Nasveti in napotki ter povpraševanja...

tomazto
Nov uporabnik

Hyundai Accent težave z elektriko?

Napisal/-a tomazto So dec 18, 2010 9:52 am

Pozdravljeni.

Ker sem že skoraj obupal se obračam na uporabnike foruma saj upam, da je kdo že imel podobne izkušnje in ima mogoče rešitev za moj:

HYUNDAI ACCENT 1.3 LS, 1999, 98.000 KM, 4 mesece star akumulator, 2 tedna star štarter, ...

Avto je se že nekaj časa čudno obnaša. Glavna težava, ki sem jo opazil je, da med vožnjo, ko pohodiš plin avto dobi kot nek ˝sunek˝ elektrike, posledica je ojačana svetloba v armaturki, pojačana moč ventilatorja in pa pojačana moč luči ... to traja nekaj sekund in za tem upade moč ventilatorja in moč luči na normalno raven.
Ko sem peljal avto k avtoelektričarju je trdil, da je kriv akumulator. Ko sem mu povedal, da je akumulator praktično nov je izmeril akumulator in ugotovil, da je vse vredu z njim, nato je preveril alternator in ugotovil, da tudi z njim ni nič narobe. Težave pa so se nadaljevale (v teh dneh, ko je padla zunaj temperatura so se težave še povečale). Ker je na momente avto ob jutrih nehal vžigat (praznjenje akumulatorja) so na servisu trdili, da je kriv štarter. No po menjavi štarterja se težave še naprej nadaljujejo.
V zadnjih dneh avto sploh ni več vžigal - razen na potisk. Ko si se peljal nekaj sto metrov in ko se je akumulator malo napolnil je avto nato vžigal kakšno uro - dve.
Ko pa je avto stal čez noč, zjutraj ponovno ni vžal drugače kot pa na potisk. Težave z odvezmom moči motorju in pojačanimi lučmi in ventilatorjem se nadaljujejo.

Po ponovnem obisku servisa spet trdijo, da je kriv akumulator, nevem več kako jim naj pojasnim, da je kriv akumulator ja ... ampak kriv zato, ker ga nekaj prazni ...

Če je že kdo imel podobno izkušnjo bom vesel vsakršnega nasveta.

Lp

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Re: Hyundai Accent težave z elektriko?

Napisal/-a im nobody So dec 18, 2010 10:50 am

regler na altenatorju
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
tedybisa
Nov uporabnik

Kraj: G.Radgona

Napisal/-a tedybisa So dec 18, 2010 1:32 pm

Prazni ga v vsaken primeru ampak to v ZELO mali vrednosti, razen če je seveda kaj narobe z napeljavo to se lahko zmeri z ampermetrom. Lahko pa da se ti je akumulator avtomatsko sesul tudi če je nov. ( se mi je že zgodilo ) pa vprašaj kako so izmerili akumulator če so pogledali ali je 12 V še ne pomeni da je dober, bi ga bilo treba malo obremenit.

lp

tomazto
Nov uporabnik

Napisal/-a tomazto So dec 18, 2010 4:00 pm

Po vseh posvetovanjih in predvidevanjih bi se kar strinjal, da gre za regulator napetosti alternatorja. Glede na to, da težava traja že več kot dva meseca je povsem možno, da se je posledično izrabila še baterija. Ni mi pa še povem jasno kako avto elektiričar po mojem detajlnem opisu napake ni mogel predvidevati, da gre za ˝regler˝ alternatorja ... žalostno :)

O odpravi napake bom poročal v naslednjem tednu. Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 So dec 18, 2010 4:15 pm

Regulator napetosti-regler. Skoraj 100% je napak tu

punto05
Novinec

Napisal/-a punto05 So dec 18, 2010 4:44 pm

Glede na to, da si bil pri električarju, ti predlagam, da ga menjaš.

Nima kaj predvidevat - delovanje alternatorja in regulatorja napetosti (reglerja) se preveri z meritvijo napetosti, naleganje ščetk pa vizuelno.

Sicer pa sem nekje napisal, da se ob prihodu k serviserju napako opiše enostavno in ne detaljno in z nevem kakšnim nakladanjem in hvaljenjem o poznavanju avta, kar se dogaja zelo pogosto.
Mehanik je izučen, da napako diagnosticira in odpravi. Ne potrebuje tvoje diagnoze, ampak enostaven opis napake. Če tega ni sposoben, nimaš kaj iskati pri njem.
Bil sem sicer popljuvan, da bi zato porabil več časa za iskanje napake in bo popravilo zato dražje.
No ja, če mu boš pa nakladal, kaj vse bi morda lahko bilo, boš pol tega tudi plačal, če prav ni bilo potrebno menjave.
Napaka pa bo verjetno ostala do naslednjič.

LP

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So dec 18, 2010 6:49 pm

Pozdravljeni

Kot so že predhodniki napisali, vam nagaja regler na alternatorju. In sicer ne polni enakomerno - posledično se vam luči bolj zasvetijo.
Prižgite vozilo, z multimetrom izmerite koliko polni akumulator ( na klemah ), obremenite alternator ( prižgite luči, ventilatorje.................... ) in še enkrat pomerite - to pot med meritvjo pomigajte s konektorjem ki je priključen na alternator - takoj se bo videlo nihanje med 13 do 16V. Torej regled včasih dela včasih pa ne - potrebna menjava.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

tomazto
Nov uporabnik

Napisal/-a tomazto Ne dec 19, 2010 2:20 pm

Hvala vsem za pomoč, resnično nisem pričakoval tako velikega odziva glede na to, da je bil to moj prvi post na forumu. No obljubim, da ni zadnji :)

Zanima me, če obstaja kakšna spletna trgovina v sloveniji kjer bi npr. lahko kupil regler za alternator!?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne dec 19, 2010 2:25 pm

pomoje v vsaki "bolj" opremljeni avtotrgovini...vsaj jaz sem ko me je to zajebavalo na starem tipotu:Dcena mislim da okol 10-15 evrov
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Ne dec 19, 2010 2:26 pm

najbolje bi olo ce bi kar dal obnoviti cel alternator.
Ni vse res kar napišem

tomazto
Nov uporabnik

Napisal/-a tomazto Če dec 23, 2010 9:35 pm

abbe je napisal/-a:najbolje bi olo ce bi kar dal obnoviti cel alternator.

Točno to: menjava reglerja na alternatorju z novimi krtačkami, menjava ležaja alternatorja. Glavni problem je bil ravno obraten od mojega prvotnega domnevaja, da alternator premalo polni akumulator, polnil ga je preveč in tako uničil akumulator (menjava Vesna brezplačno).

Avto sedaj teče kot ura in to dobesedno, ker je ura v avtu tudi popravljena (varovalka :)) + avtoradio na kontakt ključa

celotni stroški z okvaro: ca100 eur
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov