Nasveti in napotki ter povpraševanja...

markob
Nov uporabnik

Popravilo rje na avtu? Iscem mojstra!

Napisal/-a markob Pe feb 04, 2011 11:04 am

Na cliu so je v zadnjem letu pojavil rja po robovih blatnikov na obeh straneh. Sem peljal avto v licarsko solo pa pravi profesor da se ali odreze blatnike kar je zelo drago ali pa scisti, zalije z neko plastiko in pobarva, znotrja pa namezejo s tisto zascitno barvo za kar hocejo 100eur in hkrati pravi da to drzi okol 1 leta. Sem mislil da bo vseeno drzalo dlje, ce se tako lepo sanira to rjo.

Zanima me ali pozna kdo koga ki bi to naredu se za kej ceneje brez racuna ali podbno?

Kaksen je pa postopek ce se sam lotis tega postopka? Brus papri, ferosan, potem pa barvanje?

http://s4.mojalbum.com/fdsb-foto_5684214_10656235_18469625.jpg
http://s4.mojalbum.com/fdsb-foto_5684214_10656235_18469626.jpg

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Re: Popravilo rje na avtu? Iscem mojstra!

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 11:35 am

V tvojem primeru ti samo brus papir pa ferosan nebo nič pomagal, bo treba ker kaj pokitat-kratkoročna rešitev. Ali pa odrezat, pa privarit novi pag in del blatnika in je toto. Kolk pa to računajo ličarji nevem. Če imaš brusilko, co2 aparat, pa krompresor, ter nekaj osnovnega orodja, in če maš malo občutka za tako delo, si napraviš sam. Nimaš novoga avta, tak da tak natančno tut ne rabi biti pa še navadno barvo maš, lahko sam pobarvaš brez komore.
Alfa romeo 147

markob
Nov uporabnik

Napisal/-a markob Pe feb 04, 2011 11:36 am

Ja ce je treba z brusilko delat potem jest tega nemorem sam.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 11:40 am

Ker koliko vidim niaš samo površinske rje, to se da samo z ferosanom, ampak že maš napihjeno se pravi da je rja že lepo načela pločevino., Mogoče ti bo kdo dal kontakt kakšnega poceni ličarja, jaz nevem , ker sem si to sam rihto doma.
Alfa romeo 147

markob
Nov uporabnik

Napisal/-a markob Pe feb 04, 2011 11:53 am

Sej to je, pac ali dat porihtat za zacasno resitev, ali da ti odreze in naredi novo, sam pac to nevem kaksne cene so.

Ce ima kdo kontakt ali pa ceno za eno ali drugo resitev se priporocam.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 12:07 pm

S kje pa si? Vem za ene tri ličarje, za ceno pa sam pokličeš pa je toto. En od teh ima popoldansko obrt mogoče bi bil poceni.
Alfa romeo 147

markob
Nov uporabnik

Napisal/-a markob Pe feb 04, 2011 12:30 pm

Ljubljana. Avto je vreden 500eur in ne gre potem polovico tega zneska dat za popravilo te rje. Sam je cist neznam. Tisti v soli k pa sp plastiko zalijejo ne razumem zakaj bi to drzalo samo leto ker potem tudi ni racunice.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 12:50 pm

Nažalost poznam , samo ličarje iz mb. Vem kako je pri teh srarejših avtih. Zaj če se ti ne splača, pač da enemu da pobrusi pokita , to pa ni tako telo drago, ali pa sam narediš. Sposodiš si brusilko ali pa si jo kupiš v hoby programu dobiš za mali denar. Kit, barva pa brusni papir pa te ne pride več kot 30€.
Alfa romeo 147

markob
Nov uporabnik

Napisal/-a markob Pe feb 04, 2011 1:12 pm

Ne sej brusilko pa ze imam, samo po pravici nisem znjo se nic delal v tej smeri odstranjevanja rje. Pa kako pridt iz notranjse strani zraven da vse pravilno saniras, zato nevem ce bi se spuscal v to. Sem pa seveda razmisljal, odstraniti rjo do zivega pleha, pa postrihat, al je treba kit uporabit?

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 1:33 pm

Je če z brosilko dol pobrusiš , so potem neravnine, potem še ugotoviš da je več rja kot na prvi pogled in moraš več odstranit kot pa se vidi, in potem moraš to zapolnit z kitom, pošmirglat, pol špric kit,spet pošmirglat z granulo 1200-1400 in zazadnje barva.
Zadnjič spremenil xalfist, dne Pe feb 04, 2011 1:54 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe feb 04, 2011 1:43 pm

markob je napisal/-a:Avto je vreden 500eur in ne gre potem polovico tega zneska dat za popravilo te rje.

Ali veš, da imajo ličarji za 1m2 štrihanja tarifo okoli 120 evrov, kje je kitanje ali pa menjava zadnjih obrob, tole te stane sama vrednost vozila, v nasprotnem primeru pa samo pobrusit in pokitat ter poštrihat te stane, no to si že zvedel.
Zato pa tako rad folk prodaja svoj str trhlen avto še za dokaj normalno ceno, ti pa moraš po zimi se je*at s to rjo, avto ki je rjast ni vreden nakupa pa PIKA.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 1:56 pm

saj zato pa si tak avto sam popraviš za okoli 30 - max50€ če sam kitaš pa barvaš + eno toplo popoldne ali pa ogrevana delavnica, in voziš do naslednje zime :D, sploh če je navadna barva. Če je metalik je malo problem z barvanjem, se sicer da, ampak ni rezultat pravi, sam za take stare avte ne smeš komplicirat.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Pe feb 04, 2011 2:28 pm

Ista zadeva ko pri tebi je bla na naši astri samo v manjši meri v obeh primerih pa je treba obrobe menjat. na eni strani je prišlo cca. 130€

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Pe feb 04, 2011 2:52 pm

Zbrusi rjo do zdravega pleha (če je globoko boš potreboval kotno brusilko z žičnato krtačko). Če hočeš lahko premažeš s ferosanom. Pokitaš, pobrusiš, pobarvaš s temeljno barvo ter nato z belo. Na notranji strani blatnika isto storiš če je rja skozi. Le da po temeljni barvi uporabiš zaščitno črno maso od npr. dinitrola. Držalo bo 2 leti.

Vse to te pride skupaj z žično krtačo za kotno brusilko 40€ max. Pa še ostane ti material za kasneje, ko si prikaže rja drugje.

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Pe feb 04, 2011 2:57 pm

xalfist je napisal/-a:saj zato pa si tak avto sam popraviš za okoli 30 - max50€ če sam kitaš pa barvaš + eno toplo popoldne ali pa ogrevana delavnica, in voziš do naslednje zime :D, sploh če je navadna barva. Če je metalik je malo problem z barvanjem, se sicer da, ampak ni rezultat pravi, sam za take stare avte ne smeš komplicirat.

če nimaš dve levi roki, pa mal priprave prostora kjer barvaš so tudi metalic barve lahko brez kakih smetk ki jih ne more odstranit končno poliranje :) že pri mojem prvem barvanju rezultat ni bil slab, s tem da z malo kilometrine:D mi gre lepš

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Pe feb 04, 2011 3:28 pm

vugy je napisal/-a:
xalfist je napisal/-a:saj zato pa si tak avto sam popraviš za okoli 30 - max50€ če sam kitaš pa barvaš + eno toplo popoldne ali pa ogrevana delavnica, in voziš do naslednje zime :D, sploh če je navadna barva. Če je metalik je malo problem z barvanjem, se sicer da, ampak ni rezultat pravi, sam za take stare avte ne smeš komplicirat.

če nimaš dve levi roki, pa mal priprave prostora kjer barvaš so tudi metalic barve lahko brez kakih smetk ki jih ne more odstranit končno poliranje :) že pri mojem prvem barvanju rezultat ni bil slab, s tem da z malo kilometrine:D mi gre lepš

Ja saj gre male površine, če moraš kaj večjega, so prevelike priprava pa še vedno se najde kje kakšna smetka. Sploh pa ko lak daš preko, če ni prave temperature dobiš motno-mat barvo.
Si je brat na modrem metalic bravotu sam pobarvo cel prag, saj je ok sam ni pa toto. Sam kot sem že reko , za te stare avte se neboš sekiro preveč :D
Alfa romeo 147

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Pe feb 04, 2011 3:39 pm

xalfist je napisal/-a:
vugy je napisal/-a:

Ja saj gre male površine, če moraš kaj večjega, so prevelike priprava pa še vedno se najde kje kakšna smetka. Sploh pa ko lak daš preko, če ni prave temperature dobiš motno-mat barvo.
Si je brat na modrem metalic bravotu sam pobarvo cel prag, saj je ok sam ni pa toto. Sam kot sem že reko , za te stare avte se neboš sekiro preveč :D

Ja pri ene 15 - 20 stopinj se pravi pomlad ali jesen gre idealno, pa nič motno kot trdiš....čez poletje pa splaniraš tak da pihneš zjutraj oz. dopoldan ko so še podobne temp potem pa se čez dan lepo posuši ko rata vročina :D glede priprave na barvanje, pa je tudi pri ličarjih tak da priprava vzame več časa kot barvanje, ampak kaj češ brez muje se še čevelj ne obuje :) večina smetk gre ven z poliranjem, tistih par med bazo in lakom pa pač moraš vračunat ampak teh je ponavadi zelo malo, ker baza se hitro osuši, pa ni panike.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe feb 04, 2011 9:07 pm

Sam, da ne boš slučajno šel popravljat sedaj, to delaj meseca maja, ko ne bo več snega in soli na cesti.
Član od leta 2004

markob
Nov uporabnik

Napisal/-a markob So feb 05, 2011 9:06 am

A bi mi povedal postopek ce se sam odlocm popravlat.
Pridt morm do zivega pleha, pa se mal okol na zrdavega vrjetn. Kaj pa tm ko je tolk gnilo da je luknja, tam odstranim pa magar 3cm luknja al kako?

Kater kit kupim, ali se to kej redci ali samo nanasa? Bi bila bolje plastika ki so mi jo predlagali na soli ki nevem kaksna je. Nekaj kar traja najdle?

Potem temeljna barva, tudi me zanima ime in potem barva od licarja in znotraj crna zascita proti rjavenju, ali mora biti vse super cisto ali nebo nic narobe ce je kaksna smetka od spodaj crne barve pa da bi spet zacelo gniti zarad tega?

Kako se naredi prehod in tam k je prehod vrjetno z super finim brus papirjem pobrusim in fajn prepoliram in se vrjetn sploh nebi tolk videlo domacega mojstra?

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 So feb 05, 2011 12:38 pm

Pač najprej zbrusiš rjo do golega pleha na obeh straneh, potem bi bilo dobro povarit lukje (sigurno imaš kakega znanca, ki ima varilni aparat in nekaj znanja), potem pobrusiš vare, vse lepo očistiš in naneseš debelo plast temeljne barve, sledi kit, katerega ko se posuši lepo pošmirklaš, potem naneseš špric kit, ko je suh ga lepo pošmirklaš z granulacijo najmanj 1200 in nazadnje pobarvaš... Glede kita pa dobiš kit in trdilec, ki ju zmešaš v napisanem razmerju in čim hitreje naneseš...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov