Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dejan19
Novinec

Napenjalec mikro jermena

Napisal/-a dejan19 So jan 22, 2011 4:55 pm

Imam en problem gre se za avto renualt megane 1.6 16v 1999 letnik z klimo. Kadar avto dela pod prostim tekom mi napenjalec mikro jermena deluje vredu ko pa pride obremenitev na ta jermen recimo vklučim klimo mi začne cviliti ali pa če volan obrnem mi tudi cvili.. Zdej nevem ali to pomen da bo hmalu šel ali bo še zdržal en čas ker ta napenjalec je okrog 80€ ali več. Mogoče se ga da kaj razdreti pa podmazati' ker čudno je če ni obremenjen pa,če ne dela pod prostim tekom ni nobenega škripanja. Pač normalna vožnja in vse ne cvili nič. Prilagam še shemo kater je to..
Priponke
Brez naslova.jpg

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Napenjalec mikro jermena

Napisal/-a mrtwelvetrees So jan 22, 2011 5:04 pm

napiši še koliko km mas prevozenih in kdaj je bil jermen menjan + napenjalec
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 So jan 22, 2011 5:29 pm

Cvili jermen ali napenjalec? Če cvili jermen ga malo napni

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 So jan 22, 2011 5:36 pm

Ja to kdaj je bil menjan nebi vedel avto ima okoli 180kkm. Videti ni da bi biu jermen slab,ker ce bi bil je ponavadi napokan. Ja je en račun od original servisa not da je bilo menjano pri 148k km. Ja zvok kadar vključim klimo prihaja od tega napenjalca. Kje pa se špona jermen,ga ne spona napenjalec?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Napisal/-a zlica22 So jan 22, 2011 6:04 pm

Res ga napenja napenjalec. Je pa odvisno od avtomobila-ga napenja sam, ali pa moraš z napenjalcem sam našponat jermen. Za tvoj avto točno nevem iz glave. Poglej ga dobro, hitro boš videl če ga moraš napenjati ročno... Sicer pa, če pravič da cvili napenjalec ne moreš veliko pomagat. Najbolš ga je menjat...

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 So jan 22, 2011 6:05 pm

Ja če sklepam po tem kak je napenjalec za glavni jermen,ki ga sam našponaš se mi zdi da se ta sam špona.. nevem čudno mi je da sam pod prostim tekom pa pod obremenitvijo cvili. drugače pa nikoli.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So jan 22, 2011 6:18 pm

E je.bi ga možakar.Ne obremenjuj se kdaj in kako cvili ampak zamenjaj mikro jermen,šponar (ja špona se sam-je avtomatski) in rolco mikro jermena pa bo konec problemov.Edino če ti je lažje se vozit z cvilečim jermenom in zje.banim šponarjem kateri bo odletel in boš ostal brez serva in alternatorja v najhujšem primeru ti pa lahko jermen še kje navije in ti poškoduje še zobatega ki bo počil in boš zje.bal še vseh 16 ventilov in če se zgodi pri višjih obratih ti lahko uspe še kako luknjo v bat naredit...Zdaj pa preštudiraj al je bolj pametno dat 100€ za jermen in šponar+rolco al enih 800 za vleko domov in popravilo motorja??

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So jan 22, 2011 6:39 pm

Točno tako kot pravi čare. Napenjalec praviš da je 80€, jermen bo ene 15 €, rolca pa ene 30 €. Greš v kako trgovino z avto deli (Eurton, GMT, itd...) kupiš te tri stvari, greš na servis, to menjajo v eni uri, in se brez skrbi voziš naprej.

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 So jan 22, 2011 7:04 pm

Ja no to me je zanimalo. Uredu bom malo pouprašal in poiskal najugodnejšo ponudbo ter te tri stvari zamenjal. Itaq pa jutri izpušni kolektor dol vzamem in bom preveril...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 22, 2011 8:04 pm

dejan19 je napisal/-a:Ja no to me je zanimalo. Uredu bom malo pouprašal in poiskal najugodnejšo ponudbo ter te tri stvari zamenjal. Itaq pa jutri izpušni kolektor dol vzamem in bom preveril...

Kaj ti je že počil :?:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So jan 22, 2011 10:05 pm

dejan19 je napisal/-a:Ja to kdaj je bil menjan nebi vedel avto ima okoli 180kkm. Videti ni da bi biu jermen slab,ker ce bi bil je ponavadi napokan. Ja je en račun od original servisa not da je bilo menjano pri 148k km. Ja zvok kadar vključim klimo prihaja od tega napenjalca. Kje pa se špona jermen,ga ne spona napenjalec?

sklepam da si kupu avto ko je imel že več kot 150.000 na števcu ?
jaz bi reku da ima tvoj avto v resnici več kot 180.000 ... pa da so kilometri nazaj... menjaj vse jermene, če misliš met avto še dolgo.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 So jan 22, 2011 10:21 pm

Ja kolektor je že počen bil ko sem ga kupil ni veliko ampak ko ga prtisnes se sliši. Glavni jermen in pumpa ter šponar so bli menjani cirka 10k km nazaj. Avo je z kolikor toliko znano zgodovino pred petimi leti so vsi servisi in računi. Zdaj za zadnjih 5 let je pa znan lastnik tast. Tako da glede kilometrov sem brez skrbi,ker on ga je kupil z 148k km in do takrat so vi servisni listi računi iz original servisa in vse.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko So jan 22, 2011 10:39 pm

Poglej , če se da slučajno rolco in španar razdret in menjat samo ležaje. Pri mojem se je z malo iznajdljivosti in spretnosti dalo....Rolca drgač 90 evrov....sam ležaj 8 evrov....So pa tri.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So jan 22, 2011 10:40 pm

Zaradi kolektorja sem pa napisal zato, ker zelo rad poči poznam kar nekaj primerov z družinskim skupaj, samo noben pa ni imel pod 220000 km. Sestrin megan je imel 245000 ko ji je počil.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Ne jan 23, 2011 8:19 am

lisko je napisal/-a:Poglej , če se da slučajno rolco in španar razdret in menjat samo ležaje. Pri mojem se je z malo iznajdljivosti in spretnosti dalo....Rolca drgač 90 evrov....sam ležaj 8 evrov....So pa tri.

Ne rolca je ok problem je samo šponer bom dans preveru,če se da dat narazen pa nove ležaje nut.
Ja nekam hitr je poču sam je pr prejšnjem lastniku že kake pou leta biu počen. Nevem bomo vidl kakšno stanje je.

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom Ne jan 23, 2011 5:28 pm

Ti raje tisto zamenjaj, ki res nagaja, to je jermenica na glavni gredi in jo je obvezno menjati pri jermenih. Popusti vulkanizirana guma in cvili. Ni pa poceni, za moja j***a je bila 202€ (2.0T F4R794 motor).

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 Ne jan 23, 2011 5:34 pm

Ja si bom menjal jermen vodilo in ta šponar. Am to ni jermenica to je šponer,če se ne motim. Danes mi ni uspelo to narazen dobiti,ker je vse tako natesno,da bom raje dau mehaniku.. Bil je pa menjan pri 102k km leta 2003.

Uporabniški avatar
Leonidas
Nov uporabnik

Napisal/-a Leonidas Ne jan 23, 2011 5:39 pm

joztom je napisal/-a:Ti raje tisto zamenjaj, ki res nagaja, to je jermenica na glavni gredi in jo je obvezno menjati pri jermenih. Popusti vulkanizirana guma in cvili. Ni pa poceni, za moja j***a je bila 202€ (2.0T F4R794 motor).

Ponavadi jermenica na glavni gredi ruži in oddaja taki čudni kovinski žvenket. Lahko tudi preizkusiš če je krivo to in sicer da med 2 kovinska dela jermenice (ki sta ločena z vulkanizirano gumo) zapičiš izvijač in ga malo pomaješ sem in tja. Če se preveč maje in se vidi kaka raztganina je možno tudi to.

dejan19
Novinec

Napisal/-a dejan19 So jan 29, 2011 8:20 pm

Sem danes malo gledal pod postim tekom in ta jermenica na glavni gredi malo "opleta" ko pa dodas gas je pa dobro.

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Ne jan 30, 2011 10:11 am

joztom je napisal/-a:Ti raje tisto zamenjaj, ki res nagaja, to je jermenica na glavni gredi in jo je obvezno menjati pri jermenih. Popusti vulkanizirana guma in cvili. Ni pa poceni, za moja j***a je bila 202€ (2.0T F4R794 motor).

V čem je fora te jermenice sploh? Blaženje sunkov ko vklopi klima kompresor ali je poanta kje drugje? Ker namreč enako jermenico ima R5 1.6 D in davnega leta 2004 mi je trgalo jermene po tekočem traku. Na servisu mi je takrat dejal , da je verjetno ta jermenica slaba , opleta in trga jermen...cena...takratnih 35 jurjev...Šel sem do strugarja kjer mi je za ceno six packa nardil novo jermenico po merah stare (seveda eno delno brez gume). Avto je nato laufal brez problema ( z enim jermenom brez trganja) še nadaljnih 100 tisoč km....Torej po moji logiki tista jermenica sploh ni bila potrebna....Enako je sedaj pri italjanskem jajcu(čeprav ne trga jermena ampak vidno opleta)....in podobno razmišljam...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gostov