Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Speedy
Nov uporabnik

LMM(MAF) težava

Napisal/-a Speedy Pe feb 11, 2011 7:36 pm

Pozdravljeni!

Imam vprašanje, prebral sem že kar nekaj tem o merilcih pretoka zraka, a nisem našel točnega odgovora za moj primer.
Torej na kratko:

Avto - Sonata EF V6, ima 235.000km, zračni filter redno menjan tako kot je predpisano - original, nobenih modifikacij in športnih filtrov...

Test izpušnih plinov na tehničnem sem opravil teden dni nazaj, z lahkoto! rock

Zanima me kakšna je sploh življenjska doba LMMja, ali zadeva dela 100% ali lahko občasno tudi odpove in potem ponovno deluje?

Imam nov senzor odmične gredi, novi lambdi sondi (vse original) a zgodi se da avto nenadoma izgubi moč, malo zatrese, če pritisnem stopalko za plin ne pospešuje ampak malo trese, takoj ko spustim plin za nekaj sekund, se umiri in normalno dela naprej, kot da se nebi zgodilo nič (to se zgodi 1x, 2x mesečno po nekje prevoženih 50km na avtocesti v suhem vremenu)

Poudariti moram tudi to, da v mrazu zutraj avto vžge takoj, nič ne kadi, res pa je, da je prvi - takojšnji vžig kar močan in ga lepo zatrese, sekundo kasneje je normalno, prosti tek je ok, kazalec obratov ne niha, lučka za motor ne sveti.

Diagnostika na hyundai servisu ne pokaže napak, vžigalni kabli so novi - BOSCH, svečke so ok (NGK platinum), šobe delujejo normalno, filter goriva je praktično nov (original).

Svetovali so mi čiščenje LMMja s posebnim sprayem a to se mi ne zdi ravno dolgoročna rešitev.

Torej, kako stestirati LMM, morda kdo z osciloskopom ali kakim naprednim orodjem, tester namreč ne pokaže nič, a poudarjam da se to "dušenje" pripeti le na avtocesti po vsaj 50km vožnje (normalna vožnja do cca 150km/h)

Govorim pa o naslednjem LMM: SIEMENS 5WK9 608

Nov originalni LMM(MAF) dobim za cca 140€ iz tujine vključno s poštnino in vsemi dajatvami.

Je že kdo imel podoben problem? V naprej hvala vsem za uporabne odgovore in informacije.

Slika

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Re: LMM(MAF) težava

Napisal/-a mihaing Pe feb 11, 2011 8:29 pm

LMM lahko stestiraš samo tako, da mu odklopiš konektor ob prižganem motorju in če se pri delovanju motorja ne zgodi nobena sprememba (tresenje, dušenje, močnejši zvok) pomeni da je zanič.

LMM povprečno zdrži cca 200k km

P.S priporočam da menjaš serviserja, če ne znajo niti stestirati LMM niso vredni tega naziva

Speedy
Nov uporabnik

Napisal/-a Speedy Pe feb 11, 2011 9:31 pm

Kot sem jasno napisal se težava pojavlja le občasno, zato odklop LMMja verjetno ne bo razjasnil problema.
Po posvetu z boschem lahko LMM dela, povsem odpove ali dela kot se mu zljubi in občasno malce "klecne"
Seveda veva jaz in moj serviser za ta preprost test z odklopom, a v mojem primeru to žal ni rešitev problema ali oprijemljiva diagnostika.

Bom ponovno odklopil LMM in stestrial kako vžge hladen in enako v ogretem stanju...

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Pe feb 11, 2011 9:48 pm

odklopi lmm za malo dalj cas.recimo par dni.pa bos videl a se bo napaka neglede na to pojavljala ali nebo...
am ce se ne motm majo nekateri hyundai poleg lmm na skatli za filter tudi senzor temperature vstopnega zraka,lahko da je s tem kaj narobe..
Ni vse res kar napišem

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard So feb 12, 2011 12:06 pm

Novejši LMM-ji imajo tipato za temperaturo že skupaj z LMM-jem, starejši pa ločeno.

Speedy
Nov uporabnik

Napisal/-a Speedy So feb 12, 2011 12:34 pm

Tipalo je že v samem LMMju, v bistvu je LMM identičen kot v BMW E39 (SIEMENS)

Uporabniški avatar
DrinY
Novinec

Kraj: Dravograd

Napisal/-a DrinY So feb 12, 2011 1:09 pm

Nebi ti znav dat pametnega nasveta, sm pa našu na strani tehnomarketa luftmeser za 120€ brez poštnine.
http://www.tehnoshop.net/index.php?page ... d=99999999
Kar je čvavek naredo, vahko čvavek popraji!

Uporabniški avatar
joztom
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a joztom So feb 12, 2011 1:24 pm

Jaz bi vseeno bencinsko črpalko v tanku osumil. LMM odpove in ne dela tega občasno, pumpa pa se segreje in ustavi. Je pa res težko od daleč kaj pametnega svetovat.

Speedy
Nov uporabnik

Napisal/-a Speedy So feb 12, 2011 1:43 pm

Hvala vsem za odgovore!

Malo sem še raziskoval in naletel na zanimivo stvarco: regulator pritiska goriva, original dobim za cca dobrih 20€, tako da najprej bom zamenjal to malenkost (ki mimogrede povzroča točno takšne simptome kot sem jih opisal), potem upam da bo ok, drugače pa še LMM.

Poročam ko zamenjam. Če pa ima kdo še kakšno koristno informacijo, pa se seveda priporočam.
Zadnjič spremenil Speedy, dne So feb 12, 2011 2:03 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Speedy
Nov uporabnik

Napisal/-a Speedy So feb 12, 2011 1:50 pm

DrinY je napisal/-a:Nebi ti znav dat pametnega nasveta, sm pa našu na strani tehnomarketa luftmeser za 120€ brez poštnine.
http://www.tehnoshop.net/index.php?page ... d=99999999

Je to original?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov