Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
Sasqa
Novinec

Kraj: Maribor

Dušenje - Renault Clio 1.2 16V

Napisal/-a Sasqa To jan 11, 2011 6:53 am

Pozdravljeni

Gre se za avtomobil Renault Clio, 1.2 16V, L2005, ki je pri hiši kot tretji avtomobil. Slednji ima prevoženih 155.000km. Zadeva je sledeča. Po jutrih, ko je hladno (tudi današnje jutro, ki je bilo relativno toplo), ko se zažene, slednji takoj "vžge" in teče brez problema. Ko pa hočem z njim speljat in dodati "gas", pa slednji hoče "crknit". Avto se obnaša, kot bi ga nekaj hotelo zadušiti. To sem opazil, ko sem zjutraj moj avtomobil postavil iz garaže, ko sem šel v službo in ženinega v garažo, da je ne zebe :). Kako se med vožnjo obnaša ne vem (se ne vozim z njim, razen tistih 30m, da ga dam v garažo), žena pa pravi, da to včasih naredi takoj po vžigu. Prejšnjič ko je bilo -12°C pa mi je na poti do garaže trikrat crknil. Simptom enak, ko dodam gas, ga nekaj zaduši.

Vsak predlog, kaj bi bilo lahko vzrok tem težavam je dobrodošel. Naj povem, da je avtomobil redno servisiran vsakih 15k km. Velik servis je bil opravljen dve leti nazaj, na 90.000km, običajni servis pa 3kkm nazaj (filter goriva, filter zraka, oljni filter, olje, servis na klimatski napravi), in še obe prednji vzmeti in nek nosilec menjalnika. Akumulator je tudi nov, saj je prvoten (original) pred mesecem dni svoje odslužil.

Do sedaj z avtomobilom ni bilo nobenih težav, in po ženinih podatkih, tudi med vožnjo ni nobenih problemov opaziti. Sprašujem namreč zato, če gre morda za kakšno standardno težavo, ko jo lahko morda sam odpravim oz. preverim.

Hvala vnaprej
Lp
Saša
Vaša teorija je nora, a vprašanje, ki nas razdvaja je le, ali je dovolj nora, da bi lahko bila pravilna (N. B.)

trasher
Nov uporabnik

Re: Dušenje - Renault Clio 1.2 16V

Napisal/-a trasher To jan 11, 2011 9:33 am

Isti problem je pri mojem Cliu in traja že nekaj časa. Na servisu so mi rekli da je problem z lambda sondo, nekaj v zvezi s tem da štarta z napačnimi začetnimi vrednostmi, čez nekaj minut se pa nastavi, da dela normalno. Prvih par minut je opazna zmanjšana moč motorja in kdaj pa kdaj crkne, ko spelješ. Ko vžgeš v drugo, dela brez problema.

Mogoče kaj na tem. Mene ne moti preveč in še nisem dal menjati, drugače naj bi bila menjava lambda sonde okoli 100 eur.

Uporabniški avatar
mr.ramo
Poznavalec foruma

Kraj: WestCoast

Napisal/-a mr.ramo To jan 11, 2011 10:00 am

trasher je napisal/-a:Isti problem je pri mojem Cliu in traja že nekaj časa. Na servisu so mi rekli da je problem z lambda sondo, nekaj v zvezi s tem da štarta z napačnimi začetnimi vrednostmi, čez nekaj minut se pa nastavi, da dela normalno. Prvih par minut je opazna zmanjšana moč motorja in kdaj pa kdaj crkne, ko spelješ. Ko vžgeš v drugo, dela brez problema.

Mogoče kaj na tem. Mene ne moti preveč in še nisem dal menjati, drugače naj bi bila menjava lambda sonde okoli 100 eur.

fotr ma tud clio-ta l.02,je imeu podobne probleme,pa sem zamenjal 2. lambdo sondo( tista ki se nahaja za katom),za njo sem odstel cca.60€(Bosch)..stanje se je malo popravilo,samo ne zadosti,ker baje je treba zamenjat se 1.sondo,katera se nahaja na izpusnem kolektorju...js osebno se nisem se spravu omenjene sonde zamenjat,ker baje izpusni kolektor rad poči ob menjavi sonde,kar pa prinese dodatn strosek( cca.1000€) ...tako so mi na pooblascencu povedal :?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 To jan 11, 2011 11:05 am

Preveri kisikovi sondi (in dotok goriva v primeru da se to dogaja tudi pri segretem)

lp

Uporabniški avatar
Sasqa
Novinec

Napisal/-a Sasqa To jan 11, 2011 6:22 pm

Pozdravljeni

Žena pravi, da se to ne dogaja, ko je avto topel. Tako kot je predhodnik že omenil, kakšno minuto dve, nato pa deluje normalno. Sicer sam to še bolj opazim, ker sem navajen na dizla, kateremu pri speljevanju skorajda ni potrebno dodajati gasa, tukaj pri ženinem cliot-u pa je ob dodajanju gasa želel 'crknit' (simptom me spominja na motorno žago, ko ima zamašen zračni filter, in pri dodajanju gasa samo naredi voooo voooo :)). Čudno se mi zdi, ker je moje manevriranje pred hišo, preden ga obrnem in spravim v garažo, podobno 'penzionističnem' parkiranju, ko jim avto desetkrat 'crkne', enajstič pa parkirajo z 3000rpm+ :lol: (malo sarkastično).

Bom se pozanimal pri kolegu, ki 'dila' z rezervnimi deli, koliko prideta ti dve sondi, da jih nabavim, menjavo pa bo že izvedel mehanik.

Hvala
Lp
Saša
Vaša teorija je nora, a vprašanje, ki nas razdvaja je le, ali je dovolj nora, da bi lahko bila pravilna (N. B.)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 11, 2011 7:33 pm

Pozdravljeni

V koliko vam nagaja kisikova sonda - grelec se to na testerju lepo vidi. Osebno bi preveril zapacanost lopute............................skratka v tej smeri

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ To jan 11, 2011 11:07 pm

Js sm tut to mel, Lambde so. Katera pa nevem, probaj ;)
Pojavljavlo se je to ko je bil avto ful ful mrzu, recimo da je celo noč stal zunaj na -15, pa še to ne vedno. Mogoče ga je samo zajebavalo da je bil tople garaže navajen, pa tistih 2x na leto ko je bil zunaj se je pa zmuhal :lol: Sicer pa se je men to nehalo takoj ko sem speljal (in pospešil recimo toliko da se je dalo v drugo pa potem dalje)
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Sr dec 04, 2013 8:55 pm

Dokaj podoben problem imam tudi jaz.. Avto je brez napak, parametri vsi ok.
1.2 16V zjutraj pri rahlem gasu hoče malo moriti..
Občutek imam tudi da se gas ne odziva tekoče - da loputo odpre z zamudo?

Zaenkrat sčiščena loputa in sposojen senzor podtlaka na sesalnem kolektorju.. Bomo videli zjutraj...

Ni mi jasno - pravite da bi lahko vplivala lambda... kako bi lahko lambda uplivala že 3 sekunde po vžigu?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

simonjz1
Nov uporabnik

Napisal/-a simonjz1 Sr dec 04, 2013 9:03 pm

Nejko87 je napisal/-a:Dokaj podoben problem imam tudi jaz.. Avto je brez napak, parametri vsi ok.
1.2 16V zjutraj pri rahlem gasu hoče malo moriti..
Občutek imam tudi da se gas ne odziva tekoče - da loputo odpre z zamudo?

Zaenkrat sčiščena loputa in sposojen senzor podtlaka na sesalnem kolektorju.. Bomo videli zjutraj...

Ni mi jasno - pravite da bi lahko vplivala lambda... kako bi lahko lambda uplivala že 3 sekunde po vžigu?

tudi jaz sem imel zelo podobno težavo...se ti dogaja pogosto, da ti crkne, ko ga natankaš?

no, men je tako delalo kakšnega pol leta (da mi je ob splejevanju) vgaševal, potem pa mi je crknila črpalka goriva...to sem menjal in od takrat naprej teh težav več nisem imel. sicer na P206, sistem je mislim da podoben.

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Sr dec 04, 2013 9:23 pm

Hvala. Ampak je clio ;) tankanje nima veze.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
mifek
Novinec

Napisal/-a mifek Sr okt 29, 2014 11:06 pm

zgleda, da je to kar pogost primer renault 1.2 16V motorja,, :D meni je danes na računalniku pokzalo 2. Sondo...smo zresetirali napako in je zaeenkrat vrdu :D

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če okt 30, 2014 1:48 am

Men kaže napako P0420 (cataliyc fault) ampak motor gre normalno, tudi poraba in plini na tehičnem so bili ok.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Napisal/-a Fan Če okt 30, 2014 2:22 am

Pozdravljeni

To kodo napake lahko pokaže v veliko primerov, najpogostejši so:
- poškodovana napeljava ( žice, konektorji, stiki.............. ) od 2 kisikove sonde
- zapacana 2 ( za ali na katalizatorju ) kisikova sonda
- izpuh kje pušča ali vleče narobe zrak - ne tesni
- delno zapacan katalizator - očisti se ga s "štrajfiksom"

V koliko obstaja možnost priklopa kakšnega boljšega testerja, se napako pobriše, snemanje parametrov delovanja in na vožnjo, pa se hitro vidi kaj nagaja.

lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Napisal/-a joztom Če okt 30, 2014 8:04 am

Ta napaka je iz mojih izkušenj povezana s podtlačnim regulatorjem, ki je v hladnem stanju len. Ker deluje, ga diagnostika ne more pokazati. Seveda zaradi napačno postavljene, prerevne mešanice, posledično pokaže napako na Lambda-sondi. Ali se sname in z usti, NE s kompresorjem, premiga ali zamenja za drugega.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov