Nasveti in napotki ter povpraševanja...

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Polo 1.6 8V 75KM pije olje

Napisal/-a gusti85 Sr jan 26, 2011 5:53 pm

Lp.
Imam Polota 1.6 8V 75KM, l.00, ki mi je začel prekomerno pit olje. Kupil sem ga pred letom in pol. Takrat sem naredil servis in do naslednjega servisa čez 15.000km mi je spil dober liter olja (aral bluetronic 10W40) kar se mi zdi čist v mejah normale. No naslednji servis sem opravil z istim oljem in tja do 10.000km ga ni spil veliko, pač tej pa tej sem malo dolil. Zej zadnje 2000km mi ga je pa požrl cel liter! Še dobro, da pogosto spremljam zadeve, tak da nisem prišel nikoli pod minimum, sam dolivat moram pa konstantno.

Mašina ni masna nikjer okoli, tut kakšnih madežov na tleh nisem opazil doma. V hladilni tekočini ga tut ni opazit. Zej koliko avto kadi bi težko ocenil, ene 2x sem ponoči opazil malo dima v vzratnem ogledalu, ko sem pospeševal ampak nevem a je to res toliko dima ali pa se to samo tako vidi, ker je zunaj bilo kr mrzlo. Ob samem hladnem ali vročem zagonu nisem opazil, da bi neki posebno kadil ... ali pa se samo meni zdi vse ok, ker sem mel dizla prej :D

Jaz nimam nekih idej, kaj bi lahko bilo narobe tako da bi prosil nekoga če mi namigne kaj vse bi lahko bilo narobe ... in če se mu sanja koliko približno pride popravilo za tako napako.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Polo 1.6 8V 75KM pije olje

Napisal/-a mrtwelvetrees Sr jan 26, 2011 6:22 pm

motor še posebej rad pije olje če tišiš mrzlo mašino...
koliko kilometrov pa ima ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

gusti85
Stalni uporabnik

Napisal/-a gusti85 Sr jan 26, 2011 6:35 pm

Mrzlega ne tiščim nikoli ... pravzaprav tut vročega ne, menjam pri max. 2.500rpm. Do 3.500rpm pride samo na avtocesti. Varčujem z bencinom :D Kilometrov ima pa 143.000. Jaz ga imam od 113.000km naprej. Kako so pa prej z njim vozli pa nevem.

gusti85
Stalni uporabnik

Napisal/-a gusti85 Če jan 27, 2011 11:55 am

Evo zej sem še malo stestiral zadeve.
Ko avto mrzel prižgem ne kadi nič, kadit začne ko se malo segreje in spet neha ko pride avto na 90°C
Meni se zdi to vse skup malo čudno.
Kakšna ideja?
Lp.

Uporabniški avatar
tedybisa
Nov uporabnik

Kraj: G.Radgona

Napisal/-a tedybisa Če jan 27, 2011 11:57 am

možna varianta je da so tefloni šli rakom žvižgat

na mojem polotu 1.0 sem mel iste probleme potem sem začel vlival SAE15W40 dokler nisem menjal teflonov (pa še zdaj vlivam isto olje )

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če jan 27, 2011 5:10 pm

Če ti ga začne pit po prevoženih 10kkm in uporabljaš 10W40 olje bi rekel da krivec zanič (izrabljeno) olje. Zamenjaj olje+filter, naredi 10kkm, nato pa glej če ti ga bo kaj spilo.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Če jan 27, 2011 6:23 pm

gusti85 je napisal/-a:Evo zej sem še malo stestiral zadeve.
Ko avto mrzel prižgem ne kadi nič, kadit začne ko se malo segreje in spet neha ko pride avto na 90°C
Meni se zdi to vse skup malo čudno.
Kakšna ideja?
Lp.

to pomeni zdrava "prebava" mašine v teh mrzlih dneh (isto tako delajo tudi novi avti).kadi zaradi vlage v izpuhu
ali meriš nivo olja, vedno v ravnini in pri mrzli mašini?če enkrat meriš mrzlo mašino in drugič vročo mašino, potem ti pa res ne kaže realno.pazi edino, da ne boš nalil olja čez MAX, ker potem pa res lahko olje kje vn pogleda....pri dobro ogreti mašini, naj en gleda, če kadi plavo (najbolje je, če je to pri obrmenitvi-med vožnjo). pri porabi 1l na 2000km, bi se pa že moglo poznati.
aja kak oljni filter pa imaš? koliko olja si nazadnje vliv v motor. če me spomin ne vara, gre v motor okoli 3.8litra
Lep pozdrav :)

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Če jan 27, 2011 8:34 pm

Kadi ti pa najbrž belo dokler se ne segreje a ne?'No to je para!! Poglej če čez oddušek normalno piha da ni le ta zamašen zmrznjen in potem žre olje ker oljna para nima kam it in se v motorju dela pritisk.

gusti85
Stalni uporabnik

Napisal/-a gusti85 Pe jan 28, 2011 8:50 pm

Čare ja res je para. Sem gledal danes pri izpuhu in so male kapljice letele zadaj ven. Nisem vedel kaj je to sem šel po cajtngpapir in ga nastavil pod izpuh in ko sem avto malo zaturiral je bil list poln sajaste vode. Nevem a je to normalno al ne, ker to je kr špricalo ven ko sem dal na gas. Pa ob krajših relacijah se mi dela smetana na pokrovčku od olja, pri daljših pa zgine. Kondenz?

Kako pogledam če čez oddušek normalno piha? Nevem ravno kje to je in kako zgleda.
Ma nevem ... to vse skup kliče po predčasnem servisu, pa da mi ga mehanik malo bolj pogleda kako in kaj.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan So jan 29, 2011 12:28 am

Tiste kaplice iz avspuha so normalne, zjutraj, ko je mraz tud marsikateri avto kadi belo, dokler se ne ogreje.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster So jan 29, 2011 9:29 am

ja za oddušek res naj en mehanik pogleda in ga temeljito sčisti. ponavadi se zapaca polno svinjarije, ki potem zamrzne in kljub temu, da odmrzne, tista omazanija rata prava želatina (verjetno zaradi mraza spremeni stanje).je pa zelo nedostopno mesto in je za motorjem pri zobatem jermenu.
Lep pozdrav :)

dizee
Nov uporabnik

Napisal/-a dizee Če jan 26, 2017 11:30 am

No, še bom jaz podal en odgovor, čeprav je že vseskupaj zastarelo, ampak mogoče bo komu v pomoč, ker sam nikjer nisem zasledil...Sam imam polota 3 facelift(6n2), z motorjem 1.4 16v, 74kw (101hp), z prevoženimi 243 000 km in mi je nenormalno pil olje, na teden sem ga dolil po 1 liter. Odločil sem se, da ga porihtam, glede na to da so 101hp motorji kr redki... Če bi bil 75hp, bi se ga že zdavnaj znebil!. Kupil sem ga v začetku jeseni lansko leto. in mi je od Škofje Loke (od koder sem ga kupil), do doma (okolica Slov. Bistrice), spil za do min. oznake na šipki za olje. Zraven sem dobil vse račune od uradnega servisa v Kranju. Na njih sem zasledil, da je bilo na avtu menjanih vseh 16 ventilov(kar se je na koncu izkazalo, da nikakor to ne drži in so bili menjani samo sesalni ventili. Glava je bila napacana z dihtmaso, zvita zelo, ni da ni...vglavnem odločil sem se da zadevo porihtam. Na nekem forumu sem zasledil, da na teh motorjih prihaja do napak na batih (zapikajo oljni batni obroči, izrabi se grafitna obloga na strani bata), zato sem bil prepričan, da je to krivo. In res je bilo to. Seveda sem zraven menjal še teflone, ker so bili trdi.(zakaj pa ne, če že imam enkrat stvar narazen.) Menjal sem tudi semering na menjalnih vilicah, ker tam baje rado začne spuščat, in še razne malenkosti... Zdaj imam mir z oljem, je še vedno lepe barve, glede na to da vsak dan naredim po 110 km(služba), avto ne kadi in nič. Gre kot mora, celo boljše kot je prej šel.
Seveda je to tudi malce večji finančni zalogaj...ampak če imaš poznanstva, lahko z deli precej prišparaš, če veš kje vzet... :D
L.P :-P
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov