Nasveti in napotki ter povpraševanja...

moteey
Nov uporabnik

CLIO III - Pot. računalnik ("Wartung bald faellig")

Napisal/-a moteey Če feb 10, 2011 6:48 pm

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem kupil rabljenega CLIO III (letnik 2007). Ker je bil kupljen v Avstriji, ima potovalni računalnik v nemškem jeziku.

Avto ima 23.500 prevoženih km. Še danes mi je računalnik odšteval kilometre do naslednjega servisa (še cca. 17.000 km - torej servis na 40.000 km). Ko sem ga pa maloprej štartal pa mi je napisalo "Wartung bald faellig", kar bi naj pomenilo "Nujen servis kmalu". Avto ima servisno knjigo in prvi in zadnji servis, ki je vanjo vpisan je bil na cca. 10.000 km (aprila 2009), prav tako v Avstriji.

Kaj bi lahko bil razlog sporočila? Lučka za servis (tista s ključem) ne gori.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Re: CLIO III - Pot. računalnik ("Wartung bald faellig")

Napisal/-a Doche Če feb 10, 2011 7:01 pm

Ja razlog je edini ta, da moreš na servis. Ali se boš pa držal teh 40kkm pa četudi bo avto 10let star?

moteey
Nov uporabnik

Napisal/-a moteey Če feb 10, 2011 7:13 pm

Brez skrbi da bom avto peljal na servis kaj prej kot v 10ih letih.

Sprašujem zato, ker mi je malo čudno, zakaj me avto "sili" na servis pri 23.000 km (ni neka okrogla cifra).
Prav tako sem na nekih nemških forumih bral, naj bi se to sporočilo pojavilo 30.000 km ali 1 leto po servisu.
To ni primer pri mojem avtu, zato sprašujem, ker me zanima, če je mogoče, da je kaj narobe z avtomobilom. Mogoče pa ima kdo izkušnje s točno takšnim sporočilom.

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Če feb 10, 2011 7:22 pm

JA če pa sam praviš, da je bil zadnji servis aprila 2009. Zdaj smo februar 2011. Je že čas da greš spet pogledat na servis. Razen če je kaj drugače in ni potrebno na eno leto.

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Če feb 10, 2011 7:26 pm

Doche je napisal/-a:JA če pa sam praviš, da je bil zadnji servis aprila 2009. Zdaj smo februar 2011. Je že čas da greš spet pogledat na servis. Razen če je kaj drugače in ni potrebno na eno leto.
Če je 1.2 16v so servisi na 2 leti,vsaj tako piše v servisni knjižici.

moteey
Nov uporabnik

Napisal/-a moteey Če feb 10, 2011 7:35 pm

1.2 16V je ja.

@Doche: Vprašam, ker sporočilo ne ustreza niti enemu kriteriju s teh nemških forumov (1 leto po servisu ali 30K km). Če pa je tak, kot pravi @RenaultVG (na 2 leti), pa tudi dvomim da bi napisalo 3 mesece prej. Zaradi tega sem pomislil, da je mogoče kaj narobe z avtom, potem bi ga peljal na servis takoj. Če ni nič narobe in gre le za redni servis, bi pa še nekoliko počakal (najverjetneje do 30.000 km).

fičko
Nov uporabnik

Napisal/-a fičko Če feb 10, 2011 7:49 pm

em, a ni pravilo da ko kupiš avto narediš servis da vsaj veš pri čem si, recimo da ma tvoj clio
prevrten števc za 50k km na kaj se boš orientiru

pejt na servis pa reskiri tistih 150 eur da ti menjajo filtre pa še na comp nej ga prklopjo usput da boš miren
jest nisem žejen, moj avto je žejen

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če feb 10, 2011 9:29 pm

Opozorilo za servis se ne prižge samo glede na kilometražo, ampak se tu šteje tudi datum (čeprav verjetno bolj na slepo izračunan saj nevem od kod bi ga drugače bral ali nastavljal) ter seveda še delovne ure motorja. In mislim da se je ravno teh nabralo dovolj.
Je pa res da se takšne stvari kaj hitro zbrkajo in izračuni ter meritve za servisno opozorilo ne štimajo več, če je kdo šaril po števcu.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Pe feb 11, 2011 3:21 pm

"Wartung bald faellig" NE pomeni "Nujen servis kmalu", kot je napisano v prvem postu.
Dobeseden prevod bi bil takle:
Wartung = vzdrževanje
bald = kmalu
faellig = zapadel

Iz tega se lahko sestavi opozorilo "Kmalu bo potrebno vzdrževanje", ki te opozarja, da boš pač moral kmalu na vzdrževalni servis. In če te to opozarja 3 mesece prezgodaj se meni zdi čist OK, saj maš še dovolj časa, da se lepo na izi pripraviš na servis.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe feb 11, 2011 7:12 pm

Renault VG je napisal/-a:Če je 1.2 16v so servisi na 2 leti,vsaj tako piše v servisni knjižici.

Ko bos imel svoj avto verjemi, da ce bos delal dnevno po nekaj 100km da teh 2 leti ne bo zdrzalo tisto olje, ki se mora menjati na 15.000 km (kvecjemu na pol leta pri enaki kilometrini) prav tako pa tudi ne tisto longlife pa tudi filter ti bo pocasi spustil. Podatki iz servisne knjizice so bolj za spremljanje. Ne vem, a ste se res vsi vprasal (razen nekateri posameznikov) da se vse dela na neka navodila nic pa na prevozeno kilometrino? Za avtorja ze drzi tistih 13.500km v dveh letih ampak to pomeni 560km na mesec kar je zelo malo.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov