Napisal/-a sim13 Ne jan 09, 2011 10:16 pm
Imam Nissan Patrol 3.0 d, l., 2003 prevoženih 150.000 km. pred božičem sem se odločil, da tudi avtu "privoščim", menjavo olja. Ker sem se pred časom zaradi negativne izkušnje, odločil da avte vozim samo na pooblaščene servise sem tudi Patrola peljal na "orginal servis". kjer sem naročil menjavo olja in oljnega filtra.
Po servisu sem se peljal v službo cca. 30 km. Po službi (zjutraj okoli 06:00) sem ovto zaradi nizkih temperaur ogrel in ga pustil nekaj časa teči v prostem teku, ko pa sem se peljal po cesti, mi je v vozilu nenadoma zmanjkalo elektrike, zaradi teme, sem bil primoran počakati na dnevno svetlobo, ko sem jo dočakal sem se odpeljal nazaj na servis in jih seznanil z napako na vozilu, serviser je izmeril tok na altelnatorju in ugotovil, da slednji ne deluje, hkrati pa mi je predlagal nakup novega, opozoril me je tudi na dokaj visoko ceno okoli 600 €. Ko sem želel naveden del naročiti, me je prodajalec presenetil s še bolj smešno ceno 1250 €. Ker nisem bil pripravljen za nakup alternatorja odšteti nesorazmeren znesek, sem se odločil da zadevo poskušam rešiti sam. Pri demontaži altenatorja sem opazil snaknjeno žico,
( alternator je neposredno nad oljnim filtrom, katerega so mi na servisu zamenjali in po mojem je seviser pri odvijanju oljnega filtra s ključem zapel navedeno žico in jo nevede iztaknil) ko sem navedeno žico priklopil nazaj na alternator je slednji pričel delovati, 14.5 V napetosti sem izmeril. Ponosen sam nase, sem pustil avto teči v prostem teku, da bi akumulator, nadoknadil zakar je bil zjutraj prikrajšan. Ko je avto tekel v prostem teku sem opazil, da izpuh nenavadno močno kadi, ker sem bil prepričan, da so mi v motor nalili preveč olja (moder dim) sem se ponovno napotil na servis, kjer me je serviser presenetil s še bolj spodbudno novico, kot zjutraj, tokrat me je seznanil, da v motorju ne deluje eden izmed batov, ko pa je preveril nivo olja, na šipki ni bilo sledu, kljub temu da je dan pred tem, po njegovi izjavi v motor nalil 8.5 l olja 5W40. Avto sem bil tokrat primoran pustiti na servisu, kjer so v 10. dneh ugotovili da, diza na 4 cilindru ni delovala pravilno, zaradi česar naj bi bat prepihalo. Serviser mi je predlagal nakup novega motorja, saj naj bi bila generalka predraga( poškodba cilindra, menjava batov, obnova diz....) . Ko sem se pozanimal za cene motorjev (v Nemčiji obnovljen, gol motor stane 4.200 €, brez DDV), sem serviserju predlagal naj motor odpre, da se ugotovi v kolikšni meri je poškodovan cilinder. Po 5. dneh, ko sem se pozanimal o poškodbah cilindra (dogovorjeno je bilo, da me bodo obvestili o ugotovitvah), mi je serviser dejal da cilinder ni poškodovan kakor tudi bat ne in da kaže motor znake izrabe v spodnjem delu motorja in mi predlagal zamenjavo vseh batov. Cena navedenega popravila naj bi bila okoli 2936 €.
Dodam še, da sem pred servisom z avtom naredil 36000 km, brez problema.( v zadnjem času je imel le nekoliko povečan prosti tek) V tem času sem v motorju enkrat zamenjal olje in enkrat dolil 0.5 l olja. Dan pred servisom sem opravil redni tehnični pregled, kjer niso bile ugotovljene posebnosti (moder izpuh po servisu).
Ko sem serviserju dejal, da je najmanj nenavadno da motor kaže znake izrabe 30 km po servisu, mi je slednji dejal da oni niso izvjali karšnega koli posega, ki bi lahko povzročil okvaro motorja.
In potem še pika na i, navedeno iskanje napake na motorju, katere pred servisom ni bilo naj bi me stalo 560 € brez DDV ( priklop na tester, demontaža glave motorja.). Če prištejem še servis 175 €, sem nekomu plačal cca. 800 €, da mi je iz delujočega motorja naredil kup železja.
Mogoče ima kdo podobno izkušnjo oziroma kakšen nasvet ?