

Priznam, na to nisem pomislil.

LP

SymonSays
Nov uporabnik

Kraj: Portorož

Napisal/-a SymonSays To dec 07, 2010 9:11 pm

Alternator ti bo šel zlo kmalu. mamo v firmi starejšga berlingota in je isto delal ene 3 tedne še posebi pri hladnem vžigu pol pa kr od enkrat tema. pregledal vse, od če kje j**e masa do zaganjača, pa je na konc biu kriv alternator.

Matko37
Novinec

Napisal/-a Matko37 Sr dec 08, 2010 11:12 am

SymonSays je napisal/-a:Alternator ti bo šel zlo kmalu. mamo v firmi starejšga berlingota in je isto delal ene 3 tedne še posebi pri hladnem vžigu pol pa kr od enkrat tema. pregledal vse, od če kje j**e masa do zaganjača, pa je na konc biu kriv alternator.

Tudi jaz dam točko alternatorju. Predvsem iz tega razloga:
- po menjavi akumulatorja je normalno vžigal - akumulator je bil poln in dovolj elektrike
- sedaj spet ne vžiga, ker je akumulatorj že bolj prazen, saj ga alternator premalo fila
- sumljivo mi je počasno obračanje zaganjača, počasi obrača, ko nima dovolj elektrike, da obrne

Probaj vklopiti luči in verglaj. Če bodo luči utripale med verglanjem in bo verglanje še počasnejše, potem ti ne polni akumulatorja dovolj.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Sr dec 08, 2010 11:53 am

jao.. alternator sem že menjal 3leta nazaj.. zaj pa res več ne vem.. danes ga vglavnem peljem na bosch servis pa bomo videli. Je rekel, da mi bo tudi alternator in zaganjač preveril.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Če dec 09, 2010 10:13 am

avto se sedaj popravlja.. razdrl je štarter in ga obnavlja, baje je šel motorček za vodo za brisalce (čeprav sem ga jaz normalno slišal ko sem povlekel ročko, baje da ni polnil?), do alternatorja še baje ni prišel.. naj bi bil ok..

V avtu imam 75A boschev akumolator, baje da je prešibak, je to res? Pred mescem sem ga kupil v trgovini z avtodeli (prodajalec je rekel, da gre tak v moj avto).

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe dec 10, 2010 12:46 pm

Avto danes prevzel.. že pri vžigu je čist drugi zvok.. je pa nekaj rekel, da pumpa nima dovolj pritiska vseeno.. je to nromaln pojav pri kilometrini in letih, ali me naj bo strah? Jutri grem v obertauern skijat.. upam da me nebo tam pustil pri ca -10stopinj c :D

Druga kar me res zanima je glede akumolatorja (prejšnji post)? Imam izpisek od meritve.. 1 mesec star akumolator je na 74%, alternator je baje ok. Rekel je da bi ga bilo potrebno zamenjati?
Priporočal mi je da dolijem dodatek h gorivu, da mi malo namaže šobe itd.? Kaj menite.. kr draga zadeva.. rekel je naj prvič nalijem ob polnem tanku 0,5l, potem pa ob vsakem tankanju ca. 0,5 dcl.. mnenje?

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 Pe dec 10, 2010 1:09 pm

DaDek je napisal/-a:Priporočal mi je da dolijem dodatek h gorivu, da mi malo namaže šobe itd.? Kaj menite.. kr draga zadeva.. rekel je naj prvič nalijem ob polnem tanku 0,5l, potem pa ob vsakem tankanju ca. 0,5 dcl.. mnenje?

Niti ne tako draga zadeva.

Liter 2-taktola je 4-5 E, torej 1 E / tank.

To bi verjetno finančno še zmogel.

LP

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Napisal/-a DaDek Pe dec 10, 2010 1:40 pm

punto05 je napisal/-a:
DaDek je napisal/-a:Priporočal mi je da dolijem dodatek h gorivu, da mi malo namaže šobe itd.? Kaj menite.. kr draga zadeva.. rekel je naj prvič nalijem ob polnem tanku 0,5l, potem pa ob vsakem tankanju ca. 0,5 dcl.. mnenje?

LP

Torej lahko 2 taktol zraven nalijem kar? Kaj prvič pol ltira potem pa po malem? On je govoril o tekočini ki stane 30eur.. :)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe dec 10, 2010 7:12 pm

DaDek je napisal/-a:
punto05 je napisal/-a:

LP

Torej lahko 2 taktol zraven nalijem kar? Kaj prvič pol ltira potem pa po malem? On je govoril o tekočini ki stane 30eur.. :)

Za štarter se mi je kr zdelo :)
Dvotaktol pa tud sam dolivam na vsake 5-10 tankov....pol litra na tank. Sicer je že bla debata enkrat na forumu in mogoče samo občutek , da motor gre bolje. Me pa malo čudi , da golja ni pomislil na štarter....

Glede akuja....sam imam v 2.5 dizlu 75Ah aku pa zmore brez problema obračat (večjega niti ne spravim not) tako, da glede akuja sem malo skeptičen.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 9 gostov