Nasveti in napotki ter povpraševanja...

insane mudpie poop
Nov uporabnik

štek avta

Napisal/-a insane mudpie poop Če dec 16, 2010 6:26 pm

Neizviren naslov i know :)

Kakorkoli lep pozdrav vsem, moj prvi post pa že rabim malo pomoči in vsak, ki se me usmili in pomaga kapo dol!

Imam Daewoo Lanos 1.5 98`letnik, ki je v nasprotju z tem kar vsi o daewoojih pravijo čist super avto. Prevoženih je cca. 200k KM narejeni pa so vsi obvezni mali in veliki servisi, se pravi redno menjanje svečk, jermena, olja...

Že od jeseni pa ga avto nerazumljivo šteka, sploh ko je mrzlo jutro. Vžig je normalen in hiter ampak, ko neha "zauhat" začne spuščat zvoke kot dizlaš, motor in posledično cel avto pa se začne trest - opazno trest. Pravtako je opazna silna izguba moči - npr. ne da se speljati brez gasa kot se je to običajno dalo. Vsi tej sindromi pa čudežno izginejo, ko se avto zagreje. In ne mislim ogreje ampak kr pošteno zagreje, recimo 15 - 20 minut vožnje. Velja tudi omenit, da ni to stalnica, včasih je lahko -10 pa avto fura super dokler ga čez 10metrov ne ustaviš na križišču in spet pade v tranz tresenja dokler se ne zagreje dost.

Z začetkom jeseni sem ga imel tudi že za to na servisu kjer pa iz sramežljivosti avto tega ni delal. Priklopili so ga tudi na ele. test pa so sporočili da je vse ok. Za vsak slučaj sem še menjal svečke (neoriginal ampak iste vrednosti) in njihove kable.

Če bi lahko laično opisal je občutek kot da bi vozil avto ki nima vseh cilindorv (smešno) :)

Za vsakega, ki bi se mu vsaj malo sanjalo kaj je lahko krivo vse pohvale, ker nikakor ne bi rad spet avta peljal za 1 teden na servis kjer bojo ugotovili da ni nič narobe :|

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: štek avta

Napisal/-a myster Če dec 16, 2010 9:51 pm

a če daš na mestu gas neha trest?
Lep pozdrav :)

insane mudpie poop
Nov uporabnik

Napisal/-a insane mudpie poop Če dec 16, 2010 9:59 pm

u bistvu ja ker dobi obrate ampak se že po zvoku sliši da je neki narobe nekje :) in ko spustiš se vrne na isto stanje,pospeševanje v takem stanju je tut nerodno :?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če dec 16, 2010 9:59 pm

Dobro preglej vse podtlačne cevkice okol motorja in cev odduška da ni strgana.

Uporabniški avatar
hribko
Poznavalec foruma

Kraj: koroška

Napisal/-a hribko Če dec 16, 2010 10:19 pm

zauha ti ne izklopi ko se avto segreje
a ti mal plavo al pa črno kadi ko ti to dela?

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 10:25 pm

Je tudi varijanda, da ti zaug ne izklopi do konca. Poglej lopute na uplinjaču.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če dec 16, 2010 10:30 pm

Uplinjača na tem avtu ni,prav tako ne lopute za zaug.Avto je letnik 98 in ima vbrizg,zaug pa uravnava tipalo temperature hladilne tekočine.

insane mudpie poop
Nov uporabnik

Napisal/-a insane mudpie poop Če dec 16, 2010 10:49 pm

Težko bi reku da kej posebej dimi, ob zagonu se vžge tovarna modrega dima ampak to je že od nekdaj, med vožnjo pa vse v mejah normale oz. za letnik 98` lahko rečem da celo presenetljivo malo dimi :)

Tudi jst bi na zauh sumu ampak mi ne gre v račun zakaj obilno tresenje in manjek moči...
Čare, kar si predlagal, grem ju3 takoj ob svitu sčekirat, ampak ne bi to potem vseskozi tako delalo? :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Če dec 16, 2010 11:05 pm

čare je napisal/-a:Uplinjača na tem avtu ni,prav tako ne lopute za zaug.Avto je letnik 98 in ima vbrizg,zaug pa uravnava tipalo temperature hladilne tekočine.

Aja sej res ni to vag grupe, ker jaz na Cordobi letnik 00 imam še uplinjač, samo da je elektronsko krmiljen,
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
lenivec
Novinec

Napisal/-a lenivec Pe dec 17, 2010 11:26 am

insane mudpie poop je napisal/-a:med vožnjo pa vse v mejah normale oz. za letnik 98` lahko rečem da celo presenetljivo malo dimi :)

presenetljivo malo? če je avto ok nima kaj za dimit. ne da malo dimi. NIČ nesme dimit.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Pe dec 17, 2010 11:56 am

podobni simptome sem imel, ko mi je spuščala dihtunga na glavi .. in mi je motor 'papcal' vodo.. dokler ni vode ven iz valja spravil (nekaj km) so bili zvoki in tresljaji takšni kot jih opisuješ.. kasneje je motor delal normalno.. Preveri nivo vode.. dotoči jo, če je je premalo .. in opazuj če izginja..
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
Vz_ace
Novinec

Napisal/-a Vz_ace Pe dec 17, 2010 12:12 pm

...meni je to delal, ko so mi kabli oz. kapa nekje prebijala. ti praviš,da si svečke in kable menjal. si razdelilno kapo in prstan tudi? zelo verjetno ti nekje prebija. lahko je tudi kaj na razdelilcu vžiga...
**classic power-original power!**

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe dec 17, 2010 3:09 pm

kje si nazadnje tanku? ker jst opažam da je trenutno tale bencin izredno slab (tanku prejšni teden). med pospeševanjem (ko je mrzu), mi tk mal "trokira".to opažam že kmalu za tem, ko sem tanku na petrolu. tudi poraba je malce večja.ko se pa segreje je pa bolje. pri maminem P206, ki je na isti črpalki tankal, enako rahlo trokira med pospeševanjem, dokler se ne segreje.
jst še posebi občutim, ker drugače na OMV tankam. nazadnje sm pa tanku na petrolu zato, ker sm rabu račun za neko nagradno igro :D.zdj pa mam sraje :lol:
Lep pozdrav :)

insane mudpie poop
Nov uporabnik

Napisal/-a insane mudpie poop Pe dec 17, 2010 10:15 pm

Kar se dimljenja tiče je tako, da je natočeno bilo malo preveč olja in vsaj zaenkrat mislim da to ni razlog za to težavo, ki jo imam sedaj, je pa tudi res da tisto malenkost dimi samo ko je hladen.

myster, kar se bencina tiče mi je pa že na uradnem chevy servisu svetoval naj tankam wannabe 100oktanskega iz OMVja, pa moram reč da je razlika tako minimalna, da nisem ravno prepričan ali je samo v moji glavi ali pa res na bencinu in motorju. Tudi glede porabe (tankal večkrat da se nastavi/prestavi vžig) nisem opazil bistvenih razlik. Se pa strinjam, včasih dobiš govejo juhico namesto bencina, sploh na kakih manjših črpalkah :)

Danes mi sicer zaradi časa ni uspelo preverit še ničesar, se pa sedaj za vikend konkretno lotim.
En velik hvala za nasvete! :)

Drugače pa sem zasledil še za en predlog.
Da bi med tekom izklopil svečko za svečko, in v kolikor obrati ne padejo bi to naj pomenilo, da eden izmed cilindrov sploh ne dela.
Je to sploh smotrno?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So dec 18, 2010 8:39 am

lancia hf je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Uplinjača na tem avtu ni,prav tako ne lopute za zaug.Avto je letnik 98 in ima vbrizg,zaug pa uravnava tipalo temperature hladilne tekočine.

Aja sej res ni to vag grupe, ker jaz na Cordobi letnik 00 imam še uplinjač, samo da je elektronsko krmiljen,

Če ti monotronic vbrizgu rečeš elektronsko krmiljeni uplinjaš pa tud prav...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So dec 18, 2010 9:32 am

čare je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:

Če ti monotronic vbrizgu rečeš elektronsko krmiljeni uplinjaš pa tud prav...

Monotronic....ima tud R5 1.4i motor....in prekleto dobro vem da NIMA lopute za zauh....Vse kar ima je loputa plina in pa el. šoba katera brizga bencin direkt na loputo. Meri pa temp. motorja in temparaturo vstopnega zraka. Kot zanimivost, če nima podatka o temp. motorja on vseeno vžge s povišanimi vrtljaji ( zauh) prav tako če nima podatka o temp. vstopnega zraka....On vžge vedno s povišanimi vrtljaji tudi topel. Odklopiš mu lahko vse razen MAP senzorja pa bo motor še vedno deloval....

Drugač imam jaz podobne težave....ampak izvat pa je mogoče samo v primeru če motor "preobremeniš" . Torej daš pri 10km/h v drugo da motor pojamra.....potem se motor ne pobere več v obrate ampak dobi traktorski prizvok in dobiš občutek, da bo lih kar ugasnil....občutit je tudi rahlo tresenje. Kakor hitro mu dodaš malo plina motor ponori v obrate. Dogaja se samo dokler je mrzel oz. bolj ko se ogreva bolj se stanje normalizira....Odklopil sem mu že VSE senzorje (tudi lambdo) pa je zadeva enaka....Poraba....hja vedno okrog 6. Kar me čudi tudi če ima odklopljeno lambdo....Po tem že skoraj sklepam, da senzorika nima veze in svira glavni računalnik.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 3 gostov