MilanTomic je napisal/-a:Kupil sem Vel Satis 2.2 dci letnik 2004:
http://auto-specifications.eu/?f=showCa ... 53&lang=en
Ima nov motor (7000 km narejenih). Povprečna poraba je 8,5-9L/100km dizla, kar se mi zdi preveč, glede na to, da ne dirkam in se večinoma peljem po AC. Deklarirana poraba naj bi bila 7,1L/100km. Ali lahko kaj storim, da zmanjšam porabo, se pravi kakšen filter zamenjam ali kaj? So lahko zelo stare gume (ki jih bom naslednji teden zamenjal) vzrok? Mogoče je mlad motor vzrok večji porabi?
Imamo tudi Xsara Picaso, ki ima deklarirano porabo 5,5L/100km dizla in porabimo 6L/100km, kar se mi zdi OK.
MilanTomic je napisal/-a:Kupil sem Vel Satis 2.2 dci letnik 2004:
http://auto-specifications.eu/?f=showCa ... 53&lang=en
Ima nov motor (7000 km narejenih). Povprečna poraba je 8,5-9L/100km dizla, kar se mi zdi preveč, glede na to, da ne dirkam in se večinoma peljem po AC. Deklarirana poraba naj bi bila 7,1L/100km. Ali lahko kaj storim, da zmanjšam porabo, se pravi kakšen filter zamenjam ali kaj? So lahko zelo stare gume (ki jih bom naslednji teden zamenjal) vzrok? Mogoče je mlad motor vzrok večji porabi?
Imamo tudi Xsara Picaso, ki ima deklarirano porabo 5,5L/100km dizla in porabimo 6L/100km, kar se mi zdi OK.
Aerodinamika za vzdrževanje hitrosti, masa pa za pospešitev do hitrosti. Right?Energetik81 je napisal/-a:In ja, aerodinamika ima bistveno vlogo pri AC hitrostih, bistveno večjo kot pa masa avta in naloženost
domen_ je napisal/-a:Aerodinamika za vzdrževanje hitrosti, masa pa za pospešitev do hitrosti. Right?Energetik81 je napisal/-a:In ja, aerodinamika ima bistveno vlogo pri AC hitrostih, bistveno večjo kot pa masa avta in naloženost
uros11 je napisal/-a:100 metrov 1500 Kj, glede na izkoristek motorja okrog 30?% bi to moralo predstavljati ene tri štiri deci goriva samo za dvig.
Energetik81 je napisal/-a:uros11 je napisal/-a:100 metrov 1500 Kj, glede na izkoristek motorja okrog 30?% bi to moralo predstavljati ene tri štiri deci goriva samo za dvig.
Ja, pri takem izkoristku porabiš za dvignit 1,5t težek avto za 100m nadmorske 1,4 deci dizla. Recimo, da prilezeš z Obale na Ravbarkomando porabiš slab liter dizla samo za dvig, poleg goriva za premagovanje zračnega upora.
Energetik81 je napisal/-a:Tako je, ja, sicer ne eksponentno ampak s kvadratom hitrosti.
Masa pri konstantni hitrosti na ravnem vpliva le na kotalno trenje gum, ki pa je bolj ali manj neodvisno od hitrosti. Recimo pri avtu z 1,5t znaša okoli 150N, kot bi te 15kg ves čas nazaj vleklo. Medtem ko zračni upor pri 130km/h pa lahko znaša že 600N. Na klancu je pa druga pesem, tam pa masa konkretno veča porabo.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov