Nasveti in napotki ter povpraševanja...

bvb
Nov uporabnik

Ali je termostat rahlo v okvari?

Napisal/-a bvb Po jan 17, 2011 10:28 pm

Hm ko vozim avto pozimi se normalno motor kasneje ogreje kot poleti, a me zanima, če je morebiti termostat pokvarjen saj, ko motor doseže delavno temperaturo le ta ni vedno konstantna. Kdaj je kazalec čisto pokonci, kdaj pa je eno črtico pred sredino. Sploh, če motorja ne priganjam ko je mraz temperatura rahlo pade (npr ko se peljem po klancu navzdol z čisto malo gasa ali pa skoraj nič), ali pa tudi kdaj po avtocesti, ko imam cca 2000rpm pa konstantno brzino.

Naj raje zamenjam termostat ali ne?

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Re: Ali je termostat rahlo v okvari?

Napisal/-a im nobody Po jan 17, 2011 10:30 pm

lahko da imaš zrak v sistemu...drugače pa menjaj
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

bvb
Nov uporabnik

Napisal/-a bvb Po jan 17, 2011 10:37 pm

Sepravi bi bilo najbolje zamenjati termostat, preveriti, če je v hladilnem sistemu zračni mehurček, zamenjati še hladilno tekočino ter prišteti delo. Stroškov bi imel za kake 100 € ali več ?!

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po jan 17, 2011 10:38 pm

kateri avto?termostat je tam do 25 evrov...tisti antifriz te tudi nič ne košta....če si pa malo mojstra lahka to doma narediš v eni uri
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To jan 18, 2011 9:58 am

a te dni ko je topleje, se dogaja isto? če se isto dogaja, kot prejšni mesec ko je bilo tudi do -15, je skor zihr termost kriv.
Lep pozdrav :)

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 To jan 18, 2011 10:26 am

Nevem, ker avto imaš ... ampak v slučaju da imaš kaj iz VAG koncerna (VW, seat, audi, škoda) ti priporočam, da greš na servis po original termostat (cca 35€). To pa zato, ker so ponaredki za te avte zelo nekvalitetni. Meni je crknil termostat, pa sem šel po ponaredek v štarcuno za 13€ in mi je spet crknil po dveh mesecih. Potem sem malo po forumih pobrskal in ugotovil, da ima zelo veliko folka težave z temi ponaredki termostatov pri VAG grupi. Potem sem šel po original in je ok zdej že kakšno leto.

Samo toliko za info, da si ne bo kdo dvojne stroške delal, ko bo hotel kaj privarčevat tako kot jaz.

Lp.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom To jan 18, 2011 10:42 am

Najprej zamenjaj senzor, ki ponavadi crkava. Še najboljši je Beru.

Uporabniški avatar
klemenvk
Novinec

Napisal/-a klemenvk To jan 18, 2011 11:01 am

Najbolj verjetno je termostat - vzemi pa original, ker niso tako dragi. Tudi senzor temperature motorja zna biti (vendar takrat ponavadi kazalnik ostane čisto na ničli - se sploh ne dviga) pa tudi ni tako drag original.

LP
-----------------------------------
Audi 80 (B3) 1.6 TD (l. 1991)

bvb
Nov uporabnik

Napisal/-a bvb To jan 18, 2011 2:05 pm

Je Volvo S40 letnik 2007. To se mi dogaja pri temperaturah okrog ničle. Res pa je, da se že nekaj časa okrog tedna nisem vozil pri toplejših temperaturah. :) Bom jutri stestiral, ko bodo temperature dosegle okrog 10 stopinj celzija, če temperatura pada mora biti zagotovo nekaj narobe.

Uporabniški avatar
klemenvk
Novinec

Napisal/-a klemenvk Ne jan 23, 2011 8:03 pm

In - si kaj rešil oz. dognal?
Lp
-----------------------------------
Audi 80 (B3) 1.6 TD (l. 1991)

Uporabniški avatar
tedybisa
Nov uporabnik

Kraj: G.Radgona

Napisal/-a tedybisa Ne jan 23, 2011 9:22 pm

Če ti tega prej nikoli ni delalo potem je nekaj narobe, drugače pa NE oz. ni nujno ja je kaj narobe ... saj ko se ti pelješ recimo po klancu navzdol pri ogretem motorju in ne boš dodajal plina, (kot si sam že napisal) se ti bo tudi temperatura vode ohlajala dokler se termostat ne bo zaprl... to se pri meni tudi dogaja že odkar imam ta avto.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne jan 23, 2011 10:24 pm

Če je dizel je to normalno,sploh če imaš še kabinski ventilator na višjih hitrostih ti še ta dodatno ohlaja vodo.

mdivjak14
Nov uporabnik

Napisal/-a mdivjak14 Če jan 27, 2011 4:51 pm

Pr men je isto delalo, v cca pol ure čisto mirne vožnje je kazalec nihal sem ter tja in nikol ni prišel do sredine (90 stopinj). Pa je bil termostat pokvarjen.

Uporabniški avatar
King_M
Nov uporabnik

Napisal/-a King_M So mar 05, 2011 9:20 pm

Pri meni je že od nakupa tako, se pravi 2 leti. Po klancu navzdol kazalec pade včasih tud pod četrtino, po ravnini je na četrtini, navhrib pa se dvigne počasi proti (a nikoli do) polovice. Nič narobe, vprašal na servisu, vse OK. Ko je temperatura zunaj normalna, je tudi kazalec tako kot mora bit.
Je pa avto dizel, da pa me ne zebe, si pomagam z webastom, kadar kazalec ras pade pod četrtino nazaj ;)

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po nov 17, 2014 11:16 am

Zdravo,

Gre za Golf 4 SDI, sumim na okvaro termostata hladilne tekočine. Opažam že en čas, da se komaj po 12 km zmerne vožnje kazalec postavi na 90°C, ali pa ostane nekje na 80-85°C, zunanja temperatura 11°C. Včeraj pa sem ga malo gnal po avtocesti Mb-Lj , 140-150km/h , in je kazalec bil en čas na 90°C, zunanja temp. 9°C, potem spet malo zlezel dol do skoraj 80°C in nazaj....

Kar me tukaj zanima.... ima kaj biti narobe, če se en čas še tako vozim, pa potem na pomlad grem menjat? Predvidevam, da se ventilator zaradi napačnega odčitka temperature vode ne bo vklopil in slučajno lahko mašina zakuha? Res da so zdaj mrzli dnevi, poleti bi bil verejtno večji problem...

Mnenje?

Nikola_Tesla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Nikola_Tesla Po nov 17, 2014 11:34 am

*
Koliko let pa že ni bila menjana hladilna tekočina in termostat ?

Perfekcionisti menjujejo hladilno tekočino na 2 leti, da ima črpalka zagotovljeno mazanje drsnega ležaja.

Ampak spet če ne uporabiš pravega altifriza se lahko na daljši rok pojavijo še kakšne druge težave.

Lp.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Po nov 17, 2014 12:39 pm

zjutraj potipaj obe cevi in počak da se cagr za temperaturo mal pomakne na 60°C, preveri še enkrat obe cevi, ena mora bit hladna, drugo topla, termostat ni nek velik strošek.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po nov 17, 2014 3:34 pm

Hladilna je bila menjana pred 4 leti, ima še ustrezno vrednost -°C, in ustreza VAG priporočilom. Ja, po knjigi se menjuje na 2 leti.

In kaj bom dosegel z otipavanjem cevi, razen umazanih rok?

Termostat je zagotovo zanič ali nekaj v elektroniki, čeprav mislim da je to zelo mala šansa, kolikor sem gledal termostati radi crkujejo.

Vprašanje je izključno kaj zna biti narobe, če termostat ne deluje pravilno? Ali lahko motor zakuha če ga gonim in če se ventilator ne vklopi pravočasno, itd.?

Lp!

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Po nov 17, 2014 3:57 pm

Ventilator se vklaplja preko električnega termostikala (ali temp. senzorja ter rač.?) in ne termostata.

mardy
Novinec

Napisal/-a mardy Po nov 17, 2014 4:13 pm

esem je napisal/-a:Ventilator se vklaplja preko električnega termostikala (ali temp. senzorja ter rač.?) in ne termostata.

Čemu pa potem služi termostat? Samo kazalcu na armaturi?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: TrijoAdijo in 10 gostov